22/07/2020: Blockchain @ Crypto World (της Δανάης Γκόλια)

Το 36% των θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατέχουν κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των μεγάλων θεσμικών επενδυτών κατέχουν στοιχεία κρυπτογράφησης και το πιο δημοφιλές είναι το bitcoin, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Το 36% των θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατέχουν κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με έρευνα 774 εταιρειών που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από την Fidelity Investments.

  • Οι θεσμικοί επενδυτές περιλαμβάνουν συνταξιοδοτικά ταμεία, οικογενειακές μερίδες, χρηματοοικονομικούς συμβούλους και αντισταθμιστικά ταμεία. Στις ΗΠΑ, το 27% των επενδυτών δήλωσαν ότι κατέχουν κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία, από 22% πριν από ένα χρόνο, όταν η Fidelity ερεύνησε 441 αμερικανικές εταιρείες.

Στην Ευρώπη, το 45% των εταιρειών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι κατέχουν κρυπτογραφικά στοιχεία. Από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται, το bitcoin είναι μακράν το πιο δημοφιλές, σύμφωνα με την έρευνα – περισσότερο από το 25% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κατέχουν bitcoin και το 11% κατέχουν αιθέριο.

  • “Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν μια τάση που βλέπουμε στην αγορά για μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αποδοχή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ως μια νέα κατηγορία επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων”, δήλωσε ο Tom Jessop, πρόεδρος της Fidelity Digital Assets. “Αυτό είναι εμφανές στην εξελισσόμενη σύνθεση του αγωγού πελατών μας, ο οποίος εκτείνεται από κρυπτονομικά κεφάλαια σε συντάξεις.”

Πάνω από το 1/4 των ερωτηθέντων κατέχουνBitcoin, ενώ το 11% κατέχουν Ether, σύμφωνα με την έρευνα. Το Bitcoin έχει αυξηθεί κατά 36% από τις αρχές του έτους σημειώνοντας ράλι ανόδου, την ώρα που πολλά παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η Ευρώπη είναι ίσως πιο υποστηρικτική και δεκτική», δήλωσε ο Tom Jessop, πρόεδρος της Fidelity Digital Assets. Αυτό θα μπορούσε «να είναι απλά από τα πράγματα που συμβαίνουν στην Ευρώπη αυτή την περίοδο, καθώς σε αρκετές χώρες τα επιτόκια είναι αρνητικά.
Fidelity Digital Assets (@DigitalAssets) | Twitter
  • Το Bitcoin μπορεί να φαίνεται πιο ελκυστικό, επειδή υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν φέρνουν αποδόσεις».Βλέποντας το αυξημένο ενδιαφέρον, πλήθος εταιρειών από την BitGo έως τη Genesis ξεκίνησαν νέες υπηρεσίες, που απευθύνονται σε θεσμικούς επενδυτές.

Η έρευνα διεξήχθη από την Greenwich Associates μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και αρχές Μαρτίου, ακριβώς πριν η αγορά κρυπτογράφησης καταρρεύσει και ανακάμψει γρήγορα. Η Fidelity διαχειρίζεται μια υπηρεσία συναλλαγών και προστασίας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

  • «Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν μια τάση που βλέπουμε στην αγορά, μεγαλύτερου ενδιαφέροντος και αποδοχής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ως μια νέα κατηγορία επενδυτικών επιλογών», δήλωσε ο Jessop. Η Fidelity αρνήθηκε να σχολιάσει το ποσό των περιουσιακών στοιχείων ή των συμμετοχών θεσμικών ομάδων.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αστάθεια των τιμών ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία που εμποδίζει την ευρύτερη θεσμική υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.


Το bitcoin δεν παράγεται από κοπανιστό αέρα…

Το bitcoin δεν παράγεται από κοπανιστό αέρα, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του. Έχει σημαντικό κόστος παραγωγής, σε αντίθεση με τα κρατικά νομίσματα, που είτε δεν κοστίζουν τίποτα αν είναι ψηφιακά είτε ελάχιστα αν πρόκειται για χαρτονομίσματα. Μάλιστα η ενεργειακή αξία του bitcoin έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών!

* Από την αρχή του χρόνου τις μεγαλύτερες αποδόσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων σύμφωνα με την ιστοσελίδα cryptodiffer, παρουσίασαν οι Unibright (UBT) με 1.689%, Aave (LEND) με 1.149% και Kyber Network (KNC) με 797%.

