13.1 C
Athens,Greece
Πέμπτη, Δεκέμβριος 12, 2019

Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (15/8)

ΜΗΝΥΜΑ: Αυτό σύντροφοι, λέγεται ήρωας…

 • Πετάς στα 300 πόδια πάνω από φωτιά που δημιουργεί θερμικά ρεύματα, η άτρακτος κοπανάει σαν σκάφος σε τρικυμιασμένη θάλασσα, στα όρια φακέλου πτήσης και κάνεις ρίψη ξυστά απο τις βουνοκορφές. Και δεν δέχεσαι να σταματήσεις πριν την θέσεις υπό έλεγχο. Αυτό σύντροφοι, λέγεται ήρωας.

****

Αν οι Ισαάκ και Σολωμού ήταν Ισραηλίτες, η Μοσάντ θα είχε βρε ι και φέρει τους δολοφόνους τους στα δικαστήρια.

****

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Ολη η Ελλάδα καίγεται. Φαντάσου τώρα να είχαμε και ανέμους 10-11 μποφόρ σε πυκνοκατοικημένες ακαθάριστες ξερές πευκόφυτες περιοχές που λειτουργούν όταν αρπάξουν φωτιά σαν πεδίο βολής, με αποκλεισμένες εξόδους τίγκα στις πολεοδομικές παραβιάσεις, αν θέλουμε να ανακαλέσουμε μνήμες. Ουδείς θα σώζονταν δυστυχώς.

 • Απεναντίας πρόσφατα μάθαμε, ότι με τροπολογία ανακλήθηκαν τα κατεδαφιστέα στο Μάτι και όχι μόνο. Ας τους πει κάποιος, ότι success story μικροπολιτικής με φόντο τις φωτιές και τα τραγικά θύματα, δεν υπάρχει. 

Οπως δεν υπάρχει και το 112 παρά τις λαικίστικες κορώνες. Είναι καταδικασμένο σε failed story πρόστυχης μικροπολιτικής & μπούμερανγκ, παρά την ανοχή των πλείστων όσων μηντιάδων τους.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί δεν μεσολαβεί προσωπικά; Ξέμεινε από μονάδες;Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

****

Σε σαφέστατη αντίφαση με την εικόνα που θέλει σήμερα να δώσει η κυβέρνηση, για την προστασία των δασικών εκτάσεων, που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, έρχονται οι προτάσεις που κατέθεσε στην πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης που ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες.

 • Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει στη Βουλή κατά την διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα την αναθεώρηση του άρθρου 24, που ορίζει με σαφήνεια «τι εστί δάσος», προτείνοντας να προστατεύονται μόνον οι δασικές εκτάσεις που έχουν οριστεί μετά την μεταπολίτευση. Μάλιστα είχε προτείνει στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να… «ανταλλάξει» όποιο άρθρο επιθυμεί να αναθεωρηθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία των δύο κομμάτων.

Επίσης, αποκαλυπτική των προθέσεων της σημερινής κυβέρνησης ήταν η συζήτηση που έγινε για το άρθρο 24 στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης στις 5 Δεκεμβρίου του 2018, όταν η Ν.Δ κατέθεσε και αιτιολόγησε την σχετική της πρόταση.

Άδωνις Γεωργιάδης: Γίνεται ζημιά στην προσέλκυση επενδύσεων

Όπως …συνήθως ο πλέον ευθύς για την στόχευση της Νέας Δημοκρατίας ήταν τότε ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είχε δηλώσει: «Ως προς το άρθρο 24 τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Κανένας δεν θέλει να βλάψει το περιβάλλον» όμως «όπως είναι γραμμένο το άρθρο 24 στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γίνει μια υπερβολική του χρήση με αποτέλεσμα να προκαλείται διαρκής μεγάλη ζημία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα»!

 • Με βάση αυτό υποστήριξε ότι «μια αναπροσαρμογή λοιπόν, του άρθρου 24 με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, θα έδινε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία ταχύτερα».
 • Μάλιστα συνέχισε την σκέψη του σημειώνοντας πως συνολικά «ούτε οι οικονομικές παροχές στους ασθενέστερους ούτε η εξασφάλιση βιώσιμου δείκτη προστασίας ούτε τα κοινωνικά δικαιώματα δεν μπορούν να προστατευτούν από κανένα Σύνταγμα. Αυτά χρειάζονται λεφτά! Άρα το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα έχουμε περισσότερα λεφτά».

Να περιοριστεί το άρθρο 24

Σαφέστατος για τις προθέσεις του και ο σημερινός υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Είχε τονίσει την ανάγκη «να μειώσουμε δραστικά το μέγεθος αυτού του άρθρου, καταργώντας, για παράδειγμα, την ερμηνευτική, που είναι εκ του περισσού, αλλά και τις παραγράφους 3, 4, 5 και το μεγαλύτερο μέρος των παραγράφων 2 και 6».

