15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ (18 Μαίου)

Κύριο Αρθρο ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Αλμα προς τα πίσω

Εχουμε μάθει να ανεχόμαστε τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής περίπου σαν προεκλογικό έθιμο. Αυτό το προηγούμενο θα μπορούσε να απενοχοποιεί την παρούσα κυβέρνηση.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοτυπεί.
  • Μιμείται τα ήθη των προηγούμενων.
  • Και όμως, τα όπλα που χρησιμοποιεί το κυβερνών κόμμα –φιέστες εγκαινίων, επιστράτευση φυλάρχων του συντεχνιασμού, καταιγισμός μικροδιευθετήσεων– συνιστούν όχι απλώς παλινόρθωση, αλλά παρόξυνση των χειρότερων πελατειακών έξεων των παλαιών κομμάτων.
  • Για να το πει κανείς δανειζόμενος ένα σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά μας έφεραν ως εδώ.
  • Αυτά μας χρεοκόπησαν.  Έντυπη ΚΑΘΗ

 

  • ΜΗΝΥΜΑ: Είναι από την προχθεσινή ομιλία του Αλ6 στην Λαμία, με Πακιστανούς, Ρομά κτλ (προφανώς πληρωμένους οπαδούς) και με οργανωτή “εξέδρας”. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε;

https://www.facebook.com/groups/230473294420232/permalink/428431991291027/
  • ΜΗΝΥΜΑ: Κάθε φορά που κάποιος γελάει με τον Βελουχιώτη στο γραφείο του Πολάκη να του δείχνετε αυτό. Ίσως έτσι καταλάβει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά είναι η φυσική εξέλιξη του πασοκισμού.

Στέφανος Κασιμάτης

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Η άλλη όψη του κότερου

  • Εφιστώ την προσοχή σας στο αριστερό χέρι του προέδρου Μακρόν και πώς τυλίγεται γύρω από τη μέση του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό.

ΦAΛHPEYΣ

Οταν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η έξαρση της δράσης των αναρχικών τον τελευταίο καιρό εξυπηρετεί το «αφήγημα της αντιπολίτευσης» (πάλι καλά που δεν λέει κιόλας ότι εκείνη τους βάζει…), αυτό που εννοεί είναι πολύ πιο απλό, αλλά ντρέπεται να το πει ευθέως. Βρε παιδιά, λέει στους αναρχικούς, γιατί μας φέρνετε σε τόσο δύσκολη θέση προεκλογικά; Κάντε λίγο υπομονή να περάσουν οι εκλογές και, μέσα στο καλοκαίρι, θα τα βολέψουμε όπως τα βολεύουμε πάντα. Αυτό τους λέει, το οποίο, εξεταζόμενο εντελώς ψυχρά και ωφελιμιστικά, είναι το σωστό και το συμφέρον για αμφότερες τις πλευρές.

  • Ξέρετε, όμως, πώς είναι αυτά τα «παιδιά»· η συνεννόηση μαζί τους είναι αδύνατη. Ησαν πάντα κακομαθημένα –από όλους, για να είμαστε ειλικρινείς– αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν πια ξεσαλώσει. Κάνουν ό,τι θέλουν, ανενόχλητοι και χωρίς συνέπειες. Η κυβέρνηση ονομάζει την έξαρση των βίαιων επιθέσεών τους «ήπια παραβατικότητα». Οι μπογιές, π.χ., όπως εξηγεί ο πρώην υπουργός Ν. Φίλης, δεν είναι βία. Είτε τη ρίξουν επάνω σου είτε την πετάξουν στο σπίτι σου – υποθέτω ότι αυτό εννοεί. Γιατί ρούχα, προσωπικά αντικείμενα, ντουβάρια ή αυτοκίνητα –εφόσον δεν είναι τα δικά σου– έχουν αμελητέα αξία μπροστά στο συλλογικό συμφέρον του Ανθρώπου, που είναι έννοια αφηρημένη και ποτέ δεν πρέπει να συνδέεται με υπαρκτά πρόσωπα.

