Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (21/6)

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Η κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

 • Γραφικό στιγμιότυπο από την ομιλία του Τσίπρα στο Θησείο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Την περασμένη Τρίτη στο Θησείο, εμπνευσθείς ενδεχομένως από την παρουσία του Τέρενς Κουίκ, αλλά και της Κατερίνας Παπακώστα στο ακροατήριό του (βλέπε φωτογραφία), ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία με μια επίδειξη ποιητικού οίστρου:

 • «Απόψε», είπε, «είναι σαν να ξαναβαφτιστήκαμε στην κολυμβήθρα του αγώνα» – και είμαι βέβαιος ότι ο Τέρενς (πολύ ευαίσθητος – σχεδόν σαν κορίτσι) εκείνη τη στιγμή θα δάκρυσε.
 • Αναρωτιέμαι, επίσης, ποια επίδραση θα είχε η εμπειρία της αναβάπτισης στην «κολυμβήθρα του αγώνα» στον κυρ Φώτη Κουβέλη, που ήταν κι εκείνος στο κοινό – περισσότερο ξέπνοος και εύθραυστος από ποτέ, οφείλω να πω, παρότι ακόμη δεν έπιασαν οι ζέστες.
 • Ελπίζω να τον ενέπνευσε και τώρα που μιλάμε, ο κυρ Φώτης… Τι λέω; Ο καπετάν Φώτης και τα παλικάρια του, με φουστανέλες και ζωσμένοι τα λιανοντούφεκα, σκαρφαλώνουν τα βουνά της Ρούμελης, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα. Σκαρφαλώνουν γρήγορα σαν τα κατσίκια, πρέπει να φτάσουν στο λημέρι τους προτού νυχτώσει, για να τους μαγειρέψει ο καπετάνιος τα αγαπημένα τους «γιου-βα-ρε-λά-κια», όπως ο ίδιος συνηθίζει να τα λέει.Παρασύρομαι, όμως, ενώ ο σκοπός μου είναι να θίξω σοβαρότερα θέματα, διότι η ομιλία του Τσίπρα στο Θησείο αποκαλύπτει τη στρατηγική σύγχυση της προεκλογικής εκστρατείας του:
 • ο Τσίπρας έχει αυτοπαγιδευθεί στη στρατηγική της πόλωσης, την οποία έχτισε με μεθοδικότητα και επιτυχία επί χρόνια και τώρα, που είναι υποχρεωμένος να αλλάξει γραμμή –τον υποχρεώνουν οι περιστάσεις– δεν πείθει κανέναν.

Αντιγράφει τον Μητσοτάκη, ο οποίος έχει πλέον την πρωτοβουλία στο παιχνίδι και το αποτέλεσμα της αντιγραφής, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι θλιβερό.

Ο σημαντικότερος παράγων των περιστάσεων, οι οποίες αναγκάζουν τον Τσίπρα να εγκαταλείψει την πόλωση, για να παριστάνει τον ειρηνοποιό και τον εκπρόσωπο της κανονικότητας, είναι βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 • Η δική του ατζέντα είναι εκείνη που κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία και μαζί της η ελπίδα που φέρνει για νέες πολιτικές, που επιτέλους θα μας απελευθερώσουν από τα δεσμά του κρατισμού και της αριστερής ιδεοληψίας.

Αυτή την ατζέντα προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας και τον βλέπουμε, ενώ μέχρι πρότινος μας έλεγε ότι όποιος δεν είναι μαζί τους είναι με τους εχθρούς του λαού, τώρα προσπαθεί να εξηγήσει από το Θησείο ότι εκείνος και το κόμμα του μιλούν εκ μέρους όλων – εκείνων που έως πρόσφατα τους δίχαζαν με το διαζευκτικό «ή εμείς ή οι άλλοι».

Η μεταβολή υπέρ του Μητσοτάκη δεν συνέβη προχθές. Εχει αρχίσει να συμβαίνει λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, με ορόσημο την τελευταία κοινοβουλευτική αναμέτρηση μεταξύ τους, στην οποία ο Κυριάκος για πρώτη φορά έβαλε τον Τσίπρα στη θέση του και μάλιστα με τα μέσα του ίδιου – «του την είπε», όπως λένε οι νεότεροι.

