Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (4.9.2021)

YΠΕΝΘΥΜΙΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Ακούστε… Διατηρήστε μια ισορροπημένη ζωή. Δεν είναι μόνο οι οθόνες. Περάστε χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους σας, τον εαυτό σας. Αξίζουν περισσότερη προσοχή.

 • Μείνετε ταπεινοί, μείνετε προσγειωμένοι, θυμηθείτε από πού ήρθατε και πού θέλετε να πάτε. Αυτό που είναι εδώ σήμερα, μπορεί εύκολα να χαθεί αύριο.

Σεβαστείτε αυτό που έχετε καταφέρει μέχρι τώρα,  αντιθέτως εάν ακόμα προσπαθείτε να καταφέρετε περισσότερα.

 • Σταματήστε να κατηγορείτε όλους τους άλλους για τις απώλειές σας: Δεν υπάρχουν οι μυστηριώδεις «Αυτοί» που σας κάνουν να χάσετε χρήματα. Οι επιλογές σας και μόνο αυτές σας ωθούν να χάσετε χρήματα. Η αγορά είναι ελεύθερη και κανένας δε σας επιβάλει τι να κάνετε.

Όσο περισσότερο πιστεύετε ότι η αγορά ή η κίνηση που κάνατε είναι σωστή και δεν υπάρχει πιθανότητα να χάσει, τόσο πιο επικίνδυνη είναι. Θα σας κάνει να ανοιχτείτε και άλλο και να παραμείνετε μέσα σε αυτή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχατε σχεδιάσει. Πρέπει πάντα να είστε έτοιμοι στο γεγονός, ότι μπορεί να κάνετε λάθος. Δεν χρειάζεται να επιμένετε σε αυτό.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ- Μη φωνάζεις: Συνήθως οι καλύτερες συναλλαγές σας είναι αυτές που είναι κερδοφόρες από την πρώτη στιγμή. Αν πάει αμέσως εναντίον σας, ετοιμαστείτε να τη σταματήσετε. Μπορείτε άνετα να καταστρέψετε το κεφάλαιό σας όταν ξεκινήσετε να φωνάζετε στη μέση ενός σπιράλ μετοχικού θανάτου το “Θα επιστρέψει, απλώς πρέπει να περιμένω”.

 • Εγκαταλείψτε τους στόχους τιμών αφήστε τους μετοχικούς νικητές σας να τρέχουν όσο μπορούν. Σε μια τασική αγορά οι τιμές μπορεί να πάνε σε απίστευτα επίπεδα. Οι μεγάλες νίκες κατά τη διάρκεια αυτών των τάσεων μπορούν να χτίσουν ολόκληρες καριέρες. Εάν ορίσετε έναν προκαθορισμένο στόχο κέρδους, θα χάσετε την ευκαιρία αυτή όταν θα έρθει. Χρησιμοποιείστε το trailing stop.

Σαν μια από τις επόμενες… 100: Το να τοποθετείς ένα μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κεφάλαιο σε κάθε trade αυξάνεις σημαντικά το ρίσκο και το κίνδυνο της καταστροφής. Κάθε συναλλαγή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μία από τις επόμενες 100 που θα κάνετε. Έτσι μόνο δε θα δώσετε βάρος σε μια συναλλαγή που μπορεί να απειλήσει τη μελλοντική σας επενδυτική «καριέρα».

 • Τα σοβαρότερα λάθη γίνονται όταν δεν ακολουθείτε το σχέδιο συναλλαγών σας. Εάν δεν έχετε σχέδιο διαπραγμάτευσης, όλες οι συναλλαγές σας είναι τυχαίας φύσης, κάτι δηλαδή σα ρουλέτα. Δημιουργήστε και ακολουθήστε μία «δουλεμένη» και καθορισμένη στρατηγική.

ΟΤΕ: Υπαίτιος αποκλειστικά για το ΜΕΙΟΝ του παρανοϊκού χθες, με το δικό του -2,27%. Βέβαια, να μην ξεχνάμε και την κ/φση του στα πέριξ των 7,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι δα και πετσετάκια τα δισεκατομμύρια.