Ούτε, βεβαίως, είναι βία για τον Ν. Φίλη το θύμα της επίθεσης να υποχρεώνεται σε έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών που υφίσταται. (Εν αντιθέσει, προφανώς, με την περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, εφόσον είναι του Δημοσίου. Αυτά, ναι, είναι βία και ο λαός έχει δικαίωμα να αντιδράσει. Με τέτοιες ανοησίες δεν έστρωσαν τον δρόμο για την απενοχοποίηση της πολιτικής βίας, εφόσον βεβαίως προέρχεται από την Αριστερά;) Φαντάζομαι, ωστόσο, ότι αν ο τενεκές με την μπογιά χτυπήσει τον στόχο και τον τραυματίσει, τότε θα πρέπει να δει το περιστατικό διαφορετικά ο Ν. Φίλης, ο οποίος εννοείται ότι καταδικάζει τη βία σε κάθε μορφή της, τόσο πολύ και τόσο έντονα ώστε δεν χρειάζεται καν να το λέει. Το εννοεί, όμως, και όποιος δεν το καταλαβαίνει, ντροπή του!

  • Υστερα, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που πρέπει να συνεννοηθεί με τους αναρχικούς, είναι και ο Κουφοντίνας στη μέση, για χάρη του οποίου εκδηλώνεται η κλιμάκωση της βίας των αναρχικών. Αυτός ήταν, προφανώς, ανέκαθεν ψωνάρα (άκρως επικίνδυνη και εγκληματική, όπως γνωρίζουμε), επί ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο σελέμπριτι του εγκληματικού κόσμου και γκουρού της νεότερης γενιάς τρομοκρατών.

Αλλωστε, με ένδεκα δολοφονίες στο ενεργητικό του, αυτός δεν είναι ο μόνος ή, εν πάση περιπτώσει, ο σπουδαιότερος serial killer (κατά συρροήν δολοφόνος) που έχει να επιδείξει ο Υπαρκτός Ελληνισμός;

  • Την εποχή αυτή καταλαβαίνω ότι τον έχει πιάσει η άνοιξη και, γι’ αυτό, δεν μπορεί να κάνει άλλη υπομονή, θέλει να βγει να πάρει αέρα.

Τον θίγει βαθύτατα, επίσης, η απάνθρωπη, κατά τον ίδιο, συμπεριφορά που υφίσταται, επειδή για λόγους ασφαλείας, στο νοσοκομείο του Βόλου τον έχουν βάλει στο δεύτερο υπόγειο, παραπλεύρως του νεκροτομείου. (Ακούτε τι έκαναν οι παλιάνθρωποι;)

Ολο αυτό το κλιμακούμενο όργιο της βίας του τελευταίου διαστήματος, η κυβέρνηση, μέσω της αρμοδίας υπουργού Ολγας Γεροβασίλη (διότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά πλέον για να ασχολούμεθα με την κ. Παπακώστα…), προσπαθεί να το παρουσιάσει ως δήθεν κανονικότητα! Διαπιστώνει και αυτή ότι «κάποιοι (σ.σ.: ποιοι να είναι άραγε;) προσπαθούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία των κομμάτων, των πολιτικών και των αυτοδιοικητικών φορέων ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών». Προσθέτει, όμως, ότι «κανείς δεν είναι σε θέση να μπορέσει να το καταφέρει αυτό. Η δημοκρατία δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται και συνεχίζει». Χωρίς τις πολιτικάντικες περικοκλάδες, αυτό που μας λέει είναι ότι δεν τρέχει και τίποτα. Η απειλή δεν είναι πραγματική και, εφόσον η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, μπορούμε να την προσπεράσουμε.