 • Από το σημείο εκείνο είναι που ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά στον προεκλογικό αγώνα, όχι ως πρόεδρος της Ν.Δ. αλλά ως Κυριάκος, δηλαδή με το πρόσωπο και τις ιδέες για τις οποίες τον ψήφισαν για πρόεδρο της Ν.Δ. χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι τότε δεν είχαν ψηφίσει ποτέ τους Ν.Δ.

Η επιτυχία αυτή είναι του Μητσοτάκη προσωπικά, ο οποίος κράτησε τη Ν.Δ. ενωμένη υπό δύσκολες συνθήκες (και επικρίθηκε γι’ αυτό, ιδίως από τους κεντρώους και περισσότερο φιλελεύθερους ψηφοφόρους του…), αλλά την κρίσιμη στιγμή, όταν πια δεν μπορεί κανείς να λακίσει από τη μάχη, γύρισε τη συζήτηση στο καινούργιο, αυτό δηλαδή που ο ίδιος αντιπροσωπεύει με πολιτικές λογικές και φιλελεύθερες.

 • Την επιβράβευση δεν έφερε μόνο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και η οβιδιακή μεταμόρφωση ορισμένων μέσα στο συμβούλιο των τομεαρχών, όπως μαθαίνω.
 • Για πότε εκείνοι που τον έλεγαν Κούλη ανακάλυψαν ξαφνικά τον Κυριάκο, δεν λέγεται!.

Ακόμη και στο Μακεδονικό, για τη στάση του στο οποίο επικρίθηκε από τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους, στο τέλος δικαιώθηκε ο Κυριάκος. Σκεφθείτο το: ένα χρόνο αργότερα, ποιος ασχολείται με το Μακεδονικό και κατά πόσον αυτό επηρεάζει τον προεκλογικό αγώνα;

 • Η απάντηση στο πρώτο είναι η κ. Σβίγγου – μόνο αυτή θυμήθηκε τα γενέθλια της συμφωνίας των Πρεσπών.
 • Η απάντηση στο δεύτερο είναι καθόλου.

Ολοι το ξέχασαν και πολύ καλά έκαναν, γιατί η οικονομία και η αναδιοργάνωση του κράτους είναι τα κρίσιμα θέματα. Αυτά θα διαμορφώσουν το μέλλον μας περισσότερο από τα κληρονομικά δικαιώματά μας στο όνομα της Μακεδονίας.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε το τέλειο παράδειγμα αυτού που λέγεται στη γλώσσα της λογοτεχνικής κριτικής «poetic justice», της δικαιοσύνης δηλαδή που υποτίθεται ότι πρέπει να υπάρχει στο έργο τέχνης.

Με τη λύση του θέματος, ο ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποίησε το Μακεδονικό σαν όπλο για να διχάσει όλα τα άλλα κόμματα, ουσιαστικά προσέφερε μια πολύτιμη εξυπηρέτηση στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό ας το αναγνωρίσουμε!

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Κυριάκος εκπροσωπεί την ελπίδα να αφήσουμε, επιτέλους, πίσω μας τον φαύλο κύκλο της ανακύκλωσης της κληρονομιάς του ΠΑΣΟΚ (μέρος της οποίας είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ας μην κοροϊδευόμαστε) και να θέσουμε τις βάσεις για κάτι καινούργιο και πιο σύγχρονο, στην οικονομία και στο κράτος.

 • Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει η Φώφη, όταν ισχυρίζεται ότι «ψήφος στον Μητσοτάκη ή στον Τσίπρα στο τέλος βγάζει Καραμανλή».

Καταλαβαίνει καλά ότι, αν τις εκλογές κερδίσει ο Κυριάκος με τη Ν.Δ. (και ουχί αντιστρόφως, δηλαδή η Ν.Δ. με τον Κυριάκο), αυτό θα είναι το τέλος της ιστορικής περιόδου που άνοιξε με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981.