 • Και έχεις και την ΔΕΗ παρά την τεράστια ανοδική της διαφυγή να παραμένει πάντα κάτω των 2,5 δισ. ευρώ. Θα μας πείτε, μα είχε και 0,3 δισ. πριν 2 χρόνια. Απλά, όλα αυτά δείχνουν την τρέλα που επικρατεί στις Αγορές.

ΟΤΕ(Ι): Αν είχαν επικρατήσει οι δικοί του συνδικαλιστές, δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε το που θα βρισκόταν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α. Βλέπετε, πάντα φροντίζουμε να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια. Τον χάσαμε τον ΟΤΕ, τον πήραν οι γερμανοί, τα κονομάνε γερά (ιερή αγελάδα γαρ) και ταίζουν κάργα την μαμά με τις μερισματάρες που γεμίζουν τα ταμεία της Δ.Τ.

ΚΑΤΑΡΑ της χώρας οι Πολιτικοί της. Για να είναι αρεστοί, να κρατάνε τις καρέκλες τους γερά για να βάζουν διαρκώς τις χερούκλες τους στα βάζα με το μέλι έκαναν και κάνουν τα χατήρια σε όλους τους άλλους (συνδικαλιστές, τραπεζίτες, περιφερειάρχες, δημάρχους, δασάρχες, πολεοδόμους, καναλάρχες, εκδότες, μεγαλοεκδότες, ιεράρχες, δικαστικούς, ικατζήδες, φορολάγνους κλπ κλπ). Γι αυτό φτάσαμε εδώ και να δούμε που θα καταλήξουμε…

ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ και η διαφθορά που επικρατεί σε αυτή την χώρα, δεν πρέπει να έχει προηγούμενο. Και παρ’όλα αυτά, αυτή αντέχει. Φανταστείτε, τι δύναμη πυρός κρύβει μέσα της…

ΞΕΦΥΓΑΜΕ όμως, όλοι τα ξέρουν και τα ζουν. Το ζητούμενο είναι τόσο εύκολο. Να μην περνάει κανείς την κόκκινη γραμμή. Και όχι να της αλλάζει τα φώτα.

******

ΤΙ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΑΡΑΓΕ τις μετοχές των Πετρελαϊκών και των τσιμεντάδικων και όλοι μας απορούμε γιατί δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους; Ο Μεγάλος Αδερφός του μ/μ, μας έλυσε τις δικές μας απορίες. Με λίγα λόγια, μεστά και κατανοητά.

 • Εσείς να ξέρετε πάντως, ότι πρέπει πρώτα να ανέβουν οι ξένες μεγάλες των κλάδων αυτών και αφού οι διαχειριστές των μεγάλων Funds (δημοσίων και ιδιωτικών) δουν τα κεφάλαια τους να αυγατίζουν (όποτε και αν), τότε θα τοποθετηθούν και στις περιφερειακές δυνάμεις.

ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ δεν είναι… ΕΛΓΕΚΑ ή ΕΛΑΣΤΡΟΝ ή ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (στη τύχη οι αναφορές τους) να μαζευτούν πέντε, έξι νοματαίοι και να αποφασίσουν να ανεβάσουν τις τιμές τους στο ταμπλό.

 • Οι κλάδοι τους δεν είναι ΙΝ για τους παγκόσμιους διαχειριστές που έχουν λάβει την σχετική… οδηγία για το προς τα που να κατευθύνουν τα υπό διαχείριση κεφάλαια τους. Εχουν άλλοι κλάδοι σειρά. Και να σας το κάνουμε, πιο λιανά … Οχι μόνον δεν είναι ΙΝ, αλλά για την ώρα είναι στην Black List. Και με ελληνικά κεφάλαια, δουλειά δεν γίνεται.