***

Εξάλλου, το αναγνωρίζει και η ίδια ότι αυτά γίνονται για τον Κουφοντίνα, υπονοώντας ότι είναι κάτι περιστασιακό. Μα δεν το ξέραμε και είχαμε ανάγκη να μας το πει; Το θέμα είναι γιατί δεν εμποδίζονται και γιατί δεν συλλαμβάνονται οι δράστες. Με το ίδιο πάντα αγέρωχο ύφος, μας εξηγεί επίσης η υπουργός ότι στις μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα, «προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, σημασία έχει όμως να γίνονται όλα όσα χρειάζονται, προκειμένου να προβλέπονται και να αποτρέπονται παραβατικές συμπεριφορές και λειτουργίες». Αν έχουν αποτελέσματα όσα γίνονται, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την υπουργό της αρκεί να γίνονται. Και στην περίπτωση που, τέλος πάντων, συμβούν αυτά που τόσο χαριτωμένα η υπουργός ονομάζει «παραβατικές συμπεριφορές και λειτουργίες», τι θέλετε να κάνουμε; Είπαμε ότι αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν.

*****

Η κυβέρνηση δεν θέλει, δεν τολμάει, να ακουμπήσει τον κόσμο της αριστερής βίας, διότι τα δοχεία είναι συγκοινωνούντα και καταλαβαίνετε τι μπορεί να ακολουθήσει. Εμμέσως το παραδέχεται η κ. Γεροβασίλη, όταν λέει ότι τα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας «τροποποιούνται με βάση τις μεταβολές που δημιουργούνται από το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι», το οποίο ασφαλώς καταλαβαίνει καλύτερα η προϊσταμένη υπουργός και, βεβαίως, το μεταφέρει στην ιεραρχία.

***

Το αίσχος που ζούμε δεν είναι τίποτε περισσότερο από την άλλη όψη του ήθους των διπλών μέτρων και σταθμών, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Στη μία όψη του νομίσματος είναι το κότερο, στην άλλη η αποκρουστική μούρη της «μαμής της Ιστορίας»…

Έντυπη ΚΑΘΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
capture1--2
***
Οι γκάφες του Κυριάκου βλάπτουν σοβαρά τα ποσοστά της ΝΔ
Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews
Η επίδραση που είχαν οι γκάφες του Κυριάκου στο αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων προβληματίζουν τους Αμερικανούς συμβούλους που σχεδιάζουν την καμπάνια του προέδρου της ΝΔ. Η απαξίωση της 13ης σύνταξης σε μία κοινωνία που μεγάλα στρώματα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η προαναγγελία ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και ο ψυκτικός από το Περιστέρι κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα μέσα σε μία εβδομάδα. Γι’ αυτό το επιτελείο των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να χτενίσει όλες τις ομιλίες του προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα γκάφα μέχρι τις εκλογές.
..

***

Ο ψυκτικός από το Περιστέρι και η κομμώτρια από το Αιγάλεω

Στο Μαξίμου έστησαν πανηγύρια με την αναφορά του Κυριάκου για τον ψυκτικό από το Περιστέρι. Ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε βασικό σύνθημα, εμπλουτίζοντας την ατάκα του Κυριάκου με την κομμώτρια από το Αιγάλεω, για να αναδείξει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς στην Πειραιώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνεται από τις περιφέρειες της Β’ Αθήνας. Οι ψηφοφόροι από την καλή την Κηφισιά και το Ψυχικό δεν διαμορφώνουν πλειοψηφικό ρεύμα αφού ό,τι και να πει ο Κυριάκος, τους έχει μαζί του.

***

Θύελλα για το ολίσθημα Αυγενάκη

Θύελλα προκάλεσε ο υπαινιγμός του Λευτέρη Αυγενάκη για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η απάντηση στον Γραμματέα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σκληρή, επισημαίνοντας ότι ο Αυγενάκης κατάφερε να γελοιοποιήσει το κόμμα του αποκαλύπτοντας το μεγάλο άγχος του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά από τις κάλπες. Για σοβαρό θεσμικό ατόπημα έκανε λόγο και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνοντας ότι ο Αυγενάκης τοποθετούμενος με αδιανόητη ευτέλεια και θεσμική ανευθυνότητα, διατύπωσε παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

***

Γιατί οι Βρετανοί έγιναν… Τούρκοι

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών το βρόμικο παιχνίδι που παίζουν οι Βρετανοί στο Κυπριακό. Απομονωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο άρχισε τα νταραβέρια με τους Τούρκους στην εναγώνια προσπάθειά του να αποκτήσει ρόλο στην Μεσόγειο. Βέβαια αυτοί δεν είναι σε θέση να ορίσουν ημερομηνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά τις εκλογές θα αντιμετωπίσουν μία κατάσταση ακυβερνησίας. Προφανώς η κρίση τους έχει κάνει… Τούρκους.

