31/7/2020- To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου

 • Η Ιμπιζα, η Μύκονος και η ανησυχία του Μητσοτάκη

ΒΗΜΑτοδότης

Στα άδυτα του στρατηγείου του Νίκου Χαρδαλιά, στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, με το όνομα “Φάρος” στο Μαρούσι εισήλθε ο Πρωθυπουργός στην σύσκεψη για την πολιτική προστασία την Τετάρτη το απόγευμα.
 • «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα στο έλεος του Covid-19», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έδωσε εντολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκεφτεί τη Μύκονο, όπου υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες για παράνομα party σε ενοικιαζόμενες βίλες με 100 έως 200 άτομα. Και ο υπουργός πήγε.

Η Ιμπιζα, η Μύκονος και η ανησυχία του Μητσοτάκη | tovima.gr

Οπως μου είπε, η όλη κατάσταση μεταφέρθηκε στη Μύκονο από την Ίμπιζα της Ισπανίας, όπου ο κορωνοϊός είχε έξαρση από τα party. Στη Μύκονο τα party επίσης τα έκαναν αλλοδαποί σε συνεργασία με ημεδαπούς (κυρίως γκαρσόνια σε επώνυμα μαγαζιά που ήξεραν και την πελατεία). Σ΄αυτά τα party γίνονταν κάθε είδους παρανομία.

 • Αυτό ανησύχησε τον Πρωθυπουργό, ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του φονικού ιού. Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην Μύκονο συναντήθηκε με τους πάντες. Δημιούργησε ένα ισχυρό αστυνομικό τμήμα με 120 αστυνομικούς, με επικεφαλής αστυνομικό Διευθυντή, με κύρια αποστολή τους αυστηρούς ελέγχους είτε σε θέματα διασποράς του κορονωιού είτε σε θέματα εγκληματικότητας. Σε λίγες μέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επαναλάβει το ίδιο και στη Σαντορίνη μετά από εντολή του Πρωθυπουργού.

***

Οταν ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατηγείο Χαρδαλιά

Στα άδυτα του στρατηγείου του Νίκου Χαρδαλιά, στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, με το όνομα «Φάρος» στο Μαρούσι εισήλθε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη για την πολιτική προστασία την Τετάρτη το απόγευμα. Αυτό που κάνει περισσότερο εντύπωση στο γραφείο του NickHard είναι οι τρεις οθόνες που έχει στα αριστερά στο κέντρο και στα δεξιά του. Οθόνες που δίνουν real picture on real time όλα τα δεδομένα του κορωνοϊού στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Η μεγάλη οθόνη μπορεί ακόμα να δείξει με το κατάλληλο λογισμικό και προγνώσεις. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στην χώρα, αλλά και ειδικές οθόνες για την αντιπυρηνική προστασία…

***
Στους επτά ορόφους του κτιρίου που βρίσκεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα, δίπλα στο Golden Hall, ο Πρωθυπουργός στάθηκε σε δυο σημεία περιεργαζόμενος τον χώρο. Το πρώτο στο ισόγειο σ΄ένα αμφιθέατρο, όπου όπως παρατήρησε ο χρόνος εκεί μέσα σταμάτησε το 2004. Ένα καταπληκτικό αμφιθέατρο το οποίο δημιουργήθηκε για την ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μένει αναξιοποίητο με τα μικρόφωνα ακόμα κρεμασμένα στα καθίσματα και την τεχνολογία να παραμένει ακίνητη.

 • Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτό το αμφιθέατρο μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς ακόμα και για σεμινάρια. Άλλωστε το κτίριο αυτό μένει 16 ολόκληρα χρόνια αναξιοποίητο. Στο δεύτερο σημείο που στάθηκε ο Πρωθυπουργός είναι η θέα που προσφέρει το γραφείο του κ. Χαρδαλιά. Από τη μια μεριά βλέπεις έως την Πεντέλη και από την άλλη έως το Φαληρικό Δέλτα. Και βεβαίως η ενημέρωση που του έγινε.

***
Μάσκες επιτέλους στη Βουλή

Εδώ και δύο μήνες γίνονταν από τους Λοιμωξιολόγους εκκλήσεις προς τους Βουλευτές να χρησιμοποιούν μάσκα εντός Κοινοβουλίου αφού ήταν κλειστός χώρος. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Παπανδρέου, ουδείς άλλος συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις των ειδικών.

 • Μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς χαριτολογώντας τους «απείλησε» με ελέγχους, αλλά πάλι δεν υπάκουαν. Οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούσαν ότι επειδή οι πόρτες του Κοινοβουλίου ήταν ανοικτές και τα αντισηπτικά παντού δεν χρειάζονταν οι μάσκες. Ήταν και αυτό το πλέξιγκλας που είχε τοποθετηθεί στο βήμα της Βουλής το οποίο- όπως νόμιζαν- τους έδινε κάποια ασφάλεια.

Ήταν όμως έτσι τα πράγματα; Οχι βεβαίως. Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε κοινοβουλευτικούς και μη. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι σε τεστ αντισωμάτων που έγινε προσφάτως στη Βουλή βρέθηκαν 8 θετικά δείγματα (τα δύο ανήκαν σε βουλευτές).

***
Έπρεπε να σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων (τα κρούσματα την Τετάρτη ήταν 57- συνεχώς αυξανόμενα) για να επιβληθεί η μάσκα στο Κοινοβούλιο. Την Τετάρτη ήταν η πρώτη μέρα που οι βουλευτές εμφανίστηκαν με μάσκες προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη.

 • Οι πάντες συμμορφώθηκαν στην οδηγία όταν σ΄ ένα χώρο βρίσκονται πάνω από 100 άτομα. Ήταν και η οδηγία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα που έκανε τη μάσκα υποχρεωτική. Έτσι από το προαύλιο ακόμα έβλεπες τη διαφορά. ΟΙ αστυνομικοί περιπολούσαν με μάσκες, μάσκες είχαν και οι άνδρες της προσωπικής ασφάλειας των βουλευτών. Μάσκες και οι υπάλληλοι της Βουλής και οι βουλευτές βεβαίως μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

***
Δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν τις μάσκες

Στο ιατρείο της Βουλής μοίραζαν μάσκες σε όσους δεν είχαν. Υπήρξαν βεβαίως και οι υπερβολές. Ορισμένοι καπνιστές έβγαιναν έξω με τη μάσκα για να καπνίσουν. Τη κατέβαζαν στον λαιμό και κάπνιζαν. Άλλοι τηλεφωνούσαν στα κινητά τους με τις μάσκες, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που οι βουλευτές χρησιμοποιούσαν τη μάσκα για την προστασία του… λαιμού τους.

 • Ή καθόλου. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το έκαναν αυτό. Και οι δυο γιατροί. Πολύ καλό παράδειγμα έδιναν. Ο ένας μάλιστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, γιατρός δερματολόγος παρακολούθησε τη συζήτηση στην Ολομέλεια χωρίς μάσκα. Εκτός εάν οι δύο γιατροί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ νόμιζαν ότι μ΄αυτόν τον τρόπο έκαναν αντίσταση, έστω αντιπολίτευση.

***
Στη οδηγία για την υποχρεωτική χρήση μάσκας υπάκουσαν άπαντες και οι αρχηγοί των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα άρχισε την παρέμβασή του στο φορολογικό νομοσχέδιο κάνοντας αναφορά στη μάσκα: «Να φοράμε τη μάσκα εκεί που ειδικοί μας έχουν υποδείξει. Άβολη συνήθεια, αλλά πρέπει να γίνει κανόνας. Πρώτοι εδώ να δίνουμε το καλό παράδειγμα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του. Για την ιστορία αναφέρω ότι εμφανίστηκε στη Βουλή με τη μαύρη υφασμάτινη μάσκα που φορούσε στη Σύνοδο Κορυφής, αυτή που είχε στο πλάι κεντημένη την ελληνική σημαία.

***
Υποχρεωτική μάσκα στο Δημόσιο

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με εγκύκλιό του καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιες υπηρεσίες όταν και όπου υπάρχει επαφή με κοινό. Αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση.