 • Παρεμπιπτόντως, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει πάντα η Φώφη, ακόμη και όταν είναι φτιαγμένη για τηλεοπτική συνέντευξη, να έχει μονίμως δύο δάχτυλα μαύρο στις ρίζες των ξανθών μαλλιών της;

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ@ΚΑΘΗ

katagrafh

****

“Έξω φρενών” έγινε η Μαριάνα Πυργιώτη στο twitter «λόγω του θράσους του μειράκιου» και ξέχασε την αστική ευγένεια της για να επιτεθεί στην Κατερίνα Νοτοπούλου επειδή δηλώνει ότι αγωνίζεται με την Αριστερά, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Το μίσος κατά μιας νέας γυναίκας που πολιτεύεται με την Αριστερά από μια διάσημη κυρία της δημοσιογραφίας και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Καραμανλή αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι πραγματικά «δεν κρατιούνται» στη Ν.Δ.

Ξεχειλίζουν από ρεβανσισμό στη Ν.Δ. και δεν κρύβεται από τις νουθεσίες του αρχηγού για «χαμηλούς τόνους». Χάνουν κάθε μέτρο βρίζοντας χυδαία τους πολιτικούς τους αντιπάλους και ας γέρασαν κάνοντας καριέρα στην «ανεξάρτητη» δημοσιογραφία.

Πρόκειται άραγε για ρατσισμό απέναντι στους νέους, ή για χρόνια, εμφυλιοπολεμική ασθένεια;

Αν αντί για τη Νοτοπούλου την ανάρτηση, έκανε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ γένους αρσενικού ποια θα ήταν η αντίδραση της κυρίας Πυργιώτη? Μαριάννα

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

****

***

Ιταλικά κόλπα με ελληνική πατέντα για απ’ ευθείας αναθέσεις

Περίεργες αντιλήψεις για την ανάθεση δημοσίων έργων έχει ο μοναδικός διαχειριστής της «GD Infrastrutture Srl», Paolo Cernuto και ο γνωστός από τη διαδρομή της τεχνικής εταιρείας «Μηχανική», Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Δεν εξηγείται διαφορετικά η πρόταση που κοινοποίησαν στον υπουργό Δημόσιων Έργων Χρ. Σπίρτζη, με την οποία ζητούν την ανάθεση χωρίς κανένα διαγωνισμό τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου.

 • Οι δύο εργολάβοι έφτασαν σε σημείο να επικαλούνται δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την αβέβαιη διαδικασία ανάθεσης εργολαβιών στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο και δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν την κατασκευή των τμημάτων.

Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια έργα δεν είναι προσωπική υπόθεση κάθε υπουργού, αλλά υπόκεινται σε κανόνες, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε θέση θα πρέπει να γίνει με διαφανείς όρους και βεβαίως αφού προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός.

 • Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στην πρόταση που κοινοποιήθηκε στον κ. Σπίρτζη από την εν λόγω εταιρεία, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου εμφανίζεται χωρίς καμία ιδιότητα που να δικαιολογεί το ενδιαφέρον του για τους αυτοκινητόδρομους. Ενώ ο Paolo Cernuto υπογράφει ως διαχειριστής, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου υπογράφει ως πολιτικός μηχανικός χωρίς να εξηγεί τη σχέση που έχει με την GD Infrastrutture Srl.

Γέμισαν τα κέντρα

Άνοιξαν τις πόρτες τους τα μεγάλα κέντρα, παρά το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι. Μη φανταστείτε ότι οι επιχειρηματίες της νύχτας αποφάσισαν να στήσουν μουσικά προγράμματα καλοκαιριάτικα. Αντί για τις φίρμες του πενταγράμμου, τώρα στα κέντρα εμφανίζονται πολιτικοί πρώτης γραμμής.

Ειδικά οι υποψήφιοι της Α’ και Β’ Αθήνας έχουν κλείσει μεγάλες αίθουσες, τις οποίες βέβαια δυσκολεύονται να γεμίσουν παρά την καταιγίδα των μηνυμάτων με τα οποία βομβαρδίζουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και άσχετο κόσμο.

Διαβάστε το "Μπουρλότο" της σημερινής #Kontranews

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: 

** Μειώνεται η αξία του debate των πολιτικών αρχηγών και αυτό φαίνεται από την αποχώρηση του Νίκου Χατζηνικολάου. Ο κορυφαίος άνκορμαν έχει δώσει τον δικό του τόνο και χρώμα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Έχει πολύ μικρή σημασία πλέον αυτή η τηλεμαχία και λόγω του τρόπου που θα διεξαχθεί.

