4.3.2021- “Κλαδεύονται” τα λεφτόδεντρα. Ώρα τους είναι… (Του Γιώργου Κράλογλου)

“Κλαδεύονται” τα λεφτόδεντρα. Ώρα τους είναι…Του Γιώργου Κράλογλου

Με πανδημία μπήκε η Άνοιξη, αλλά τα λεφτόδεντρα το θέλουν το κλάδεμα. Κόπηκαν 450.000 επιστρεπτέες, για επιχειρήσεις που είχαν και κέρδη… Κακώς;

Το παράκανε η αγορά. Δεν λέμε. Τους καλόμαθε το κράτος με την 40χρονη κακού σεναρίου σοσιαλιστική επιθεώρηση… Αλλά τι γίνεται και με την ατομική ευθύνη. Δεν ισχύει στον επιχειρηματικό κόσμο;

Είπαμε ότι έχουμε κρατικό ταμείο για τα σπασμένα. Αλλά όχι και έτσι… Ένα βουνό αιτήσεις, να φθάνουν τις 730.000 και από αυτές η ΑΑΔΕ να ξεχωρίζει μόνο 286.000 της προκοπής.

Σύμφωνοι. Το χρόνιο πρόβλημα στην οικονομία εδώ και 12 χρόνια, είναι η σχεδόν ανυπαρξία χρηματοδότησης. Η έλλειψη ρευστότητας, σε σημείο να μουχλιάζουν τα ταμεία της ιδιωτικής οικονομίας.

Και είναι να τρελαίνεσαι με τα νούμερα της έρευνας της Εθνικής για την ρευστότητα το 2020 και τις μαύρες μέρες του 2021. Στα 34 δισ. το κενό ρευστότητας στην αγορά το 2020, λέει, και στα 16 δισ., πηγαίνει το 2021 αν κάτι δεν αλλάξει, που δεν θα αλλάξει, στην αγορά και στον τουρισμό.

Τι να σου κάνουν και τι να σου δώσουν τα λεφτόδεντρα του κρατικού κορβανά, όταν έχει να μοιράσει και 6 δισ. σε αποζημιώσεις για τις αναστολές εργασίας, για να σωθούμε από την πανδημία.

Εκταμιεύονται ήδη τα 5,9 δισ. που θα καλύψουν άμεσες ανάγκες το πρώτο τρίμηνο και τα λεφτά δεν φτάνουν. Θα πάμε στα 7 δισ. με το ζόρι αν συνεχίσουν οι φιλότιμοι και “φορολογικά νομιμόφρονες” να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, που δεν είναι και λίγες…

Έκτακτες ανάγκες θα μας πείτε. Και θα μας θυμίσετε τις υποχρεώσεις και των φορολογούμενων να σωθεί η οικονομία και η κοινωνία από τα τρομακτικά νούμερα της ανεργίας που βαδίζουν προς το 20%, αν σημειώσουμε ότι επισήμως πατήσαμε στο 17%.

Ναι αλλά οι “νομιμόφρονες φορολογούμενοι” πληρώνουν και τα σπασμένα της πολιτικής. Τα σπασμένα των κυβερνήσεων. Και της αντιπολίτευσης.

Πειραματίζεται η κυβέρνηση να αναγεννήσει από τις στάχτες και τα ερείπια κρατικές επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ, (αντί να τις πουλήσει με μηδενικό τίμημα ή ένα ευρώ για να τις ξεφορτωθούν οι ιθαγενείς) αλλά στους ιθαγενείς περνάει τον λογαριασμό, τρώγοντας φόρους τους από τον κορβανά.

Μέσα στα τελευταία 3 χρόνια αντί να πουλήσουμε κρατικά εκτρώματα που παραμένουν στη λίστα των δανειστών (ως υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις) τις κρατάμε και τους δίνουμε και λεφτά να μένουν σε λειτουργία.

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ μοιράσθηκαν εδώ και εκεί, επειδή καθυστερήσαμε τους διαγωνισμούς, λόγω και της γνωστής δυσκινησίας της δικαιοσύνης.

Και πάμε στην αντιπολίτευση. Δεν βρίσκει τρόπο πολιτικής πόλωσης με την κυβέρνηση και βγάζει στον δρόμο ό,τι αληταρία προκύψει βολική, για να στηρίξουν επαγγελματίες δολοφόνους και “επαναστάτες ληστές” Τραπεζών.

Ποιος πληρώνει τις ζημιές που προκαλεί η αληταρία όταν ξεχύνεται στους δρόμους. Όταν, διόλου απίθανο, θα κάψει ξανά την Αθήνα;

Ο φορολογικά ενήμερος. Ο περισσότερο γνωστός, ως φορολογικά βλάκας. Αυτός που από αύριο καλείται να πληρώσει 5-10 αστυνομικά οχήματα και τροχοφόρα που έκαψαν στην εξέγερσή τους…, οπαδοί ληστών Τραπεζών και επαγγελματιών δολοφόνων.

Την ίδια ώρα ο ίδιος φορολογούμενος βλέπει τη χώρα του και την οικονομία του όχι μόνο να μικραίνει αλλά και να αλλοιώνεται εξαιτίας και των επαγγελματιών δολοφόνων, τους οποίους έχει ήδη πληρώσει…

Τις ημέρες αυτές γράφεται ο επιχειρηματικός επίλογος ενός ακόμη ιστορικού βιομηχανικού κολοσσού. Της “Χαλυβουργικής” που είχε προκαλέσει μέχρι και την παγκόσμια χαλυβουργία.

Να μην ξεχνάμε εδώ πως η αρχή του τέλους της Χαλυβουργικής ήταν το 1986, όταν ο διεστραμμένος Κουφοντίνας δολοφόνησε τον πατριάρχη της ελληνικής χαλυβουργίας Δημήτρη Αγγελόπουλο, γιατί έτσι του γούσταρε…

Μετράει και αυτό στη δική μας τσέπη. Όλα μετράνε όσο μικραίνουμε την Ελλάδα. Γιατί αν θέλουμε να την κρατήσουμε στο μέγεθος που της αξίζει, με οικονομία να στέκεται ανταγωνιστικά, έχουμε χρέος να ανασκουμπωθούμε όλοι. Οι πολιτικοί. Οι πολίτες με φορολογική συνείδηση να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και στις ανάγκες. Αλλά και η αγορά. Πρώτο βήμα ο περιορισμός των απαιτήσεών της σε επιδοτήσεις. Υπερβολικών απαιτήσεων, που δεν δικαιούται. Λεφτά από την τσέπη των φορολογούμενων που δεν έχει πραγματική ανάγκη. Νισάφι πια.

[email protected]