 • Μια διαφορετική προσέγγιση – αλλά με την ίδια στόχευση –  χρησιμοποίησε ο βουλευτής Β’Πειραιά της Ν.Δ Γιάννης Τραγάκης αναφερόμενος σε εταιρείες αιολικής ενέργειας που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια σε προσβολές για καταπάτηση δασών. Όπως ανέφερε «υπάρχουν αποφάσεις, παραδείγματος χάριν του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες επιτρέπουν ακόμα και σε δάσος ή και σε δασικές εκτάσεις – για οικονομικούς λόγους, όπως για παράδειγμα είναι οι επενδύσεις και συγκεκριμένα τα αιολικά πάρκα».

Η τότε εισηγήτρια της ΝΔ και τώρα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως «προτείνουμε τη ρητή απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού των δασών, εκτός αν προέχει για την εθνική οικονομία άλλη χρήση που την επιβάλλει επιτακτικά το δημόσιο συμφέρον». Διευκρίνισε επίσης ότι «η συνταγματική προστασία θα αφορά μόνο όσες εκτάσεις ήταν αδιαμφισβήτητα δάση ή δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή αποψιλώθηκαν με άλλον τρόπο με ό,τι είναι αποδεδειγμένο μόνο έως την 11η Ιουνίου 1975».

 • Ως… μέτρο των πραγματικών προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να εκληφθεί και η τοποθέτηση στην επιτροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου,  του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που μόνον «αντι-ΝΔ» αισθήματα δεν μπορεί να του προσάψει κανείς. Ήταν τόσο εξόφθαλμα αντιπεριβαλλοντική και… επενδυτική η πρόταση της ΝΔ που δεν κατάφερε να συμφωνήσει.

Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει πως «Δεν χρειάζεται να θίξουμε το άρθρο 24 του Συντάγματος. Είναι προϊόν μεγάλης περίσκεψης, δύσκολων συνομιλιών με την επιστήμη, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών την περίοδο 1998 – 2001. Νομίζω ότι μόνον υποβάθμιση του περιβαλλοντικού κεκτημένου θα έχουμε, εάν θίξουμε το άρθρο 24».

Στόχος ο ιδιώτης να κάνει ότι θέλει

Στο θέμα είχε τότε αναφερθεί ο Γιάννης Τσιρώνης εκ μέρους  των Οικολόγων – Πρασίνων σχολιάζοντας το ποιο είναι το πραγματικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είχε επισημάνει με το υπάρχον σύνταγμα «η διάταξη λέει τα εξής: «Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός εάν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

 • Εξήγησε στην συνέχεια τις αλλάζει με την πρόταση της Ν.Δ: «Ας δούμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή τι αλλάζει σε αυτή τη διάταξη, αν δεχθούμε τη λογική της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτα απ’ όλα, παίρνω μια διάταξη από το άρθρο 117, η οποία λέει ότι είναι υποχρεωτική η αναδάσωση για δάση αποψιλωθέντα ή που αποψιλώνονται και καταργεί τη λέξη «αποψιλώνονται». Αυτομάτως, δηλαδή, εάν δεχθούμε αυτή τη λογική, ό,τι θα αποψιλώνεται από εδώ και πέρα δεν τυγχάνει προστασίας».

Ο Γ.Τσιρώνης  είπε επίσης ότι «Εκ του πονηρού φεύγουν οι δασικές εκτάσεις. Οι δασικές εκτάσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το δάσος. Να σας θυμίσω ότι όλη η αλπική ζώνη, όλα τα ελληνικά βουνά δεν έχουν ψηλά δέντρα. Είναι η λεγόμενη «αλπική ζώνη» σε όλη τη φύση. Αυτές οι εκτάσεις κατά τη Νέα Δημοκρατία δεν τυγχάνουν προστασίας». Πρόσθεσε επίσης ότι «ξαφνικά βάζουμε έναν ορισμό που τινάζει στον αέρα τους δασικούς χάρτες.

 • Ξαφνικά λέμε ότι δάσος είναι ό,τι ήταν δάσος στον ορισμό στις 11-6-1975, όταν είχαμε περάσει τις καταπατήσεις της χούντας. Άρα, λοιπόν, εδώ πέρα δεν είναι ένας αθώος εκσυγχρονισμός της διάταξης.

Αυτό που πιστεύει ακράδαντα η Νέα Δημοκρατία –και το είχε πει μάλιστα ο αείμνηστος κ. Μητσοτάκης, ο πατέρας- είναι ότι αυτό το άρθρο είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη». Ο Γ.Τσιρώνης διευκρίνισε τέλος ότι με την σημερινή διάταξη του συντάγματος «δεν εμποδίζεται η επέκταση οικισμών, όταν οι πληθυσμιακές ανάγκες το απαιτούν, γιατί η ρυμοτόμηση είναι μια αλλαγή χρήσης δάσους.

