Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του X.A (11/2)

Traders monitor data during the official opening of the stock trading floor at the headquarters of PJSC Sberbank in Moscow, Russia, on Tuesday, Jan. 30, 2018, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomber

GREEK FINANCE [email protected]://www.greekfinanceforum.com/

Μη – τραπεζικά χαρτιά: Πέραν όμως των τραπεζών, αρνητικά μηνύματα στέλνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αρκετές από τις λεγόμενες καλές μη – τραπεζικές μετοχές. Δεν λέμε πως δεν ήμαστε θετικοί μέσο – μακροπρόθεσμα για το Χ.Α.

 • Ωστόσο παρατηρούμε πως με έναν ύπουλο τρόπο οι τιμές διολισθαίνουν, με τη διαγραμματική εικόνα των περισσοτέρων μετοχών του FTSE 25 να έχει επιβαρυνθεί.

Και αυτό, έστω για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, μας ανησυχεί, με κίνδυνο να μπούμε ανά πάσα στιγμή σε έναν νέο κύκλο πτώσης. Και με αφορμή λοιπόν αυτό το σχόλιο, θα επαναλάβουμε πως υπάρχει ανάγκη άμεσης αντίδρασης στο Χ.Α.


HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – FAST FINANCE: O ΔΤΡ@803,40 μιας και δοκίμασε και νέα χαμηλό κίνησης ψάχνοντας τις 780 μονάδες. Από την άλλη, ο ΓΔ@903 και ο FTSE @2262 συντηρούν το 900 και 2252 αντίστοιχα γεγονός που δίνει ακόμα πόντους στο ανοδικό σενάριο. Κάθε φορά που η αγορά κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο ο τραπεζικός είναι αυτός που ανακόπτει την κίνηση μιας και ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2016 και τις τελευταίες ΑΜΚ.
.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ FAST FINANCE

 • Kαι τα ημερήσια διαγράμματα…
 • SHORT παραμένουν οι ΑΔΜΗΕ (το “stop” με κλείσιμο υψηλότερα των 2,50 ευρώ), Viohalco (3,99 ευρώ), Ελλάκτωρ (1,968 ευρώ), Ελ. Πετρέλαια (8,57 ευρώ), Lamda Development (8,49 ευρώ), Motor Oil (20,86 ευρώ), Μυτιληναίος (10,39 ευρώ), ΟΤΕ (14,48 ευρώ), TITC (18,72 ευρώ) και Fourlis (το “stop” με κλείσιμο υψηλότερα των 5,93 ευρώ).

Αντίθετα, σε ημερήσιο LONG παραμένουν οι Αεροπορία Αιγαίου (το “stop” με κλείσιμο χαμηλότερα των 8,19 ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (7,66 ευρώ), ΔΕΗ (4,124 ευρώ, στα 4,1000 χθες ), ΕΕΕ (29,38 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (7,39 ευρώ στα 7,3200 χθες), ΕΧΑΕ (4,45 ευρώ), Jumbo (18,35 ευρώ), ΟΛΠ (21,10 ευρώ), ΟΠΑΠ (11,15 ευρώ), Σαράντης (8,53 ευρώ) και Τέρνα Ενεργειακή (το “stop” με κλείσιμο χαμηλότερα των 8,07 ευρώ).

****

GREEK FINANCE [email protected]://www.greekfinanceforum.com/

Τραπεζικός Δείκτης: Σε συνέχεια του χθεσινού μας σχολίου στη στήλη Κυνηγός για τον τραπεζικό δείκτη, ας κρατήσουμε πως ο δείκτης έκλεισε χθες στις 798,47 μονάδες (-0,61%), έχοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο χαμηλό ημέρας (789,24 μονάδες) δοκιμάσει τις ισχυρές στηρίξεις στις 780 – 790 μονάδες.

 • Στηρίξεις στις οποίες επαναλαμβάνουμε πως τα πράγματα σοβαρεύουνε, αφού απώλεια τους θα έβαζε τον τραπεζικό δείκτη σε ένα νέο πτωτικό trend, με τις επόμενες στηρίξεις περίπου 10% χαμηλότερα! Και φυσικά γίνεται αντιληπτό πως μια τέτοια πτώση δε γίνεται να μην επηρεάσει και τη συνολική πορεία της αγοράς.

****

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Τώρα εκτός από τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ, που είναι οι συνήθεις ύποπτοι, τρία θα ήταν τα μετοχικά διαγράμματα που θα διερευνούσαμε πρώτα εάν ο Γενικός αποφάσιζε να  κατηφορίσει προς τις 880 μονάδες:

Του Μυτιληναίου μιας που παίζει ως βασικός παίκτης στην ενέργεια και φυσικά στη σύνθεση πολλών μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων. Εδώ ένα πιθανό κατέβασμα κάτω από την πολύ σκληρή στήριξη των 9 ευρώ θα δώσει το περιθώριο τοποθετήσεων  πλησίον της επόμενης σημαντικής ζώνης στήριξης των 8,76 με 8,65 ευρώ. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος παραμένει  στα 11,30 ευρώ με πρώτη στάση τα 10,40 ευρώ με 10,50 ευρώ.

