30/4/2021- Χ.Α& Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

OTAN ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΜΕΤΑΞΥ ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΑΒΑΞ θα σας φύγουν τα πλήκτρα! σας γράψαμε χθες – ΙΔΟΥ και το ΓΙΑΤΙ…
 • ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: ΑΒΑΞ: 1,0900 ευρώ και κ/φση 157 εκατ. – ΙΝΤΚΑ: Τιμή μτχ 1,4120 ευρω και κ/φση 107 εκατ. δηλ. 1 μτχ ΑΒΑΞ = 1,45 μτχ ΙΝΤΚΑ

ΒΟΟΚ VALUE ΜΤΧ:

 • ΑΒΑΞ: 0,5300 ευρώ και στο ταμπλό 1,0900 ευρώ
 • ΙΝΤΚΑ: 2,8000 ευρώ και στο ταμπλό 1,4120 ευρώ

ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ:

 • ΑΒΑΞ: 77 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 157 εκατ.
 • ΙΝΤΚΑ: 213 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 107 εκατ.

ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ:

 • ΑΒΑΞ: 614,7 εκατ. ευρώ – ΤΑΜΕΙΟ 50,5 εκατ. = 564,2 εκατ. ευρώ
 • ΙΝΤΚΑ: 215,5 εκατ. ευρώ – ΤΑΜΕΙΟΝ 83 εκατ. = 132,5 εκατ. ευρώ

ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ:

 • ΑΒΑΞ:  7,35
 • ΙΝΤΚΑ: 0,62

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ

 • ΑΒΑΞ: ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ κατά 33 εκατ. ευρώ
 • ΙΝΤΚΑ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ κατά 24 εκατ. ευρώ.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ προς τους αναγνώστες μας είναι η ενημέρωση και μόνον. Μέσα από τα επίσημα αρχεία των ίδιων των εταιρειών. Θέλει κόπο για να τα βγάζεις, γιατί ασχολούμεθα με όλες τις μετοχές. Δεν αρκούμεθα στα δελτία τύπου (ούτε καν τα διαβάζουμε άλλωστε), ούτε επηρεαζόμαστε από τις οπαδικές κραυγές για τις μετοχάρες του κάθε επενδυτή(;).

ΚΑΙ την ανωτέρω σύγκριση την κάναμε, γιατί παντού διαβάζαμε για τα… κέρδη του ΑΒΑΚΑ και για τα χάλια της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Φυσικά και είναι πολύ δύσκολη η αντιπαράθεση, γιατί δημιουργεί αντιπάθειες. Ουδόλως όμως μας ενδιαφέρει, πάντα προέχει η σωστή ενημέρωση  του αναγνώστη που μπορεί και κρίνει και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

ΚΑΙ ΜΙΑΣ περί Δελτίων Τύπου, μιά φορά στηριχθήκαμε σε αυτό (λόγω μεσονυχτίου) και ιδού το αποτέλεσμα

ΕΣΥΜΒ: Δεν πέρασε σε καθαρή θέση ο όμιλος, παρά μόνον η εταιρεία – Σήμερα που ανοίξαμε το athexgroup.gr και διαβάσαμε την αναλυτική έκθεση διαπιστώσαμε ότι τα αρνητικά ίδια κ/φ μπορεί να μειώθηκαν και σχεδόν να εξαλείφονται, αλλά παραμένουν στο ΜΕΙΟΝ. Οπότε θα παραμείνει στην ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ αλλά με P/e 7. Η τιμή της θα αναβαθμιστεί…

OΠΟΤΕ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ

Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.: ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – Eντυπωσιακή αύξηση κερδών και ebitda

– μικρό το κακό άλλωστε – χωρίς συνέπειες (ο καλός Θεούλης αν και δεν θα έμπαινε σε εργάσιμη ημέρα χωρίς να διαβάζαμε τα… από μέσα)


*****

Πέτρος Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.): Τα αποτελέσματα των Εταιρειών του FTSE Large Cap ήταν αδύναμα, όπως αναμενόταν. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών (εκτός Τραπεζών) υποχώρησε κατά 21%, σε ετήσια βάση. Τα EBITDA (εκτός Τραπεζών) μειώθηκαν κατά 14%, σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη (εκτός Τραπεζών) υποχώρησαν κατά 8%, σε ετήσια βάση.  Λαμβάνοντας υπόψη και τις Τράπεζες, οι ζημίες ανήλθαν σε €1,4 δισ., λόγω της ζημίας που κατέγραψε η Eurobank από την τιτλοποίηση ΜΕΑ (Project “Cairo”).

 • Οι ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση, λόγω ταμειακών εκροών των Motor Oil, Lamda Development, Αεροπορίας Αιγαίου και Ελλάκτωρα. Εάν τις εξαιρέσουμε, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση, πρωτοφανής επίδοση στα τελευταία χρόνια. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €482 εκατ. σε ετήσια βάση, στα €14,6 δισ. Καθαρό ταμείο εμφάνισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και η ΕΧΑΕ.

Αδύναμα αποτελέσματα εμφάνισαν οι Motor Oil, Eλλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου και Lamda Development. Ωστόσο, το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει προς το καλύτερο για τις περισσότερες Εταιρείες. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε Εταιρείες που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

 • Οι καλύτερες επενδυτικές ιδέες μας για αγορά, στα τρέχοντα επίπεδα, είναι οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Είμαστε ουδέτεροι, πλέον, για τις Jumbo και ΔΕΗ, γιατί βρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές – στόχους μας.

 • Παραμένουμε ουδέτεροι για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς το ράλι των μετοχών οφείλεται στην ένταξη της Eurobank στον MSCI Greece Standard και όχι στην βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών.

Η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλή και για τον λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι όλες οι Τράπεζες, θα προχωρήσουν σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου μεσοπρόθεσμα. Οι κύριες επιλογές μας από τον κλάδο είναι η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.

*****

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Με όχημα που το στροφόμετρό του βρίσκεται στο κόκκινο μοιάζει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως δείχνει η διαγραμματική ανάλυση.Οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές και η απουσία διορθωτικών κινήσεων (με εξαίρεση αυτή του Γενάρη), δε θα πρέπει να εφησυχάζει τους Επενδυτές.

Οι εξαμηνιαίοι δείκτες momentum καταδεικνύουν επίπεδα ασύστολης αγοραστικής ευφορίας. Το ερώτημα του “ενός εκατομμυρίου” είναι “μέχρι πού θα αντέξει ο κινητήρας;”.

Προς το παρόν θα λέγαμε “να είναι καλά τα Ξένα Χρηματιστήρια” και οι διάφορες κερδοσκοπικές Αγορές (βλ. Εμπορεύματα), που με βάση τις αποτιμήσεις τους προεξοφλούν επιθετικά, ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα βγει από το τέλμα του κορωνοϊού σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Η άποψή μας είναι σεβασμός στην εν εξελίξει ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη και ακόμη στενότερη παρακολούθηση της μάχης εμβολίων – πανδημίας και των παραμέτρων που θέτει η νομισματική πολιτική των Χωρών του G-7

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ 

@4:42μμ: OTAN ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΜΕΤΑΞΥ ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΑΒΑΞ θα σας φύγουν τα πλήκτρα!!!

@4:47μμ:
ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Ευχάριστη αντίδραση, υπάρχουν φίλοι εγκλωβισμένοι στο χαρτί…
 • ΑΛΦΑ: Τώρα πάμε για τα 1,4500 ευρώ… Μετά βλέπουμε.
ΒΡΑΧΟΣ και η ΕΤΕ ενώ η ΕΥΡΩΒ είναι η σταθερή δύναμη και κοιτάζει προς το ένα ευρώ…
 • ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Ο τίτλος τους έχει αλλάξει σε… ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – οπότε τις κοιτάζουμε με άλλο μάτι. (ΧΑΧΑΧΑ)…
Μην ξεχνάτε ότι ΑΛΦΑ και ΕΤΕ ήταν και παραμένουν TOP ΕΠΙΛΟΓΕΣ μας για το 2021, αλλά αυτό δεν μας απαγορεύει να υπενθυμίζουμε την προιστορία – ιστορία τους κλπ…

*****

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ και ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Μετά από δύο συνεδριάσεις διόρθωσης, επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο της Jumbo (+0,26%), που κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, όμως υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 16,10 ευρώ (+3,80%). Θετική ένδειξη όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 15,25 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), όμως για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 15,84 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στη ζώνη 16,30 – 16,49 ευρώ. Ανέλπιστο κλείσιμο χαμηλότερα των 15,25 ευρώ, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 14,71 ευρώ.

Παρά την προχθεσινή αποκοπή επιστροφής κεφαλαίου, ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ο τίτλος της TITC (+2,03%) δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 14 μηνών. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 17,00 ευρώ, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τα 18,00 – 18,30 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 16,14 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 15,30 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Yalco (+19,32% και πονταρίσματα σε σενάρια “μεταμόρφωσης”), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Κέκροπα (+10,37%), ξαφνικά συναλλαγές στους Κυλ. Σαραντόπουλου (+9,09%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε ΞΥΛΚ (+1,80%), Mediterra (+6,25%), Mevaco (+3,06%), Κτήμα Λαζαρίδη (+3,52%), Ιντερτέκ (+4,17%) και Λανακάμ (+4,05%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ιντρακόμ (-5,36%, καθώς προβλημάτισαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωση, τουλάχιστον στην τελική γραμμή).

Σε υψηλά 154 μηνών η Byte (+5%), σε υψηλά 139 μηνών η Reds (+6,33%), επιστροφή αγοραστών σε Attica Group (+2,55%), Cenergy (+3,28%) και ΕΛΧΑ (+3,77%), παρουσία πωλητών σε CPI (-5,65%), Ιντρακάτ (-1,13%), Ελγέκα (-5,05%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-2,52%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Άβακα (-2,68%), ΑΛΜΥ (-2,51%) και Profile (-1,93%, δεν ενθουσίασαν τα αποτελέσματα), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Δομική Κρήτης (+10,21%, με πολύ αυξημένο όγκο συναλλαγών), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Quest (+1,68%) και Performance (+6,85%).

*****

Στέφανος Kοτζαμάνης

 • kotzamanis@euro2day.gr

******

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (Ι) – 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (ΙΙ)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.