 • Θέλετε να αναφέρω άλλα παραδείγματα; Τα λατομεία, η Εθνική Άμυνα, οι ανανεώσιμες πηγές που ήδη αδειοδοτούνται αυτή τη στιγμή χωρίς κανένα πρόβλημα; Δεν είναι, λοιπόν, το πρόβλημα εκεί. Να πω πού είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα σε όλα αυτά που ανέφερα είναι ο κάματος του ΣτΕ. Δεν μπορεί να πάει κάποιος ιδιώτης, laissez faire, να κάνει ό,τι θέλει εκεί μέσα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Αυτοί-ες που αναρωτιούνται η αρθρογραφούν για το “τι θέλουν οι γυναίκες”, να πάνε να κοιταχτούν σε ειδικό. Κάθε γυναίκα όπως κάθε άντρας είναι αυτόνομο-ισότιμο ον με δική του προσωπικότητα, ανάγκες, συναισθήματα, μόρφωση, άποψη, παιδικά βιώματα και συσσωρευμένες εμπειρίες καλές η τραυματικές ορισμένες φορές. Ακόμη και η αγάπη που είναι ζητούμενο απ’όλους, εξειδικεύεται διαφορετικά από τον καθένα. ΔΕΝ χωρούν γενικότητες αναλόγως φύλου στη προκειμένη. Οπότε άτοπο το σύνηθες πλην όμως άκρως ηλίθιο ερώτημα που δεν γίνεται να απαντηθεί ποτέ.

Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω στα φορολογικά έσοδα, δήλωσε ο Γιώργος Κύρτσος που του έγινε άρση ασυλίας στο Ευρ. κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο διότι χρωστούσε στο Δημόσιο 630.000 ευρώ. Εμπειρία…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Το ΧΑΑ για πάνω από μήνα έγινε η παιδική χαρά κάθε σορτάκια, φωτιές 100 & βάλε σε συντονισμένες άοκνες προσπάθειες κάποιων -δε λέω- ανά το πανελλήνιο, δεκάδες σεισμοί βολτάρουν αμέριμνοι πέρα δώθε με την Ελλάδα σε ρυθμούς Πάρκινσον, η κυβέρνηση που σήκωσε τα μανίκια και δεν θα πήγαινε διακοπές, ήταν για να φωτογραφίζεται τις μισές μέρες από τις 30 στα ακρογιάλια με ανέμελες βερμούδες & σαγιονάρα εν μέσω μεταναστευτικών ροών που έχουν πολλαπλασιαστεί, τα ΜΜΕ ενημερώνουν μέχρι τουνι αλλά ευτυχώς άμα τύχει να παρκάρει απροειδοποίητα καμιά Τουρκική φρεγάτα στον Πειραιά θα μας ειδοποιήσει το 112 που θα είναι έτοιμο τέλος του χρόνου, ο Αμβρόσιος τώρα κάνει γαργάρες με το αμίλητο νερό & ζωή νάχουμε….

****

Δεν έχει πληγεί η περιοχή Natura, η προστατευόμενη περιοχή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Open, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η προστατευόμενη περιοχή και το δάσος Natura, δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά. Επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει νωρίτερα στο Open, ο δασάρχης Χαλκίδας, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ότι δηλαδή το δάσος Natura δεν έχει πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά. Επίσης είπε ότι μόλις κοπάσει η φωτιά, η περιοχή αμέσως θα κηρυχτεί αναδασωτέα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις: «Και εμείς τις πληροφορίες τις έχουμε από τα δασαρχεία. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες δεν έχει πληγεί η περιοχή Natura, η προστατευόμενη περιοχή. Η πυρκαγιά κινήθηκε πιο μακριά από την προστατευόμενη περιοχή, η οποία είναι ανατολικότερα. Αυτό δεν μειώνει βέβαια καθόλου την τεράστια οικολογική καταστροφή.

 • Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακριβή αριθμό για να τ’ αποτιμήσουμε, υπάρχει το σύστημα «Copernicus», το δορυφορικό, το οποίο μας δείχνει online, πως κινείται η πυρκαγιά. Θα το αποτιμήσουμε όταν κοπάσει για να έχουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα και ασφαλή στοιχεία.
 • Αυτό που θα γίνει είναι μόλις κοπάσει η πυρκαγιά, είναι να πάει κλιμάκιο, το οποίο θα αποτιμήσει τις ζημιές και την καταστροφή και θα προσδιορίσει τα τυχόν μέτρα που θα χρειαστούν για αποκατάσταση.
 • Εννοείται ότι αμέσως θα κηρυχτεί αναδασωτέα όλη η περιοχή».

*****

Έχεις ακούσει ποτέ ζώο να ουρλιάζει επειδή καίγεται ζωντανό; Γιατί λες λοιπόν ότι δε θρηνήσαμε θύματα;

***

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Πατέρα Αμβρόσιε, νταξ, για πέρυσι το καταλαβαίνω. Μας τιμώρησε ο Θεός και έφταιγε αυτός ο αμαρτωλός ακαμάτης ο Τσίπρας. Ο άθεος, ο αστεφάνωτος με τα μούλικα. Φέτος, άγιε πατέρα, τί φταίει για όλες αυτές τις καταστροφές, θα μας πεις;

****

(Σκίτσο του 2017. Αλλά πάντα επίκαιρο. Δε συμφωνείτε; )

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

****

Καμία συνομιλία, είτε σε τριμερή, είτε σε πενταμερή βάση δεν πρέπει να γίνει, όσο η Τουρκία αλωνίζει στη κυπριακή ΑΟΖ.

