(3/9 Νο.1) Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

ΣΧΟΛΙΑ: 

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Δεν θέλουμε να δούμε μπροστά μας ένα 1999, μιας και αυτό κράτησε μία χρονιά εγκλωβίζοντας τους Επενδυτές, που νόμιζαν ότι θα πλουτίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι Αγορές παρόλα αυτά λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες και με πρώτο γνώμονα την ψυχολογία.

Η Ελληνική Αγορά έχει καθηλωθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τον ΓΔ να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αν αλλάξει επίπεδο, κάτι που για πολλοστή φορά προσπαθεί ανεπιτυχώς, θα δούμε καταστάσεις που σίγουρα θα θυμίζουν άλλες εποχές.

Μην ξεχνάμε ότι τα Τραπεζικά επιτόκια είναι μηδενικά, ο φόβος για τη Χώρα έχει απομακρυνθεί και πλέον, όλοι κερδίζουν από την Αγορά το τελευταίο διάστημα.

Το τελευταίο είναι και ο πιο επικοινωνιακός τρόπος για να εισέλθουν νέα χρήματα στο Χρηματιστήριο. Ήδη αυτό έχει πάρει σάρκα και οστά, χωρίς ακόμα να γίνεται μαζικά. Είναι δεδομένο όμως ότι και αυτό θα συμβεί. Μην ξεχνάμε ότι πλέον η Αγορά έχει και συντηρητικές ομολογιακές τοποθετήσεις, που μπορούν να δώσουν κάποιες αποδόσεις, σε σχέση με τις μηδενικές στις Τράπεζες.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει να αυξάνεται ο Ιδιωτικός Τραπεζικός δανεισμός, με εξαίρεση τα στεγαστικά.

Οι Τράπεζες προσδοκούν σε αυτό, μιας και είναι και ο μόνος τρόπος για να αυξήσουν τα κέρδη τους, από τη στιγμή που θα είναι ανακεφαλαιοποιημένες σωστά. Αυτό μπορεί να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο ΑΕΠ.

Σίγουρα κάποιος δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της εισροής νέων κεφαλαίων, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται προσοχή στους Επενδυτές, εκτός αν δηλώνουν τζογαδόροι.

“Σκοπός είναι να μην μπερδεύουμε την επένδυση με τον τζόγο και το γρήγορο κέρδος. Για να μπορέσει κάποιος να κερδίσει πιο μεσοπρόθεσμα στην Αγορά, χρειάζεται στρατηγική, επιμονή και σωστή διαχείριση χρήματος.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Ιδού τι μας έγραψε ο φίλος Πέτρος από την Λεμεσσό, όπου και εργάζεται μόνιμα τα τελευταία χρόνια, αφού δεν μπόρεσε να… στεριώσει οίκαδε για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους…

Σε κρίσιμο διαγραμματικό σταυροδρόμι’ο Γενικός Δείκτης, καθώς η επίτευξη μετα-πανδημικού υψηλού στις 932 μονάδες την Τρίτη, συνοδεύτηκε από ρευστοποιήσεις και δύο επικίνδυνα κόκκινα κηροπήγια (candlesticks).

Καθώς η Αγορά έδειξε διαθέσεις κατοχύρωσης κέρδους και όχι σημάδια νέου αγοραστικού ενδιαφέροντος στα εν λόγω επίπεδα, αποδεικνύεται ότι αυτά ήταν “μαρκαρισμένα” με εντολές πώλησης.

Δεν αναμέναμε ότι η διάσπαση της πολλαπλής αντίστασης στα τρέχοντα επίπεδα θα ήταν μια απλή υπόθεση, αλλά τα αντανακλαστικά των πωλητών ήταν αρκετά εντυπωσιακά, σε μια Αγορά η οποία έμοιαζε να κινείται σα “μαγνητισμένη” προς τα πάνω, στο δεύτερο μισό του Καλοκαιριού, λες και ζήλευε τη δόξα των Ξένων, που εδώ και καιρό έχουν ξεχάσει τι σημαίνει η λέξη “φρένο”.

Εν αναμονή της πιθανής μεταβλητότητας που μπορεί να προκαλέσουν στους σηματωρούς ξένους δείκτες τα σημερινά στοιχεία Απασχόλησης από τις ΗΠΑ και του εβδομαδιαίου κλεισίματος των δεικτών, ανεβάζουμε το “stop” στα “longs”, καθώς είναι κρίμα να “αφεθούν στο τραπέζι” περισσότερες από τις 100 μονάδες που έδωσε ο ΓΔ από το “crash low” της 19ης Ιουλίου, μέχρι και το “grand finale” του Αυγούστου.

Αυτό το σκεπτικό ισχύει φυσικά για τους επιμέρους τίτλους και για τα Παράγωγα του Χ.Α.

Μπαίνοντας στους στατιστικά θωρούμενους ως δύο χειρότερους μήνες του έτους για τις Παγκόσμιες μετοχές (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) και με δεδομένα τα ύψη στα οποία αυτές έχουν φτάσει, μία περιφερειακή και εν πολλοίς εύκολα χειραγωγήσιμη Αγορά χαμηλών τζίρων, όπως το Χ.Α., είναι φυσιολογικό να βάζει σε “δεύτερες σκέψεις” τους ενεργούς κωδικούς.

Από την άλλη πλευρά, τα “πιεστήρια χρήματος” των Κεντρικών Τραπεζών συνεχίζουν να δουλεύουν νυχθημερόν, δημιουργώντας αυξημένη ρευστότητα στο Σύστημα.

Η άποψη που πλειοψηφικά εκφέρουν οι “έχοντες το αλάθητο του Πάπα”, κεντρικοί τραπεζίτες, ότι “η απασχόληση σταδιακά ενισχύεται, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού και ότι οι υγειονομικοί κίνδυνοι κρατούν τις νομισματικές Αρχές σε επιφυλακή” θα λέγαμε ότι ανακουφίζει τους “αγοραστικούς”.

Σε αυτά τα πλαίσια, κάποια “ψίχουλα από το μεγάλο τραπέζι” που έπεσαν προς τα εδώ, είναι φυσικά καλοδεχούμενα και διατηρούν το στόχο του “τετραψήφιου ΓΔ”, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι αποτελούν στρατηγικές τοποθετήσεις που θα παραμείνουν ανοικτές και στα δύσκολα, κατά το άσμα “you will never walk alone” που ακούγεται από οπαδούς στα Βρετανικά γήπεδα ποδοσφαίρου.

Σε κάθε περίπτωση, η γενική τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, αλλά αρκετά υπεραγορασμένη στο ημερήσιο γράφημα. Ο ΔΤΡ, από την άλλη, συνεχίζει να υποαποδίδει του ΓΔ, δημιουργώντας μια ύποπτη διχοτόμηση (divergence) στην Ελληνική Αγορά, αλλά και αναδεικύοντας την προτίμηση των Επενδυτών προς τη μη Τραπεζική κεφαλαιοποίηση.

@12:15

NIΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ:Μικρή υποχώρηση για τον ΓΔΧΑ καταγράφηκε χθες, αν και με εξαίρεση τη Γερμανία οι Ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες κινήθηκαν υψηλότερα. Σταθεροποιητική ήταν εικόνα για τις μετοχές των ΗΠΑ. 
 
Στο εσωτερικό, προς εξομάλυνση βαδίζει η έντονη ανοδική κλίση, αλλά όσο παραμένουμε άνω των 900 μονάδων αυξάνονται οι πιθανότητες να δοκιμαστούν και υψηλότερα επίπεδα τιμών.  
 
Η εξέλιξη των κρουσμάτων Δέλτα και το χρονικό σημείο κορύφωσης αυτών θα παίξει καθοριστικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες για τον ΓΔΧΑ, αν και πιθανότατα να είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για κάτι τέτοιο. 
 
Αξίζει να σημειώσουμε τα θετικά νέα για την ελληνική μεταποίηση με την τελευταία μέτρηση του PMI Markit Αυγούστου να διαμορφώνεται στο  υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο στο 59,3. Επικεντρωνόμαστε στους θετικούς καταλύτες που θα προκύψουν ανά τίτλο στηριζόμενοι στο ‘’stockpicking’’. 
@15:00
Μία εικόνα , χίλιες λέξεις 
  • AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Τελευταία έκθεση είναι αυτή της Optima όπου εν ολίγοις αναφέρονται και τα εξής:

  • Ο οργανισμός θα ανακοινώσει ισχυρά αποτελέσματα β’ τριμήνου κυρίως λόγω της ενοποίησης της Stoiximan. Διατηρούμε την σύσταση “ΑΓΟΡΑ” και την τιμή – στόχο στα 16,000 ευρώ.
  • Εκτιμούμε ότι θα εμφανίσει έσοδα 376 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένα κατά 109% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 138 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 67 εκατ. ευρώ, από ζημιές κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

JUMBO: Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Δηλαδή να ανακοινώσει θετικά αποτελέσματα τέτοια που μπορούν και να εκπλήξουν την αγορά. Εκτιμούμε, ότι για συγκεκριμένους λόγους τα ταμεία πρέπει να είναι “τίγκα”!