***

Δεν ασχολούνται με τον Στουρνάρα

Οπως έγκαιρα σας είχα ενημερώσει, στο Μαξίμου έχουν πάψει να ασχολούνται σοβαρά με τον Γιάννη Στουρνάρα. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή του από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ήταν πολύ χαλαρή. Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KONTRA, επανέλαβε με χιουμοριστική διάθεση αυτά που είπε ο Τσακαλώτος. Ότι δηλαδή ο Στουρνάρας μπερδεύει τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης με τους δικούς του όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που δεν κατάφερε να πιάσει ούτε έναν στόχο. Κατηγορία  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

***

ΜΗΝΥΜΑ: Έχουν κάνει ΕΓΚΑΙΝΙΑ μέχρι και στην Ακρόπολη! Έχουν υποσχεθεί ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ μέχρι και στους ΑΓΕΝΝΗΤΟΥΣ! Έχουν ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ όλη την ΠΑΝΙΔΑ και την ΧΛΩΡΙΔΑ της Χώρας! Έχουν εξαφανίσει τη ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ενώ ΑΥΤΟΙ κάνουν τη ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ που λοιδορούσαν! Πιο ΨΕΥΤΗΣ “πεθαίνεις”!

***

ΜΗΝΥΜΑ: O Kυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο. Είναι νεοφιλελεύθερο πείραμα αντοχής της κοινωνίας στην ατόφια ηλιθιότητα. Ασύλληπτη περίπτωση.

***

ΔΗΜ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εύγε Γιάννη! Μόνον με τον φόβο ότι θα υποστούν τα νόμιμα, με μηνύσεις και κυρίως αγωγές αν χρειαστεί, μπορεί να μπει ένα φρένο στην συκοφαντία και τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού, «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»! Και πρόσθεσε Γιάννης Δραγασάκης‏ @YDragasakis κ. Καψή, παρακαλώ να αναφέρετε ποιον εκβίαζα, με ποια ιδιότητα & με ποιον τρόπο. Αλλιώς θα ανακαλέσετε άμεσα ή θα κινηθώ, ως οφείλω, για αποκατάσταση της αλήθειας. ΓΔρ

***
ΜΗΝΥΜΑ: Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Δυστυχώς ο Τσίπρας έχει χωρίσει τους Έλληνες σε 2 κατηγορίες. Σε αυτούς που ζούν από τα επιδόματα και σε αυτούς που πληρώνουν τα επιδόματα!

***

Αναίρεση στο βούλευμα 93 του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου, για την απόρριψη του αιτήματος αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, φέρεται να άσκησε  η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Σύμφωνα πάντα  με πληροφορίες, έως αργά το απόγευμα στα Δικαστήρια φερόταν να καθαρογράφεται η απόφαση για να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου από το Πρωτοδικείο Βόλου, ενώ  το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί για την χορήγηση άδειας στον  «Λουκά» της 17 Νοέμβρη.

  • Υπάλληλος του Πρωτοδικείου Βόλου παρέμενε στα Δικαστήρια απόγευμα Παρασκευής, τρεις και πλέον ώρες μετά τη λήξη του ωραρίου, ώστε να παραλάβει την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια να της δώσει αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε μετέπειτα να την κοινοποιήσει στο Πρωτοδικείο. Η εξέλιξη πιθανότατα να έχει σχέση με την εισαγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα σήμερα το μεσημέρι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου.
    Πηγή: magnesianews.gr

***

ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝΥΜΑ: Όλη η τεχνογνωσία στους δρόμους 

 

***

ΤΟΥ ΔΗΜ.ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ στην ΚΑΘΗ

capture3

Τι σημαίνει «στηρίζω τη μεσαία τάξη»;

  • ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι θέλουν να «στηρίξουν τη μεσαία τάξη», όμως στην πραγματικότητα συνεχίζουν να την υπονομεύουν. Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης
Τι σημαίνει «στηρίζω τη μεσαία τάξη»; | tovima.gr
  • Και περιλάμβανε και τη δυνατότητα να ελπίζουν «σε καλύτερες μέρες». Πολλοί τότε τον κατηγόρησαν, όμως έτσι αποκτήσαμε κοινωνική συνοχή. Έτσι τελείωσε πραγματικά ο Εμφύλιος στη χώρα. Τη μεσαία τάξη την εκμεταλλεύτηκαν αργότερα με διάφορους τρόπους. Και κυρίως την υπερχρέωσαν τάζοντάς της φτηνά δάνεια, που μετά έγιναν θηλιά.

Τα μνημόνια κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη. Τη φτωχοποίησαν και την έκαναν πιο επισφαλή παρά ποτέ. Επιπλέον, με χυδαιότητες όπως το «μαζί τα φάγαμε», τη στοχοποίησαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στον ίδιο δρόμο. Η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι χαμηλές αποδοχές παρέμειναν κανόνας. Τα επιδόματα και τα «κοινωνικά μερίσματα» απλώς συντηρούν νεόπτωχα στρώματα. Δεν μπορούν να φτιάξουν μεσαία τάξη.

  • Και εάν η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη για αυτό που κάποτε ήταν η μεσαία τάξη, αυτό δεν οφείλεται στα κυβερνητικά μέτρα. Οφείλεται σε θυσίες, σε «τεχνικές επιβίωσης» και σε αναγκαστικές λύσεις. Όμως, η ισορροπία είναι λεπτή. Αποταμιεύσεις δεν υπάρχουν. Οι συνταξιούχοι γονείς δεν είναι αποκούμπι, γιατί τώρα πια αυτοί χρειάζονται ενίσχυση. Οι δόσεις πληρώνονται αλλά με τα χίλια ζόρια.

Όσες και όσοι είναι σχετικά νέοι, δοκιμάζουν ακόμη τη μετανάστευση. Αυτά τα στρώματα δεν θέλουν υποσχέσεις αλλά έργα. «Στηρίζω τη μεσαία τάξη» δεν σημαίνει λέω λόγια σε προεκλογικά μπαλκόνια. Ούτε σημαίνει, «εγώ θα σου υποδείξω το πρόβλημά σου», όπως κάνουν π.χ. όσοι θεωρούν ότι το μόνο πρόβλημά μας είναι η «ασφάλεια» ή η «τρομοκρατία». Σημαίνει πραγματική αύξηση των εισοδημάτων. Σε όλη την κλίμακα. Δεν μπορεί να πάει μπροστά μια χώρα όταν θεωρούνται τρόπαιο τα 700 ευρώ.

  • Σημαίνει περισσότερες θέσεις στο δημόσιο, γιατί αυτό υπολειτουργεί και γιατί έτσι αυξάνονται οι σχετικά σταθερές θέσεις εργασίας. Σημαίνει επενδύσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και όχι τις κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης που έχουμε τώρα. Σημαίνει κοινωνική ασφάλιση πραγματική. Σημαίνει μείωση φορολογίας, γιατί το κλειδί για μεγάλα φορολογικά έσοδα είναι να υπάρχουν εισοδήματα. Διαφορετικά η υπερφορολόγηση οδηγεί νομοτελειακά στη φοροδιαφυγή.

Κυρίως σημαίνει ένα κράτος που να στηρίζει και να βοηθά και όχι απλώς να εισπράττει. Όλα αυτά απουσιάζουν από την προεκλογική εκστρατεία. Περισσεύουν τα συνθήματα και λείπουν οι προτάσεις. Και είναι γελασμένα και τα δύο μεγάλα κόμματα εάν πιστεύουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τη μεσαία τάξη. Γιατί και γνώση έχει και μπορεί να αντιδράσει.