 • Επειδή, η ανοχή της εισβολής στη θάλασσα, με ταυτόχρονη συμμετοχή σε συνομιλίες για το γενικότερο ζήτημα του κυπριακού, νομιμοποιεί την τουρκική κατοχή και της θάλασσας και αυξάνει τις τουρκικές αξιώσεις.

Και η ελληνική κυβέρνηση, είτε ως “αδελφή” κυβέρνηση, είτε ως “εγγυήτρια” δύναμη, φέρει μέρος της ευθύνης για το λάθος που έγινε και που πάει να συνεχιστεί.

 

****

Ο,ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ… ?
Τα μαύρα γουρούνια είναι ιθαγενές είδος, πρόγονα των εξημερωμένων γουρουνιών, που κατοικούν στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες χρόνια. Είναι δασόβια θηλαστικά που τρέφονται με βελανίδια, κάστανα, φρούτα, ρίζες, βολβούς, τα οποία βγάζουν σκάβοντας το έδαφος. Επίσης τρώνε μανιτάρια, σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και ψοφίμια.

 • Λειτουργούν έτσι ως “καθαριστικά” στο δάσος, ενώ παράλληλα σκάβοντας τη Γη ανανεώνουν το χώμα και βοηθούν στην δημιουργία της πολύτιμης βιομάζας. Ταξιδεύοντας πολλά χιλιόμετρα για να βρουν νερό, μεταφέρουν γενετικό υλικό άλλων οργανισμών. Τέλος, βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών των φυσικών τους θηραμάτων. Η παρουσία τους σε ένα φυσικό περιβάλλον είναι αρκετά σημαντική, καθώς έχουν εξισορροπητικό ρόλο και βοηθούν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: φωτιά

Η νέα ρύθμιση για τη θήρα που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπει το χωρίς περιορισμό κυνήγι άγριων γουρουνιών, με την πρόφαση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ως πολίτες εναντιωνόμαστε σθεναρά σε αυτή τη φρικτή απόφαση που πάρθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με την συνηθισμένη σπισιστική δικαιολογία του υπερπληθυσμού των άγριων ζώων και το πρόσχημα της αφρικανικής πανώλης χοίρων θα βιώσουμε τις επόμενες ημέρες ένα στυγερό έγκλημα κατά της φύσης. Χωρίς να υπάρξουν προληπτικά μέτρα, χωρίς ενδείξεις ή ενδελεχή έρευνα για τυχόν άρρωστα ζώα, αποφάσισαν εν μια νυκτί, με μια υπουργική απόφαση να πραγματοποιήσουν τη μαζική εξόντωση τους, παραδίδοντας τη μοίρα των ζώων και τη ζωή τους στα χέρια των κυνηγών!

 • Τι θέλουμε; Προστασία της βιοποικιλότητας του τόπου ή προστασία του λόμπυ των κυνηγών; Οι στενές σχέσεις της καινούργιας κυβέρνησης με το λόμπυ των κυνηγών είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Δεν θα επιτρέψουμε να υπερβεί για ακόμα μια φορά το κέρδος, εις βάρος της ζωής αθώων πλασμάτων που είχαν την “ατυχία” να βρίσκονται στις περιοχές αυτές. Το κυνήγι είναι ένα αιματηρό σπορ που δεν ανήκει στην ηθική και τον πολιτισμό μιας σύγχρονης κοινωνίας. Καλούμε τους/τις πολίτες να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά μαζί μας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Τετάρτη 14 Αυγούστου και ώρα 10:00 το πρωί.

Μπορείτε να έχετε μαζί σας πανό και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα αν θέλετε. Ας δώσουμε όλες, όλοι και όλα μας το παρών για να τους δείξουμε ότι ακόμα και τώρα, εν μέσω καλοκαιριού, δεν το βάζουμε κάτω. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η περίοδος του κυνηγιού χωρίς περιορισμό ξεκινά στις 20 Αυγούστου, οπότε ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Μπορείτε να βρείτε την υπουργική απόφαση εδώ:
https://diavgeia.gov.gr/…/7%CE%9D%CE%9C94653%CE%A08-%CE%A6%…

***

ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ: Ρωγμές… Ανοίγουν σε δύο από τα πιο αποκρουστικά καθεστώτα. Με τις διαδηλώσεις στην Ρωσία και στο Χονγκ Κονγκ, που θέτουν σε αμφισβήτηση τη φασιστική κλεπτοκρατία του Πούτιν και τον open for business ολοκληρωτισμό της Κίνας. Προς το παρόν είναι μόνο μικρές ρωγμές. Αλλά, ποιος ξέρει, ίσως να μεγαλώσουν…

