3 Απρ.2022 – Χ.Α + Μarkets (61β): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)…

 • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ2,67+2,11
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ1,39+0,83
ΙΣΠΑΝΙΑ1,49+0,93
ΙΤΑΛΙΑ2,09+1,54
 • TOP5 επιλογών στην παρούσα φάση από τον FTSE25
 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 2. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 3. ΒΙΟΧΑΛΚΟ
 4. ΔΕΗ
 5. ALPHA BANK

**

 • ΘΕΣΦΑΤΟ- Η αγορά πάντα κερδίζει!

Οι αγορές δεν είναι ένα μέρος που μπορείτε να  πάτε με το σταυρό στο χέρι. Δεν είναι ένα μέρος για όσους δεν έχουν πίστη προπάντων στον εαυτό τους και δευτερευόντως στην επενδυτική τους στρατηγική και στον επενδυτικό ορίζοντα που έχουν βάλει ως στόχο.

 • Αν πραγματοποιείται άκρως βραχυχρόνιες κινήσεις με extra margin τότε το σίγουρο είναι ότι σε κάθε ανάποδη κίνηση θα τρέμει το φυλλοκάρδι σας χάνοντας κάμποσα εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες ευρώ. Οι αγορές δεν είναι μέρος για τους σεβάσμιους και αυτούς που θέλουν να παραμείνουν ατσαλάκωτοι. Δεν είναι μέρος για εικασίες, ευχές και  ελπίδα ότι θα…

Οι leader των αγορών  καταβροχθίζουν ταύρους, αρκούδες, χοίρους και κυρίως νωθρούς. Αν θέλετε να κερδίσετε σε αυτή τη ζούγκλα, πρέπει να είστε ένα ασταμάτητο θηρίο και να ακολουθείται μόνο τον αρχηγό, την αγορά.

***

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε, αντιστρέφοντας μερικώς την έντονη πτωτική εικόνα που καταγράφηκε μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

 • Η παρακαταθήκη που κληρονομεί το δεύτερο τρίμηνο είναι το υψηλό κόστος των Πρώτων Υλών και της Ενέργειας, αφού ουσιώδη αποκλιμάκωση δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα, παρά την έναρξη των διπλωματικών επαφών.

Ωστόσο, ακόμα και σε μια αποκλιμάκωση της έντασης, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επανέλθει το οικονομικό περιβάλλον σε μια ισορροπία, κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

 • Επομένως είναι αναμενόμενο το α’ εξάμηνο να κινηθεί με πιο αδύναμα περιθώρια, ενώ ο παράγοντας της αύξησης των τιμών κάποια στιγμή θα αρχίσει να εμφανίζει μεγαλύτερες ελαστικότητες ζήτησης, περιορίζοντας τα έσοδα των πωλήσεων, ανάλογα με την αναγκαιότητα και την φύση των Προϊόντων, ή των Υπηρεσιών.

Η αναθεώρηση της κερδοφορίας του 2022 έχει σε κάποιο βαθμό ενσωματωθεί στις τιμές, αφήνοντας ένα περιθώριο επανάκαμψης στο β’ εξάμηνο, αν και εφόσον η κατάσταση εξομαλυνθεί στο κοντινό μέλλον.

**

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ- ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ και ΤΙΠΟΤΑ: Οι λογιστικές απώλειες που έχει προκαλέσει το πρόσφατο bear market ομολόγων, λόγω πληθωρισμού και μετοχών (με την εξαίρεση των Ενεργειακών Κολοσσών κυρίως) λόγω πληθωρισμού και γεωπολιτικών, μειώνει τη ρευστότητα του Επενδυτικού Οικοσυστήματος.

 • Κανείς δεν θέλει να μείνει με τον “μουτζούρη στο χέρι” σε περίπτωση που η πολυετής “άνεση” με την οποία οι Αγορές έγραφαν νέα υψηλά έχει ολοκληρωθεί και περνούμε πλέον από τη φάση του “buy the dip”, στη φάση των “margin calls”, των “stop-outs” και της εσωστρέφειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι η οποιαδήποτε συζήτηση αντιστροφής της τάσης του Γενικού Δείκτη μοιάζει πρόωρη. Παράλληλα, οι απευθείας “Δυτικές” επενδύσεις σε Ρωσικά άυλα και εμπράγματα στοιχεία ενεργητικού, έχουν ανυπολόγιστη ονομαστική αξία, αλλά είναι ουσιαστικά “παγωμένες”.

 • Σε γεωστρατηγικό επίπεδο, οι Εισαγωγείς Πετρελαίου, Σιδηρομεταλλευμάτων, Άνθρακα και Σιτηρών “πληρώνουν”, σε μεγάλο βαθμό, οι ίδιοι τις επιβληθείσες στη Ρωσία κυρώσεις μέσω υψηλότερων τιμών και ελλείψεων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Η αυξημένη μεταβλητότητα προσφέρει ευκαιρίες, αλλά προαπαιτεί αυστηρότερη διαχείριση ρίσκου και άρα φέρνει προκλήσεις για τα, ως επί το πλείστον, άτακτα retail χαρτοφυλάκια!

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – να μην ξεχνάμε: Μπορεί μία εταιρεία να ανακοινώνει πολύ καλά έως εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό. Κι αυτό, γιατί η αγορά μπορεί να τα έχει προεξοφλήσει έως υπερ-προεξοφλήσει. Από την άλλη πλευρά μπορεί να ανακοινώνει αποκαρδιωτικά αποτελέσματα, αλλά η αγορά να έχει προεξοφλήσει την… κατεδάφιση της.
****

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Εδω και μέρες βγαίνουν και σκουπίζουν μετοχές των ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΩΝ. Στο βάθος των αγοραστών υπάρχουν αρκετά κομμάτια ενώ από πάνω αρχίζει και αφυδατώνεται. Σήμερα πήγε να τους φύγει πάνω από τα 0,60 ευρώ αλλά το κράτησαν το άτι. Ακόμα μαζεύουν βλέπετε.Μάλλον θα έχουμε πολύ καλά νέα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Στο πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές: Yalco (+170,00%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+50,60%), Αφοί Κορδέλλου (+36,75%), Trastor (+35,20%), Μοτοδυναμική (+25,34%), Epsilon Net (+23,94%), Κέκροψ (+23,78%), Τέρνα Ενεργειακή (+22,24%), ΑΝΕΚ (+22,22%) και Eurobank (+19,19%).

 • Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι τίτλοι: Frigoglass (-38,64%), Βαρβαρέσος (-37,50%), Coca Cola HBC (-36,68%), Ακρίτας (-33,33%), Ιντραλότ (-25,53%), Δούρος (-23,30%), Πλαστικά Θράκης (-23,08%), Σαράντης (-19,44%), ΔΕΗ (-19,15%) και Μύλοι Σαραντόπουλος (-17,75%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές: Τέρνα Ενεργειακή (+22,24%), Eurobank (+19,19%), ΕΛΠΕ(+18,65%), Aegean Airlines (+15,30%), Εθνική (+14,39%), Πειραιώς (+10,08%), Jumbo (+7,14%), ΟΠΑΠ (+5,85%), Alpha Bank (+3,62%), Motor Oil (+2,40%), ΟΤΕ (+0,89%) και Τιτάν (+0,16%).

 • Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημείωσαν οι οι τίτλοι: Coca Cola HBC (-36,68%), ΔΕΗ (-19,15%), ΕΥΔΑΠ (-12,16%), Lamda Develoment (-9,63%), Quest Συμμετοχών (-7,79%), ΑΔΜΗΕ (-7,25%), Elvalhalcor (-5,62%), Ελλάκτωρ (-4,46%), Viohalco (-3,05%), Μυτιληναίος (-1,85%), ΟΛΠ (-1,28%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,95%).

ΟΑΚ:-

ΕΙΣΑΙ λοιπόν ολόκληρη ΕΥΔΑΠ και θα ανακοινώσεις στις… 18 Απριλίου. Λίγη ντροπή βρε παιδιά. Με τον… αραμπά δουλεύετε;

 • ΚΑΛΑ, για τις ηγεσίες της Κολοκοτρώνη και της Λεωφ. Αθηνών 110 ό,τι και να γράψουμε είναι σαν την περίπτωση της πόρτας του κουφού. Είναι πολύ busy τα παιδιά. Μην τα ταράζουμε άδικα ή μάλλον τον ατελείωτο ύπνο τους.