  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ) 

ΜΟΗ: Η μετοχή θέλει άμεση επιστροφή υψηλότερα των 14,02 ευρώ, έτσι ώστε τα 14,48 και 14,98 ευρώ να παραμείνουν στο στόχαστρο των αγοραστών. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στα 13,67, 13,16 και 12,92 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

  • Μετά από δύο διορθωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές και στη μετοχή της ΔΕΗ (+2,54%), καθώς πλησιάζει η αποσφράγιση των προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού συνεχίζει να έχει μπροστά της την ισχυρή αντίσταση στα 10,14 – 10,24 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 9,81, 9,72 (gap) και 9,25 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά την τελευταία πλαγιοανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 12,10 ευρώ (από τις 19/8 είχε να δει αρνητικό κλείσιμο), σήμερα έδωσε ελεγχόμενη διόρθωση ο τίτλος του ΟΠΑΠ  (-1,50%), κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Οι αντιστάσεις στα 13,20, 13,37 και 13,70 ευρώ και οι στηρίξεις στα 12,59, 11,94 (ημερήσιο “stop long”) και 11,83 ευρώ.

  • Κοντοστέκεται λίγο κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 17,00 ευρώ, η μετοχή του ΟΤΕ (+0,31%), ανοδική διάσπαση του οποίου θα αλλάξει ριζικά τα τεχνικά δεδομένα. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 15,55 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης πρέπει το συντομότερο να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 928 μονάδων, για να κρατήσει ανοιχτά τα περιθώρια κίνησης προς τις 949 – 950 μονάδες.

  • Από εκεί και ψηλότερα και για κίνηση προς τις 1013 μονάδες, θα χρειαστεί σημαντική τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Αν χαθούν οριστικά οι 928 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 900 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 878 (ημερήσιο “stop long”) και 861 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Έστω και στο τέλος, κράτησε την στήριξη των 2200 μονάδων ο FTSE25. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, οι επόμενες στηρίξεις στις 2167 – 2154 και 2106 – 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Παραμένει η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 2230 – 2240 μονάδες.

  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ)

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι  Ευρωσύμβουλοι (+4,55%), Μινέρβα (+3,51%), Κεπενού (+0,77%), Μουζάκης (+0,87%), ΞΥΛΚ (+0,63%), Doppler (+1,77%) και Mermeren (+1,96%),

  • Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 25/8 για την Intralot (-6,67%), προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Space (+2,35%, αλλά και αποβίβαση “διορατικών” χαρτοφυλακίων), ενώ συνεχίζει “βόρεια” με αξιοπρόσεκτο “bid” η Προοδευτική (+19,27%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Entersoft (-2,79%), Byte (-1,42%) , Fourli (-1,48%), Βογιατζόγλου (-0,92%) και Μοτοδυναμική (-2,58%), η παροχή εξουσιοδότησης, από την γ.σ., προς το ΔΣ για πιθανή Α.Μ.Κ. έφερε πιέσεις στην Autohellas (-2,63%),

  • Επιστροφή αγοραστών σε Ελγέκα (+3,04%), Άβακα (+2,54%), Βιοτέρ (+5,73%) και MIG (+2,07%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΦΒΜΕΖΖ (-2,35%) και Profile (-0,66%), ενώ σε υψηλά 14 ετών έκλεισε η Γενική Εμπορίου (+2,54%).

Παρουσία πωλητή σε Τρ. Αττικής (-1,38%), Ιντρακάτ (-2,56%), Ιντεάλ (-1,18%) ,  Εβροφάρμα (-2,58%) και CPI (-5,78%) και σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 14,05 ευρώ (κλείσιμο 26/8) η Performance (-2,21%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η οικονομία δεν θα περιμένει να περάσει η Αποστολακειάδα

Του Γιώργου Κράλογλου 

Η γκάφα έγινε. Ας τελειώνουμε. Η οικονομία δείχνει αντοχές και ο κόσμος ανοχές επειδή ακόμη προσμένει κάτι άλλο, από το τίποτε που έζησε μετά το 2015. Στην οικονομία θα κριθούν. Ας το καταλάβουν καλά στην κυβέρνηση. Το δε  διψήφιο ποσοστό του προβαδίσματος θα καταρρεύσει πολύ πριν τις εκλογές αν δεν δείξει χειροπιαστό οικονομικό έργο. Με βάσεις και προοπτικές.