** Η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη δέσμες κυρώσεων κατά της Τουρκίας μετά την απόφασή της να προμηθευτεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις, που συζητιούνται μεταξύ αξιωματούχων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, εφόσον εφαρμοστούν, θα παραλύσουν την ήδη προβληματική τούρκικη οικονομία.

 • Προς το παρόν, η ιδέα που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις είναι να στοχοποιηθούν πολλές επιχειρήσεις της πολύ σημαντικής αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας μέσω του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), ο οποίος ενεργοποιείται εναντίον φορέων που έχουν δοσοληψίες με την Ρωσία.

** Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών, γεγονός που δείχνει την πίεση που δέχεται η τουρκική οικονομία. Να θυμίσουμε πως ο Moody’s είχε υποβαθμίσει στις 14/6 το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου στη βαθμίδα B1 (από Ba3) με αρνητική προοπτική. Ο οικονομικός πόλεμος σε πλήρη εξέλιξη.

** Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας είναι υπεύθυνοι για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΟΗΕ, Ανιέζ Καλαμάρ η οποία εξέτασε τις συνθήκες της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018.

***

Eνα από τα καλλιτεχνικά γεγονότα του καλοκαιριού είναι η αναμενόμενη έκθεση στην Tate Modern του Λονδίνου αφιερωμένη στο έργο του Olafour Eliasson (φωτ.). Ο διάσημος 52χρονος δημιουργός από τον ευρωπαϊκό Βορρά θα αποκαλύψει τη νέα ατομική έκθεσή του από τις 11 Ιουλίου, έχοντας δημιουργήσει 40 νέες εγκαταστάσεις και διαδραστικά γεγονότα.

 • gkat_15_2006_page_1_image_0004Η τέχνη του διερευνά το χρώμα, τη φύση, τη γεωμετρία και τη σχέση πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.
 • Το 2003 είχε προκαλέσει αίσθηση πάλι στην Tate Modern, όταν πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες είχαν δει το «The weather project», τον φλογερό ήλιο του στην κοιλιά του μουσείου.

(…) Διάσημοι ράπερ και τραγουδιστές, όπως οι Cardi B., Bruno Mars, Camila Cabello, Travis Scott, HER και Stormzy, θα συμμετάσχουν στο νέο άλμπουμ του Εντ Σίραν, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Το άλμπουμ, που θα έχει τίτλο «No 6 Collaborations Project», θα κληθεί να καταρρίψει ένα σημαντικό ρεκόρ καθώς η προηγούμενη δουλειά του Σίραν, που κυκλοφόρησε το 2017, έκανε τις περισσότερες πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για εκείνη τη χρονιά.

(…) Στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 24/6, η Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης», η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο χειμώνα έχοντας αποστολή να προβάλει το έργο του σπουδαίου δημιουργού. Στη συναυλία της Δευτέρας συμπράττουν δύο ξεχωριστές τραγουδίστριες, η Δήμητρα Γαλάνη, την οποία είχε επιλέξει ο ίδιος ο Τσιτσάνης ως ερμηνεύτρια των τραγουδιών του, και η Νατάσσα Μποφίλιου.

It’s now a US$36 billion tech story, Canada’s SHOP Shopify Inc. With retail, business-to-business, government cannabis sales, etc. all going direct to consumer and each other, this is a major facilitator. Shorts-r-hurtin.

Ο γκουρού της ηλεκτροκίνησης προτείνει τώρα κυψέλες υδρογόνου

 • Παρά αυτά τα εγγενή πλεονεκτήματα και την υποστήριξη της Toyota, μέχρι σήμερα η τεχνολογία κυψελών υδρογόνου δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τους καταναλωτές, καθώς τα αυτοκίνητα αυτά είναι ακριβότερα.