***
«Κατεβαίνουμε για νίκη και όχι «Χ»»

Τον άκουσαν πολλοί τις προάλλες τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να λέει σε πηγαδάκι βουλευτών, ότι «εμείς είμαστε φιλειρηνική χώρα και επιζητούμε την ειρήνη, αλλά όταν αναγκαστούμε να κατέβουμε στο γήπεδο κατεβαίνουμε για να πάρουμε τη νίκη και όχι για να έρθουμε «Χ»» και λίγοι κατάλαβαν.

 • Γιατί ο υπουργός Άμυνας μιλούσε με ποδοσφαιρικούς όρους και για ποιο λόγο όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη κρίση; Όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι παρέλαβε και άλλο πλοίο, το τρίτο κατά σειρά από τότε που ανέλαβε το νευραλγικό αυτό υπουργείο.
 • Πρόκειται για την πυραυλάκατο «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης», το 6ο πλοίο κλάσης Ρουσέν ή Σούπερ Βήτα που εντάσσεται στη δύναμη του Πολεμικού ναυτικού και που θεωρείται από τα πλέον ολοκληρωμένα και προηγμένα πλοία του Στόλου.

***
Πυραυλάκατος όπως φρεγάτα

Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε προσφάτως παραλάβει και δυο πλοία γενικής υποστηρίξεως δωρεά της οικογένειας Λασκαρίδη και ότι ακολουθεί και άλλη μία πυραυλάκατος. Η τελετή της ένταξης της πυραυλακάτου ήταν συγκινητική. Ανάδοχος του πλοίου ήταν ο γιος του πεσόντα στο καθήκον- κατά την κρίση των Ιμίων- Χριστόδουλου Καραθανάση, Γιάννης.

 • Στην τελετή ο υπουργός Άμυνας είπε στην ομιλία του: «Η Ελλάδα είναι σε θέση ανά πάσα ώρα και στιγμή να εφαρμόσει την ισχύ της επί του πεδίου». Αλλά τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η πυραυλάκατος. Όπως μου εξήγησε ο υπουργός Άμυνας, διαθέτει σχεδόν τον ίδιο οπλισμό, που διαθέτει και μία φρεγάτα. Δηλαδή είναι εξοπλισμένη με προηγμένα βλήματα κατά στόχων επιφανείας (που χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου).

***
Τα γενέθλια του Μίκη και η ΠτΔ

Είχε γενέθλια ο Μίκης Θεοδωράκης, έκλεισε τα 95 και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του ευχήθηκε μέσω twitter, τονίζοντας ότι η παρουσία του, τα τραγούδια, η μουσική και η ακατάβλητη μαχητικότητά του έχουν σφραγίσει τη συλλογική μας μνήμη και θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν.

***
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απέστειλε στον Μίκη Θεοδωράκη, λουλούδια με πολλές ευχές και καλή δύναμη.

***
Η Πρόεδρος στη Βουλή

Μία ημέρα πριν η Βουλή των Ελλήνων διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί (την Πέμπτη) στο Κοινοβούλιο και θα μιλήσει στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.

***
Η Ντόρα στο Συμπόσιο της Σύμης

Στο Λαγονήσι με μάσκες προστασίας γινόταν το Συμπόσιο της Σύμης. Το θυμάστε; Δεν διεξάγεται στη Σύμη, αλλά πήρε την ονομασία του γιατί εκεί έγινε για πρώτη φορά, δίπλα στην οικία που είχε ο Γιώργος Γεννηματάς. Αυτή τη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου προσκάλεσε να συμμετάσχει στο Συμπόσιο της Σύμης την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία μίλησε με θέμα η Δημοκρατία μετά τον Covid-19.

 • Σαν σήμερα (30/7): Το 1994 η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.
 • 1733: Ανοίγει στη Μασαχουσέτη η πρώτη Ελευθεροτεκτονική Στοά στις βρετανικές αποικίες, όπου αργότερα θα ιδρυθεί το κράτος των ΗΠΑ.

1797: Επανάσταση των ποπολάρων στη Ζάκυνθο. Καύση της «Χρυσής Βίβλου» και των εμβλημάτων των ευγενών από τους ποπολάρους στην πλατεία του αγίου Μάρκου, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.

1824: Στο πλαίσιο της δεύτερης απόπειρας των Τούρκων να καταλάβουν τη Σάμο, έρχονται από την Ικαρία τα Υδραίικα [20 πολεμικά και 4 πυρπολικά] με το ναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη για να ενισχύσουν και να σώσουν το νησί. Ο Χοσρέφ, που περιμένει ενισχύσεις από το Τσεσμέ για να τις ρίξει στο Καρλόβασι, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και τα αποβιβασθέντα τμήματά του και να καταφύγει στο νότιο, μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών παραλίων. Ο Σαχτούρης αγκυροβολεί ανοιχτά του Κοκκαρίου.

1905: Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη νήσο Σαχαλίνη. Είναι η πρώτη ιαπωνική επέμβαση σε ρωσικό έδαφος κατά τον 20ό αιώνα.

1920: Τα Ιουλιανά: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας και δύο μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει το δρόμο της επιστροφής, κομιστής του μεγάλου αγγέλματος.

 • Ενώ βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχεται δολοφονική επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη. Τον πυροβολούν με τα περίστροφά τους δέκα φορές και τον τραυματίζουν επιπόλαια στο δεξί χέρι.

Venizelos_murder-1920

1930: Η Εθνική Ουρουγουάης κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 2-1.

1932: Αρχίζουν οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες.

1945: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Indianapolis» βυθίζεται από ιαπωνική τορπίλη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εννιακόσιοι άνθρωποι επιβιώνουν της επίθεσης, πηδώντας στη θάλασσα. Λίγες ημέρες μετά, οι 580 από αυτούς θα γίνουν τροφή των καρχαριών που σπεύδουν στην περιοχή, μυρίζοντας ανθρώπινο αίμα.

1962:  Καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1962: Υπογράφεται στη Βόννη η συμφωνία χορήγησης γερμανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ανάληψη του έργου της Μεγαλόπολης, προπαρασκευή εξόρυξης και βιομηχανικής κατεργασίας λιγνίτη και ανέγερση θερμικού εργοστασίου 250.000 KW, και κατασκευή τρίτης θερμικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.

1964: Αισθητή αντίθεση Αθηνών-Λευκωσίας κατά τις συνομιλίες Γεωργίου Παπανδρέου – Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα. Ο Μακάριος αποκρούει την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο και προσβλέπει στην υποστήριξη των ανατολικών χωρών και των Αδεσμεύτων.

1964: Κυβερνητικό νομοσχέδιο εναντίον των «πειρατικών» ταξί προβλέπει αυστηρά διοικητικά μέτρα και πρόστιμα.

1973: Λήγει στη Βρετανία, η 11ετής δικαστική διαμάχη των θυμάτων του φαρμάκου Θαλιδομίδη, που ευθυνόταν για τη γέννηση 5.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο με παραμορφωμένα άκρα, με την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 20 εκ. λιρών.

1982: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

Melina_Merkouri-Parthenon1994: Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες μετά (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Elliniki_AOZ

1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

1998: Ξεκινάει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα.

2002: Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.

2003: Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο «Σκαθάρι» της Volkswagen.

2010: Ανακοινώνεται ότι οι απογραφέντες δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 768.009.

dimosioi_ypalliloi

 • Το μέλλον των Ελλήνων
Δήμου Νίκος
Το μέλλον των Ελλήνων | tovima.gr

Σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το Εθνος των Ελλήνων το 2100;

Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό «Lancet» που έκανε πρόσφατα μια διεξοδική μελέτη για την εξέλιξη του πληθυσμού 195 χωρών, η Ελλάδα του 2100 θα έχει πληθυσμό 5.500.000 ατόμων. Αυτό συμφωνεί απόλυτα με μια άλλη έρευνα που είχα διαβάσει, ότι με την υπογεννητικότητα (δείκτης γονιμότητας 1,35) που μας μαστίζει, το 2050 θα έχουμε πληθυσμό 7.000.000. Αντιθέτως, η Τουρκία θα έχει περάσει τα 100 εκατομμύρια.

 • Σε ένα σημαντικό άρθρο του (στην «Καθημερινή» της 18ης Ιουλίου) ο διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος θίγει αυτό το θέμα με αφορμή την έρευνα του «Lancet». Θυμίζει πως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι δύσκολο για μια χώρα να αναπτυχθεί αν ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός δεν αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2% τον χρόνο.

Πώς θα γίνει αυτό; Ο ρυθμός των γεννήσεων είναι αδύνατο να αυξηθεί (κάθε σχετική προσπάθεια έχει αποτύχει), ο οικονομικά ανενεργός πληθυσμός (π.χ. γυναίκες) είναι δύσκολο να καλύψει το κενό – οπότε;

 • Η προφανής λύση είναι μία: μετανάστες. Οταν η κυρία Μέρκελ υποδέχθηκε ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες στη χώρα της, δεν το έκανε μόνο από ανθρωπιστικούς λόγους. Η Γερμανία χρειαζόταν εργατικά χέρια. Ξέρω ότι δεν μας αρέσει αυτή η λύση, αλλά ίσως σκεφθούμε αλλιώς αν ρίξουμε μια ματιά πίσω, στην ιστορία μας.

Τον 13ο αιώνα η κυρίως Ελλάδα είχε εντελώς ερημώσει. Επιδημίες, πόλεμοι, πειρατές είχαν αφανίσει τον τοπικό πληθυσμό. Περιηγητές διασχίζανε τη χώρα χωρίς να συναντήσουν ψυχή ζώσα. Τότε έγινε η μεγάλη μετανάστευση των Αλβανών. Εποίκισαν την Αττική, τη Βοιωτία, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τη Βόρεια Πελοπόννησο.

 • Οταν μιλάτε για το αεροδρόμιο των Σπάτων, αναφέρεστε σε μια περιοχή που ανήκε στον μεγάλο αλβανό πολέμαρχο και στρατηλάτη της Βενετίας Μπούα Σπάτα. Οταν ήμουν παιδί, η Παιανία ονομαζόταν Λιόπεσι (ο Λιόπεσης, αρχηγός μεγάλης φάρας Αλβανών, είχε συμπεθερέψει με τον Σπάτα). Ο Αγιος Στέφανος ονομαζόταν Μπογιάτι, οι Ερυθρές Κριεκούκι και οι Αφίδνες Κιούρκα.

Οταν ο Μαυροκορδάτος ήρθε στην Ελλάδα (αφηγείται ο Παπαρρηγόπουλος), ζήτησε από τον Κουντουριώτη να καλέσει τα πληρώματα του ελληνικού στόλου για να τους βγάλει λόγο. Δεν κατάλαβαν λέξη, οπότε ο Κουντουριώτης είπε: «Μινίστρο, να τους τα πω και στη δική μας γλώσσα;». Τα ξαναείπε στα αρβανίτικα και τα πληρώματα ζητωκραύγασαν.

 • Επισκεφθείτε τους ήρωες του ’21 στο Πεδίον του Αρεως. Οι μισοί από αυτούς ήταν Αλβανοί (που τους λέγαμε Αρβανίτες).

Μπορεί να θεωρούμε τους εαυτούς μας κατ’ ευθείαν απόγονους των Αρχαίων, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε ένα μείγμα από φυλές. Η ρωμαϊκή κατοχή και το Ρωμαϊκό Βυζάντιο μας κληροδότησαν το όνομα «Ρωμιοί». Αιώνες κατείχαν οι Ενετοί την Κρήτη και τα Ιόνια νησιά. Φράγκοι έχτισαν τα ωραιότερα κάστρα της Πελοποννήσου, οι μισές Κυκλάδες ανήκαν σε Γενοβέζους, Γάλλους και Ενετούς. Πάρα πολλά ελληνικά επίθετα έχουν ξενική καταγωγή.

 • Αντί να κοιτάμε πώς θα απαλλαγούμε από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, πρέπει να οργανωθούμε για να τους αξιοποιήσουμε. Οσους κατέχουν μια τέχνη να τους βρούμε δουλειά. Τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα, επιστήμες και δεξιότητες. Το μέλλον της χώρας μας μπορεί να εξαρτάται από αυτούς…

ΥΓ.: Μία φορά να δώσω δίκιο στον Ερντογάν: «Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί». Ντροπή μας! (Αυτό που φτιάξαμε, είναι άθλιο.) Οχι μόνο για τους ξένους μουσουλμάνους – αλλά και για τους δικούς μας…


Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (30.07.20)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ@ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