30.8.2021- Χ.Α: Όταν η αγορά υφαίνει την μοίρα σου… (από τον Απόστολο Μάνθο)

Του Απόστολου Μάνθου


Η μετοχή του ΟΠΑΠ είχε “κάτσει” για τουλάχιστον τέσσερις μήνες κάτω από τα 13 ευρώ πραγματοποιώντας 32 εκατ. τεμάχια με μέσο όρο τα 12,10 ευρώ. Στις τελευταίες όμως συνεδριάσεις δείχνει ότι κάτι πάει να αλλάξει τραβώντας όλο και περισσότερο προς το ανηφορικό μονοπάτι. Η κίνηση αυτή, αν σφραγιστεί στο τέλος του μήνα, μιας που μιλάμε για μηνιαία διαγράμματα, με κλείσιμο πάνω από τα 13 ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε στην απαρχή μιας μεσοπρόθεσμης κίνησης που μπορεί να βγάλει προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 15 ευρώ. Επίπεδο το οποίο μας έρχεται από τον Ιανουάριο του 2011. Μάλιστα από την προηγούμενη συμπεριφορά της μετοχής, όταν η τιμή διασπά με σθένος τζίρου μια εκτενή συσσώρευση, τότε αποτυπώνονται δύο με τρία μηνιαία ανοδικά candlestick, όπου στην ουσία προκαλούν τη μετοχή να αλλάξει επίπεδο διακύμανσης. Από προηγούμενες αναλύσεις έχουμε τονίσει την ανοδική τμήση του γιγάντιου μακροπρόθεσμου σχηματισμού ανάποδης κεφαλής με ώμους (Head and Shoulders), ο οποίος βάσει της θεωρίας της τεχνικής ανάλυσης δίνει ως μακροπρόθεσμο στόχο τα 18,50 ευρώ, όπου και είναι το προστιθέμενο ύψος της κεφαλής πάνω από την τμημένη neckline στα 9 ευρώ περίπου. Να σημειώσουμε ότι η κίνηση της διάσπασης του σχηματισμού είχε ήδη ξεδιπλωθεί το καλοκαίρι του 2019 αλλά η έλευση της παγκόσμιας πανδημίας τον έβγαλε για κάτι λιγότερο από έναν χρόνο εκτός προγράμματος. Αλλά όταν η αγορά έχει υφάνει ήδη τη μοίρα σου δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις από τα διαγραμματικά μελλούμενα. Στις 8 Σεπτεμβρίου, πάντως, θα έχουμε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου για το 2021.

πιν


Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) εμφάνισε στα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2021 καθαρά κέρδη 206 εκατ. ευρώ με τον κλάδο όμως των πετροχημικών να έχει εκρηκτικές επιδόσεις συνεπικουρούμενος και από τις πωλήσεις των εμπορικών δικτύων. Μάλιστα ο όμιλος σημείωσε ιστορικό υψηλό στις εξαγωγές χτυπώντας το 67% από το σύνολο των πωλήσεων. Επίσης σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι τα ΕΛΠΕ σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν κατευθύνει το 45% των επενδύσεών τους στην πράσινη ενέργεια χρωματίζοντας ακόμα περισσότερο τη στρατηγική αναβάθμισης και ανάπτυξης του ομίλου. Ισχυρή είναι και η συνεισφορά της ELPEDISON λόγω της σημαντικής βελτίωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ό,τι αυτό σημαίνει για τη… βασίλισσα ΔΕΗ και το δικό της δεύτερο τρίμηνο. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να υστερεί σημαντικά από την υπόλοιπη αγορά καθώς θέλει σχεδόν +50% για να πιάσει τα υψηλά του 2020 και +15% για να βρεθεί πάνω από τα υψηλά του 2021 των 6,60 ευρώ. Το σημείο κλειδί σε μια πιθανή ανοδική κίνηση είναι το όριο των 6 ευρώ. Ανοδική διαφυγή πάνω από εκεί με αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα σπρώξει τη τιμή της μετοχής προς το επίπεδο των 6,60 με 7 ευρώ. Τα αποτελέσματα, πάντως, του δεύτερου τριμήνου και ακόμα πιο πολύ του τρέχοντος τρίτου τριμήνου που αναμένονται ακόμα καλύτερα λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, όπως επίσης και η σημαντική κινητικότητα που εμφανίζει ο όμιλος στο χώρο των αναπτυξιακών επενδύσεων, δεν δικαιολογεί τιμές χαμηλότερα των 7 ευρώ. Τα θετικά στοιχεία που πηγάζουν από το μηνιαίο και πιο αργό διάγραμμα είναι, πρώτον, η πολύ σθεναρή στήριξη της μετοχής πάνω από τα 5,50 ευρώ και, δεύτερον, ο τρέχων σχηματισμός στα candlesticks που αποτυπώνει ένα ανοδικό “σφυρί” ανάσχεσης των πωλητών και απαρχής ανοδικής κίνησης.

πιν


Για άλλη μια φορά παρουσιάζουμε τον όμιλο ΦΟΥΡΛΗ (ΦΡΛΚ), όπου στις 31 Αυγούστου θα ξεδιπλώσει τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2021, όπου και αναμένεται η κερδοφορία σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις της διοίκησης να βρεθεί κλειδωμένη στο “limit up” της τελευταίας 6ετίας. Η μετοχή εμφανίζεται να ταλανίζεται εδώ και καιρό από πωλήσεις θεσμικού χαρτοφυλακίου, που όμως πλησιάζει προς το τέλος του με τον συνολικό όγκο συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί από τις αρχές Αυγούστου να ξεπερνά πλέον τα 2 εκατ. τεμάχια με μέσο όρο τα 4,26 ευρώ. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και ισχυρός αγοραστής ο οποίος δεν φαίνεται να βιάζεται καθώς ο στόχος του είναι μεσομακροπρόθεσμος και προσβλέπει στην αύξηση του τζίρου μέσω της αναπτυξιακής προοπτικής των σύγχρονων καταστημάτων “νέας γενιάς” εντός του αστικού ιστού και φυσικά στην αύξηση των υπεραξιών της μητρικής μέσω της εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ Trade Estate. Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή παρά τη θεσμική πίεση ετοιμάζεται να απελευθερώσει το πιεσμένο ελατήριο πάνω από τα 4,40 ευρώ και να κατευθυνθεί προς το κατώφλι των 4,72 με 5 ευρώ.

πιν


Ο όμιλος Ικτίνος Μάρμαρα Α.Ε. (ΙΚΤΙΝ), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, αύξησε +22% τον κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2020 φτάνοντας στα 19,48 εκατ. ευρώ από 15,96 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA όμως να αυξάνονται σε ποσοστό +83% στα 6,57 εκατ. ευρώ από 3,59 εκατ. ευρώ την ανάλογη περίοδο του 2020. Επίσης ο όμιλος μείωσε τον δανεισμό του κατά 4,6 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 97% (!) του κύκλου εργασιών. Στη μετοχή τώρα του ομίλου αυτό που έχει τραβήξει τα βλέμματα των ενεργών επενδυτών είναι ο τεράστιος όγκος συναλλαγών που πραγματοποιείται από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, καθώς έχει φτάσει πλέον τα 8 εκατ. ευρώ ή σχεδόν το 7% του μετοχικού κεφαλαίου, δίχως μέχρι τώρα να έχει ξεφύγει η τιμή της πάνω από το σημαίνον όριο των 0,90 ευρώ. Βέβαια, όπως φαίνεται και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, όταν αλλάξει η “φρουρά”, η μετοχή δεν πρόκειται να σταματήσει στο 1 ευρώ αλλά θα κινηθεί βίαια προς την αντίσταση των 1,38 ευρώ που λάμβανε τιμές το καλοκαίρι του 2019.

πιν

ΠΗΓΗ: capital.gr

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής