32 «ΟΧΙ» ΚΑΙ 6 «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ – Με 229 «Ναι» πέρασε η συμφωνία στη Βουλή

32 «ΟΧΙ» ΚΑΙ 6 «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Με 229 «Ναι» πέρασε η συμφωνία στη Βουλή

Με το “ναι” 110 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και 13 βουλευτών των ΑΝΕΛ, και τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού πέρασαν από την Ολομέλεια της Βουλής τη νύχτα της Τετάρτης τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Συνολικά, σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, 229 ψήφισαν “ναι”, 64 ψήφισαν “όχι” και 6 δήλωσαν “παρών”.

Σημαντικές απώλειες μέτρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 είπαν “όχι” και 6 “παρών”, ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλ. Τσανάκα απουσίαζε.

Συγκεκριμένα, «Όχι» είπαν οι εξής:

Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλλας, Δημήτρης Στρατούλης, Κων/νος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Καραγιαννίδης Χρήστος, Σταθάς Ιωάννης, Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Κων/νος Λαπαβίτσας, Θωμάς Κότσιος, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Αμανατίδου Δέσποινα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Δημήτρης Ζερδελής, Θανάσης Πετράκος, Δερμιτζάκης Χαράλαμπος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Λουτσάκος Στάθης, Ζήση Ζάννα, Κυριακάκης Βασίλειος.

«Παρών» δήλωσε η Ηρώ Διώτη και η Λέβα Βασιλική.

Της συνεδρίασης προήδρευσε αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έθεσε σε ψηφοφορία τόσο την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα όσο και τη δική της για 10ωρη συζήτηση μέχρι τις 6 το πρωί.

Κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, υπέρ της πρότασης της κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισαν μόλις δύο βουλευτές, ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Σκούμας, ενώ την πρόταση της διάσκεψης των προέδρων στήριξαν 297 βουλευτές.

Αμέσως μετά η κ. Κωνσταντοπούλου παρέδωσε στον Αλέξη Μητρόπουλο, ευχόμενη “αυτή η διαδικασία να είναι η πρώτη και η τελευταία που διεξάγεται με αυτόν τον τρόπο”.

Την ώρα που η κ. Κωνσταντοπούλου κατέβαινε από την έδρα, δεκάδες βουλευτές την καλούσαν να παραιτηθεί, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που προηγήθηκε ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας προς τους βουλευτές: “Είμαι πρωθυπουργός επειδή έχω μια κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία στηρίζομαι. Αν δεν έχω αυτή τη στήριξη αυτή, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα”.

Τσίπρας: Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της κοινωνίας και δεν θα τη χάσει μέσα στο Κοινοβούλιο, διότι “δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Απαντώντας κατά τη δευτερολογία του στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να υποβάλει πρόταση μομφής ή να ζητήσει εκλογές εάν αγωνιά για την ψήφο των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και για την κυβερνητική συνοχή, για να προσθέσει:

“Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν τη στήριξή τους μέσα στην κοινωνία και η δική μας κυβέρνηση δεν έχει χάσει καθόλου τη στήριξή της στην κοινωνία και δεν θα τη χάσει μέσα στο Κοινοβούλιο, διότι δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς”.

“Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από την ευθύνη, αλλά και ο τελευταίος που οικειοθελώς θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων και να διευκολύνω την απομάκρυνση της κυβέρνησης από αυτά τα έδρανα” είχε τονίσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του.