****
«Ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη και πλήττεται από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας»
Κριτική στην κυβέρνηση για την ταλαιπωρία των τουριστών στη Σαμοθράκη
Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, με αφορμή την ταλαιπωρία των τουριστών στη Σαμοθράκη μετά τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό, σχολιάζει πως το γεγονός «αποτελεί δυσφήμιση για τη χώρα…efsyn.gr
****
ΜΗΝΥΜΑ: Βαρουφάκης-Τσίπρας διέλυσαν την οικονομία
 • Ο Σταθακης διέλυσε τη ΔΕΗ
 • Ο Τσακαλώτος τη μεσαία τάξη
 • Ο Κοτζιάς τη Μακεδονία
 • Ο Παππάς ΕΡΤ & ΑΠΕ
 • Ο μπαμπάς Παππά τον ΟΑΣΘ
 • Ο Τόσκας τη Δημ.Ταξη
 • Παρασκευόπουλος-Καλόγερου τη Δικαιοσύνη
 • Δουρου-Σκουρλετης το Ματι ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΡΕ!

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

****

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι οι ξενοδόχοι πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών. Το λόμπι των ξενοδόχων ισχυρίζεται ότι έχει μεγάλες απώλειες εσόδων και γι’ αυτό προτείνει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ανώτερο χρονικό όριο μίσθωσης μίας κατοικίας τους τρεις μήνες τον χρόνο.

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
***
Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Μαξίμου εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Όπως πληροφορούμαι εγκύρως ο αριθμός των υπουργών και των κρατικών αξιωματούχων που θα βρεθούν στην Θεσσαλονίκη είναι περιορισμένος, προφανώς για να μην εμφανίζεται ότι η κυβέρνηση είναι διακοπές στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα με έξοδα φορολογούμενων.

***

Μια γραφική Οδός Θερμοπυλών υπάρχει στο Παρίσι και έγινε γνωστό μόλις το 2006 από την ταινία Paris Je t’aime, όταν μια Αμερικανίδα τουρίστρια έκανε το πρώτο της ταξίδι στο Παρίσι και βρέθηκε να περιπλανιέται στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της Rue des Thermopyles, στο 14ο διαμέρισα τους Παρισιού και η Ελληνική ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι ο δρόμος είναι στενός, όπως το πέρασμα που έγινε η Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.!

Μια γραφική Οδός Θερμοπυλών υπάρχει στο Παρίσι και έγινε γνωστό μόλις το 2006 από την ταινία Paris Je t’aime,

** Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και το ερώτημα για τη σίτισή του παραμένει αναπάντητο, γράφει το Bloomberg και αναρωτιέται ποια είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η ανθρωπότητα για να αποφύγει ένα ευρύτερο επισιτιστικό πρόβλημα, αφού τα επόμενα 40 χρόνια, θα χρειαστεί να πράξουμε τόση ποσότητα φαγητού όση έχει παραχθεί τα τελευταία 8.000 χρόνια, µε αποτέλεσμα επιστήμονες και αγρότες σε ολόκληρο τον κόσμο να προσπαθούν να βρουν νέες λύσεις προκειμένου να τραφεί η ανθρωπότητα!

** Η Σομαλία είναι χώρα της ανατολικής Αφρικής και πέρα από την σχεδόν καθημερινή ειδησεογραφία για τρομοκρατικές επιθέσεις δεν είναι παρά μια όμορφη χώρα µε εκτεταμένες ακτές βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά στον κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό ωκεανό, αξιοπρεπείς ανθρώπους και… ασυνήθιστες όψεις καταστημάτων µε ζωηρές χειροποίητες ζωγραφιές να διακοσμούν εξωτερικά τους τοίχους µε εντυπωσιακά χρώματα, αφού οι ιδιοκτήτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους για να πληροφορούν τον κόσμο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα μαγαζιά τους…

** Το γραφικό χωριό Χάλστατ της Άνω Αυστρίας, είναι χτισμένο σε απότομη όχθη της ομώνυμης λίμνης, έχει 800 κατοίκους και δέχεται ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο, µε αποτέλεσμα οι κάτοικοί του -παρά την οικονομική άνθιση που βιώνουν ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράζουν τα παράπονά τους για τους τουρίστες λέγοντας ότι πλέον είναι πάρα πολλοί για ένα τόσο μικρό χωριό.

** Η μικρή Σουηδέζα που αγωνίζεται κατά της κλιματικής κρίσης Γκρέτα Τούµπεργκ περιμένει στην Βρετανία να στρώσει ο καιρός για να ξεκινήσει µε ιστιοπλοϊκό σκάφος το διάπλου του Ατλαντικού ωκεανού, όμως περισσότεροι από 4,4 δισ. επιβάτες χρησιμοποίησαν αεροπλάνα για τις µακρινές τους μετακινήσεις το 2018, σε μια αύξηση κατά 6,9% σε σχέση µε το 2017, που αντιστοιχεί σε επιπλέον 284 εκατομμύρια επιβάτες…

****

Οι Βούλγαροι πυρηνικά, στην «ψωροκώσταινα» κάρβουνο

Δεν φταίνε µόνο τα μνημόνια που η Ελλάδα έχει μείνει πίσω… Η έλλειψη σταθερού εθνικού σχεδιασμού που να υπερβαίνει τις φιλοδοξίες και φιλίες της κάθε κυβέρνησης, έδωσε χώρο στα κράτη των βαλκάνιων όχι µόνο να φτάσουν την Ελλάδα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να την ξεπεράσουν.