Πηγή: https://www.visualcapitalist.com/how-big-tech-makes-their-billions-2020/


Ωστόσο έχουμε και μια άλλη ένδειξη. Η κινητικότητα στην υπόλοιπη αγορά των crypto είναι έντονη, καθώς παρασκηνιακά οι εξελίξεις τρέχουν. Οι ομάδες πίσω από πολλά νομίσματα προετοιμάζονται εντατικά. Εργάζονται ακατάπαυστα πάνω σε νέες καινοτομίες και συναρπαστικά projects, δημιουργώντας την υποδομή για να πατήσει η καινούργια ψηφιακή εποχή.

  • Ο αναβρασμός αντικατοπτρίζεται συχνά στις τιμές. Οι traders των crypto λατρεύουν τη μεταβλητότητα και η έλλειψη κίνησης από πλευράς bitcoin τούς οδήγησε να εξετάσουν προσεκτικότερα και να ξεχωρίσουν ορισμένα altcoins. Έναν από τους σοβαρούς πρωταγωνιστές αποτελεί το Chainlink (LINK), του οποίου η κεφαλαιοποίηση έφτασε τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντυπωσιακό επίτευγμα για μια startup, αν σκεφτείς πως στη δημόσια εγγραφή της (ICO) τον Σεπτέμβριο του 2017 συγκέντρωσε 32 εκατομμύρια. Για όσους είχαν τοποθετηθεί εκείνη την περίοδο, σήμερα η απόδοση της επένδυσης είναι 5.000%, σύμφωνα με το coinmarketcap (https://coinmarketcap.com/currencies/chainlink/)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά το bitcoin το ίδιο δεν χακαρίστηκε…

Ούτε το λογισμικό ή οτιδήποτε τέτοιο. Στοιχειωδώς, αν κάποιος γνωρίζει τι συμβαίνει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, τότε είναι βέβαιο πως δεν ανησύχησε ούτε δευτερόλεπτο γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που χάκαραν ήταν το twitter.

  • Ωστόσο οι περισσότεροι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.Δυστυχώς, τα ΜΜΕ δεν βοήθησαν προς την προάσπιση της αλήθειας. Η κάλυψη του γεγονότος έγινε από τα περισσότερα έχοντας ως βασικό τίτλο το «bitcoin scam».

Φυσικά, το περιστατικό δεν έκανε καλό στην εικόνα του bitcoin. Αυτό που θα μείνει στους πολλούς είναι πως οι λέξεις bitcoin και απάτη είναι δίπλα δίπλα.


  • Τα stablecoins

What Are Stablecoins? Guide For Dummies (Updated 2020)

Είναι τα κρυπτονομίσματα που έχουν «κλειδωμένη» την ισοτιμία με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο με σχετικά σταθερή αξία, συνήθως το δολάριο, χρειάστηκαν 5 χρόνια για να φτάσουν σε κεφαλαιοποίηση τα 6 δισ. δολάρια. Και μόλις 4 μήνες για να τη διπλασιάσουν!

Όπως βλέπουμε από το γράφημα, η κεφαλαιοποίηση τους από τον Μάρτιο πήγε σε εντελώς νέο επίπεδο. Το μεγαλύτερο από αυτά, το Tether, έχει φτάσει να είναι το τρίτο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα. Κι όχι μόνο αυτό. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών είναι κατά μέσο όρο παρόμοιος με αυτόν του bitcoin.


  • Το Tether και τα άλλα stablecoins έχουν περάσει από καιρό κάτω από το ραντάρ των διεθνών ρυθμιστικών αρχών. Αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Branding – TetherΗ Financial Action Task Force, με μέλη από περίπου 200 χώρες που προτείνουν τρόπους για να σταματήσουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι τα stablecoins πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπά τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα ανταλλακτήρια και άλλες οντότητες που τις υποστηρίζουν πιθανότατα θα πρέπει να επαληθεύσουν την ταυτότητα των χρηστών τους και να συμμορφωθούν με άλλες πολιτικές σχετικά με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Για τα σοβαρά ανταλλακτήρια -τα οποία έντονα συνιστούμε να προτιμάτε- δεν αποτελεί σοβαρή αλλαγή. Πρόβλημα θα έχουν μικρότερα που έχουν συσταθεί με κύριο σκοπό το ξέπλυμα χρήματος.


* Η μεταβλητότητα στο bitcoin είναι πιο μικρή και από τον S&P, τους τελευταίους δύο μήνες. Παρόλο που αρκετοί χαρακτηρίζουν την πλάγια κίνηση ως ψυχοφθόρα, δεν είναι κακό να συμβαίνει κατά καιρούς. Σου δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις ελεγχόμενες τοποθετήσεις. Ή να εγκαταλείψεις έγκαιρα τη θέση σου, χωρίς βιασύνη.