Το μεσημεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (9 Απριλίου 2020)

ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Αδυνατώ ρε “ηλίθιοι” να καταλάβω γιατί γεμίζετε την Ελλάδα με αλλοδαπούς. Εχετε κάποιο επιχείρημα να πείτε στον Ελληνικό λαό;

Εικόνα

 • Ο άλλος ισχυρίζεται ότι είναι κορυφαίος εντατικολόγος, αλλά έχει τη μύτη έξω από τη μάσκα την ώρα που κάνει επέμβαση πάνω από ασθενή. Δεν τα ζούμε αυτά, δεν μπορεί.
Εικόνα
 •  Θα έλεγε ποτέ άνκορμαν ευρωπαϊκού ή αμερικανικού καναλιού σε πολιτικό αρχηγό (και πρώην πρωθυπουργό) τον οποίο φιλοξενεί στο δελτίο ότι «έχουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές»; Κάποιες φορές οι μάσκες αργούν να πέσουν, αλλά τελικώς πέφτουν: απλά, ξαφνικά και κυρίως, απρόκλητα.
Εικόνα

Ο λαός έχει προβλήματα είναι πιεσμένος από όλα αυτά θα ξεσπάσει ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΒΆΛΤΕ ΤΆΞΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ . Ενας ΝΔης

 • Εικόνα
 • Η Κίνα είναι πλέον πρώτη δύναμη στις παγκόσμιες πατέντες, πέρασε τις ΗΠΑ

H Intellectual Property Organisation (Οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων – WIPO) ανακοίνωσε πως η Κίνα είναι πλέον πρώτη δύναμη στις παγκόσμιες πατέντες, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ που κρατούσαν την πρώτη θέση από το 1978 όταν συστάθηκε η WIPO.

 • Στον κατάλογο των 10 πρώτων φιγουράρουν τέσσερις κινεζικές εταιρείες. Έξι εταιρείες του καταλόγου δραστηριοποιούνται στις ψηφιακές επικοινωνίες με την κινεζική Huawei να είναι η πλέον δραστήρια, έχοντας παρουσιάσει 4.411 νέες πατέντες, ακολουθούμενη από τις Mitsubishi, Samsung, Qualcomm, and Oppo.

Το 8,7% αφορά τεχνολογία υπολογιστών, το 7,7 την ψηφιακή επικοινωνία και το 7% την ηλεκτρική μηχανοτεχνολογία. Επιπλέον οι πατέντες αποτελούν ευρεσιτεχνίες και επιχειρηματικά σχέδια. Η Huawei παρουσίασε 131 ευρεσιτεχνίες. Η επιρροή της Κίνας μπορεί να ιδωθεί και σε πατέντες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς στην κορυφή του σχετικού καταλόγου υπάρχουν πέντε κινεζικά πανεπιστήμια, μετά το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

***
Τρέχει μόνος και βγαίνει δεύτερος ο Ταγίπ… Ο κορονοϊός φέρνει ανεργία

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας νομοσχέδιο που θα απαγορεύει προσωρινά τις απολύσεις εργαζομένων, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει ένα προβλεπόμενο άλμα της ανεργίας που σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, ενημέρωσαν σήμερα δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

 • Ένας από αυτούς τόνισε πως παράλληλα εκπονείται ξεχωριστό διάταγμα για να στηριχθούν οικονομικά οι μικρές επιχειρήσεις, όπως κουρεία κι εστιατόρια, που έχουν κλείσει εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας. Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο άλλες πηγές, είχε ενημερώσει χθες πως το προς κατάθεση νομοσχέδιο θα απαγορεύει τις απολύσεις για τουλάχιστον τρεις μήνες.
****“Ο κίνδυνος νέας μαζικής αποστολής προσφύγων στο Αιγαίο από την Τουρκία”

Τον κίνδυνο εφαρμογής ενός «νέου σχεδίου της Τουρκίας» ώστε «να εκβιάσει την Ελλάδα και την ΕΕ κλιμακώνοντας ξανά τη μεταναστευτική πίεση, υπό το φως μάλιστα της εκτεταμένης απειλής για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας της COVID-19», επισημαίνει σε κατεπείγουσα ερώτηση, που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ- Βρυωνίδη.

 • Στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής αφού επισημαίνει την «αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής υβριδικής επίθεση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στον Έβρο», αναφέρει ότι «συναγερμός έχει σημάνει ξανά στις ελληνικές αρχές, καθώς πλοία “φαντάσματα” γεμάτα εξαθλιωμένους μετανάστες προωθούνται στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπό την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών».

Πρόκειται, όπως σημειώνει, «για παροπλισμένα και επικίνδυνα πλοία χωρίς σημαία και νηολόγιο, που βρίσκονται σε ετοιμότητα στα τουρκικά παράλια, προκειμένου να μεταφέρουν χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά νησιά».

 • Προσθέτει, δε, ότι «οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της Τουρκίας, ώστε να αποτρέψουν την εκ νέου μαζική αποστολή αλλοδαπών, αυτή τη φορά προς το Αιγαίο, και να εντοπίσουν τα ύποπτα πλοία πριν από την αναχώρησή τους από τις τουρκικές ακτές».

