30.12.2020- Οι νικητές του κακοτράχαλου 2020 (του Απόστολου Μάνθου)

Οι νικητές του κακοτράχαλου 2020

  • Του Απόστολου Μάνθου

Μας τελειώνει και το 2020. Στα τσακίδια… θα αναφωνήσουν οι περισσότεροι, μιας που ήταν από τις χειρότερες χρονιές παγκοσμίως.

Χρηματιστηριακά πάντως για κάποιους “ψυλλιασμένους” επενδυτές δεν ήταν διόλου άσχημο με τις μετοχές κυρίως στη Wall Street και σε συγκεκριμένους κλάδους να φτάνουν στα όρια της ανοδικής φρενίτιδας.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό μάλλον άργησε να σηκωθεί από το… κρεβάτι, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος από το ανοδικό πάρτι. Παρά όμως την όποια νωχελικότητα το διακρίνει σε αυτό το ανείπωτο και κακοτράχαλο έτος το σκορ στο στατιστικό ταμπλό των ετήσιων αποδόσεων εμφανίζει “παραδόξως”  τέσσερις εταιρείες να χτυπούν ποσοστό ανόδου άνω του 70%.

Είναι τα Πλαστικά Θράκης που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με ένα +89,7%, η ασυγκράτητη ΔΕΗ με μια άνοδο +79,18%, η Entersoft με ένα +71% και η Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο +70,23%.

pin

Δίνοντας τα εύσημα και στις τέσσερις αυτές ισχυρές εταιρείες ξεκινάμε τη διαγραμματική ανάλυση από τον χρυσό νικητή, τα Πλαστικά Θράκης (ΠΛΑΘ). Εδώ στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών εντοπίζεται το ανοδικό κανάλι “W”, όπου έχει παραλάβει τη μετοχή μετά την ανοδική διάσπαση του διετούς καθοδικού στροφέα, στα 1,95 ευρώ. Ο δίαυλος αυτός έχει μέχρι τώρα φέρει την τιμή της μετοχής στο κατώφλι των 4 ευρώ δίχως να έχει δηλώσει έντονη αδυναμία ανοδικής συνέχειας μιας που κινείται κυρίως κοντά στην άνω πλευρά του. Όσο ο σχηματισμός αυτός διατηρείται καθοδικά άτμητος θα σπρώχνει τη μετοχή προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 5 ευρώ. Προς το παρόν το σημείο έγερσης των πωλητών εντοπίζεται στα 3,44 ευρώ. Στα θετικά και η αφύπνιση μετά από πολλά χρόνια του όγκου συναλλαγών.

pin

 

Η μετοχή της ΔΕΗ μετά την ανοδική διάσπαση και της αντίστασης των 7,25 ευρώ φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών να έχει βάλει ως σκοπό την εκπαραθύρωση της  αντίστασης των 8 ευρώ. Και εδώ έχουμε εν εξελίξει το ανοδικό κανάλι “Q” που ορίζει την πορεία της μετοχής από τα τέλη του Οκτώβρη. Ο στόχος φαίνεται ότι δεν είναι τόσο η περιοχή των 8 ευρώ όσο αυτή που εκτείνεται μεταξύ των 8,50 με 9 ευρώ. Σημείο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε μια καθοδική επέλαση των πωλητών είναι τα 7,25 με 7,10 ευρώ.

pin

 

Προχωράμε στην Entersoft (ΕΝΤΕΡ), όπου στα 2,36 ευρώ έχει φτάσει πλέον την κεφαλαιοποίηση των 70 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της εταιρείας μετά από μια μικρή παύση στη ζώνη των 2,20 με 2,10 ευρώ φαίνεται να ξαναπαίρνει την ανιούσα βολιδοσκοπώντας την κεντρική γραμμή του καναλιού “M” του περασμένου Μαρτίου, στα 2,36 ευρώ.  Τα σημεία πιθανής αντίστασης μιας που η Entersoft προχωράει σε ανεξερεύνητα εδάφη, πραγματοποιώντας νέα ιστορικά υψηλά εντοπίζονται στα διαγραμματικά όρια των 2,50 και 3 ευρώ. Το επίπεδο, που αν τμηθεί καθοδικά με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα προκαλέσει γρήγορο pullback είναι  αυτό των 2,10 ευρώ.

pin

 

Τέλος η Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) έχει βάλει τη μετοχή της να… κατασκευάσει στο διάγραμμα άλλο ένα ανοδικό σκαλοπάτι πάνω από την πρώην αντίσταση των 12,20 ευρώ, που θα έχει αυτή τη φορά ως επίκεντρο την περιοχή των 13 ευρώ. Η δε ανταλλαγή πακέτων σε αυτά τα επίπεδα τιμών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον υπάρχοντα σχηματισμό. Ο κοντινός στόχος που μπορεί να ακουμπήσει η τιμή της μετοχής στις αρχές του νέου έτους είναι αυτή των 14 ευρώ. Μέχρι στιγμής πάντως το διάγραμμα δεν εμπνέει καθοδικές αμφιβολίες και σκιρτήματα.

 

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΠΗΓΗ: Capital.gr