Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου 20/10

dinfo.gr Η φωτογραφία της ημέρας: Ότι πιο όμορφο αλλά και αναπάντεχο στη καρδιά της Αθήνας.. Τα Αναφιώτικα – Καλημέρα!

***

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ ακολουθούν για τον Ερντογάν κατευναστική πολιτική και κοντόφθαλμου προσωπικού συμφέροντος, ευελπιστώντας ότι θα διορθωθεί.
Το ίδιο μεγάλο λάθος έκαναν επί Χίτλερ. Τις τραγικές συνέπειες τις έζησαν όλοι στο πετσί τους.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ (ΣΧΟΛΙΟ): Οταν ο Χίτλερ στράφηκε ανατολικά εναντίον της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο 1939 απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του, εκτός απο 22 μεραρχίες που άφησε για κάλυψη των Δυτικών συνόρων. Απέναντι σε αυτήν την ισχνή δύναμη, 108 ετοιμοπόλεμες αγγλογαλλικές μεραρχίες. Και όμως αδρανούσαν παρά τό ότι τυπικά εκήρυξαν τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι η προέλαση των Γερμανών θα φθάσει στην Σοβιετική Ρωσία… Ό,τι αυτή ήταν η πραγματική πρόθεσή του, ο πόλεμος ενάντια στους Μπολσεβίκους, παρά το γεγονός ότι εγνώριζαν για το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ… Τέτοιες “εκτιμησεις” έκαναν, δεν είναι μόνο ο Τράμπ… σοφός!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, νερό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΚΑΦΡΙΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ…

Επειδή γίνεται μεγάλη προσπάθεια πρώτα να δημιουργήσουν τέρατα σε σχέση με κάποιες απολύσεις στο Documento και στη συνέχεια να τα αξιοποιήσουν κατά το δοκούν, ο εκδότης της εφημερίδας Κώστας Βαξεβάνης, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που έχει στείλει εδώ και ημέρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).

Το ΔΣ της Ένωσης προτίμησε και να αποσιωπήσει την πραγματικότητα και να παραβλέψει το σύνολο των αποφάσεων της συνέλευσης των εργαζομένων στην εφημερίδα.

Ακολουθεί η επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη:

«Προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Αντωνιάδου

Κοινοποίηση: Μέλη Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θέλω να σας ενημερώσω ότι αδυνατώ να παραβρεθώ στη συνάντηση της Δευτέρας, γιατί πρέπει να είμαι στα δικαστήρια, σε δίκη με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κύριο Δημητριάδη. Δυστυχώς, αυτού του είδους η υποχρέωση συνεχίζεται όλη τη βδομάδα, αφού οι δίκες και οι διώξεις είναι μια πραγματικότητα για την εφημερίδα Documento και για εμένα προσωπικά. Όπως σας έχω ενημερώσει και στο παρελθόν, η εφημερίδα έχει πάνω από 80 μηνύσεις και αγωγές από πολιτικά και άλλα δημόσια πρόσωπα τα οποία πονηρά, αντικαθιστούν την αναγκαιότητα απάντησης σε όσα αποκαλύπτονται, με τις μηνύσεις και τις αγωγές και στη συνέχεια επαίρονται γιατί «μήνυσαν τον συκοφάντη τους».

Μόνο ο Βγενόπουλος είχε κάνει 33 μηνύσεις, στις οποίες όχι μόνο αθωώθηκα πανηγυρικά, αλλά οι αποκαλύψεις μου οδήγησαν σε διώξεις εναντίον του ίδιου και των συνεργατών του. Είχα τότε ενημερώσει την Ένωση ζητώντας τη βοήθειά της ως δημοσιογράφος μέλος της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αντιθέτως ανακοινώσεις είχαν βγάλει Διεθνείς Ενώσεις, Οργανισμοί και Παρατηρητήρια για την ελευθερία του Τύπου, όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Documento , κυκλοφόρησε με λευκή την 3η σελίδα όπου υπάρχει συνήθως διαφήμιση και πληροφορούσε τους αναγνώστες ότι το λευκό αντιπροσωπεύει τις διαφημίσεις που έκοψε ο πρωθυπουργός της χώρας. Με άρθρο της η εφημερίδα, ενημέρωνε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφωνεί σε επιχειρηματίες από τους οποίους ζητά εκβιαστικά να κόψουν τη διαφημιστική σχέση με το Documento.

  • Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στην καταγγελία της εφημερίδας. Δεν απάντησε ούτε όταν το θέμα έθεσε επισήμως προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή , ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ , κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Δεν απάντησε ούτε όταν το Κρατικό Γερμανικό Ραδιόφωνο έθεσε επισήμως την ερώτηση. Δεν επιστρατεύτηκαν ούτε κύκλοι, ούτε καν διαρροές για να το διαψεύσουν γιατί υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και κυρίως η μαγική εξαφάνιση των διαφημίσεων από το φύλλο της εφημερίδας μέσα σε μια νύχτα.

Για την υπεράσπιση όχι του Documento αλλά της ίδιας της ελευθερίας του Τύπου και την ανάγκη να σταματήσει ο στραγγαλισμός της εφημερίδας, τοποθετήθηκαν αυτές τις μέρες , καλλιτέχνες, Πανεπιστημιακοί, νομικοί και πολιτικοί από όλο το φάσμα.

  • Η συνέλευση των εργαζόμενων στο Documento σας γνωστοποίησε ψήφισμα με το οποίο ζητά τη συμπαράστασή σας. Πράγμα που ήδη έχει κάνει η Κυπριακή Ένωση των δημοσιογράφων μέσω του προέδρου της, κ. Γιώργου Φράγκου.

Στα φύλλα της εφημερίδας που ακολούθησαν ως σήμερα, επίσης δεν υπήρξε καμία διαφήμιση, ενώ στην εφημερίδα έφταναν mail με τα οποία εταιρείες ματαίωναν τις ήδη κλεισμένες διαφημίσεις.

  • Η διακοπή της διαφήμισης στο Documento, πέρα από την ηθική και την ανεπίτρεπτη για τη Δημοκρατία πλευρά, έχει μια άλλη αδυσώπητη. Της επιβίωσης. Η πώληση της εφημερίδας (όπως σε όλες τις εφημερίδες) αντιπροσωπεύει μόλις ένα μικρό ποσοστό των εσόδων, περίπου το ένα τρίτο. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα προέρχονται από τη διαφήμιση.

Σε ό,τι αφορά την πώληση της εφημερίδας μας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει αποφανθεί πως η διανομή της από το μονοπωλιακό συγκρότημα ΑΡΓΟΣ, συμφερόντων του εφοπλιστή Μαρινάκη και άλλων ανταγωνιστών, γίνεται με προβληματικό τρόπο αφού το Πρακτορείο σαμποτάρει την πώληση. Υπήρξαν μάλιστα και ασφαλιστικά μέτρα της Επιτροπής απέναντι στο ΑΡΓΟΣ.

Από τα δύο προηγούμενα προκύπτει πως τα έσοδα του Documento, ειδικά μετά το κόψιμο της διαφήμισης, που είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, έχουν μειωθεί δραματικά. Αξίζει να σας ενημερώσω ότι το Documento συμπληρώνει τρία χρόνια κυκλοφορίας. Έχει μηδενικό δανεισμό, δεν χρωστάει σε κανέναν προμηθευτή ούτε στο Δημόσιο και είναι το μοναδικό μέσο με τρία υψηλά εργασιακά standards

  • Πληρώνει τους εργαζόμενους στην ώρα τους
  • Δεν χρωστάει σε κανέναν εργαζόμενο
  • Η βασική σχέση των εργαζόμενων με την εφημερίδα είναι η πρόσληψη.

Πάνω από 98% όσων ασχολούνται με το Documento είναι στο μισθολόγιο της εφημερίδας. Οι ελάχιστοι που υπολείπονται απλώς έχουν σχέση μισθολογίου με άλλους φορείς

Το 2018, η εταιρεία Documento Media κατέγραψε μάλιστα μικρά κέρδη. Όλα αυτά παρότι αναγκάστηκε να καταβάλει τις εισφορές για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ αν και όταν κάποιοι φέσωναν τα ταμεία μας και δεν κατέβαλαν τις εισφορές, το Documento δεν υπήρχε καν. Απ’ ο,τι αντιλαμβάνεστε είμαστε μια νησίδα μέσα στην άσχημη κατάσταση στα ΜΜΕ, όπου εκδότες χρωστάνε εκατομμύρια σε Τράπεζες και σε εργαζόμενους.