Της ΕΧΑΕ  με σημείο πτωτικής εκκίνησης τα 4,55 ευρώ. Πέρασμα κάτω από εκεί με σημαντικό όγκο συναλλαγών θα άνοιγε το έδαφος για ενδιαφέρουσες αγορές μέσα στο επίπεδο τιμών των 4,40 με 4,30 ευρώ. Πρώτος μεσοπρόθεσμος στόχος τα 5 ευρώ.

EXAE

Και της ΔΕΗ μιας που είναι για πολλούς επενδυτές θεσμικούς ή μη  το “πουλέν” του 2020. Εδώ η θρυαλλίδα καθόδου θα ήταν η τμήση της περιοχής στήριξης των 4,05 ευρώ. Πιθανό πάντα  πέρασμα – μιας που μιλάμε για το σενάριο κίνησης του Γενικού Δείκτη προς τις 880 μονάδες –  κάτω από τα 4,05 με 4 ευρώ  με αύξηση των ρευστοποιήσεων θα έδινε τιμές πλησίον των 3,70 με 3,62 ευρώ. Επίπεδο, από όπου διέρχεται και ο ανοδικός στροφέας του καλοκαιριού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Relative Strength Index καθώς δείχνει ότι πάει να χτυπήσει καθοδικά τη ζώνη ενεργοποίησης αγοραστών μεταξύ  των 48 με 45 μονάδων τεχνικού δείκτη. Ανοδικός μεσοπρόθεσμος στόχος το έδαφος που απλώνεται από τα 5 έως τα 5,40 ευρώ.

DEHΠΗΓΗ: Capital.gr

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ για τους αναγνώστες μας, ότι ο μ/μ δεν έχει δικό του ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ καθότι είναι 100% υπέρ της ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ και δεν πρόκειται φυσικά ποτέ των ποτών να αλλάξει αυτή την τακτική, προσέγγιση και πεποίθηση. Ούτε και πρόκειται να ανοίξουμε συζήτηση με το απέναντι στρατόπεδο. Δημοκρατία έχουμε, υπάρχει άλλωστε το ταμπλό, τα γραπτά κ.λπ κ.λπ.

 • Σεβόμενος όμως την επιθυμία πολλών χιλιάδων αναγνωστών του – που είτε την ακολουθούν είτε την λαμβάνουν υπόψη τους – καθημερινά… αναμεταδίδει τεχνικές αναφορές και εκτιμήσεις από πηγές που έχουν αποδειχθεί ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ.
 • Και τις οποίες είχε τσεκάρει επανειλημμένως πριν τις επιλέξει ως πηγή πληροφόρησης των αναγνωστών του.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
.

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

 • Ορισμός
 • Τι είναι η Τεχνική Ανάλυση

Τεχνική Ανάλυση, είναι η μελέτη της έως τώρα συμπεριφοράς των αγορών μέσω της χρήσης διαγραμμάτων, με στόχο την πρόβλεψη της μελλοντικής τους κίνησης.

Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την τάση, πότε αλλάζει, πότε έχει αλλάξει, πότε να ανοίξει μία νέα θέση και πότε η ανάλυση είναι λάθος και η θέση πρέπει να κλείσει μειώνοντας στο ελάχιστο τις απώλειες.

 • Γιατί “δουλεύει” η Τ.Α.
 • Η τιμή στην οποία διαπραγματεύεται μια μετοχή είναι συνήθως διαφορετική από την πραγματική της αξία.
 • Είναι η μελέτη του αποτελέσματος και όχι της αιτίας. O επενδυτής θα πρέπει να επικεντρώνεται στο “ΤΙ συμβαίνει” και όχι στο “ΓΙΑΤΙ συμβαίνει”
 • Εφαρμόζεται σε όλους τους χρονικούς ορίζοντες επένδυσης.

Βασικές Αρχές

 • Στην τιμή προεξοφλούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι προσδοκίες και τα συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτές.
 • Στην τιμή μπορεί να αναγνωριστεί μια τάση, την οποία ο τεχνικός αναλυτής μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα και να εκμεταλλευτεί.
 • Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τους επενδυτές να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε αντίστοιχες καταστάσεις όπως και του παρελθόντος.
 • Η τιμή εξαρτάται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όπως αυτές καθορίζονται από τις προσδοκίες των αγοραστών και πωλητών. Με τη χρήση των διαγραμμάτων ο τεχνικός αναλυτής προσπαθεί να εντοπίσει πότε η παραπάνω ισορροπία έχει αλλάξει.