  • Ας θυμηθούν τι έγινε το 2010-2012, όταν δεν εξεγέρθηκαν ούτε περιθωριακά στρώματα, ούτε τα «Εξάρχεια», αλλά η μεσαία τάξη και καταβαραθρώθηκαν τα τότε κόμματα εξουσίας. Τώρα η μεσαία τάξη δείχνε απλώς «να κοιτάει τη δουλειά της». Όμως, κάποιες φορές η πιο ήσυχη στιγμή είναι πριν την καταιγίδα.

****

Πυρ μαχαίρα μη σκαλεύειν

ΒΗΜΑτοδότης

Πυρ μαχαίρα μη σκαλεύειν | tovima.gr

***

Λυμπερόπουλος και Ραγκούσης, μια βαριά κουβέντα δρόμος

«Η αδίστακτη και αναχρονιστική κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, άμεσος συνεχιστής της πολιτικής Βορίδη, παραδίδει τα κλειδιά των ελληνικών δρόμων στον Θύμιο Λυμπερόπουλο, αδιαφορώντας  απολύτως για τους ανέργους και το κοινωνικό  συμφέρον». Η αγανάκτηση του Γιάννη Ραγκούση, τον Σεπτέμβριο του 2017, ήταν παραπάνω από έκδηλη, αγγίζοντας το όριο του υβρεολογίου.

  • Λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι τον Ιούλιο του  2011 στην προσπάθειά του να απελευθερώσει την αγορά των ταξί και των φορτηγών παρέδωσε τις περισσότερες πόλεις στην ομηρεία των επαγγελματιών οδηγών.
  • Τα  χρόνια πέρασαν, οι βαριές κουβέντες  και τα δικόγραφα μεταξύ των Λυμπερόπουλου – Ραγκούση… ξεχάστηκαν και αμφότεροι πλέον ενεργούν ως συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ή μάλλον ως χειροκροτητές του Τσίπρα.
  • Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών, ο οποίος πρόσφατα επανεξελέγη με ευρεία πλειοψηφία επικεφαλής του συλλογικού οργάνου, παρέστη για πρώτη φορά σε ομιλία του Πρωθυπουργού, την περασμένη Τρίτη στο Αιγάλεω.

Ο κ. Ραγκούσης,  ο οποίος συνήθως κάθεται στην πρώτη σειρά όταν τον καλεί η Προοδευτική Συμμαχία, δεν πήγε στην εν λόγω συγκέντρωση. Επί τούτου φημολογήθηκε εντόνως ότι το Μαξίμου χειρίστηκε με… ευαισθησία την υπόθεση ενημερώνοντας  σχετικώς και τους δύο προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες  συναντήσεις οι οποίες ενδεχομένως  θα οδηγούσαν σε… κλωτσοπατινάδα.

***

Οταν ο Τσίπρας γνώρισε τον… Υποχθόνιο

Την προηγούμενη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Gazarte ήταν μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ. Εκείνο το βροχερό βράδυ ο Πρωθυπουργός έφερε ως συνομιλητή του Ολάντ τον Λάκη Λαζόπουλο. Την Τετάρτη το βράδυ πάλι ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο Gazarte αλλά χωρίς τον Ολάντ, που έπαψε να είναι πρόεδρος της Γαλλίας, και χωρίς τον Λάκη Λαζόπουλο.

  • Είχε όμως την ευκαιρία (και την τύχη, θα πρόσθετα) να κάνει νέες… γνωριμίες στο πάρτι που διοργάνωσε ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην ταράτσα του Gazarte.
  • Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η ηθοποιός Υρώ Μανέ (γνωστή για τους ρόλους της στις σειρές «Αστέρας Ραχούλας», «Οσο έχω εσένα», «Εγκλήματα»και βεβαίως πρωταγωνίστρια στην παράσταση «Ρένα» – από το τελευταίο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ), ο τραγουδιστής Χρήστος Δάντης (που τραγούδησε επιτυχίες όπως «Δακτυλικά αποτυπώματα», «Πάει η αγάπη μου», «Ψάξε με», «Σκάσε», «Το παλιό μου παλτό») και ο γνωστός ράπερ Υποχθόνιος, ένας εκ των συντελεστών του viral hit «Μαμά», που χτυπάει κόκκινο στο YouTube.
  • Παρέα με τον έτερο… Αλέξη της παράταξης, τον Αλέξη Γεωργούλη, ο Πρωθυπουργός φιγούραρε σε instagram story του «Υπό». Σε αυτό ο καλλιτέχνης ακούγεται να εξηγεί στον Αλέξη Τσίπρα τι σημαίνει «Μαμά». «Το μαμά που άκουσες είναι… οικογενειοκρατία. Το «δεν είναι μαμά» σημαίνει «φτιαγμένος»», με τον Πρωθυπουργό να χαμογελά.