Ακου λέει, προθεσμία δημοσίευσης αποτελεσμάτων ετήσιας χρήσης στις… 30 Απριλίου. Λες και έβαλαν έξτρα φόρους και δεν θέλουν να τους χάσουν, ένα πράγμα!!


ΑΠ.ΜΑΝΘΟΣ: Πολλές φορές θα πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, μα μια φορά θα σπάσει… ‘Ετσι και το συμβόλαιο του Crude Oil WTI έχει πάει τόσες φορές πάνω στο στροφέα στήριξης “R” μα μια φορά θα σπάσει και θα φύγει αύτανδρο από τα 102 δολάρια στα 89 δολάρια. Μήπως ήρθε η ώρα …;


***

Results (4Q21/FY21)

01/04/22 | Trastor REIC

05/04/22 | PPC

06/04/22 | LAMDA Development, Quest Holdings

08/04/22 | Premia Properties

12/04/22 | Motor Oil

13/04/22 | Frigoglass

19/04/22 | EYDAP


Ex-Dividend

21/04/22 | ELPE (EUR 0.30/share from prior year’s earnings) 

ΑΓΟΡΑ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έχει κουράσει η άποψη ότι χωρίς τράπεζες δεν μπορεί ο ΓΔ να υπερβεί τις 1.000 μον. Μην σώσει και τις περάσει ποτέ!!!

Ας βγάζουμε τις αποδόσεις μας με τις μετοχούλες μας (υπάρχουν πλέον πολλές φτηνές!!!) και ας αγωνιούν οι τραπεζομανιακοί!!!!

Όσο η συναλλακτική δραστηριότητα επικεντρώνεται στον κλάδο, μην περιμένετε προκοπή!!! Αλήθεια πώς θα βγάλει κέρδη ο κλάδος, όταν τα spreads υποχωρούν (πλέον δεν έχουν την επιλογή να καταστήσουν αρνητικά τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια, γιατί τότε οι καταθέτες θα τα σηκώσουν όλα!!), με περαιτέρω πτωτικές τάσεις να αναμένονται για τα επιτόκια χορηγήσεων.

Άσε που μόλις αποσυρθούν τα μέτρα προστασίας, λόγω κορωναϊού, δύσκολα δεν θα υπάρξουν νέα, έστω και περιορισμένης κλίμακας κόκκινα δάνεια!!!

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα, από την στιγμή που οι περισσότερες έχουν πουλήσει χρυσοφόρες θυγατρικές, ενώ ωρολογιακή βόμβα μπορεί να αποτελέσουν τα μακρινής λήξης ομόλογα, τα οποία διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους!!!

Το ανέκδοτο βέβαια περί επικείμενης διανομής μερισμάτων θα πρέπει να σταματήσει, όσο υπάρχει το μεγάλο αγκάθι της αναβαλλόμενης φορολογίας!!!

Απλά να ανατρέξει κανείς στην Κύπρο, όπου οι τράπεζες μόλις τώρα εξετάζουν την διανομή μερίσματος, όπου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ χαμηλότερος, ενώ το κονδύλι της αναβαλλόμενης φορολογίας είναι ‘κουλούρι’ ή απόλυτο μηδέν!

O Λιμανίσιος**…


Υποχρεώσεις / Ξένα Κεφάλαια (Liabilities): Υποχρεώσεις είναι χρέη της επιχείρησης που καταγράφονται στον Ισολογισμό της και θεωρούνται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της, καθώς χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της παραγωγικής διαδικασίας.

 • Ως Υποχρεώσεις ή Ξένα κεφάλαια θεωρούνται:

Τα δάνεια που χορηγούν στην επιχείρηση τρίτοι
Οι πιστώσεις που χορηγούν τρίτοι (προμηθευτές, εργαζόμενοι και άλλοι πιστωτές) όταν η επιχείρηση αγοράζει από αυτούς αγαθά και υπηρεσίες με πίστωση.
Οι προκαταβολές πελατών προς την επιχείρηση, έναντι μελλοντικής αγοράς αγαθών ή χρησιμοποίησης υπηρεσιών κ.α.