Πριν από 20 χρόνια ο Γουάν Γκανγκ είχε πείσει την κινεζική ηγεσία να επενδύσει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ώστε όχι απλώς να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει την περιβαλλοντική μόλυνση, αλλά και να περιορίσει την εξάρτηση της Κίνας από τα ορυκτά καύσιμα. Τώρα, ο επονομαζόμενος πατέρας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων λέει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη επανάσταση στον χώρο της αυτοκίνησης, δηλαδή στα αυτοκίνητα που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου.

Στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν, η Κίνα έγινε η ηγετική δύναμη παγκοσμίως στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς ένα στα δύο που πωλούνται σήμερα κυκλοφορεί στους κινεζικούς δρόμους. Τώρα, ο Γουάν Γκανγκ, πρώην στέλεχος της Audi και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης, λέει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει ότι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα και να υιοθετήσει τα αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο. «Θα πρέπει να ιδρύσουμε μια κοινότητα υδρογόνου», λέει ο Γουάν σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

Ο Γουάν σήμερα είναι 66 ετών και κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του κινεζικού εθνικού συμβουλευτικού σώματος για τη χάραξη πολιτικής, θέση ανώτερη από αυτήν του υπουργού, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη μελλοντική κινεζική πολιτική. «Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο προς τις κυψέλες υδρογόνου», λέει ο Γουάν.

 • Πράγμα που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει πόρους για την ανάπτυξη αυτοκινήτων που κινούνται με υδρογόνο, προσθέτει.
 • Η στρατηγική που είχε εφαρμόσει η Κίνα για να προωθήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν να επιδοτεί γενναία τόσο τις αυτοκινητοβιομηχανίες που τα κατασκευάζουν όσο και την αγορά των αυτοκινήτων από τους καταναλωτές.

Το 2020, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει να περιορίζει σταδιακά τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εξηγεί ο Γουάν, ωστόσο οι επιδοτήσεις για τα αυτοκίνητα που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου είναι πιθανό να συνεχιστούν, προσθέτει.

 • Η βασική διαφορά μεταξύ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αυτών που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου είναι πως τα πρώτα αποθηκεύουν ενέργεια που παράγεται αλλού, στις μπαταρίες ιόντων λιθίου του αυτοκινήτου, και τη χρησιμοποιούν για την κίνηση του οχήματος.
 • Στα αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου, το καύσιμο που είναι αποθηκευμένο στο ίδιο το αυτοκίνητο, δηλαδή το υδρογόνο, μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω χημικής αντίδρασης, ενώ το μόνο πράγμα που εκλύεται είναι νερό.
 • Ο ανώτερος λόγος ενέργειας προς βάρος του υδρογόνου σε σύγκριση με μια μπαταρία ιόντων λιθίου σημαίνει πως είναι περισσότερο κατάλληλο για μεγαλύτερα ταξίδια.

Παράλληλα, τα αυτοκίνητα με υδρογόνο ανεφοδιάζονται ταχύτερα απ’ ό,τι φορτίζουν τις μπαταρίες τους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Παρά τα εγγενή αυτά πλεονεκτήματα και την υποστήριξη της Toyota, μέχρι σήμερα η τεχνολογία κυψελών υδρογόνου δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τους καταναλωτές, καθώς τα αυτοκίνητα αυτά είναι ακριβότερα.

Ομως η Κίνα διαθέτει την οικονομική ισχύ να το αλλάξει αυτό, αν καταστήσει εθνική προτεραιότητα τα οχήματα που κινούνται με υδρογόνο. Για τον Γουάν η στροφή προς το υδρογόνο αποτελεί τη λογική συνέχεια για την ολοκλήρωση του οράματός του:

 • στις πόλεις να κυκλοφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ λεωφορεία και φορτηγά που θα λειτουργούν με υδρογόνο θα κινούνται στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, καθώς θα μπορούν να καλύπτουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.
 • Οι αρχαίοι Κέλτες πρόγονοι του Αστερίξ έπιναν ελληνικό κρασί πριν από 2.500 χρόνια

Τα «έτσουζαν» για τα καλά οι αρχαίοι Κέλτες στη Γαλλία, οι πρόγονοι του Αστερίξ, οι οποίοι έπιναν εισαγόμενο κόκκινο ελληνικό κρασί, καθώς και μπίρα από κεχρί, δικής τους παραγωγής.