Υψηλό 52 εβδομάδων


ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ IOYNIOΣ – ΣΕΠΤ. 2021

GRINVEST.GR

Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή
Στόχος
Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
02/09/2021 NBG ΦΡΛΚ 5,85 OP 5,75 OP
01/09/2021 EFG ΟΠΑΠ 13,80 Β
04/08/2021 EFG TITC 20,00 B 19,60 B
28/07/2021 NBG ΜΥΤΙΛ 19,90 OP 19,80 OP
23/07/2021 WOOD ΜΥΤΙΛ 21,00 B 17,30 B
21/07/2021 EFG ΑΛΦΑ 1,32 B 1,58 B
19/07/2021 OPTIMA ΟΠΑΠ 16,00 B 14,60 B
05/07/2021 OPTIMA ΜΟΗ 18,00 Β ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΛΥΨΗ
02/07/2021 BOFA ΑΛΦΑ 1,45 B 0,90 N
02/07/2021 BOFA ΕΤΕ 3,50 B 2,50 B
02/07/2021 BOFA ΕΥΡΩΒ 1,15 B 1,00 B
02/07/2021 BOFA ΠΕΙΡ 1,40 Ν N
22/06/2021 OPTIMA ΜΠΕΛΑ 19,50 B 18,40 B
17/06/2021 NBG SEC ΤΕΝΕΡΓ 14,70 OP 15,10 OP

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: SellΠτώση κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ωστόσο η αργή ανάκαμψη από τον τυφώνα Ida στις επιχειρήσεις αργού στον Κόλπο του Μεξικού συνέβαλε σε αύξηση των τιμών για την εβδομάδα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα στοιχεία για την απασχόληση, οι θέσεις εργασίας στη χώρα (πλην του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα) αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 235.000, ενώ τα στοιχεία για τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν στα 1,05 εκατ. για τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας. Η ανεργία υποχώρησε στο 5,2%. Σημειώνεται πως η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg ήταν για αύξηση κατά 733.000 θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο.

Η επιβράδυνση των νέων προσλήψεων αποτυπώνει τόσο τους φόβους για τις επιπτώσεις του κύματος της μετάλλαξης Δέλτα, όσο και τη δυσκολία για την κάλυψη των κενών θέσεων στην αγορά εργασίας.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης τον αντίκτυπο του τυφώνα Ida το περασμένο Σαββατοκύριακο που άφησε πολλές καταστροφές στο διάβα του με τα διυλιστήρια πετρελαίου στη Λουιζιάνα να κλείνουν. Η καταιγίδα έπληξε επίσης τα βορειοανατολικά των ΗΠΑ την Πέμπτη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 45 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Το Γραφείο Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής των ΗΠΑ ανέφερε την Παρασκευή ότι το 93,33% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο και το 89,25% της παραγωγής φυσικού αερίου έχουν κλείσει. Αυτό δείχνει μικρή βελτίωση από το κλείσιμο κατά 93,55% για το πετρέλαιο και κατά 91,29% για το φυσικό αέριο την Πέμπτη.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου, έχασε 70 cents ή 1% στα 69,29 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Παράλληλα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου, υποχώρησε κατά 42 cents ή 0,6% στα 72,61 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 1,3% σε επίπεδο εβδομάδας.


Άνοδο σημείωσε ο χρυσός την Παρασκευή, κλείνοντας με κέρδη και σε επίπεδο εβδομάδας, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, γεγονός που δυσκολεύει μια πιθανή απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας (Federal Reserve) να αρχίσει να αντιστρέφει τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί από την αρχή της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας στη χώρα (πλην του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα) αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 235.000, ενώ τα στοιχεία για τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν στα 1,05 εκατ. για τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας. Η ανεργία υποχώρησε στο 5,2%. Σημειώνεται πως η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg ήταν για αύξηση κατά 733.000 θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο.

Η επιβράδυνση των νέων προσλήψεων αποτυπώνει τόσο τους φόβους για τις επιπτώσεις του κύματος της μετάλλαξης Δέλτα, όσο και τη δυσκολία για την κάλυψη των κενών θέσεων στην αγορά εργασίας.

Αξιωματούχοι της Fed έχουν τονίσει εμφατικά τη σημασία των στοιχείων για την απασχόληση όσον αφορά τις αποφάσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας και συγκεκριμένα για το πότε θα αρχίσει να μειώνει τις εκτεταμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Τα στοιχεία “έχασαν τις προσδοκίες με μεγάλη διαφορά”, ανέφερε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της AvaTrade. “Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος”, σημείωσε.

Ο δείκτης του δολαρίου έχει υποχωρήσει, ενισχύοντας την τιμή του χρυσού, πρόσθεσε. Ειδικότερα, ο δείκτης δολαρίου ICE U.S. Dollar υποχώρησε 0,7% για την εβδομάδα.

Μεταξύ των επόμενων σημαντικών στοιχείων που αναμένουν οι επενδυτές, είναι ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Αύγουστο, που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 22,20 δολάρια ή 1,2% και έκλεισε στα 1.833,70 δολάρια την ουγκιά. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,8%, με την τιμή να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου πρόσθεσε 88 cents ή 3,7% στα 24,80 δολάρια την ουγκιά. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσε άνοδο 3,1%.

Στο μεταξύ, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 0,7% στα 4,33 δολάρια τη λίβρα, με μικρές μεταβολές σε επίπεδο εβδομάδας. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,8% στα 1.021,60 δολάρια την ουγκιά, καταγράφοντας άνοδο 1,5% για την εβδομάδα. Τέλος, το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε στα 2.416,30 δολάρια την ουγκιά, με άνοδο 0,7% την Παρασκευή και κέρδη 0,5% σε επίπεδο εβδομάδας.


Με μικρές μεταβολές και μεικτά πρόσημα, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται προβληματισμένοι για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά, καθώς τη χθεσινή ευφορία διαδέχθηκε σήμερα η επιφυλακτικότητα, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση που έδειξαν ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός με τον οποίο η αμερικανική οικονομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους ότι η ραγδαία εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα “φρενάρει” την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ παράλληλα εγείρει ερωτήματα για το πώς θα κινηθεί η Federal Reserve.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας σημείωσαν τον Αύγουστο τη μικρότερη αύξηση εδώ και επτά μήνες. Συγκεκριμένα, oι θέσεις εργασίας στη χώρα (πλην του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα) αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 235.000, ενώ τα στοιχεία για τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν στα 1,05 εκατ. για τον Ιούλιο. Η ανεργία εν τω μεταξύ υποχώρησε στο 5,2%.

Οι οικονομολόγοι, με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, περίμεναν να ανακοινωθούν 720.000 νέες θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο.

Το ίδιο διάστημα, εν τω μεταξύ, οι μισθοί αυξήθηκαν, με το μέσο ωρομίσθιο να ενισχύεται, από μήνα σε μήνα, κατά 0,6% έναντι 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και μετά την άνοδο κατά 0,4% τον Ιούλιο, με την αύξηση σε ετήσια βάση να φτάνει το 4,3%, έναντι 3,9% που εκτιμάτο.

“Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής έδειξε μια σημαντική επιβράδυνση στις προσλήψεις, αλλά μια αύξηση της αύξησης των μισθών, που είναι ένας ανησυχητικός συνδυασμός για την οικονομία”, σημειώνει ο Jay Pestrichelli, Διευθύνων Σύμβουλος της ZEGA Financial, επενδυτικής εταιρείας που διαχειρίζεται 600 εκατ. δολάρια, εξηγώντας ότι “η αργή οικονομική ανάπτυξη και ο αυξανόμενος πληθωρισμός συνθέτουν το χειρότερο σενάριο για την οικονομία”.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν η Federal Reserve θα μπορούσε να καθυστερήσει το σχέδιό της για σύσφιξη της διευκολυντικής πολιτικής της από τα τέλη του έτους, όπως προανήγγειλε και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προ ημερών από το Jackson Hole, σημειώνοντας ότι εξετάζεται η μείωση των αγορών ομολόγων και λοιπών ενυπόθηκων τίτλων, συνολικού ύψους 120 δισ. δολαρίων, ήδη από φέτος.

Κι αυτό γιατί ο Πάουελ έχει θέσει ως προϋπόθεση την περαιτέρω βελτίωση της απασχόλησης προκειμένου η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει το τεράστιο πρόγραμμα αγορών που ξεκίνησε την άνοιξη του 2020.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αξιολογούν και τη νέα μέτρηση του δείκτη ISM για την πορεία του κλάδου υπηρεσιών των ΗΠΑ τον Αύγουστο, που έδειξε ότι “κατέβασε” ταχύτητα, με την επιβράδυνση όμως να μην τους απασχολεί ιδιαίτερα καθώς ο κλάδος παραμένει σε έντονα αναπτυξιακή πορεία.

Δείκτες – στατιστικά

Παρά το πτωτικά ξεκίνημα, ωστόσο, η εικόνα της αγορας βελτιώθηκε όσο περνούσε η ώρα, με τους δείκτες να κλείνουν τελικά μακριά από τα χαμηλά ημέρα και με τον Nasdaq, που από νωρίς χάραξε αντίθετη πορεία, να σημειώνει ένα ακόμη ρεκόρ, το 35ο του για το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρότι έφτασε ενδοσυνεδριακά να χάνει πάνω από 160 μονάδες, περιόρισε τις απώλειές του για να κλείσει τελικά περίπου 75 μονάδες χαμηλότερα, στις 35.369,09 μονάδες, με πτώση 0,21%.

Σχεδόν αμετάβλητος και μια ανάσα κάτω από το χθεσινό ρεκόρ του ολοκλήρωσε την ημέρα ο S&P 500, παρότι προσπάθησε να εξασφαλίσει το θετικό πρόσημο, κλείνοντας στις 4.535,77 μονάδες, 0,03% χαμηλότερα.

Αντίθετα, όπως προαναφέρθηκε, ο τεχνολογικός Nasdaq που σχεδόν από την αρχή της συνεδρίαση κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος και να παραμείνει εκεί, έκλεισε με μικρά κέρδη 0,21% στις 15.363,50 μονάδες, που ήταν όμως αρκετά για να γράψει ένα ακόμη ιστορικό υψηλό.Ηolger Zschaepitz
Good Morning from Germany where Porsche, Puma, HelloFresh, Zalando, Sartorius, Qiagen, Symrise, Siemens Healthineers, Brenntag, Airbus to join benchmark index in biggest index overhaul in 33y Dax history. Dax expands to 40 from 30 comps to become more edgy reuters.com/business/porsc

ΕικόναΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το κόστος που ανέλαβαν ΑΛΦΑ και Πειραιώς για τις τιτλοποιήσεις οδήγησε την τελική γραμμή σε ζημιές 3,9 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των Τραπεζών κινούνται στο β’ τρίμηνο στην περιοχή των 470 εκατ. ευρώ, δίνοντας μια προβολή απόδοσης 8% στο σύνολο της χρήσης.

 • Οι Ελληνικές τράπεζες στο τέλος του έτους, με βάση τον προγραμματισμό των τιτλοποιήσεων, θα έχουν μονοψήφια επίπεδα ΜΕΔ και όπως όλα δείχνουν θα βρίσκονται στο 6% στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Το βασικό ζητούμενο της εξυγίανσης των ισολογισμών έχει σχεδόν επιτευχθεί και ένα νέο ζητούμενο έχει πάρει τη θέση του:

Αυτό της απόδοσης των κεφαλαίων, της δημιουργίας ισχυρής απόδοσης, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα αφενός να ανταμειφθούν οι Μέτοχοι, οι οποίοι δεν έχουν δει μερίσματα από τη χρήση του 2007 και αφετέρου θα δικαιολογήσει αποτιμήσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν στον Τραπεζικό κλάδο Πανευρωπαϊκά.

 • Η κίνηση της Eurobank να ξεκινήσει την συζήτηση του μερίσματος με τις Εποπτικές Αρχές στο ξεκίνημα του 2022, ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όχι άδικα το ταμπλό της έχει δώσει προβάδισμα στην αποτίμηση, έναντι των άλλων Τραπεζών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: 

ΕΧΑΕ: Συνεχίζει να δείχνει απροθυμία υπέρβασης της ζώνης 3,97 – 4,06 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) η μετοχή της ΕΧΑΕ (+0,77%), ενώ συνεχίζει με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Αν πετύχει την ανοδική διαφυγή, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 4,20 και 4,35 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 3,81, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα 3,77 – 3,70 και 3,47 – 3,42 ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Επιτόπιος βηματισμός από τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ (-1,86%), που θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2,70 ευρώ για να κινηθεί προς τα 2,855 – 2,89 ευρώ. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 2,67 και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 2,58 – 2,545 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Με ιδιαίτερα κατεβασμένες συναλλαγές η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,10%). Η διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα της ζώνη 9,63 – 9,51, για να μην δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στα 9,21 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Πολύ χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στην ζώνη 8,80 – 8,60 διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Πάντα μπροστά η αντίσταση – φόβητρο των 10,95 – 11,25 ευρώ.