***

Τα καγκουρό της Κεφαλαιαγοράς

Δείτε τι αλίευσα: Στο μακρινό Σίδνεϊ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. Ο κ. Γκότσης – Μπάμπης για τους φίλους –μετέβη στην Αυστραλία για να μετάσχει στο 44ο Ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς που ξεκίνησε στις 13 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα 17 Μαΐου 2019.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης «κόλλησε» και πρόσθετες ημέρες για να δει και τα αξιοθέατα, δηλαδή τα χαριτωμένα καγκουρό και κοάλα. Για τον σκοπό αυτόν αναχώρησε στις 11 Μαΐου 2019 και επιστρέφει στις 19 Μαΐου. Με την επιστροφή του στην Αθήνα θα πρέπει να χειριστεί το θέμα της διαδοχής του αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ξενοφώντα Αυλωνίτη.

  • Ο κ. Αυλωνίτης, υπάλληλος της Αρχής, έχει συμπληρώσει από το 2009 δύο πενταετείς θητείες στη θέση του αντιπροέδρου Β’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (αν κρίνω από την υπόθεση της Folli Follie, δεν χαρακτηρίζονται και επιτυχημένες) και πρέπει αναγκαστικά να αντικατασταθεί. Πολλοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση, αλλά δεν έχουν περγαμηνές. Παραδόξως, εκείνος που η κυβέρνηση θεωρεί τον πλέον σοβαρό για την κατάληψη της θέσης είναι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών – αλλά δεν εξέφρασε ενδιαφέρον. Οπότε καταλαβαίνετε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα έχει με πολλά να ασχοληθεί αμέσως μετά την επιστροφή του από το Σίδνεϊ.

***

Τι ώρα πήγε στο γραφείο ο Τσακαλώτος

Για να επανέλθω στον κ. Τσακαλώτο. Ηταν περίπου 12 και κάτι όταν έφυγε από το σπίτι του στην Κηφισιά με το VW Tiguan του κατευθυνόμενος στο υπουργείο Οικονομικών. Θα πείτε: Τόσο αργά πάει στο γραφείο; Μάλλον θα είχε σύσκεψη στο σπίτι για τις επόμενες παροχές.

Τα πλήθη των αμέτρητων φοιτητών έχουν κυριολεκτικά σκεπάσει ένα φορτηγάκι που προσπαθεί να διασχίσει την πλατεία Τιεν Αν Μεν, στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της μεγάλης φοιτητικής εξέγερσης για τη Δημοκρατία στην πλατεία – σύμβολο του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989. (AP Photo/Sadayuki Mikami)

Αμερικανοί πεζοναύτες και άνδρες του υγειονομικού τμήματος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανεβάζουν εσπευσμένα τους τραυματίες συναδέλφους τους σε ένα ελικόπτερο, κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, το 1967. (AP Photo)

…..
Τρεις βόμβες εκρήγνυνται η μία μετά την άλλη στην καρδιά του Δουβλίνου, προκαλώντας τον θάνατο 33 πολιτών, στην πλειοψηφία τους γυναικών, στην φονικότερη επίθεση των «Ταραχών», της σεχταριστικής σύγκρουσης Καθολικών – Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, το 1974. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε δύο δεκαετίες αργότερα, το 1993, η παραστρατιωτική προτεσταντική οργάνωση «Εθελοντική Δύναμη του Όλστερ» (Ulster Volunteer Force – UVF). (AP Photo/Peter Winterbach)