Αντίλογος

Παρόλο που η τεχνική ανάλυση χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες των αγορών, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μία έρευνα των Flanegin και Rudd (2005), έδειξε ότι αντικείμενα στα οποία καθηγητές πανεπιστημίων αφιέρωναν αρκετό χρόνο διδασκαλίας, χρησιμοποιούνταν ελάχιστα από τους επαγγελματίες της αγοράς. Αντιθέτως, έννοιες και πρακτικές της τεχνικής ανάλυσης που οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν κατά κόρον, τύγχαναν ελάχιστης προσοχής από τους ακαδημαϊκούς.

Τέλος, μια μελέτη του Robert Strong (1988), έδειξε ότι περισσότερο από το 60% των PhDs δεν πίστευε ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Τα βασικά θεωρητικά επιχειρήματα εναντίον της τεχνικής ανάλυσης είναι δύο:

 • Υπόθεση του Τυχαίου Περιπάτου (Random Walk Theory)

Η κίνηση των μετοχών γίνεται τυχαία, δεν επηρεάζεται από το παρελθόν και άρα τα όποια μοτίβα αναγνωρίζονται στα διαγράμματα, δεν έχουν βάση και αποτελούν απλώς παιχνίδια του μυαλού.

 • Υπόθεση των Αποτελεσματικών Αγορών (Efficient Market Hypothesis)

Καθώς νέες πληροφορίες- ειδήσεις ανακοινώνονται σε μια ανταγωνιστική αγορά, οι επενδυτές θα τις αξιολογήσουν αυτόματα και με λογική, οδηγώντας την τιμή στο νέο επίπεδο ισορροπίας. Έτσι, καμία μέθοδος ανάλυσης (θεμελιώδης ή τεχνική) δεν μπορεί να υπεραποδόσει (outperform) της αγοράς.

Που χρησιμοποιείται

 • Equities – Μετοχές.
 • Forex – Αγορά συναλλάγματος.
 • Futures – Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
 • Bonds – Αγορά ομολόγων.
 • ETFs – Διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.
 • Άλλα – Οπουδήποτε υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις τιμές και τον όγκο συναλλαγών και τα οποία μπορούν να παρασταθούν γραφικά.

Τεχνική Ανάλυση και η σύγχρονη δομή των αγορών

Ο Charles Dow (1851-1902) θεωρείται ο “πατέρας” της νεώτερης τεχνικής ανάλυσης, τα editorial του οποίου στη Wall Street Journal, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της πολύ γνωστής ακόμη και σήμερα, θεωρίας του Dow.

Ωστόσο, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, κυρίως τα τελευταία χρόνια και η συνεχής εξέλιξη των αγορών, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και την τεχνική ανάλυση. Κάποιες πρακτικές της είναι πλέον μη εφαρμόσιμες και ξεπερασμένες, ενώ νέες τακτικές και προσεγγίσεις πρέπει να υιοθετηθούν.

Σήμερα, λόγοι άσχετοι με τα θεμελιώδη μιας εταιρίας ή τις προοπτικές της μπορεί να μεταβάλουν βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον την τιμή, οδηγώντας σε λάθος συμπεράσματα τον επενδυτή ή αναλυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Η υποχρεωτική κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ράλι, μεγάλης μεταβλητότητας (short covering rally).
 • Η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση της πρακτικής ενεργοποίησης/ακύρωσης πολλών εντολών σε κλάσματα του δευτερολέπτου με τη χρήση αλγορίθμων, γνωστής και ως High Frequency Trading (έως και την 6/2013, το 65% των εντολών στις Η.Π.Α. δίνονταν μέσω αλγορίθμων).
 • Η ύπαρξη των “dark pools”, όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές χωρίς να ανακοινώνεται εκ των προτέρων, η τιμή ή ο όγκος συναλλαγών.
 • Η εισαγωγή/έξοδος μιας μετοχής σε/από ένα χρηματιστηριακό δείκτη.

Επίλογος

Παρά τα ακαδημαϊκά θεωρήματα, η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι η τεχνική ανάλυση αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο λήψης επενδυτικών αποφάσεων και θα πρέπει να αποτελεί άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του κάθε επενδυτή.

Ωστόσο, η διαρκής εξέλιξη των αγορών απαιτεί από τους τεχνικούς αναλυτές, τον συνεχή έλεγχο της αξιοπιστίας των πρακτικών τους, την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα ή ακόμη και την απόρριψή τους και υιοθέτηση νέων, όταν παύουν οι πρώτες να λειτουργούν.

https://www.stocklearning.gr/lessons/analysis

Print Friendly, PDF & Email