Δεν θα σταθώ στην προσπάθεια που γίνεται για να απαξιωθεί η εφημερίδα και οι εργαζόμενοί της από πολιτικά πρόσωπα που δεν σέβονται τον Τύπο και δεν ανέχονται την κριτική, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί καθεστώς ανασφάλειας στους εργαζόμενους και υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Θα προχωρήσω μόνο στην ανάλυση όσων συμβαίνουν αυτές τις μέρες.

Αυτή τη στιγμή έχει επέλθει οικονομικός στραγγαλισμός της εφημερίδας και αδυναμία, παρά τους υγιείς δείκτες και την καλή πρόθεση, για να λειτουργήσουμε. Ως εκδότης (δεν μου αρέσει ο τίτλος αλλά εκ των πραγμάτων τον κατέχω), έχω το δυσμενές προνόμιο να πρέπει να επιλέξω ανάμεσα σε δύο πράγματα. Ή να αναστείλω την έκδοση ή να μειώσω τα κόστη προκειμένου να επιβιώσει.

  • Επέλεξα να μην κλείσω την εφημερίδα αφήνοντας στον δρόμο 80 εργαζόμενους αλλά να δώσω τη μάχη της έκδοσης μειώνοντας τα κόστη.
  • Επέλεξα από ιδιοσυγκρασία αλλά και πίστη στους εργαζόμενους της εφημερίδας, να την κρατήσω στη ζωή.
  • Ξέρω πως αυτό έχει κόστος και πως αρκετοί θα κάνουν και κάνουν την προσπάθεια να κλείσει η εφημερίδα η οποία ενοχλεί. Αλλά η απόφασή μου νομίζω πως έχει μεγαλύτερη αξία από τα κακόβουλα όνειρα κάποιων.

Πήρα τη δύσκολη απόφαση να σταματήσω τη συνεργασία με τέσσερις δημοσιογράφους με βάση τις προτεραιότητες που δίνει η εφημερίδα, την αναδιάρθρωση των τμημάτων και τη μορφή που θα πάρει με βάση τις νέες συνθήκες. Επιπλέον έχουν αποχωρήσει από την εφημερίδα τρεις συνάδελφοι για λόγους που σχετίζονται με προσωπικά θέματα ή ευθύνες που αναλαμβάνουν σε άλλους τομείς εργασίας.

Επειδή σκέφτομαι και λειτουργώ ως δημοσιογράφος και όχι ως επιχειρηματίας, οφείλω να ομολογήσω πως η απόφαση αυτή ήταν και δύσκολη και σκληρή. Είχα όμως να επιλέξω αν θα λειτουργήσω την εφημερίδα με χαμηλότερα κόστη όπως επιβάλει ο εξωγενής οικονομικός στραγγαλισμός, ή αν θα αφήσω στον δρόμο 80 εργαζόμενους. Το δεύτερο ήταν από κάθε άποψη σκληρότερο.

  • Υπάρχει φυσικά και μια τρίτη επιλογή που εσείς και ο κλάδος έχουμε ζήσει με τα χειροτέρα αποτελέσματα. Να συνεχίσω την έκδοση της εφημερίδας με τους εργαζόμενους απλήρωτους και στην συνέχεια να δηλώσω πλήρη αδυναμία πληρωμών ακολουθώντας έναν δρόμο που για μένα είναι απεχθής, ανέντιμος και επιβαρυντικός για την εικόνα που υπάρχει για την δημοσιογραφία και τον Τύπο. Κάτι τέτοιο δεν μπορώ να το κάνω.

Θεωρώ πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα με το επιχειρηματικό σχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί, η εφημερίδα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Αυτό όμως εξαρτάται και από εσάς. Σας καλώ να απαιτήσετε να μπει τέλος στον οικονομικό στραγγαλισμό και τον βρόμικο πολιτικό εκβιασμό που γίνεται όχι σε μένα άλλα σε ένα Μέσο Ενημέρωσης και αυτούς που δουλεύουν σε αυτό.

  • Μας ζητούν να ανταλλάξουμε την επιβίωσή μας με την ευθυγράμμιση με απόψεις που είναι αρεστές σε αυτούς που έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Αν υποκύψουμε θα είναι ήττα για όλους. Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι. Σήμερα είναι αυτή η κυβέρνηση, αύριο θα είναι κάποια άλλη.

Το θέμα δεν είναι αν συμφωνείτε μαζί μου ή αν σας αρέσει το Documento. Την ώρα που θα υπάρχει ομοφωνία θα είμαστε ή σε νεκροταφείο ή σε χούντα. Σας ζητάω να υπερασπιστείτε το δικαίωμα μιας εφημερίδας να υπάρχει, να δημοσιογραφεί ελεύθερα και να κρίνεται από τους πολίτες και το κοινό της.

  • Σας καλώ να συμπαρασταθείτε στην απόφαση της Συνέλευσης των εργαζομένων και τη φωνή δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας και να απαιτήσετε να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός της εφημερίδας. Όχι μόνο για να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα οι εργαζόμενοι στο Documento αλλά πρωτίστως για να μπορεί να υπάρχει Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ – Συναδελφικά – Κώστας Βαξεβάνης»

***

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΒΟΥΤΣΙΚΑ: Για να καταλάβω κάτι… Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε με πρωτοβουλία και κατόπιν αποφάσης μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, χωρίς να έχει ζητηθεί από την Ε. Ε κάτι τέτοιο; Δηλαδή όταν μας έλεγαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να γίνει για να μπει το γειτονικό Κράτος στην Ε.Ε δεν ήταν οριστικά συμφωνημένο με την Ευρώπη αυτό;

***

ΣΧΟΛΙΟ – ΠΑΝ.ΠΙΚΡ: Εχω πληροφορηθεί, ότι η Μέρκελ έπαθε πλάκα όταν της είπαν ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός που θέλει να υπογράψει τέτοια συμφωνία. Τουλάχιστον αυτό λένε οι πληροφορίες μου, δεν το περίμενε κανένας αυτό.

  • Αν λάβεις υπόψη σου και το που υπογράφτηκε η συμφωνία, στους ψαράδες των Πρεσπών, με τον πιο άθλιο συμβολισμό της Ελληνικής αριστεράς, και επαναλαμβάνω αν ισχύουν οι πληροφορίες μου, το έκαναν μόνοι τους. Για να ξεπλύνουν το παρόν τους χρησιμοποιώντας ένα αμαρτωλό παρελθόν. Θέλω να πω ότι μάλλον δεν τους πίεσε κανένας το έκαναν οικειοθελώς και της το έδωσαν στο πιάτο.

***

Κ.Π: Εγκρίθηκε με 322 ψήφους η τροπολογία για την αναβολή της ψηφοφορίας – Johnson: Δεν διαπραγματεύομαι καμία παράταση. Τραβόλτα σε λευκασμένη έκδοση, vs χρηματισμού ευρωπαικών συμφερόντων….

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο
***

ΜΗΝΥΜΑ: Αγαπητέ Νίκο Κοτζιά, αν η σημερινή Ευρώπη είχε 2-3 έστω πολιτικούς σαν εσένα και όχι στενόμυαλα ανθρωπάκια υπηρέτες μεγάλων συμφερόντων, σήμερα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση και δεν θα αναμόχλευε τη μιζέρια της με μπαστούνια από την ΕΚΤ.

Δεν έχει να προσφέρει τίποτε στους λαούς, ούτε να δει πέρα από τη τσέπη της που κι αυτή τη τρύπησε. Ημασταν πολύ τυχεροί που σε είχαμε, αλλά κράτησες πολύ λίγο δυστυχώς. Τα οράματα σου και η ευρύνοια σου δε χώραγαν ούτε στα ντόπια, ούτε στα ευρωπαικά κοντόφθαλμα καλούπια.

  • Νίκος Κοτζιάς: «Ενώ έχει ανάψει η φωτιά στη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει τη στρατηγική ματιά της. Οι συνομιλίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να ξεκινήσουν τώρα. Η απτή υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών και της σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι επιτακτική. Διαφορετικά, η ΕΕ θα είναι υπεύθυνη για τυχόν νέες επιπλοκές στη γειτονιά μας».
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
***
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω πέφτει δούλεμα στον Τραμπγια τον τρόπο που προσπαθεί να φτάσει σε συμφωνία με τους Τούρκους.Δεν ξέρω αν ο τύπος είναι τρελός ή λογικός. Ξέρω όμως κάτι άλλο.Όλοι εσείς που τον χλευαζετε και τον υποτιμάτε, δεν εχετε πετυχει ουτε το 1% των συμφωνιών που έχει πετύχει αυτός στην ζωή του (προφανώς πολλών από αυτών καθολου εύκολων).
  • Πώς το γνωρίζω; Αν το είχατε επιτύχει, το οικονομικό σας επίπεδο θα ήταν πολλά σκαλιά παραπάνω. Επίσης να υπενθυμίσω πως η ανάμειξη των αμερικανικών στρατευμάτων σε πολέμους επί προεδρίας του, είναι μηδενική. Κι αυτό κάτι θα έπρεπε να λέει.

    -Διευκρίνιση: Δεν αναφέρω το 1% του πλούτου του, αλλά το 1% των συμφωνιών του.
    Ο Τραμπ μπορει να προέρχεται από σχετικά πλούσια οικογένεια, αλλά πτώχευσε 2-3 φορές. Κι όμως κατάφερε να επανέρθει δυνατότερος. Ελάχιστοι το έχουν καταφέρει, παγκόσμια, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Πως; Εξαιτίας των ικανοτήτων του για επιτυχείς συμφωνίες.

***

Το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς με αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι ήταν συνήθεια σε όλη την Ελλάδα

DINFO.GR
Ήταν μια πρακτική που συμβόλιζε ολόκληρη εποχή στην αστική ελληνική ιστορία, από την περίοδο μετά τον εμφύλιο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση.

***

ΔΩΡΑ ΜΑΚΡΗ – Το χρονικό της Βαρκελώνης για την ΕΡΤ Α.Ε.

Σχεδόν κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης κρύβει μέσα της και μια « Καταλονία». Κάτι σαν αγκάθι που την πληγώνει κάθε λίγο και λιγάκι. Θυμάμαι τον Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου μέχρι τον περασμένο Ιούλιο να δηλώνει παλιότερα ότι « όσο υπάρχει η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωριστεί οποιαδήποτε ανεξαρτησία της Καταλονίας! Να το ξεχάσουν!» Έλεγε εμφατικά.

Ίσως γι’ αυτό με τα πρώτα επεισόδια στη Βαρκελώνη από την περασμένη Δευτέρα και σε μία συνεχή προσπάθεια του Σάντσεθ να αναζητά διεθνή υποστήριξη προσέτρεξαν υπέρ του η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και η Μ. Βρετανία. Οι πυλώνες δηλαδή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όσο κι αν ο τελευταίος έχει προκαλέσει έναν τεράστιο πονοκέφαλο στο οικοδόμημα αυτό που τα θεμέλιά του τρίζουν.

  • Το πρώτο 24ωρο της « Βαρκελώνειας» δημοσιογραφικής αποστολής μου, ξεκίνησε με έναν συνεχή ήχο: αυτόν του ελικόπτερο της αστυνομίας που δεν σταματούσε ποτέ.
  • Των τριών σωμάτων ασφαλείας σε κάθε δρόμο του κέντρου. Των σειρήνων της πυροσβεστικής και των ασθενοφόρων. Τη δεύτερη μέρα είχα πλέον συνηθίσει. Την τρίτη είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει σχεδόν καθεστωτική αξία της καθημερινότητας.

Η δεύτερη αίσθηση ήταν αυτή της Βαρκελώνης με τα δύο πρόσωπα. Ένα φωτεινό και εορταστικό. Κι ένα δεύτερο σκοτεινό, μεταμεσονύκτιο και βίαιο. Το φωτεινό πρόσωπο είναι οι καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών με ειρηνικό χαρακτήρα. Και με διαφορετική θεματική ενότητα. Διότι η διαμαρτυρία και η ελεύθερη έκφραση είναι δημοκρατικό δικαίωμα.

