30.9.2020 – Δος ημίν σήμερον (του Απόστολου Μάνθου)

Του Απόστολου Μάνθου

Δος ημίν σήμερον

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες βιώνουν οι εταιρείες λόγω της πανδημίας έχουν οδηγήσει αρκετές από αυτές να αυξήσουν τον δανεισμό τους για να μπορέσουν να διέλθουν όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα από το εν εξελίξει οικονομικό τούνελ, το οποίο αναμένεται μέχρι τέλος του έτους να γίνει ακόμα πιο σκοτεινό. Μέσα από τις στρατηγικές τακτικές απόκτησης άμεσης ρευστότητας κάποιες εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν την επικίνδυνη ταμειακή “θηλιά”, ενώ κάποιες άλλες ετοιμάζουν με κυκλωτικές κινήσεις τα μελλοντικά τους αναπτυξιακά πλάνα.

Η Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ) κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 υπέγραψε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου 150 εκατ. ευρώ ενώ νωρίτερα είχε πάρει και κοινοπρακτικό δάνειο 120 εκατ. ευρώ υπό μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης για την αύξηση του κεφαλαίου κίνησης. Σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης, στο 9μηνο η Aegean θα έχει “κάψει” λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας περί τα 160 εκατ. ευρώ ευρισκόμενη “εμπρός στον δυσκολότερο χειμώνα”. Τα αποτελέσματα δε της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του έτους αναδύουν το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε με τις ζημιές να φτάνουν τα 158 εκατ. ευρώ και τον κύκλο εργασιών να σημειώνει έντονη καθίζηση, με τις πτήσεις στο δεύτερο τρίμηνο να υπολείπονται κατά 88% σε σχέση με το 2019.

  • Η εικόνα της βραχυχρόνιας δυσπραγίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών με τη μετοχή να έχει χάσει τη ζώνη στήριξης των 3,50 με 3,40 ευρώ και να διολισθαίνει επικίνδυνα προς τα χαμηλά του Μαρτίου των 3,20 ευρώ. Από εκεί και πέρα μια πιθανή τμήση θα φέρει βίαιη πτωτική κίνηση προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 2,75 ευρώ, μπαίνοντας έτσι σε κατηφορικά μονοπάτια που είχε να δει από τον Σεπτέμβριο του 2013. Άμεσο ζητούμενο για το στρατόπεδο των αγοραστών είναι η αρπαγή δίχως καθυστέρηση των 3,50 ευρώ.

pin

 

Η Βιοχάλκο (ΒΙΟ) στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 1,875 δισ. ευρώ από 2,216 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημιές 7 εκατ. ευρώ από κέρδη 17 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η εταιρεία αύξησε τον καθαρό δανεισμό της κατά 0,82% ή 108 εκατ. ευρώ, φτάνοντας πλέον τα 1,721 δισ. ευρώ. Με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 644 εκατ. ευρώ η τιμή της μετοχής προσπαθεί να κρατηθεί στη σφαίρα των 2,50 ευρώ.

  • Τεχνικά η μετοχή μετά την “κίβδηλη” ανοδική τμήση του επιπέδου των 2,57 με 2,60 ευρώ έχει επανέλθει με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο μεσοπρόθεσμο πλάγιο κανάλι των 2,50 με 2,20 ευρώ. Οποιαδήποτε επιτυχής διάσπαση σε εβδομαδιαίο κλείσιμο του εν λόγω σχηματισμού θα προκαλέσει βίαιη αλλαγή τάσης θέτοντας ως στόχο για τη μεν ανοδική τα 3 ευρώ και για τη δε πτωτική τα 1,80 με 1,60 ευρώ.

pin

 

Η Lamda Development (ΛΑΜΔΑ) εν μέσω της Covid-19 μάζεψε με σημαντική υπερκάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς ομολογιακό δάνειο 320 εκατ. ευρώ ενώ πιο πίσω, το 2019, είχε αντλήσει από την ΑΜΚ και άλλα 640 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρά τις όποιες αντιξοότητες ετοιμάζεται πυρετωδώς για το τεράστιο έργο του Ελληνικού εκτιμώντας στην πρόσφατη παρουσίασή της προς τους θεσμικούς επενδυτές ότι “υπό προϋποθέσεις” αναμένεται έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διανομή της έκτασης και η τελική μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην ίδια. Και εδώ είναι εμφανή τα αποτελέσματα της πανδημικής κρίσης με την εταιρεία σε επίπεδο ομίλου να καταγράφει στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ζημιά 5,7 εκατ. ευρώ από κέρδη 37,2 εκατ. ευρώ με την καθαρή αξία του ενεργητικού προ των αναβαλλόμενων φόρων (NAV) να διαμορφώνεται στα 1,150 δισ. ευρώ ή 6,51 ευρώ ανά μετοχή.

  • Τεχνικά η τιμή φαίνεται να αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες με το έργο διακράτησης της περιοχής στήριξης των 5,54 ευρώ, καθώς και σε αυτό το εβδομαδιαίο candlestick συλλαμβάνεται να έχει επιλέξει τον κατηφορικό δρόμο που οδηγεί στην περιοχή των 5,20 με 5 ευρώ. Ο χρόνος κυλάει ενάντια στην ανοδική τάση με την τιμή να πρέπει στις επόμενες συνεδριάσεις να υπερπηδήσει όχι μόνο τα 5,54 ευρώ αλλά κυρίως τα 5,70 ευρώ, στοιχείο, που μέχρι τώρα λείπει από τη συνταγή.

pin

Τέλος και το Πλαίσιο (ΠΛΑΙΣ) έχει προβεί τελευταία σε δύο ομολογιακά δάνεια 6ετίας και 5ετίας των 6 εκατ. ευρώ έκαστο, με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank αντίστοιχα, για την κάλυψη μεσοπρόθεσμων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Εδώ όμως στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου παρουσιάζεται η εταιρεία να έχει αύξηση 8% στις πωλήσεις από τα 137,5 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2019 στα 148,6 εκατ το 2020 με την καθαρή κερδοφορία να σημειώνει ανάκαμψη +85,5%, ενώ η ταμειακή ρευστότητα κλείνει στα 43 εκατ. ευρώ με τα 29,2 εκατ. ευρώ να είναι καθαρά.

  • Τα θετικά αυτά στοιχεία έχουν βοηθήσει την τιμή της μετοχής να διαλύσει ανοδικά το πλαγιοκαθοδικό κανάλι των τελευταίων μηνών, στα 2,76 ευρώ και να πάρει την ανιούσα για το “ύψος” του σχηματισμού στα 3,12 με 3,20 ευρώ. Βέβαια η ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται λίγο ψηλότερα στα 3,40 ευρώ, στο σημείο δηλαδή εκείνο από όπου έλαβε στα τέλη του Φλεβάρη το εναρκτήριο λάκτισμα για την έντονη βύθιση προς τα 1,89 ευρώ.

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR