30/7: Λίγες μετοχές έμειναν του Fund- H είδηση που τσάκισε τον Dax- Η λογική που ξεπερνά το παράλογο- Στάλα φιλότιμο

Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ: Ο συνεχιζόμενος παραλληλισμός της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς με τους… DAX, S&P500, Dow Jones κ.λπ.

 • Προσθέστε και την αντίληψη των πολλών ότι χωρίς τράπεζες δεν ανεβαίνει το Χ.Α (το γράφουν συνεχώς και δεν ντρέπονται για το μυαλό που κουβαλάνε) και βγάλτε τα συμπεράσματα.

Μιλάμε για τον απόλυτο ορισμό του τρελάδικου. Δηλ. αν δεν ανέβουν… 4 μετοχές που είναι για τα πανηγύρια, δεν θα δούν προκοπή οι υπόλοιπες 170(!!)… Βέβαια, από τις 170 οι μισές είναι κι αυτές για τα πανηγύρια αλλά αν προσθέσεις τις αποτιμήσεις τους δεν βγάζεις την μισή ΤΕΝΕΡΓΑ.


Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ DAX: Τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων το 1970 εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η Γερμανία καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας έπληξαν καίρια την οικονομία.

 • Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση 9,0%.
 • ΠΑΝΤΩΣ η γερμανική οικονομία επανέρχεται…

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ…- Germany‘s 10-year bond yield has dropped to -0.545%, the lowest level since May.

 • Εικόνα

ΟΤΕ: Προσεχώς θα κάνει επέκταση εργασιών και θα αλλάξουν προς το πολύ καλύτερον τα μεγέθη και οι προοπτικές του. ‘Αλλωστε και στις τρέχουσες τιμές διαπραγματεύεται με discount συγκριτικά με τις ομοειδείς επιχειρήσεις της Ε.Ε και όχι μόνον.

ΤΙΤΑΝ: Δεν λέμε καλά τα μεγέθη του, βελτιώθηκαν και οι δείκτες του. Αν τους συγκρίνεις όμως με τους αντίστοιχους του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, τότε έχεις την νύχτα με την ημέρα.

ΔΕΗ: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κερδίζουν έως και 100% σε διάστημα ολίγων μηνών. Οπότε, τι να κάνουν;; να μην πάρουν τα κέρδη τους; ‘Εστω ένα αρκετό ποσοστό τους;

ΜΟΗ: Η μεγάλη απογοήτευση

ΚΕΚΡOΠΑΣ: Κι αυτός στο +25% το ολιγότερο, no bad at all…

ΙΝΛΟΤ: Στο +35% για όσους είδαν φως και μπήκαν στα χαμηλά των 0,0800 ευρώ πριν 11-12 συνεδριάσεις (15 και 16/7)…

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Καθόλου άσχημα και τα δικά της +35% σε διάστημα 6/7 συνεδριάσεων.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Στο +15% περίπου, αλλά είναι ενωρίς εδώ…

ΙΑΤΡΙΚΟ: ΝΤΡΟΠΗ, ΣΤΑΛΑ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ΙΧΝΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ…

ΙΝΤΕΤ: Αλλος ο προγραμματισμός και η εξέλιξη πριν τον covid19 κι άλλο μετά την κρίση που ξέσπασε εξ αιτίας του. Κλάδος που επηρεάζεται.

ΙΝΤΕΑΛ: Υπάρχουν ζυμώσεις, επαφές για νέες συνεργασίες και ανοίγματα. Υγιής εταιρεία…

ΙΛΥΔΑ: Η δικαστική απόφαση σε μία υπόθεση που το δίκηο υπέρ της εταιρείας κάνει κρα από μακρυά αν είναι τελικά ευνοική (Ελλάδα είναι εδώ…) θα αλλάξει δραστικά τα μεγέθη της λόγω του ότι αυτά είναι πολύ μικρά. Και η κ/φση… 3,3 εκατ. ευρώ. Η διετία 2020/2021 θα της αλλάξει επίπεδο. Μόνον αγορές εδώ για τους φίλους μικροεπενδυτές.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Τα πάντα ρει, να μη το ξεχνάμε…. Από τα χαμηλά απογειώθηκε και μετά προσγειώθηκε. Όμως έχει την δυναμική και τις δυνατότητες επαναφοράς, οι πιθανότητες είναι μαζί του.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λίγες μετοχές έμειναν του Fund

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ ανακοινώνει ότι ο μέτοχος Vanshap Capital Value Fund LP. την 9/7/2020 προέβη σε πώληση κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου και με την πώληση αυτή, κατήλθε του ποσοστού 5% από 5,36% (ήτοι 379.273 μετοχές) που κατείχε σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση. Με τα 100 χιλ.κομμάτια που έδωσε λοιπόν στις 9/7/2020 το 5,36% μειώθηκε σε περίπου 3,95% (279 χιλ. τμχ περίπου).

 • ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΠΑΚΕΤΟΥ 100.000 τμχ στη τιμή των 4,0000 ευρώ. Οπότε το μέγιστο ποσοστό του fund κατήλθε στο 2,53% (179 χιλ. τμχ περίπου)
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 4,1000 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE:
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 29 εκατ. ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 35,9 εκατ.
 • P/BV: 0,81 (ιστορικό)
 • P/E: 8,4 (ιστορικό)
 • NETDEBT/EBITDA: ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ο δείκτης!! (ιστορικό)
 • ΕV/EBITDA: 4,8 (ιστορικό)
 • Μερισματική απόδοση: 2,3% (σε διάστημα μηνός…)
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 4,100 4,320 -5,09
30 ημερών 4,100 4,720 -12,02
3 μηνών 4,100 6,600 -37,40
6 μηνών 4,100 8,000 -48,43

 

Η πτώση των μεγεθών της στο 1ο τρίμηνο του 2020 οφείλεται στις επιπτώσεις του Covid 19, τον τελευταίο μήνα του πρώτου τριμήνου και προέρχεται κυρίως από το βίαιο lockdown της οικονομίας. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο είναι του τουρισμού και των οχημάτων σε αντίθεση με τον αγροτικό τομέα που όπως φαίνεται δεν επηρεάζεται σημαντικά στην παρούσα συγκυρία.

 • Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 93% στα €28,2εκ από €14,6εκ στις 31.12.2019 και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε €8,6εκ, από €5,9εκ στις 31.12.2019. Τα μετρητά και ισοδύναμα αυξήθηκαν στα €19,6εκ στις 31.3.2020 από €8,7εκ στις 31.12.2019.

Η Εταιρία προέβη άμεσα σε αύξηση του βραχυχρόνιου δανεισμού της λόγω της τρέχουσας κατάστασης, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ανεξαρτήτως της πιθανής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την δυνατότητα απόκτησης ιδίων μετοχών της Εταιρίας,  που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του συνόλου των υφισταμένων μετοχών της Εταιρείας κατ’ ανώτατο όριο (στο οποίο περιλαμβάνονται οι ήδη αποκτηθείσες ίδιες μετοχές), εντός χρονικού διαστήματος 24 μηνών από την ημερομηνία λήψης της σχετικής απόφασης, ήτοι έως την 28.06.2022, με εύρος τιμών αγοράς από 1,00 Ευρώ ανά μετοχή (κατώτατο όριο) και 10,00 Ευρώ ανά μετοχή (ανώτατο όριο).

H Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου 2020 ενέκρινε τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων για τη χρήση 2019 και τη διανομή μερίσματος €0,10 λεπτών ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας από τα κέρδη της χρήσης 2019. Από την 24η Αυγούστου 2020 (Ημερομηνία Αποκοπής – Cut-off Date), οι μετοχές της Εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα λήψης του μερίσματος.

ΙΝΤΕΑΛ – ΙΝΤΕΚ: ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ… 

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας ενέκρινε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών από την Εταιρεία συνολικής ονομαστικής αξίας έως και κατ’ ανώτατο όριο το ένα δέκατο (1/10) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι, με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας και κατ’ ανώτατο όριο 787.267 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, που αποτελεί το υπόλοιπο του ορίου των 829.846 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών με κατώτατη τιμή κτήσης ανά μετοχή 0,01 €, έως και ανώτατη τιμή κτήσης ανά μετοχή 2,50€. Το πρόγραμμα αυτό δύναται να υλοποιηθεί, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις, εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 30η Ιουλίου 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ – ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Γιατί στην Ελλάδα να φοβούνται αυτοί που είναι εντάξει;

 • Ο καπιταλισμός για να λειτουργήσει αποτελεσματικά πρέπει να είναι δίκαιος. Πρέπει να αποδέχεται την αποτυχία για όποιον παίρνει απαραίτητα ρίσκα. Πρέπει όμως και να βασίζεται στην παραδειγματική τιμωρία όσων λειτουργούν κατά τρόπο αθέμιτο, πλουτίζουν παράνομα και ποδοπατούν τους βασικούς κανόνες της πολιτείας.

Στην Ελλάδα διαπιστώνεται ένα παράδοξο. Βλέπει κανείς υγιείς επιχειρηματίες οι οποίοι αγωνιούν για το προσωπικό τους, για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Προσπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας εγκαίρως φόρους και δάνεια.

 • Ο κορωνοϊός τούς έχει κάνει να χάσουν τον ύπνο τους. Υστερα από δέκα χρόνια κρίσης και πολύ δύσκολων αποφάσεων, η αβεβαιότητα ξαναγύρισε. Με δυσκολία κοιμούνται τα βράδια και προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.

Την ίδια στιγμή, βλέπει κανείς χαλαρούς και ωραίους «επιχειρηματίες», οι οποίοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους με μεγάλα σκάφη σε κοσμικά θέρετρα αφού έχουν φεσώσει το σύμπαν και έχουν παραβιάσει κάθε άρθρο, κάθε κώδικα…

 • Μα θα πει κάποιος, τι σας έπιασε τώρα, σας κατέλαβε σοσιαλμανία; Οχι, το αντίθετο! Θέλουμε ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς, στο οποίο όμως όποιος πιάνεται στα πράσα θα πληρώνει το τίμημα.

Δεκάδες μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του παραγωγικού ιστού της χώρας, πλήρωσαν –για παράδειγμα– το κόστος της κακοδιαχείρισης μιας μεγάλης εταιρείας λιανικού εμπορίου.

 • Το ίδιο και ο Ελληνας φορολογούμενος, μέσω των τραπεζών. Πριν από λίγα χρόνια υλοποιήθηκε με μεγάλες πιέσεις μια συμφωνία που έκλεισε το ζήτημα χωρίς πολλά πολλά. Τέλος καλό, όλα καλά.

Μια άλλη εταιρεία που εμφανίσθηκε σαν πολυεθνική, αλλά αποδείχθηκε «μαϊμού», έκανε όλες τις παρανομίες που μπορούσε. Η Δικαιοσύνη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όλες οι ελεγκτικές αρχές αρχικά κοιμήθηκαν και μετά κινήθηκαν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς.

 • Εν τω μεταξύ, όποιος εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους ταξίδευε στο εξωτερικό άκουγε επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών οίκων να εκφράζουν την οργή τους και να εξηγούν ότι δεν θα επενδύσουν σε ελληνική εισηγμένη εταιρεία αν δεν υπάρξει κάθαρση στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η πίεση αυξήθηκε κάπως, αλλά η κάθαρση αργεί.

Κάτι πρέπει να αλλάξει λοιπόν. Τα «συγχωροχάρτια» δεν βοηθούν στην εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας σεβασμού των κανόνων από όλους.

 • Ενας Ελληνας τραπεζίτης που έχει περάσει χρόνια στο εξωτερικό και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα αναρωτιέται συχνά «μα γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία μόνο οι καλοί άνθρωποι, αυτοί που είναι εντάξει, φοβούνται;». Και όταν δεν φοβούνται, νιώθουν απλά κορόιδα, θα πρόσθετα!

 • Ouch!US (annualized) GDP likely plunged a record 34.9% in Q2 amid shutdown…
Εικόνα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.