31.12.2021- Χρηματιστήριο με τζίρο μικρότερο από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Χρηματιστήριο με τζίρο μικρότερο από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

  • Συνηθισμένο το περίπτερο στους μικρούς τζίρους αλλά σήμερα έσπασε ένα άλλο ρεκόρ. Κατάφερε να κλείσει θετικό με τζίρο λιγότερο από τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς.
Αποχαιρετούμε το 2021, μια χρονιά που έδωσε πάλι κέρδη σε όλες τις αγορές του πλανήτη ενώ η δικιά μας έμεινε στην εσωστρέφεια της και στη μοναξιά της. Ένα χρηματιστήριο με Γενικό Δείκτη που κινήθηκε σε ένα στενό εύρος και δεν ξεπέρασε κάν τις 930 μονάδες.
  • Μονάδες, στις οποίες βρισκόταν και επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα περίπου, για όσους παλαιότερους θυμούνται. 31 χρόνια μετά ούτε στην αφετηρία δεν είμαστε αφού ο θεσμός απαξιώθηκε όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα.
Θεσμός που απαξιώθηκε τα τελευταία χρόνια από τους χειρισμούς των κατσαπλιάδων και το «Αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες», το σκάνδαλο της Follie και την ευθυνοφοβία-ασχετοσύνη των θεσμικών παραγόντων, από την αδιαφορία της σημερινής πιο φιλικής σε επενδύσεις κυβέρνησης μέχρι τους υπουργούς οικονομικών της τελευταίας 20ετίας.
  • Το χρηματιστήριο, ο μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου δούλεψε υπέρ των οικονομιών σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Τα υπερκέρδη των χρηματιστηρίων τόνωσαν τις οικονομίες των κρατών, συμπλήρωσαν τα εισοδήματα των πολιτών, αύξησαν τα κέρδη των επενδυτών και εκτόξευσαν την ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στην Ελλάδα, η στασιμότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και ο εγκλωβισμός εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων είναι για σεμινάριο. Ο τραπεζοκεντρικός γενικός δείκτης κινείται σε ένα στενό εύρος ανίκανο να προσελκύσει νέα κεφάλαια και αναδείξει την άνοδο αρκετών μετοχών της πραγματικής οικονομίας.
  • Ο δείκτης της μιζέριας απωθεί αντί να έλκει νέους επενδυτές. Ο ημερήσιος τζίρος του χρηματιστηρίου είναι μικρότερος από ένα κρυπτονόμισμα μικρής κεφαλαιοποίησης αμφιβόλου αξίας. 5 στους 10 Έλληνες ασχολούνται με κρυπτονομίσματα και 1 στους 30 με το ελληνικό χρηματιστήριο. Με μία ταυτότητα ανοίγουν κωδικό σε ξένες πλατφόρμες και τζιράρουν εκατ. ευρώ με μόχλευση σε ξένα χρηματιστήρια και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η γραφειοκρατία του ανοίγματος λογαριασμού στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν επιτρέπει την είσοδο ξένων ιδιωτών από πλατφόρμες του εξωτερικού που θα έδιναν μια ζωντάνια αλλά και για τους έλληνες μοιάζει γολγοθάς αφού σε λίγο θα τους ζητάνε και αρνητικό μοριακό PCR ή πιστοποιητικό νόσησης (γέλια).

  • Μέχρι και στο 2022 θα μπούμε με τον ίδιο προπονητή ( παραιτηθέντα μεν ) που είχαμε πριν 12 χρόνια. Όχι βέβαια ότι φταίει για όλα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον του χρηματιστήριου, αλλά αυτό λέγεται ανικανότητα μέχρι και στην εύρεση αντικατάστασής του.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία, αγκαλιές και φιλιά ξανά…..!!!

Ο Λογικός