 • Προϋποθέσεις ένταξης Υποχρεώσεων στο Παθητικό: Δεν αποτελούν όλες οι Υποχρεώσεις στοιχεία του Παθητικού. Μια υποχρέωση εντάσσεται στο Παθητικό όταν είναι:

Αποτέλεσμα οικονομικής συναλλαγής (λογιστικού γεγονότος) που συνέβη στο παρελθόν και αφορά την επιχείρηση.
Οριστική και αμετάκλητη, δηλαδή είναι νομικά αδύνατον για την επιχείρηση να αποφύγει την εξόφληση της.
Δυνατή η εξόφληση της με την καταβολή χρημάτων, τη μεταβίβαση πράγματος ή την παροχή υπηρεσιών στον πιστωτή (δανειστή)

 • Στο Παθητικό εντάσσονται επίσης ορισμένες υποχρεώσεις που δεν είναι οριστικές αλλά πιθανολογούμενες, όπως η υποχρέωση αποζημίωσης του προσωπικού λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για πιθανή Υποχρέωση γιατί είναι δυνατό να μην απολυθεί ο εργαζόμενος ή να μη συνταξιοδοτηθεί. Δεν αποτελούν στοιχεία του Παθητικού όμως οι διάφορες δεσμεύσεις για μελλοντικές ενέργειες και πράξεις.

Παράδειγμα: Η δέσμευση της επιχείρησης να αγοράσει εμπορεύματα από συγκεκριμένο προμηθευτή θα γίνει μέρος του Παθητικού μόνο αν τελικά αγοράσει τα εμπορεύματα με πίστωση ή υποστεί οικονομικές κυρώσεις λόγω αθέτησης της δέσμευσης της.

Κατηγορίες Υποχρεώσεων: Οι Υποχρεώσεις διακρίνονται ανάλογα με το χρόνο λήξης τους σε: Βραχυπρόθεσμες και Μακροπρόθεσμες

 • 1) Βραχυπρόθεσμη θεωρείται μια υποχρέωση όταν προσδοκάται ότι θα εξοφληθεί:

Στη διάρκεια του συνήθους λειτουργικού κυκλώματος της επιχείρησης
Σε διάστημα δώδεκα μηνών από τη λήξη της παρούσας λογιστικής χρήσης
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις οφείλονται σε διάφορα γεγονότα, όπως:

Η αγορά αγαθών ή η χρησιμοποίηση υπηρεσιών τρίτων με πίστωση ολίγων μηνών
Η λήψη βραχυπρόθεσμων δανείων
Η χρήση παροχών, όπως η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
Η είσπραξη προκαταβολών των πελατών για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών

 • 2) Μακροπρόθεσμες θεωρούνται όσες υποχρεώσεις δεν είναι βραχυπρόθεσμες.

Οι πιο γνωστές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις οφείλονται σε γεγονότα, όπως:

Η λήψη μακροπρόθεσμων τραπεζικών δανείων*
Η άντληση ομολογιακών δανείων
Η αγορά στοιχείων πάγιου Ενεργητικού με μακροχρόνια πίστωση
Η συμμετοχή σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα
Η χορήγηση προς τους πελάτες πολυετών εγγυήσεων καλής λειτουργίας των προϊόντων της, αν και αυτή η υποχρέωση είναι πιθανολογούμενη και όχι οριστική, γιατί δεν είναι βέβαιο το ύψος της.
* Το κύριο χαρακτηριστικό ορισμένων μακροπρόθεσμων δανείων είναι ότι εξοφλούνται τμηματικά στην πολυετή διάρκεια τους. Το τμήμα του δανείου που λήγει στην επόμενη χρήση θεωρείται βραχυπρόθεσμη υποχρέωση.

 • Χαρακτηριστικά ξένων κεφαλαίων

Η επιχείρηση έχει υποχρέωση να τα επιστρέψει στους πιστωτές της σε προκαθορισμένο χρόνο (ημερομηνία λήξης)
Η επιχείρηση επιβαρύνεται με τόκους
Οι πιστωτές μπορούν να οδηγήσουν την επιχείρηση σε πτώχευση αν δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της προς αυτούς
Λογιστική Ισότητα:

Ενεργητικό = Παθητικό = Υποχρεώσεις + Καθαρή Θέση


Η μη επένδυση επαρκών κεφαλαίων και χρόνου στην ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα αποθαρρύνεται η επένδυση σε παραδοσιακές πηγές ενέργειας είναι μία από τις μεγαλύτερες συντονισμένες αποτυχίες που έχουν δει ποτέ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (Ι) – 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.