Οι επιστήμονες από τη Γερμανία και τη Γαλλία, με επικεφαλής τη Σίνθιαν Σπιτέρι του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν οργανικά υπολείμματα που βρέθηκαν μέσα σε κούπες, αγγεία και κανάτες, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Βουργουνδίας και χρονολογούνται περί το 500 π.Χ. (από τα 99 σκεύη που μελετήθηκαν, τα 16 ήσαν ελληνικού στιλ, κυρίως αττικοί ερυθρόμορφοι αμφορείς).

Ο πρώτος ιστορικός, ο Ηρόδοτος, είχε περιγράψει την αγάπη των Κελτών για το αλκοόλ στα συμπόσια τους και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει. «Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους», δήλωσε η Σπιτέρι.

 • Η τοποθεσία Βιξ-Μον Λασουά της Βουργουνδίας υπήρξε σημαντικός οικισμός της πρώιμης εποχής του σιδήρου στην κεντρική Γαλλία και, παρόλο που ήταν βαθιά στην ενδοχώρα, φαίνεται πως είχε εμπορικές επαφές με την ελληνική αποικία της Μασσαλίας.

Η χημική ανάλυση των σκευών, ιδίως των ελληνικών, αποκάλυψε υπολείμματα σταφυλιών από όπου παράγεται κόκκινο κρασί. Καθώς δεν υπήρχαν αμπέλια και οινοποιία καθόλου στη γύρω περιοχή εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες θεωρούν ως πιο πιθανό ότι επρόκειτο για εισαγωγή ελληνικού κρασιού από τη νότια ακτή της Γαλλίας (ή τις ελληνικές αποικίες στην Ιταλία). Σε άλλα δοχεία υπήρχαν επίσης υπολείμματα από ελαιόλαδο, μάλλον ελληνικό και αυτό. Είναι πιθανώς η αρχαιότερη ένδειξη χρήσης ελαιολάδου στη Βόρεια Ευρώπη.

 • «Οι Κέλτες κατέβαιναν τον ποταμό Ροδανό μέχρι την ελληνική αποικία της Μασσαλίας, που αποτελούσε κεντρικό πόλο ανταλλαγών, ενώ μπορεί να ταξίδευαν επίσης και μέσω των ‘Αλπεων. Πάντα ξέραμε ότι οι πρώτοι Κέλτες είχαν επαφή με τη Μεσόγειο και ότι αποκτούσαν αγγεία και κεραμικά, αλλά δεν γνωρίζαμε σε τι τα χρησιμοποιούσαν», ανέφερε ο ερευνητής Φίλιπ Στοκχάμερ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου.

«Ήταν μια εποχή γρήγορων αλλαγών, στη διάρκεια της οποίας αγγεία κατασκευασμένα στην Ελλάδα και στην Ιταλία έφθαναν έφταναν για πρώτη φορά σε μεγάλους αριθμούς βόρεια των ‘Αλπεων. Οι Κέλτες δεν υιοθέτησαν απλώς τις ξένες παραδόσεις, αλλά χρησιμοποιούσαν επίσης τα εισαγόμενα σκεύη και προϊόντα με τους δικούς τους τρόπους και για τους δικούς τους σκοπούς», πρόσθεσε ο Γερμανός επιστήμονας, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το «New Scientist».

Παράλληλα, όμως, όπως αποκάλυψαν άλλα οργανικά απομεινάρια, οι Κέλτες έφτιαχναν κάτι μόνοι τους και αυτό ήταν μπίρα από δημητριακά (κεχρί), την οποία μάλλον έπιναν οι φτωχότεροι, οι οποίοι δεν είχαν να πληρώσουν το εισαγόμενο -πιθανώς ακριβό- ελληνικό κρασί της εποχής (πώς αλλάζουν τα πράγματα…). Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook’s libra cryptocurrency is the future of fintech

****
 • Εκατοντάδες γλώσσες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν μέρα με τη μέρα, καθώς οι πληθυσμοί που τις μιλούν φθίνουν στο πέρασμα του χρόνου.

Παρόλα αυτά, στη γη σήμερα εξακολουθούν να ομιλούνται γύρω στις 10.000 γλώσσες.

