Part [email protected]:00μμ (31/8/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

Αναβαθμίζει τις αρκετά απαισιόδοξες εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας των εταιρειών διεθνώς για το 2020 η Citigroup σε νέα της έκθεση, προβλέποντας πλέον πως η πτώση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) την τρέχουσα χρονιά θα κυμανθεί στο 30% από 50% που προέβλεπε πριν, ενώ αυξάνει και τις προβλέψεις της για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.

Σε αυτό το περιβάλλον οι εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών εισηγμένων εμφανίζονται πολύ καλύτερες σε σχέση με τον μέσο όρο, με τους αναλυτές να τοποθετούν τη συρρίκνωση των EPS στην Ελλάδα φέτος στο 9,4%, ενώ αναμένουν σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 22,4% το 2021.


ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΝΕΙΡA- ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ, Θέλετε, δεν θέλετε: Του Γιώργου Κράλογλου

 • Δεν γίνεται αλλιώς. Η περιπέτεια της οικονομίας από την τρισάθλια ψευτοσοβιετική πολιτική 40 ετών κοστίζει. Και θα πληρωθεί με μια νέα περιπέτεια. 

Τα πολιτικά χατίρια σε ομάδες-χορηγούς κομμάτων,  κινήσεων και καραγκιόζηδων της πολιτικής μέσα από ένα πρωτόγονο σύστημα κρατικοδίαιτης οικονομίας, με μοιρασιά της πίτας των κρατικών προμηθειών, των δαπανών για την άμυνα και των δημόσιων έργων θα πληρωθούν σήμερα με τη μεταρρυθμιστική νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος και την παράνομη διασπορά του…

 • Οι εκατοντάδες (χιλιάδες σε κάποιες φάσεις) επιχειρήσεις “ζόμπι” που ζούσαν από τα λεφτά του κορβανά και τα προγράμματα της Ε.Ε., για 10ετίες, θα πληρωθούν τώρα με τις εκκαθαρίσεις που φέρνει το νέο πτωχευτικό. Η νομοθεσία που θα εφαρμοστεί για να ξέρουμε και εμείς αλλά και οι δανειστές με τι επιχειρηματική αγορά έχουμε να κάνουμε πριν αρχίσει η διανομή των 22 δισ. επιδοτήσεων,  από τα 52 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που δικαιούται η χώρα.

Η σκόπιμη διάλυση της βιομηχανίας (προς εξυπηρέτηση και πολλών εισαγωγικών συμφερόντων) με υποκατάστασή της από τη μικρή και μεσαία βιοτεχνία (που περνάει στο 2021 με τις μισές μονάδες από εκείνες που είχε γραμμένες στα μητρώα το 2008) θα πληρωθεί με μεγάλες μεταβολές στις εγκρίσεις των Βρυξελλών για το ΕΣΠΑ αλλά και τις επιδοτήσεις επενδύσεων από τα 52 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

 • Η κομματική διαπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης με ομάδες οικοπεδοφάγων, ψηφοφόρων, κυβερνητικών παραγόντων και κυβερνήσεων που βοηθούσαν την οικοπεδοφαγία και την άναρχη δόμηση (με σκόπιμη χωροταξική και πολεοδομική ανυπαρξία) θα πληρωθούν τώρα με τις μεταρρυθμίσεις στο χωροταξικό, που βεβαίως και δεν είναι απλό εφεύρημα της κυβέρνησης αλλά επιβαλλόμενη ρύθμιση,  για τα χρόνια που η οικονομία θα ζει και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εγκατάλειψη της γεωργίας και της αγροτικής βιομηχανίας, με τις τοπικές κομματικές και κυβερνητικές ευλογίες, που είχαν τη μορφή των επιδοτήσεων στην ελαιοπαραγωγή θα πληρωθεί τώρα με την αναθεώρηση της Κοινοτικής επιδοματικής πολιτικής στη γεωργία και τις νομοθεσίες των κρατών μελών που θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στις οδηγίες των Βρυξελλών.

 • Η ανεξέλεγκτη κρατική τιμολόγηση στο ηλεκτρικό βιομηχανικό ρεύμα, στα καύσιμα προς την παραγωγή, και σε κάθε ενεργειακή κατανάλωση, με σκοπό να συντηρηθούν τα κρατικά μονοπώλια ενέργειας και μέσα από αυτά η διαπλοκή πολιτικών-κυβερνήσεων και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών θα πληρωθεί με την αναγκαστική αποκρατικοποίηση όλων των κλάδων ενέργειας που ακόμη και τώρα ελέγχουν κόμματα και κυβερνήσεις.