Οι Βούλγαροι πυρηνικά, στην «ψωροκώσταινα» κάρβουνο

 • Όπως έγινε γνωστό η αμερικανική εταιρεία παραγωγής τουρμπινών “General Electric” δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, κάτι το οποίο ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεµενούζκα Πετκόβα.

Οι μνηστήρες είναι πολλοί και η Σόφια αναμένει την προσφορά της ρωσικής “Rosatom”, μέχρι τις 19 Αυγούστου, που λήγει η σχετική προθεσμία. Σύμφωνα µε την υπουργό, έχουν αγοραστεί δύο αντιδραστήρες, που θα μπορούν να λειτουργήσουν µε αμερικανικές τουρμπίνες.

****

Ξυπνάει ξανά το προσφυγικό

Ξυπνάει ξανά το προσφυγικό

Το καλοκαίρι και οι δυσμενείς θετικές εξελίξεις αυξάνουν τις ροές προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.

Κάτι η πιο χαλαρή στάση της Τουρκίας, η αυστηρή αντιμετώπιση των μεταναστών από την Ιταλία και το κλείσιμο της οδού από την Ιβηρική Χερσόνησο φέρνουν όλο και περισσότερους πρόσφυγες στις ελληνικές ακτές. Το Προσφυγικό, παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει αντιμετωπιστεί.

 • Τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» στα νησιά συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως «κολαστήρια», ο μόνιμος πληθυσμός διαμαρτύρεται για απώλειες στον Τουρισμό και αύξηση της εγκληματικότητας και η Ευρώπη αδυνατεί να βρει λύση.

Σύμφωνα µε την Frontex, τα ελληνικά νησιά είναι η πιο δημοφιλής διαδρομή µε σχεδόν 5.800 ανιχνεύσεις µόνο τον Ιούλιο. Το α’ 7µηνο 2019, ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση µε την ίδια περίοδο πέρυσι.

 • Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν Αφγανοί. Ένα θέμα που κανείς δεν θέλει να ανακινήσει, όμως χωρίς χρηματοδότηση και σχεδιασμό πάμε «καρφί» για νέες τραγωδίες…

«Νein» από Μέρκελ στον Κυριάκο για τα πλεονάσματα

«Νein» από Μέρκελ στον Κυριάκο για τα πλεονάσματα

Κόντρα στην αισιοδοξία που επικρατεί στην Αθήνα, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να βάλει μπλόκο στην μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι θεσμοί περιμένουν µε μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία ελληνικά στοιχεία για την Οικονομία από την ΕΛΣΤΑΤ και την αξιολόγηση από τους θεσμούς, θέματα για τα οποία θα ενημερωθούν στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου.

 • Παράλληλα, αγορές και δανειστές περιμένουν να μάθουν τί θα έχει μέσα το «καλάθι παροχών» του Πρωθυπουργού, στη ΔΕΘ. Όμως, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στην συμπρωτεύουσα, πρώτα θα έχει περάσει από τη Γερμανία για ένα τετ-τετ µε την Άγκελα Μέρκελ.

Μέσα σε αυτή την περίοδο θα γίνει το μεγάλο παζάρι για την ελληνική Οικονομία. Στη συνέχεια αναμένεται και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου. Γνώστες των εξελίξεων επιμένουν ότι κανένας, μέχρι στιγμής, δεν δεσμεύεται να στηρίξει το ελληνικό αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα, ούτε Γερμανοί, ούτε Γάλλοι αλλά ούτε καν η «φίλη» Κομισιόν.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

******

H 15η Αυγούστου είναι η 227η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (228η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 138 ημέρες.

Αύγουστος
Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ.
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2019