Από αυτές, η μανδαρινική κινεζική διάλεκτος είναι αυτή με το μεγαλύτερο κοινό, με 1.123 εκατομμύριο ανθρώπους να την μιλούν είτε ως μητρική, είτε ως δεύτερη γλώσσα.

Ακολουθεί η ισπανική η οποία οφείλει τη διάδοσή της στο αποκιακό παρελθόν της μεγάλης χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου, ενώ η lingua franca της εποχής μας, η αγγλική έχει κοινό 470 εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη.

Όσο για την τελευταία καταγεγραμμένη νεκρή γλώσσα, πρόκειται για την Bo των Βόρειων Νήσων Ανταμάν της Ινδίας. Ο τελευταίος άνθρωπος για τον οποίο αποτελούσε μητρική γλώσσα πέθανε τον Ιανουάριο του 2010.

 

Δείτε σε αντίστροφη κατάταξη το top 10 των ομιλούμενων ξένων γλωσσών στον κόσμο

10. Γερμανικά (118.000.000)
Ομιλούνται εκτός από τη Γερμανία, στην Αυστρία, την Ελβετία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν σαν επίσημη γλώσσα αλλά και από γερμανικές μειονότητες σε άλλες γειτονικές χώρες.

9. Ιαπωνικά (123.000.000)
Οι περισσότεροι ομιλούντες την ιαπωνική είναι κάτοικοι Ιαπωνίας. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί Ιάπωνες στην Ν. Κορέα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Είναι επίσης επίσημη γλώσσα στα νησιά Παλάου.

8. Πορτογαλικά (220.000.000)
Αν και μικρή χώρα η Πορτογαλία, η γλώσσα της είναι ευρύτατα διαδεδομένη λόγω του αποικιακού της παρελθόντος. Τα πορτογαλικά είναι επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας αλλά και σε χώρες της Αφρικής όπως η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, το Πράσινο Ακρωτήριο ή του Ινδικού όπως το Ανατολικό Τιμόρ.

7. Bengali (250.000.000)
Χρησιμοποιείται κυρίως στο Μπαγκλαντές αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας.

6. Ρωσικά (250.000.000)
Επίσημη γλώσσα, εκτός από τη Ρωσία, στις περισσότερες δημοκρατίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Μεγάλο πλήθος ρωσώφωνων ζουν στην Ουκρανία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.

5. Αραβικά (440.000.000)
Ομιλούνται -σε διάφορες παραλλαγές- σε όλες τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου και στις χώρες του Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική). Είναι επίσημη γλώσσα σε 26 χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

4. Αγγλικά (450.000.000)
Είναι επίσημη γλώσσα σε όλες τις χώρες της Βρετανικής κοινοπολιτείας και η περισσότερο ομιλούμενη στον πλανήτη, αν υπολογίσουμε και όσους τη χρησιμοποιούν σαν δεύτερη γλώσσα.

3. Hinti-Urdu (490.000.000)
Παρόλο που η Ινδία έχει πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, η παρουσία πολλών διαλέκτων οδηγεί την κύρια γλώσσα στη χρήση από λιγότερο από το μισό του πληθυσμού! Το ίδιο ισχύει και για το Πακιστάν. Η hinti είναι επίσημη γλώσσα στην Ινδία ενώ η urdu στο Πακιστάν. Ωστόσο είναι απόλυτα συγγενείς γλώσσες και μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε σαν μία.

2. Ισπανικά (500.000.000)
Μια ακόμη γλώσσα που οφείλει τη διάδοσή της στο αποικιακό παρελθόν της Ισπανίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής τα ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα, ενώ ακόμη και στις ΗΠΑ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μιλά ισπανικά.

1. Κινεζικά (1.025.000.000)
Συγκεκριμένα η μανδαρίνικη διάλεκτος ( αναφέρονται σαν κινεζικά μόνο από τους μη ομιλούντες την κινεζική), καθώς στην Κίνα υπάρχουν πολλές διάλεκτοι με δεύτερη πιο γνωστή τα καντονέζικα.

*****
ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΦΙΛΗΣ του μ/μ
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: πισίνα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Print Friendly, PDF & Email