Για τους λόγους αυτούς, η κ. Βόζεμπεργκ- Βρυωνίδη, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ρωτά συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πώς αξιολογεί την ανωτέρω κατάσταση, δεδομένου ότι στην περιφρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ συμμετέχουν ενεργά ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής; Και

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει παράνομα στην Ευρώπη πλοία με μετανάστες θετικούς στον κορονοϊό; ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

Έφερναν πολεμικά όπλα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέσω ΕΛΤΑ & courier!

Εγκληματική οργάνωση εισήγε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέσω των ΕΛ.ΤΑ. και εταιρειών ταχυμεταφορών (courier) μεγάλες ποσότητες αποσυναρμολογημένων όπλων (Μ16, πιστόλια, υποπολυβόλα κ.λπ.).

 • Δηλαδή τα έστελναν με δέματα κομμάτι-κομμάτι (κλείστρα, κάννες, κοντάκια, γεμιστήρες κ.λπ.) έτσι ώστε να περνούν απαρατήρητα.
 • Αφού παραλάμβαναν τα δέματα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία όμως δεν είχαν καμία σχέση με την εγκληματική οργάνωση, απλώς τους χρησιμοποιούσαν, στη συνέχεια ακολουθούσε το στάδιο της συναρμολόγησης και πώλησής τους.

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Η οργάνωση όμως δεν μπόρεσε να λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα, καθώς το έμπειρο μάτι ενός τελωνειακού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχαίτισε τα σχέδια και τη δράση τους. Τα μέλη της οργάνωσης από νεαρή ηλικία είχαν σημαντική παραβατική συμπεριφορά, καθώς ήταν χρήστες απαγορευμένων ουσιών, όπως ινδική κάνναβη, κοκαΐνη, χάπια κ.λπ. Μάλιστα μερικά από αυτά γνωρίζονταν από τα εφηβικά – μαθητικά χρόνια τους καθότι ήταν συμμαθητές.

 • Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση είχε μια 38χρονη, η οποία από την εφηβική της ηλικία συνδέθηκε με μακροχρόνιο αισθηματικό δεσμό με τον δεύτερο πρωταγωνιστή της οργάνωσης, τον Α.Μ. Η 38χρονη ήταν πολύ συναισθηματικά δεμένη με τον άνδρα, παρότι αυτός στο μεσοδιάστημα (2007) είχε τελέσει πολιτικό γάμο στις Φιλιππίνες με υπήκοο Φιλιππίνων και είχε αποκτήσει έναν γιο που γεννήθηκε στην Αθήνα.

Η 38χρονη στην πάροδο των χρόνων ολοκλήρωσε τις σπουδές της και εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ελληνική βιομηχανία όπλων ΠΥΡΚΑΛ, όπου εκεί απέκτησε διασυνδέσεις και επαφές με εταιρείες όπλων του εξωτερικού, αντιπροσώπους οπλικών συστημάτων, εμπόρους όπλων, αλλά και πελάτες.

 • Το 2009 εκείνος επέστρεψε στην Ελλάδα και όχι μόνο συνέχισε τον αισθηματικό δεσμό του με την 38χρονη, αλλά ανακοίνωσαν τη σχέση τους στη μητέρα και τη θεία της. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι «θα έχουμε κοινή πορεία ζωής ως ζευγάρι» και ότι «θα διασπάσει τον έγγαμο βίο του με τη Φιλιππινέζα σύζυγό του».

Ο Α.Μ. τον Σεπτέμβριο του 2009 άνοιξε με τον αδελφό του εταιρεία με αντικείμενο εργασιών την εμπορία χαλιών, ξύλινων επίπλων κ.λπ., αλλά την επιχειρηματική του δράση τη διέκοψε πολύ γρήγορα και έκλεισε την εταιρεία.

 • Ωστόσο, είχε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με χρέος της τάξης των 130.000 ευρώ, το οποίο δεν προερχόταν από την εταιρεία που είχε συστήσει, αλλά από τη διακίνηση ναρκωτικών και τοκογλυφία.

Αποτέλεσμα της οικονομικής εκκρεμότητας ήταν να αρχίσουν οι εκβιασμοί και οι προειδοποιήσεις προς τη μητέρα και τη θεία της 38χρονης με απειλητικά τηλεφωνήματα κατά της ζωής τους από άγνωστο άνδρα, ενώ, εντελώς τυχαία, ο σκύλος τους βρέθηκε νεκρός. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

****

Η υψηλότερη ανεργία από τη Μεγάλη Yφεση στις ΗΠΑ: 15 εκατ. άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά

 • Ο αριθμός των Αμερικανών που ζήτησαν επίδομα ανεργίας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες εκτιμάται ότι ανήλθε στο συγκλονιστικό επίπεδο των 15 εκατ. καθώς τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρέλυσαν τη χώρα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την άποψη ότι η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Η έκθεση που πρόκειται να δημοσιοποιήσει σήμερα το υπουργείο Εργασίας για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα ενισχύσει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για απώλεια έως 20 εκατ. θέσεων εργασίας τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία έχασε 701.000 θέσεις μισθωτής εργασίας τον Μάρτιο – σε μια έκθεση που δεν αποτύπωσε πλήρως το «μακελειό» στην οικονομία που προκαλεί ο μολυσματικός κορωνοϊός. Πρόκειται, ωστόσο, για τις περισσότερες θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από τη Μεγάλη Ύφεση, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη περίοδο ευημερίας της αγοράς εργασίας στην αμερικανική Ιστορία που ξεκίνησε στα τέλη του 2010.

