4.1.2021- Χ.Α: Κι αν το χάσω το τρένο;

Η κατάσταση όσο να ναι, είναι ρευστή. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο στα ύψη, ο  πληθωρισμός ανεβαίνει, τα ξένα κοντά σε ιστορικά υψηλά, το δικό μας δεν φαίνεται να συμμερίζεται τόσα και τόσα θετικά νέα για την οικονομία, δημοσιεύματα αριστερά – δεξιά προϊδεάζουν για διόρθωση, ε, να μην υπάρχει ένας σκεπτικισμός ;*

  • «Να επενδύσω τώρα στο ΧΑΑ παραβλέποντας όλα τα παραπάνω ή καλύτερα να απέχω μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση; Κι αν το χάσω το τρένο;»

Ίσως οι προβληματισμοί αυτοί να αιτιολογούν εν μέρει την αρνητική αντίδραση μετοχών εταιριών που εμφάνισαν καλά έως εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο φόβος** για το αύριο είχε σαν συνέπεια αρκετοί παίκτες με την προσμονή των καλών αποτελεσμάτων (η σύγκριση με το 2020 άλλωστε βοηθούσε  στην επίτευξη θετικού προσήμου) να τοποθετηθούν λίγες μόνο συνεδριάσεις πριν τις ανακοινώσεις με σκοπό να ρευστοποιήσουν αμέσως μετά.

  • Από την άλλη και εκείνοι που είχαν στην κατοχή τους μετοχές για αρκετό χρονικό διάστημα περίμεναν και αυτοί τις θετικές ειδήσεις, θεωρώντας ότι θα ήταν η πλέον κατάλληλη στιγμή να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Έφτασε λοιπόν η ώρα των αποτελεσμάτων, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν τουλάχιστον ικανοποιητικά και πληθώρα επενδυτών (για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω) πατούσε το κουμπάκι που έγραφε sell, ενώ ο φόβος για την επόμενη μέρα στεκόταν εμπόδιο και στους υποψήφιους αγοραστές να πατήσουν το κουμπάκι του buy.

  • Έτσι λοιπόν είχαμε απ΄τη μια πρόθυμους πωλητές έστω και με μικρές απώλειες τους last minute traderάδες («Αφού δεν ανέβηκε και τώρα, δώστα όσο είναι ακόμα καιρός»), πωλητές με το ίδιο σκεπτικό ή απλά άπραγους όσους είχαν μέχρι τώρα εμπιστοσύνη στις μετοχές τους, και απ΄την άλλη μια μειοψηφία επιφυλακτικών αγοραστών που βέβαια δεν ήταν σε θέση να ανεβάσουν ή έστω να κρατήσουν σταθερές τις τιμές.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αντί να έχουμε άνοδο των τιμών επιβραβεύοντας τις εταιρίες για την πορεία τους το προηγούμενο εξάμηνο, συνέβη το αναπάντεχο: Ανακοίνωση εξαιρετικών αποτελεσμάτων και πτώση των τιμών.

Σε περίπτωση που η υπόθεση που αναλύσαμε ευσταθεί, είναι πολύ πιθανό στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και αφού το κύμα των βραχυχρόνιων πωλήσεων έχει κοπάσει να δούμε τις αποδόσεις εκείνες που αναλογούν πραγματικά  στα θετικά αποτελέσματα που εμφάνισε σημαντικός αριθμός εταιριών.

* Οι επισημάνσεις αφορούν αποκλειστικά μικροεπενδυτές. Τα βουβάλια γνωρίζουν άριστα τι πράττουν, άλλωστε τα κατευθυντήρια μηνύματα από εκεί προέρχονται.

** Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο φόβος στην αποδοχή ή μη μηνυμάτων που αποσκοπούν στην αλλαγή στάσης απέναντι σε κάποιο θέμα (πχ. «Πιστεύω στη μετοχή μου και θέλω να την κρατήσω, αλλά με την περιρρρέουσα ατμόσφαιρα σκέπτομαι να την πουλήσω»).

Με αυξανόμενη την ένταση του φόβου, αυξάνονται και οι πιθανότητες αλλαγής στάσης (πώληση), μέχρι που ο φόβος να φτάσει σε ένα μέτριο επίπεδο έντασης. Σε περίπτωση όμως που η ένταση του φόβου αυξηθεί ακόμα περισσότερο, η αλλαγή στάσης σταδιακά μειώνεται (οι σκέψεις περί πώλησης περιορίζονται), αφού είτε αποδιοργανωνόμαστε λόγω των έντονων συναισθημάτων, είτε δεν δίνουμε σημασία στο μήνυμα γιατί το θεωρούμε πλέον αναξιόπιστο.

Σε περίπτωση μάλιστα που εξ αιτίας της πίεσης που ασκείται νοιώθουμε ότι η αλλαγή στάσης (πώληση) είναι μονόδρομος, συχνά οδηγούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση (αγορά) [το γνωστό Boomerang effect].

  • Αν δηλαδή δείτε στο Fear and Greed Index τη βελόνα τέρμα στο κόκκινο (Extreme Fear), σύμφωνα με το παραπάνω επικοινωνιακό μοντέλο του Hovland είναι καιρός για αγορές.

Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.