 • Γεγονότα

 • 636 – Αραβοβυζαντινοί Πόλεμοι: Αρχίζει η μάχη του ποταμού Γιαρμούκ.
 • 718 – Αραβοβυζαντινοί Πόλεμοι: Άρση της Δεύτερης Πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες.
 • 1057 – Κατά τη μάχη του Λουμφάναν, ο Μάλκομ Κάνμορ σκοτώνει τον βασιλιά της Σκωτίας Μάκβεθ και ο Λούλαχ στέφθηκε βασιλιάς στη θέση του. Δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα, ο Μάκβεθ είχε σκοτώσει τον βασιλιά Ντάνκαν, πατέρα του Μάλκομ.
 • 1096 – Ξεκινά η Α΄ Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων.
 • 1261 – Στέψη του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου στη Κωνσταντινούπολη μετά την από τους Φράγκους επανάκτησή της.
 • 1517 – Πρώτη επίσημη επαφή Ευρωπαϊκής χώρας-Κίνας, όταν πορτογαλικά εξερευνητικά πλοία φτάνουν στην εκβολή του ποταμού Περλ και ο επικεφαλής Φερνάο Πίρες ντε Αντράδε συναντά Κινέζους αξιωματούχους.
 • 1519 – Ιδρύεται η Πόλη του Παναμά στον Παναμά.
 • 1534 – Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα η θρησκευτική Εταιρεία του Ιησού.
 • 1535 – Ιδρύεται η πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.
 • 1620 – Το βρετανικό πλοίο Mayflower ξεκινά από το Πλίμουθ της Αγγλίας για το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.
 • 1843 – Γίνονται τα θυρανοίξια του Καθεδρικού της Κυρίας μας της Ειρήνης, στη Χονολουλού στη Χαβάη. Σήμερα ο ναός αυτός αποτελεί τον παλαιότερο ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό στις ΗΠΑ, που λειτουργεί ακόμα.
 • 1877 – Ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση στην ανθρώπινη ιστορία, με το παιδικό τραγούδι “Mary had a little lamb”.
 • 1903 – Ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας.
 • 1914 – Το πρώτο πλοίο διαπλέει τη Διώρυγα Παναμά.
 • 1923 – Μετά από επιθυμία της κυβέρνησης της Θουριγγίας, η σχολή Μπαουχάους πραγματοποιεί έκθεση με έργα των τεσσάρων ετών της ύπαρξής της. Μεταξύ των δασκάλων της σχολής που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Παουλ Κλέε και Βασίλι Καντίνσκι.
 • 1932 – Ο πυγμάχος Τζακ Ντέμπσι δίνει τον τελευταίο του αγώνα και χάνει από τον Κινγκ Λεβίνσκι.
 • 1939 – Κάνει πρεμιέρα στο Χόλιγουντ η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του “Μάγου του Οζ” του Φράνκ Μπάουμ. Την Ντόροθι υποδύονταν η Τζούντι Γκάρλαντ.
 • 1940 – Το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο»[εκκρεμεί παραπομπή] τορπιλλίζει το ελληνικό ελαφρύ καταδρομικό «Έλλη» έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου και βυθίζεται. Την επομένη επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποψίες περί ιταλικής ευθύνης. Η Κυβέρνηση των Αθηνών δεν ανακοίνωσε τίποτα.
 • 1944 – Πολιτική κρίση Καΐρου (1944): ΚΚΕ και ΕΑΜ πειθαναγκαζόμενοι και από Ρώσους στο βέτο του Τσώρτσιλ, με τηλεγράφημά τους αναγνωρίζουν πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και αποδέχονται συμμετοχή τους στην ελεύθερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τέλος της κρίσης.
 • 1944 – Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νότια Γαλλία, για την Επιχείρηση Άνβιλ.
 • 1945 – Η Κορέα απελευθερώνεται, μετά από 35 χρόνια ιαπωνικής κατοχής.
 • 1945 – Η Ιαπωνία παραδίδεται άνευ όρων στις ΗΠΑ.
 • 1947 – Η Ινδία και το Πακιστάν κηρύσσονται ανεξάρτητα κράτη στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
 • 1948 – Νότια του 38ου παράλληλου, ιδρύεται η Δημοκρατία της (Νότιας) Κορέας.
 • 1960 – Η Δημοκρατία του Κονγκό κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
 • 1961 – Αρχίζει να χτίζεται το Τείχος του Βερολίνου που για χρόνια θα χωρίζει τη Γερμανία σε ανατολική και δυτική.
 • 1962 – Η Ολλανδία υπογράφει συμφωνία με την οποία παραχωρεί στην Ινδονησία τη διακυβέρνηση της Νέας Γουινέας.
 • 1969 – Αρχίζει το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, το οποίο έσπευσαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Ανάμεσα στους μουσικούς, που συμμετείχαν ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζο Κόκερ, οι Crosby, Stills, Nash and Young και πολλοί άλλοι.
 • 1974 – Αττίλας ΙΙ: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ίδια ημέρα φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξερχόμενος του αεροπλάνου δηλώνει “Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες”.
 • 1974 – Νότια Κορέα: Κατά τη διάρκεια γιορτής της ημέρας της Απελευθέρωσης, φονεύεται η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας Γιούκ Γιούνγκ Σου, στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της χώρας Παρκ Τσούνγκ Χι, από έναν Βορειοκορεάτη κατάσκοπο.
 • 1975 – Λαμβάνει χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπανγκλαντές, κατά το οποίο δολοφονείται ο πρόεδρος της χώρας Σεΐχ Μουτζίμπ.
 • 1998 – Βομβιστική επίθεση στην πόλη Όμαζ, στη Νότια Ιρλανδία, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση από το 1960-1990, οπότε ήταν η περίοδος τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους παραστρατιωτικούς οργανισμούς, την αστυνομία και το βρετανικό στρατό.
 • 2010 – Ύστερα από 89 χρόνια πραγματοποιείται η ιστορική πατριαρχική Θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Γεννήσεις