ΤΑΜΠΛΟ(1): Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αύξησε συναλλαγές η Ναύπακτος  (+1,56%), επιστροφή αγοραστών σε Intralot (+6,67%), Performance (+2,26%) και Μοτοδυναμική (+1,33%)

 • Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Doppler (+4,35%), Moda Bagno (+3,25%), Νάκας (+6,54%), ΑΝΕΚ (+0,75%), Κέκροψ (+1,87%), Μουζάκης (+1,72%), Ιντερτέκ (+1,06%), Κτ. Λαζαρίδη (+2,11%) και Λούλης (+0,76%), ενώ η Ελγέκα (+6,95%) σήμερα διακίνησε το υψηλότερο όγκο των τελευταίων 90 μηνών.

ΤΑΜΠΛΟ(2): Προσπάθεια επιστροφής στα πρόσφατα υψηλά από ΞΥΛΚ (+3,73%) και Ιντεάλ (+2,09%), παρουσία πωλητή σε Σπύρου (-1,48%) και Mediterra (-6,75%), στις 26/8 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την Ίλυδα (-4,70%), στις 27/8 για την Lavipharm (-1,29%) και στις 30/8 για Ιντρακάτ (0%) και Πετρόπουλο (-1,04%), ενώ σε υψηλά 2,5 μηνών έκλεισε η Cenergy (+1,35%).

 • Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Entersoft (-1,23%) και Q&R, (-0,35%)  τρεις για Επίλεκτο (-1,84%), Unibios (-1,52%), REALCONS (-5,48%) και Quest (-1,24%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην ΕΥΑΘ (-0,63%), σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 0,17 ευρώ (κλείσιμο 24/8) η Τρ. Αττικής (-0,94%), ακόμα ψηλότερα η Προοδευτική (+6,15%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Profile (+2,33%) και Epsilon Net (+2,45%).

*****

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ:

ΔΤΡ: Ο τραπεζικός κλάδος ήταν και ο μόνος που έκλεισε με κέρδη 4,3% την εβδομάδα που πέρασε. Ο ΓΔ με κέρδη μισής μονάδας αμετάβλητος και ο Ftse με κέρδη κοντά στο 0,50%. Αγοραστικό σήμα και σε εβδομάδα οι τράπεζες, θυμίζοντας ότι τα στοπ και σε μέρα και σε εβδομάδα είναι στις 526 μονάδες. Πολύ σημαντική στήριξη το 559…


ΟΤΕ: Η ζώνη του 1576-1592 είναι στήριξη στον ΟΤΕ. Το στοπ σε ημερήσιο και ωριαίο στο 1555 και 1559 αντίστοιχα. Το 1650 είναι αντίσταση σε τυχόν αντίδραση.


ΠΛΑΙΣΙΟ: Αν θέλει να πείσει ότι έχει σκοπό να κατοχυρώσει το 480, θα πρέπει να συντηρήσει το 447-455  και να δοκιμάσει συνέχιση. Οι τιμές που κατέγραψε είναι υψηλό 6ετίας. Οι όγκοι σχετικά χαμηλοί στην παρούσα.


ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ: Το 470 ΕΙΝΑΙ κοντινή επιθετική στήριξη στο ημερήσιο όσο κλείνει πάνω από αυτό. Η αλήθεια είναι ότι η αποτίμηση πλέον είναι απαιτητική. Παρόλα αυτά οι αγοραστές προεξοφλούν το τι έρχεται και μάλιστα σε μία εταιρία η οποία έχει μεγάλο ταμείο και εύκολα μπορεί να μεγεθυνθεί μέσω εξαγορών.

Τα ξένα funds έχουν αυξήσει θέσεις. Το πολύ θετικό με τον τίτλο είναι ότι έχει περισσότερο συνειδητοποιημένους επενδυτές στο μετοχολόγιο της και όχι βραχυπρόθεσμους traders. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα μας δώσουν ένα κοντινότερο στοπ, μιας και το τελευταίο αγοραστικό σήμα έρχεται από το 350 επίπεδο.


FTSE25: Ο ταλαντωτής δίνει και πάλι ανοδικό έναυσμα. Ο 2218 κοντινή αντίσταση ενώ μία κίνηση στα υψηλά ή στο 2260 έχει όλες τις πιθανότητες. Το στοπ τις επόμενες… ώρες θα αλλάξει.

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.