 • «Αυτά τα απαισιόδοξα νούμερα υποδηλώνουν ότι θα έχουμε άλλη μια έκθεση που θα σπάει τα ρεκόρ για τις θέσεις εργασίας τον Απρίλιο», δήλωσε η Μπεθ Αν Μποβίνο, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην S&P Global Ratings στη Νέα Υόρκη.
 • «Η Αμερική είναι τώρα σε ύφεση και καθώς φαίνεται να βαθαίνει, το ερώτημα είναι πόσο θα χρειαστεί για να ανακάμψουν οι ΗΠΑ».

Ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα ανεργίας πιθανόν μειώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 5,25 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 4 Απριλίου από τα 6,648 εκατ., σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters. Οι προβλέψεις στην έρευνα έφθασαν έως τα 9,295 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη τη μέση πρόβλεψη, τα στοιχεία για τις αιτήσεις της περασμένης εβδομάδας θα ανεβάσουν τον συνολικό τους αριθμό σε πάνω από 15 εκατ. από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου.

 • Με πάνω από το 95% των Αμερικανών να τελούν υπό κάποιου είδους περιορισμών, πληθαίνουν οι αναφορές ότι οι κρατικές υπηρεσίες ανεργίας πλημμυρίζουν στις αιτήσεις. Ο Μάικ Ρίτσι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν, έγραψε χθες στο Twitter ότι «λαμβάνουμε περίπου 1.000 τηλεφωνήματα κάθε δίωρο», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, ομοσπονδιακοί υπάλληλοι και άνθρωποι που έχουν εργαστεί σε πολλές πολιτείες δεν μπορούν να κάνουν αίτηση διαδικτυακά».

Την ίδια ώρα, μεγάλες ουρές σχηματίζονται στις υπηρεσίες ανεργίας. Στο Μαϊμάμι της Φλόριντα, εκατοντάδες άνθρωποι στέκονται υπομονετικά για ώρες για να συμπληρώσουν την αίτηση καθώς ‘κράσαρε’ το διαδικτυακό σύστημα λόγω του μεγάλου όγκου των αιτημάτων.

 • «Έχω να δουλέψω σχεδόν δύο μήνες. Το κατάστημα στο οποίο εργαζόμουν έκλεισε», εξήγησε η Σάρα Σάντος, 42 ετών, που έφθασε στις 7 το πρωί στην υπηρεσία αυτή και περίμενε στον ήλιο έως το μεσημέρι.

«Νιώθω να πνίγομαι, έχω να πληρώσω το αυτοκίνητο, έχω να πληρώσω το τηλέφωνο, πώς θα κάνω αυτό; Χωρίς να υπολογίζω το νοίκι», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ροντρίγκες, 55 ετών, που περίμενε υπομονετικά για πέντε ώρες.

 • Σε αυτό το πλαίσιο, ο όποιος μετριασμός στις αιτήσεις της περασμένης εβδομάδας θα είναι πιθανόν προσωρινός. Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19 περιλαμβάνουν από μπαρ, εστιατόρια και άλλους χώρους κοινωνικών συναθροίσεων έως μέσα μεταφοράς και εργοστάσια. Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στον κόσμο.

Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνουν επίσης τους εργαζομένους με το χαμηλότερο ωρομίσθιο να κάνουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας προκειμένου να λάβουν τα επιπλέον 600 δολάρια την εβδομάδα για διάστημα έως τέσσερις μήνες. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο ιστορικό πακέτο στήριξης ύψους 2,3 τρισεκ. δολαρίων και είναι επιπρόσθετο των υφιστάμενων επιδομάτων ανεργίας, που κατά μέσο διαμορφώθηκαν στα 385 δολάρια ανά άτομο τον Ιανουάριο.

 • Σε κάθε περίπτωση, οι αρνητικές επιπτώσεις αυτή της κρίσης μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια σε σχέση με αυτές της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, εκτίμησαν μέλη της νομισματικής επιτροπής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κατά την τελευταία συνεδρίαση τους, τα πρακτικά της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. «Η σημερινή κατάσταση δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με την χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας», σημείωσαν.

Οι οικονομολόγοι παραμένουν πάντως απαισιόδοξοι, καθώς η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στο 4,4% τον Μάρτιο δεν μπορεί παρά να αποτελέσει προοίμιο αυτού που αναμένει η χώρα τον Απρίλιο. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (08.04.20)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