Η πολιτική επιβαρύνσεων των εργασιακού κόστους και των γελοίων αναπροσαρμογών των συλλογικών συμβάσεων προς εξυπηρέτηση πολιτικών και κυβερνητικών σκοπιμοτήτων θα πληρωθεί με νέο τεράστιο κύμα ανεργίας που θα επαναφέρει τα ποσοστά πάνω από το 20% ενώ θα αφανίσει την εποχική απασχόληση την οποία “αγκαλιάζει” εξ ολοκλήρου η μαύρη αγορά εργασίας.

 • Η ανυπαρξία δικαστικών μηχανισμών και λειτουργία δικαίου για τις επιχειρήσεις,  για να ρυθμίζει τα προβλήματα σε σύντομο χρόνο ώστε να κινούνται ομαλά και οι επενδύσεις, θα πληρωθεί με αναμόρφωση της νομοθεσίας σε σημείο όμως που θα κάνει αναπόφευκτες τις συγκρούσεις των δικαστικών με την Πολιτεία.

Τα τεράστια κενά στη λειτουργία του συστήματος αδειοδοτήσεων και διαδικασιών ιδρύσεων και επεκτάσεων επιχειρηματικών μονάδων,  για να εξυπηρετούνται κυκλώματα διαπλοκής κρατικών παραγόντων, (ελεγχομένων και κομματικά) με την επιχειρηματική αγορά, θα πληρωθεί με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων (αναγκαστική μεταφορά καθώς δεν προσφέρεται άλλη λύση- αν πράγματι θέλουμε επενδύσεις-) σε διαπιστευμένα γραφεία και επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα.

 • Οι σκόπιμες καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις που ξεκίνησαν το 1995 (από τη ΔΕΗ) και πέρασαν στο χρονοντούλαπο (παρά το κυνηγητό και των δανειστών) θα πληρωθούν με πωλήσεις του σκοτωμού κρατικής περιουσίας αρχίζοντας από τα υπόλοιπα λιμάνια και τα αεροδρόμια, που,  έτσι κι αλλιώς, κακώς παραμένουν ακόμη στα χέρια του κράτους.

Οι εξελίξεις είναι μονόδρομος. Και τα σενάρια της περιπέτειας, ως κόστος του πολιτικού προβλήματος της οικονομίας, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή της όποιας άλλης κυβέρνησης μέχρι και το 2030, που θα εξελίσσονται τα γεγονότα. Χαρακτηρίζω περιπέτεια τα όσα θα συμβούν γιατί είναι αναπόφευκτα δύο πράγματα.

 • Οι συγκρούσεις με ομάδες που θα κινούν οι διαπλεκόμενοι, οι οικοπεδοφάγοι, τα κυκλώματα μεσολάβησης στις κρατικές παροχές και άλλοι του εμφανούς και αφανούς συνονθυλεύματος της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Και η σύνδεση της ροής των 72 δισ. (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) και με τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις-παρεμβάσεις,  που περιγράψαμε.  


HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΔΕΗ@3,9740: Το 388 επίπεδο λειτούργησε σαν στήριξη επιβεβαίωση και πλέον είναι και το στοπ μας σε ωριαίο κλείσιμο στο intraday.Το 406 κοντινή με επόμενες το 417 και 445.


HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – [email protected]: Το 1500 και το 1540 είναι τα δύο βασικά μας επίπεδα. Όσο κινούμαστε μέσα σε αυτό το όριο δεν έχει πρόκειται να δούμε αύξηση τζίρου και περισσότερο γίνονται κινήσεις τακτικής. Το αγοραστικό σήμα είναι ενεργό με το στοπ στο 1494. Μία κατοχύρωση του 1540 είναι δεδομένο ότι θα βγάλει νέους αγοραστές.
Noteworthy…@zerohedge- The Fed now owns a total of 22,913 different securities according to Bloomberg. It is the world’s biggest investor

Εικόνα


#Germany‘s #DAX Index is up a staggering 56% from its March low, yet the index is still 5% below the all-time high of February. Just saying…

 • Εικόνα
 • Tech is eating the world: Relentless rally in US tech shares has reached fresh milestone – they’re now more valuable than the entire European stock market for 1st time on record. That’s a major shift from back in 2007 when Europe was four times the size of US tech, BBG reports.
Εικόνα
 • CRYPTOCURRENCIES
Symbol Last Price Change % Change
BTC-USD

Bitcoin USD

11,685.48 -23.85 -0.20%
ETH-USD

Ethereum USD

433.96 +5.03 +1.17%
XRP-USD

XRP USD

0.2812 -0.0021 -0.7505%
USDT-USD

Tether USD

1.0002 -0.0010 -0.1029%
LINK-USD

Chainlink USD

16.26 -0.28 -1.71%

***

(30+31/8/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από το κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΞΕΚΙΝΑΜΕ με θερμές ευχές προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Βασιλική Λαζαράκου που χθες 29/8 είχε την επέτειο των γενεθλίων της. Δηλαδή, εκτός από το όνομα η πρόεδρος έχει και τα… ίδια γενέθλια με τον μ/μ (γεννημένος κι αυτός στις 29/8).

ΜΕΡΟΣ 1

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ (αρκετά μεγάλος ο κατάλογος των… αντικειμένων στο Χ.Α) από την κατηγορία των ΜΙΚΡΩΝ (15 με 50 εκατ. ευρώ κ/φσης) τις ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ, ΜΕΒΑΚΟ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ (εμμονή), ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ…

 • Παρατηρώντας την αγορά τις τελευταίες ημέρες γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών έχουν ξεπουλήσει και διαθέτουν ρευστότητα, καθώς σε επιλεγμένες καλές και εμπορεύσιμες μετοχές, τόσο της μεγάλης, όσο και της μικρής κεφαλαιοποίησης, η προσφορά είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Οπότε όταν οι αποτιμήσεις είναι φτηνές, όλοι έχουν ρευστότητα, τότε τι κάνει το ΧΑ;
 • ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ
 • Ευνοούνται από την κρίση: Λούλης, Κεπενού, Έλτον Χημικά, MediconΠαπουτσάνης,  και οι γνωστές της Τεχνολογίας.

ΕΛΤΟΝ: Σαν πολύ δεν κοιμήθηκε(;)- Είπαμε, αλλά όχι και έτσι…

PAPERPACK-ΠΠΑΚ

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ συστήθηκε στο επενδυτικό κοινό από τον μ/μ όταν η αποτίμηση της ήταν αρκετά μικρότερη από το ποσό που διένειμε ως μέρισμα χρήσης 2019 πριν λίγες εβομάδες(!). Πολύ, πάρα πολύ αργότερα, την… ανάλυψαν και οι υπόλοιποι. Τα σαρκαστικά σχόλια που είχε δεχτεί τότε, ήταν απίστευτα από τους ξερόλες της αγοράς. Τα χαρτιά που αυτοί έπαιζαν ή διαφήμιζαν πήγαν πάτο 3 φορές και το Παπάκι 15πλασιάστηκε στο ταμπλό. Αυτά.


 1. ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,88
 2. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 5 εκατ. ευρώ
 3. P/e : 10 με 11
 4. Ev/Ebitda: 6 με 7
 5. Νetdebt/Ebitda: στη μονάδα περίπου
 6. P/Bv: 3,7
 7. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το 6μηνο της, αν σκεφτούμε αυτά που συμβαίνουν.
 8. ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 2019: 10% τουλάχιστον καθαρά (δεν την αγόρασαν όλοι στα ιστορικά υψηλά της, εννοείται)The trailing PE of US stocks has only been higher on two occasions: December 1921 and June 1999. ht

Εικόνα

Αφανή αποθεματικά είναι τα αποθεματικά που δεν αποκαλύπτονται στον Ισολογισμό μιας εταιρίας. Είναι δηλαδή το ποσό κατά το οποίο τα Ιδια Κεφάλαια, κι άρα κατ’ επέκταση η πραγματική αξία μιας επιχείρησης, υπερβαίνει την αξία που αντικατοπτρίζεται στα λογιστικά βιβλία της. Αυτό δημιουργεί μια στρεβλή εντύπωση για την πραγματική οικονομική εικόνα της εταιρίας, η οποία μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερη από ότι υποδεικνύουν οι οικονομικές καταστάσεις της.

 • Τα αφανή αποθεματικά είναι προϊόν της δημιουργικής λογιστικής και προκύπτουν όταν οι λογιστικές πρακτικές που ακολουθούνται παρεκκλίνουν από το πνεύμα και την σωστή ερμηνεία των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως κτίρια ή εξοπλισμός μπορεί είτε να μην συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό, είτε να εμφανίζονται σε τιμή μικρότερη από την αγοραία αξία τους.

Επιπλέον, εκτός της πλήρους απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, μία εταιρεία μπορεί να αρχίσει να αποσβένει περιουσιακά στοιχεία γρηγορότερα από την πτώση της αγοραίας αξίας τους. Προσπαθεί  δηλαδή, σκοπίμως, με την υποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ή με την υπερτίμηση των Υποχρεώσεων, να παρουσιάσει χαμηλότερο φορολογητέο εισόδημα.

 • Το αφανές αποθεματικό μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, προσφέροντας (αθέμιτο) πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών οδηγεί σε ασυνέπεια και ανακρίβειες των οικονομικών καταστάσεων, πράγμα το οποίο μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη μετόχων και επενδυτών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.