 • 1171 – Αλφόνσος Θ΄, βασιλιάς του Λεόν
 • 1507 – Γεώργιος Γ΄ του Άνχαλτ-Ντεσάου, Γερμανός πρίγκιπας
 • 1769 – Ναπολέων Α΄, αυτοκράτορας της Γαλλίας
 • 1771 – Γουόλτερ Σκοτ, Σκωτσέζος συγγραφέας
 • 1857 – Άλμπερτ Μπαλλίν, Γερμανός επιχειρηματίας
 • 1865 – Μικάο Ουσούι, Ιάπωνας πνευματικός ηγέτης
 • 1876 – Στυλιανός Γονατάς, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
 • 1890 – Ελίζαμπεθ Μπόλντεν, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
 • 1892 – Λουί ντε Μπρολί, Γάλλος φυσικός
 • 1895 – Λώρης Μαργαρίτης, Έλληνας πιανίστας και συνθέτης
 • 1909 – Θωμάς Ε. Υψηλάντης, Έλληνας πολιτικός
 • 1913 – Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
 • 1914 – Πολ Ραντ, Αμερικανός σχεδιαστής γραφικών
 • 1922 – Γιώργος Μουζάκης, Έλληνας συνθέτης
 • 1926 – Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Έλληνας πολιτικός
 • 1929 – Θεόδωρος Δημήτριεφ, Έλληνας ηθοποιός
 • 1929 – Γεώργιος Ρουμπάνης, Έλληνας αθλητής
 • 1937 – Μπουνχάνγκ Βορασίθ, πρωθυπουργός του Λάος
 • 1943 – Μάκτουμ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
 • 1944 – Δημήτρης Σιούφας, Έλληνας πολιτικός
 • 1944 – Τζιανφράνκο Φερρέ, Ιταλός σχεδιαστής μόδας
 • 1950 – Άννα, Αγγλίδα πριγκίπισσα
 • 1951 – Σαράντης Αλιβιζάτος, Έλληνας στιχουργός
 • 1955 – Νένα Βενετσάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
 • 1962 – Παρασκευάς Καρασούλος, Έλληνας στιχουργός και εκδότης
 • 1963 – Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου, Μεξικανός σκηνοθέτης
 • 1966 – Δημήτρης Παπαδόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
 • 1970 – Τάσος Κάκος, Έλληνας διαιτητής
 • 1972 – Μπεν Άφλεκ, Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
 • 1974 – Μπέττυ Μαγγίρα, Ελληνίδα ηθοποιός
 • 1978 – Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
 • 1984 – Καλιφά Σανκαρέ, Σενεγαλέζος ποδοσφαιριστής
 • 1985 – Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
 • 1990 – Τζένιφερ Λόρενς, Αμερικανίδα ηθοποιός
 • 1993 – Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, Άγγλος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

 • 1 π.Χ. – Αυτοκράτορας Άι των Χαν
 • 423 – Φλάβιος Ονώριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
 • 778 – Ρολάνδος, Φράγκος στρατιωτικός
 • 1038 – Στέφανος Α΄, βασιλιάς της Ουγγαρίας
 • 1057 – Μάκβεθ, βασιλιάς της Σκωτίας
 • 1118 – Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, Βυζαντινός αυτοκράτορας
 • 1196 – Κορράδος Β΄, δούκας της Σουαβίας
 • 1285 – Φίλιππος Α΄, κόμης της Σαβοΐας
 • 1342 – Πέτρος Β΄, βασιλιάς της Σικελίας
 • 1369 – Φιλίππη του Αινώ, βασίλισσα της Αγγλίας
 • 1501 – Κωνσταντίνος Λάσκαρις, Έλληνας λόγιος
 • 1506 – Αλέξανδρος Αγκρίκολα, Φλαμανδός συνθέτης
 • 1728 – Μαρέν Μαραί, Γάλλος συνθέτης
 • 1793 – Χριστόδουλος Παμπλέκης, Έλληνας λόγιος
 • 1799 – Μπαρτελεμί Ζουμπέρ, Γάλλος στρατηγός
 • 1906 – Νικόλαος Δημαράς, Έλληνας νομικός
 • 1936 – Γκράτσια Ντελέντα, Ιταλίδα συγγραφέας
 • 1957 – Λουκάς Κουτσοπέταλος, Έλληνας πολιτικός
 • 1966 – Ιωάννης Κοκκινάτος, Έλληνας πολιτικός
 • 1967 – Ρενέ Μαγκρίτ, Βέλγος ζωγράφος
 • 1971 – Πολ Λούκας, Ούγγρος ηθοποιός
 • 1980 – Μαρία Δεσύλλα-Καποδίστρια, Ελληνίδα πολιτικός
 • 1980 – Γεώργιος Δρόσος, Έλληνας δημοσιογράφος
 • 1981 – Μάριον Σίβα, Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
 • 1989 – Μινόρου Γκέντα, Ιάπωνας στρατιωτικός
 • 1989 – Θρασύβουλος Τσακαλώτος, Έλληνας στρατιωτικός
 • 1991 – Μενέλαος Ξυλούρης, Έλληνας πολιτικός
 • 2000 – Βασίλειος Ευφραιμίδης, Έλληνας πολιτικός
 • 2006 – Τε Αταϊρανγκικαάχου, βασίλισσα των Μαορί

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Print Friendly, PDF & Email