  • Η δεύτερη είναι η εικόνα των μεταμεσονύκτιων συνεχιζόμενων βίαιων επεισοδίων. Οι οδομαχίες κουκουλοφόρων και αστυνομίας. Η αστυνομία τους αποκαλεί “ Τα παιδιά του Λυκείου”. Με τις συλλήψεις διαπιστώνεται το νεαρό της ηλικίας των ταραξιών: Απο 14-17 ετών!

Χθές και σήμερα καθ όλα ευυπόληπτοι γονείς βρίσκονταν έξω από τα αστυνομικά τμήματα μαζί με τους δικηγόρους τους για να μαζέψουν έκπληκτοι τα παιδιά τους. Τα οποία, το τελευταίο που τους απασχολεί είναι το ποινικό τους μητρώο. Και τα δύο πρόσωπα της πόλης χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές τόσο της τοπικής όσο και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

  • Η γενική απεργία που κήρυξαν τα καταλανικά συνδικάτα για σήμερα Παρασκευή, παραλύει τις συγκοινωνίες, τις αεροπορικές πτήσεις αλλά και κόβει πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Τουλάχιστον 20 εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί. Τα πάντα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Είναι μόνο το 30% των εργαζομένων σε αυτά.

Οι πέντε πορείες που ξεκίνησαν εδώ και τρείς ημέρες από τις πόλεις Βέργα, Βίκ, Ζιρόνα, Τάρρεγα και Ταραγόνα έχουν κατάληξη το απόγευμα το κέντρο της Βαρκελώνης. Μόνο από τη Ζιρόνα ξεκίνησαν πεζή 10.000 διαδηλωτές. Το σύνθημα σ αυτές τις “πορείες για την ελευθερία” όπως αποκαλούνται είναι η απελευθέρωση των 9 πολιτικών αποσχιστών που καταδικάστηκαν την περασμένη Δευτέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε ποινές φυλάκισης από 9-13 χρόνια. Η αιτία της καταδίκης ήταν η οργάνωση και εκτέλεση του παράνομου δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου του 2017. Σήμερα η Βαρκελώνη δεν αποκλείεται να συγκεντρώσει χωρίς υπερβολή τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

  • Καθισμένη στο πεζοδρόμιο στη Βία Λαγιετάνα πολύ κοντά στη γενική αστυνομική διεύθυνση όπου αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες νέοι διαδηλωτές- κυρίως φοιτητές-φωνάζοντας συνθήματα κατά του τοπικού υπουργού εσωτερικών δημόσιας τάξης. Πετούν αυγά, πορτοκάλια και μπουκάλια με νερό κατά των αστυνομικών που έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

Δεν υπάρχει δρόμος της Βαρκελώνης που να μην είναι γεμάτος κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 αστυνομικοί από τα τρία σώματα ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλεια της πόλης. Το συμπαγές σώμα όμως του πληθυσμού υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Η πλεοψηφία αυτης της περιοχής της Ισπανίας με περίπου 7,5 εκατομμύρια κατοίκους ή στέκεται αδιάφορη σε όσα γίνονται από τους “independendistas¨ ή δηλώνει ότι νιώθει αποτροπιασμό για όσα γίνονται.

Τελικά το ποδοσφαιρικό παιχνίδι Μπάρτσα-Ρεάλ θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου στο Κάμπ Νόου, λένε οι αθλητικοί συντάκτες. Βαρκελώνη-Μαδρίτη και πάλι σε ντέρμπι. Η σε έναν υπολανθάνοντα εμφύλιο.

Δώρα Μακρή

ERT.GR
Της Δώρας Μακρή, ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ισπανία. Σχεδόν κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης κρύβει μέσα της και μια « Καταλονία». Κάτι σαν αγκάθι που την πληγώνει κ….
ΜΑΡΙΑ ΔΑΛΙΑΝΗ (ΦΒ): Αλλο η συμφωνία των Πρεσπών κι ο αλλο τα κριτήρια για ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Κι αν κάποιοι πόνταραν η παραμύθιασαν τον κόσμο λέγοντας ψηφίστε Πρέσπες κι αυτο αρκεί για να μπείτε με το ‘καλημερα’ στην ΕΕ δεν βοήθησαν. Η ΕΕ σημαίνει διαδικασίες και η Βόρεια Μακεδονία θα το αντιληφθεί αυτο , και οι ηγέτες της χρειάζεται να την βοηθήσουν. Αν κάποιοι το βάλουν στα πόδια, δικό τους θέμα.
****


ΜΗΝΥΜΑ: Δύο πράγματα περίμεναν οι Συριζαίοι με τη συμφωνία των Πρεσπών. Να πάρει ο Τσίπρας Νομπελ και να μπουν οι Σκοπιανοί στην ΕΕ….

***

Μας έχουν λείψει οι άνθρωποι που φέρονται όμορφα στους γύρω τους.Εκείνοι που είναι όμορφοι εξωτερικά κι εσωτερικά. Εκείνοι που έχουν βαλθεί να ομορφύνουν τον κόσμο και ν’ αλλάξουν την ψυχολογία, έστω κι ενός ανθρώπου.

DINFO.GR
Η φωτογραφία της ημέρας: Φθινόπωρο στο Συρράκο Ιωαννίνων
Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, γέφυρα, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
***
Δεν είναι πίνακας ζωγραφικής. Είναι η Τοσκάνη.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση***
Η φωτογραφία της ημέρας: Ο δρόμος της Αρβανιτιάς.. Ναύπλιο 
Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, κείμενο και υπαίθριες δραστηριότητεςdinfo.gr

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
***
Επειδή τα ελληνικά κανάλια δεν μπορούν να αποδομήσουν, να κατακρίνουν ή, έστω, να λοιδορήσουν το ιταλο-ελβετικό ντοκιμαντέρ για τη novartis, το αγνοούν επιδεικτικά. Πέραν των πολιτικών απόψεων του καθενός σας, σεβαστές απολύτως, σκεφτείτε τι ενημέρωση μας δίνουν…
***
Χιλή: Τρεις νεκροί σε ταραχές στο Σαντιάγο
Χιλή: Τρεις νεκροί σε ταραχές στο Σαντιάγο
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά μέσα σε σούπερ μάρκετ, το οποίο λεηλατήθηκε τη χθεσινή νύχτα στο Σαντιάγο που πλήττεται από μεγάλες ταραχές εδώ και δύο ημέρες, ανακοίνωσαν οι αρχές στην left.gr
****
Λ.Γ.: Ένα φαινόμενο που δυστυχώς συνεχίζεται αμείωτο και με τη νέα διακυβέρνηση, είναι η ανοχή σε αντικοινωνικές συμπεριφορές όπως το κλείσιμο των δρόμων από 100 ανθρώπους ή οι τραμπουκισμοί των συνδικαλισταράδων…
Όσοι ενδιαφέρεστε για την αλήθεια αναφορικά με την δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη από κανονικούς ανθρώπους κι όχι από υπαλλήλους του ΣΥΡΙΖΑ ή ιδεολογικούς απογόνους των δολοφόνων της, διαβάστε το σχετικό άρθρο του Μάνου Ελευθερίου:
Ο Μάνος Ελευθερίου γράφει για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη (Αποκλειστική Α΄δημοσίευση) – Ποιείν ` Στη μνήμη του θαυμάσιου Πολύβιου Μαρσάν ` Διάβασα για …εικοστή φορά στη ζωή μου όσα έγραψε κάποτε ο Δημ. Μυράτ για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη και αναδημοσιεύτηκαν στην εφ. «ΤΑ ΝΕΑ» στις 6-7…
poiein.gr
….
ΣΥΡΙΖΑ για το «μπλόκο» της ΕΕ στα Σκόπια: Φταίει η πολιτική αδράνειας της κυβέρνησης protothema.gr/politics/artic…..Φαντάζομαι τι είχαν οι Συριζαίοι υποσχεθεί στους γυφτοσκοπιανούς;
ΣΥΡΙΖΑ για το «μπλόκο» της ΕΕ στα Σκόπια: Φταίει η πολιτική αδράνειας της κυβέρνησης. Η Δανία  και η Ολλανδία να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την Ελλάδα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποφεύγει την παραμικρή αναφορά στο Γαλλικό βέτο. protothema.gr

…..

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ δίνουν το δικό τους τιτάνιο αγώνα να καταλήξουν μια ωρα αρχυτερα τα σκουπίδια σε ιδιωτικές εταιρείες, μήπως και δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα. Και αυτο τους τιμα, διάολε.
Εικόνα
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
***
Δείτε εδώ (υποτιτλισμένο) youtube.com/watch?v=_mf1MD το κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης για τη Novartis και μετά ελάτε να μιλήσουμε για σκευωρία αν θέλετε…

Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα

***

Το ιστορικό ελληνικό καφέ που λάτρεψε κι ο Καζανόβα

DINFO.GR
Είναι το πιο ιστορικό καφέ της ιταλικής πρωτεύουσας και βρίσκεται σ’ έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Ρώμης. Ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Νικόλα ντέλλα…
*****

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση

****

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ

  • Η “πολιτική κατευνασμού” που ακολουθείται από τα δυτικά κράτη απέναντι στον υπερφίαλο τούρκο πρόεδρο -έναν οιονεί δικτάτορα- μοιάζει τόσο πολύ προς την πολιτική που τα ευρωπαϊκά κράτη ακολούθησαν στη δεκαετία του 1930 απέναντι σε έναν άλλον παλαβό γερμανό δικτάτορα που επίσης μιλούσε για “ζωτικό χώρο”, που επίσης υπερεξοπλιζόταν και που επίσης απειλούσε όλους τους γείτονές του.

Και πιστεύοντας, τότε, οι αφελείς δυτικοί πολιτικοί ότι ο “κατευνασμός” θα ηρεμούσε τον τρελό Αδόλφο, συνέχισαν αμέριμνοι την ολέθρια απραξία τους, για να μπουν λίγο αργότερα σε έναν πόλεμο που κατέστρεψε τις χώρες τους και που αιματοκύλησε τον κόσμο όλο.

  • Εύχομαι -αν και οι ευχές δε φτάνουν- οι εξελίξεις με τον υπερφίαλο γείτονά μας, να μην είναι οι ίδιες.
  • Όμως φοβάμαι πως όλα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
  • Να αφυπνιστούμε.
  • Να καταλάβουμε την απειλή.
  • Και να ζητήσουμε, με έντονο τρόπο, από την κυβέρνησή μας να αφυπνιστεί και αυτή.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο και υπαίθριες δραστηριότητες

***

Θ.Ν.: Διαβάζω πως ο Κορεάτης σύμβουλος Γκλεν Κιμ που προσέλαβε ο ΓιαΝης πληρωνόταν από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ με 125.000€ τον μήνα!!! κ όταν ήρθε ο Τσακαλώτος μείωσε την αμοιβή αυτή σε 90.000€ τον μήνα!, Θεωρούμαι καχύπτοτος αν αναρωτιέμαι αν τα χρήματα πήγαιναν ΜΟΝΟ στην τσέπη του Κιμ;
***
ΑΛΕΞ. ΣΟΥΛ: Έφτασε να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ για να τιμηθεί η Μελίνα. Οι εναπομείναντες σ αυτό το… δήθεν κόμμα, ούτε μια εκδήλωση δεν έχουν κάνει τόσα χρόνια, όχι μόνο για κείνη, αλλά για κανένα άξιο πρόσωπο του χώρου. Τελικά το ΠΑΣΟΚ έμεινε με τη μουτζούρα του Ακη και τους αρκουδόγυφτους!!
 
***
Τα κινητά της Apple θα στοίχιζαν περίπου 30.000 δολάρια εάν οι εργάτες στην Κίνα έπαιρναν αξιοπρεπείς μισθούς, αποκαλύπτει νέα έρευνα Infowar Xstefanou [Του Άρη Χατζησταφάνου]
H Apple 25 φορές χειρότερη από τα εργοστάσια του Ντίκενς
Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Κάρολος Μαρξ άλλαξε την πορεία της οικονομικής σκέψης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζοντας τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Σε ένα από τα κλασικά παραδείγματα που…
efsyn.gr

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Νύχτα στη Μονεμβασιά..
.

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, λουλούδι και υπαίθριες δραστηριότητες