Οδεύει προς το Χρηματιστήριο η Lamda Malls – Τα οφέλη

Την εισαγωγή της θυγατρικής της, Lamda Malls, στο Χρηματιστήριο Αθηνών προανήγγειλε, χθες, η διοίκηση της Lamda Development, δείχνοντας την πρόθεσή της να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του project στο Ελληνικό.

«Στόχος είναι σε ενάμιση χρόνο από σήμερα η εταιρεία να μπεί στο Χρηματιστήριο, ώστε », ανέφερε χαρακτηριστικά χθές ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda κ. Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους έως 650 εκατ. ευρώ.

Η εισαγωγή της Lamda Malls στο χρηματιστήριο εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 και θα διενεργηθεί, πιθανότατα, μέσω συνδυασμένης διάθεσης νέων και υφιστάμενων μετοχών.

Η Lamda Malls στην οποία συμμετέχει με 31,7% η επενδυτική εταιρεία Varde Partners ιδρύθηκε το 2017 και συγκεντρώνει αυτή την στιγμή τα δύο από τα τρία εμπορικά κέντρα του ομίλου.

Στη Lamda Malls έχουν ήδη εισφερθεί τα εμπορικά κέντρα «Golden Hall» στο Μαρούσι και «Mediterranean Cosmos» στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να εισφερθεί και η ναυαρχίδα του ομίλου, το «The Mall», όταν τελειώσει η πολεοδομική εκκρεμότητα. Για την επίλυση της τελευταίας προωθείται συμφωνία αγοράς οικοπέδων από την Eθνική Tράπεζα, αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι επενδύσεις της σε ακίνητα αποτιμήθηκαν στις 30 Ιουνίου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε, στο α΄ εξάμηνο της χρήσης, καθαρά κέρδη 25,4 εκατ. ευρώ. Με την απόκτηση του The Mall Athens από τη μητρική Lamda η αξία των επενδύσεων σε ακίνητα θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lamda Οδ. Αθανασίου, τα τρία malls έχουν διατηρήσει τις θετικές επιδόσεις τους μέσα στην κρίση και στο χειρότερο σημείο της, το ποσοστό των κενών καταστημάτων ήταν μόλις στο 4%. «Ο βασικός μέτοχος αποφάσισε να επενδύσει περαιτέρω μέσα στην κρίση στα εμπορικά του κέντρου με επιπλέον εξαγορές (σ.σ. της συμμετοχής της HSBC, του Golden Hall κ.α.). Η Lamda Malls υπολογίζεται ότι θα μπει στο Χρηματιστήριο μέσα σε ενάμιση χρόνο από σήμερα. Η στρατηγική μας μέχρι σήμερα στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων, την οποία μάλιστα σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε και στη συνέχεια είναι να ακούμε, να αναλάβουμε λελογισμένα ρίσκα και να κάνουμε συνεργασίες».

Εν τω μεταξύ, προς το τέλος του τρέχοντος έτους ολοκληρώνεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της νέας επένδυσης ύψους 25 εκατ. ευρώ, στο πίσω τμήμα του Golden Hall, που θα περιλαμβάνει το πρώτο ενυδρείο στην Αθήνα, παιδότοπο κ.τ.λ, ενώ μέχρι το Πάσχα του 2020 θα εγκαινιαστεί το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Με τη λειτουργία του νέου τμήματος του Golden Hall η διοίκηση Το νέο κομμάτι θα αποτελέσει κι έναν άξονα προσέλκυσης τουριστών στο Golden Hall που μέχρι τώρα δεν έχουμε.