31/7- Απ.Μάνθος: Όταν μετά από πολλές επιθέσεις δεν βάλεις γκολ, στο τέλος το δέχεσαι!

Γιώργης Vs Bruce

Του Απόστολου Μάνθου 

Συνεχόμενα είναι πλέον τα πρωινά τηλεφωνήματα ανησυχίας, που δέχομαι από το Γιώργη το ρακετόβιο -χαϊδευτικό λόγω υπερβολικής ρακέτας – για την πτώση των τραπεζών. Σε κάθε τηλεφώνημά του εκτός του ό,τι ακούγεται λαχανιασμένος, προφανώς με παίρνει στο διάλειμμα κάποιου σετ, έχω στο βάθος και τον συνεχή διαπεραστικό ήχο των υπόλοιπων ρακετάγκουρων που χτυπάνε  με δύναμη το πράσινο μπαλάκι.

“Πω.. πω… !! Πολύ ξύλο στις  τράπεζες,  τι θα γίνει  τώρα που πουλάνε όλη την ώρα λόγω κορονοϊού. Να δεις, θα γεμίσουν και άλλα κόκκινα δάνεια”.

Δεν πρόλαβα καν να του απαντήσω, καθώς επιτακτικά κάποιος από την παρέα του φώναζε με διάφορα πικάντικα υποκοριστικά για να μαζέψει τα μπαλάκια.

Δεν περνάει λίγη ώρα και δέχομαι ένα άλλο τηλεφώνημα από τον Bruce, έναν  διαχειριστή αμερικάνικου family  fund, όπου μου ανέφερε ότι ρευστοποιούσε ένα μικρό ποσοστό από τις ευρωπαϊκές μετοχές που διαθέτει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και μαζί με αυτές ένα κομμάτι από τις  ελληνικές τράπεζες για να γράψει  κέρδος για τέλος του μήνα και να πάει και αυτός από Αύγουστο να διακοπεύσει. Το μάτι μου πήγε εκείνη την ώρα στη Eurobank που κοκκίνιζε για τα καλά στην κορδέλα των πράξεων.

“Μα αν θυμάμαι καλά, Bruce, τη Eurobank την είχες πάρει με μέσο όρο 0,40 ευρώ, πώς και γράφεις κέρδη ;”

Η απάντηση του Bruce ήταν κάτι παραπάνω από επιμορφωτική.

“Αν και έχω ξεκινήσει από χθες να πουλάω ακόμα και στο 0,36 ευρώ θα γράφω κέρδη, καθώς το χαρτοφυλακιό μου είναι δολαριακό και όταν αγόρασα τη Eurobank στα 0,40 η ισοτιμία του EURUSD  ήταν περίπου στο 1,0920 ενώ τώρα είναι στα 1,1820 “.

Εάν το καλοσκεφτείς οι θεσμικοί ή μη από τις Η.Π.Α. είναι πρώτοι στους αλλοδαπούς επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατέχοντας μετοχικές αξίες  4,3 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο ποσοστό στις τράπεζες. Με τη λογική του Bruce  ένα πολύ μικρό μέρος να βγει από εκεί προς ρευστοποίηση σε αυτή τη ρηχή και χτυπημένη από τη ραστώνη αγορά  μπορεί άνετα να σπρώξει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα της ζώνης στήριξης των 618 μονάδων, προκαλώντας έτσι ένα αμφιβόλου ποιότητας  μίνι ντόμινο ρευστοποιήσεων στους ελληνικούς υπό πίεση κωδικούς.

Εκ διαμέτρου αντίθετες λοιπόν οι απόψεις των δύο ενεργών επενδυτών. Ο μεν Γιώργης νομίζει ότι μαστιγώνεται παρασυρόμενος  από το κύμα πωλήσεων λόγω Covid-19 ενώ ο Bruce κάνει απλά μια  “Fx” κίνηση τακτικής για κλείσιμο μήνα…

Από πλευράς τώρα διαγραμματικής ανάλυσης οι τραπεζικές μετοχές, εκτός της Alpha Bank, έχουν υποπέσει στη γνωστή ποδοσφαιρική ρήση, όπου όταν μετά  από πολλές επιθέσεις δεν καταφέρνεις να βάλεις γκολ στο τέλος δέχεσαι.

Αναλυτικότερα η Eurobank με το χθεσινό ημερήσιο κλείσιμο, εάν και θα χρειαστεί σχετική επιβεβαίωση, έχει κόψει καθοδικά την κάτω πλευρά της πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης του περασμένου Μαΐου, στα 0,375 ευρώ. Εάν δεν μπορέσει τη διάσπαση αυτή στις επόμενες συνεδριάσεις να τη χαρακτηρίσει ως κίβδηλη τότε θα πρέπει να αναμένουμε πτωτική προσέγγιση του επιπέδου στήριξης των 0,35 με 0,34 ευρώ. Η μετοχή ναι μεν πραγματοποίησε στη χθεσινή συνεδρίαση όγκο συναλλαγών 10 εκατ.  τεμ. αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κρίσιμος για την απαρχή πτωτικού κυματισμού.

πιν

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πέρασε για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου κάτω από τη στήριξη των 1,16 ευρώ, ανοίγοντας καθοδικό διάλογο με τις ισχυρές στηρίξεις των 1,10 με 1 ευρώ. Ζητούμενο για τους αγοραστές η άμεση επαναφορά της μετοχής πάνω από τα 1,20 ευρώ.  Αδυναμία πτωτικής πιστοποίησης όμως  λαμβάνουμε από τους όγκους συναλλαγών των τελευταίων 6 συνεδριάσεων όπου, μόλις και μετά βίας περνάνε πάνω από τα 3 εκατ. τεμάχια.

πιν

Μακράν από τις χειρότερες διαγραμματικές συμπεριφορές έχει η μετοχή της Alpha Bank, όπου έχει τμήσει εδώ και πολύ καιρό καθοδικά το επίπεδο στήριξης των 0,60 ευρώ και κατευθύνεται με φόρα πάνω στην επικίνδυνη περιοχή στήριξης των 0,50 με 0,486 ευρώ. Εδώ ο όγκος συναλλαγών θα παίξει μεγάλη σημασία στις ερχόμενες συνεδριάσεις καθώς εάν ισχυροποιηθεί άνω των 15 εκατ. μετοχών και επέλθει καθοδική λύση τότε η τιμή της μετοχής θα οδεύσει προς τα 0,40 ευρώ.

πιν

Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς δείχνει να έχει διαφύγει από τη βραχυχρόνια συσσώρευση τιμών πέριξ των 1,20 ευρώ καταγράφοντας τιμές χαμηλότερα των 1,17 ευρώ. Άμεση επαναφορά της τιμής άνω των 1,20 θα δώσει μια 2η ευκαιρία στους βραχυχρόνιους αγοραστές για τα 1,25 με 1,275 ευρώ. Ειδάλλως το 1,10 θα έρθει πιο κοντά. Και εδώ ο όγκοι συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων δεν έχουν να μας πουν  κάτι παραπάνω καθώς ο συνήθης όγκος είναι μικρός και γύρω στα 1 εκατ. τεμάχια.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

ΠΗΓΗ: Capital.gr