4.11.2020 – Ο υπερηχητικός κλάδος (του Απόστολου Μάνθου)

Ο υπερηχητικός κλάδος

  • Του Απόστολου Μάνθου
Με υψηλές ταχύτητες δείχνει ότι είναι έτοιμος να κινηθεί  ο κλάδος της πληροφορικής στους επόμενους μήνες με το 2021 να αποτελεί κομβικό σημείο ριζικής αναπτυξιακής αλλαγής. Ήδη έχει ξεκινήσει ένα crescendo στρατηγικών επιχειρηματικών συμφωνιών και εξαγορών που μπορεί να φέρει έντονες  ανακατατάξεις στα  μερίδια της εγχώριας αγοράς πληροφορικής αναδύοντας ταυτόχρονα σημαντικά  περιθώρια για την πραγματοποίηση  συνεργιών ανάμεσα στους ισχυρούς του κλάδου.


Όμως πέραν των άλλων το “μπαζούκας”  για την εκτόξευση της κερδοφορίας του κλάδου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (Next GenerationEU).


Ένα αρκετά σφριγηλό ποσοστό  των επενδυτικών αυτών προγραμμάτων θα πέσει  -άμεσα ή έμμεσα- στις τσέπες της πληροφορικής. Προγράμματα όπως η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας, η αύξηση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ικανοτήτων υπολογιστικού νέφους δεδομένων,  η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης  και φυσικά η ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και τα νοικοκυριά, μέσω των δικτύων οπτικών ινών και του 5G.

Το πιο καταλυτικό στοιχείο είναι ότι  αυτό το ευρωπαϊκό λόγω πανδημίας  “μάννα εξ ουρανού” θα πέσει πάνω σε υγιείς ομίλους πληροφορικής που διαθέτουν ισχυρότατη ρευστότητα πολλαπλασιάζοντας ακόμα περισσότερο τα όποια αναπτυξιακά οικονομικά οφέλη. Το στοιχείο αυτό το έχουν ανακαλύψει και οι τραπεζικοί οίκοι εκδηλώνοντας σχεδόν καθημερινά τη βούλησή τους να χρηματοδοτήσουν τα στρατηγικά τους πλάνα προσφέροντας φρέσκο χρήμα.

Η Profile (ΠΡΟΦ) η οποία συγκαταλέγεται στους ισχυρούς του κλάδου φαίνεται να χτίζει αναπτυξιακούς δεσμούς με τον όμιλο Olympia του Π. Γερμανού και τη θυγατέρα SoftOne, ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα για μια πολυσχιδή οικονομική συνεργασία και δραστηριότητα. Η εταιρεία προχωρά στην κυριολεξία δίχως ανάσα, πάρα την παγκόσμια υγειονομική κρίση,  τα προγράμματα επέκτασής της, υπογράφοντας συνεχώς νέες συμφωνίες σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή με τελευταία τη Bankmed του Λιβάνου, όπου επέλεξε την πλατφόρμα AcumenNet για την ψηφιακή της μεταρρύθμιση. Το δε καθαρό ταμείο των 12,58 εκατ. ευρώ της έχει προσδώσει αιχμηρό βήμα για μια πιθανή εξαγορά στο εξωτερικό που θα ενδυναμώσει σημαντικά τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και τα κέρδη της. Η μετοχή της Profile παρουσιάζεται να έχει δραπετεύσει από το γενικό αρνητικό κλίμα της αγοράς πραγματοποιώντας από τις αρχές του Σεπτέμβρη όγκο συναλλαγών άνω των 630 χιλ τεμαχίων με το μέσο όρο να εντοπίζεται στα 3,70 ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή συσσωρεύει πάνω από το όριο έλξης και στήριξης των 3,60 με 3,55 μονάδων, αδειάζοντας όλο και περισσότερο το “γήπεδο” από τους εν δυνάμει πωλητές. Το επίπεδο “σημαία” στο στρατόπεδο των αγοραστών εντοπίζεται στα 3,90 με 4 ευρώ, όπου μια πιθανή ανοδική καταστρατήγηση με αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα οδηγήσει τη μετοχή στα υψηλά των 4,34 ευρώ.

πιν

Η Entersoft (ΕΝΤΕΡ) με καθαρό ταμείο 8,68 εκατ. ευρώ κινείται αδιάλειπτα σε ανάπτυξη νέων προϊόντων και σε στρατηγικές εξαγορές όπως πρόσφατα έπραξε με το  ERP και το πελατολόγιο της Computer Life. Ο εταιρεία επεκτείνεται τόσο μέσω της θυγατρικής Retail Link στην Ελλάδα όσο και μέσω των θυγατρικών του εξωτερικού και κυρίως της Ρουμανίας. Η μετοχή της έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του Σεπτέμβρη όγκο συναλλαγών άνω των 1,5 εκατ. τεμαχίων με τον μέσο όρο να βρίσκεται στα 1,76 ευρώ. Από τεχνικής απόψεως η μετοχή παραμένει σε απόσταση ασφαλείας πάνω από τη στήριξη των 1,60 με 1,57 ευρώ. Εδώ το επίπεδο που μπορεί να τη φέρει σε τροχιά σύγκρουσης  με την περιοχή των 1,90 με 2 ευρώ είναι τα 1,70 με 1,72 ευρώ. Ένα εκ νέου ανοδικό πάτημα πάνω από τα 1,70 ευρώ θα έθετε ως επόμενο κοντινό στόχο την καθοδική γραμμή που ενώνει τις δύο τοπικές κορυφές, στα 1,83 ευρώ.

πιν

Τέλος η Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ) με καθαρό ταμείο 4,49 εκατ. ευρώ προχώρησε στα τέλη του περασμένου μήνα στην εξαγορά του 80% της  Data Communication, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε λογιστικά γραφεία. Η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει τη δυναμική του ομίλου σε λύσεις σύνδεσης με την πλατφόρμα MyData της ΑΑΔΕ. Επίσης η Epsilon Net σε σύμπραξη με τη Space Hellas βρίσκεται σε συζητήσεις με τη MIG για την εξαγορά με 18 εκατ. ευρώ της SingularLogic υπό το άγρυπνο όμως μάτι του έτερου ενδιαφερόμενου σχήματος  Profile-SoftOne.  Εδώ η μετοχή έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του Σεπτέμβρη 558 χιλ. τεμάχια με μέσο όρο τα 2,72 ευρώ. Διαγραμματικά η ΕΠΣΙΛ παρουσιάζεται έτοιμη να ταξιδέψει πάνω από τα ιστορικά υψηλά των 3 ευρώ ανοίγοντας έτσι εκτενές δίαυλο επικοινωνίας με τα 3,40 ευρώ. Στα θετικά ο τρόπος  διαφυγής της τιμής πάνω από την αντίσταση των 2,76 ευρώ.

πιν

ΠΗΓΗ: capital.gr

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.