  • Στην οικονομία θα μετρήσουν και οι από εδώ και πέρα μεταρρυθμίσεις. Και ας μην επαναπαύεται η κυβέρνηση ότι οι παρεμβάσεις της στην παιδεία, στο εργασιακό και στα νέα “καλούπια” του εργατοπατερισμού (σε σχέση με εκείνα του 1980-89) φθάνουν για να περισώσει το προβάδισμά της.

Οι μεταρρυθμίσεις,  ειδικά του εργασιακού και του συνδικαλιστικού, θα κριθούν στην πράξη. Έχουν δρόμο ακόμη. Τα αποτελέσματά δύσκολα θα φανούν όσο κυριαρχούν προβλήματα και συνέπειες από την πανδημία. Όσο δεν έχουν ξεκαθαρίσει εκκρεμότητες από τα λάθη στις πυρκαγιές.

  • Ας μη γελιούνται στην κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις στο εργασιακό, το συνδικαλιστικό και την παιδεία δεν θα  δείξουν την όποια σημασία τους,  αν δεν αποτελέσουν  βάσεις για τις πολιτικές επιλογές του διαδόχου κυβερνητικού σχήματος, των εκλογών του 2023. Συνεπώς το δείγμα της πραγματικής γραφής της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα φανεί από εδώ και πέρα, αρχής γενομένης από τη δικαιοσύνη.

Η  δε μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη θα πρέπει να καλύψει και όλες τις ανάγκες στον χώρο της οικονομίας. Πολύ περισσότερο δε σε  εκείνον των επενδύσεων. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να συνεχίσει να εμφανίζεται ως αρνητική στη διεθνή επενδυτική κοινότητα επειδή, εκτός  άλλων εμπλοκών, έχουμε πάνω από 800(!!!) επιχειρηματικές υποθέσεις να  λιμνάζουν από προσφυγές στο ΣτΕ και σε άλλα κλιμάκια της δικαιοσύνης χωρίς να είναι σε θέση, η εκάστοτε κυβέρνηση, να παρέμβει στο αδιέξοδο.

  • Αυτό είναι ανάμεσα στα πρώτα δείγματα γραφής που οφείλει να δώσει η κυβέρνηση στις από εδώ και στο εξής μεταρρυθμίσεις, που έτσι και αλλιώς τις περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της. Οι βραχυκυκλωμένες στη δικαιοσύνη υποθέσεις επενδύσεων (ως θύματα του αρνητισμού των Δήμων και επιτηδείων με τον μανδύα του οικολόγου) και οι μπλοκαρισμένες άδειες για επενδύσεις (από κρατικές υπηρεσίες λόγω της ανικανότητας ή και σκοπιμότητας να καλύψουν κενά σε χωροταξία και πολεοδομία) θα επιβαρύνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οικονομική της πολιτικής και κατά επέκταση στο έργο της στην οικονομία.

Γιατί εκτός των άλλων πρέπει να σημειωθεί ότι ( σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης)  τα επενδυτικά σχέδια και τα προγράμματα που έχουν τελματωθεί (από αρνητισμό Δήμων και ομάδων και κλακαδόρων  που υπηρετούν κόμματα και κινήματα) προβλέπουν 10-15.000 νέες θέσεις εργασίας,  σε μονάδες προσφοράς αξιοπρεπούς απασχόλησης. Οι δε συνέπειες ασφαλώς και βαρύνουν την κυβέρνηση αν δεν παρουσιάσει και εδώ μεταρρύθμιση.

  • Άλλο δείγμα ουσίας της κυβέρνησης στην οικονομία πρέπει να είναι η αναμόρφωση του επενδυτικού τοπίου στους τομείς της ενέργειας με τα δρομολογημένα  ήδη, τεράστιας σημασίας και αξίας,  ενεργειακά προγράμματα.

Ξεχωρίζουμε τον τομέα ενέργειας και για δύο πρόσθετους λόγους.  Πρώτον, για τη σημασία που έχει,  ως τελευταίο σημαντικό χαρτί, στην προσπάθεια ανακοπής του αφανισμού της Βόρειας Ελλάδα και ειδικά της ακριτικής Βόρειας Ελλάδα, με την ασταμάτητη μετανάστευση των νέων (ακόμη και σε διπλανές βαλκανικές χώρες)  που μάλλον δεν ανησυχούν κυβερνήσεις (έτσι δείχνουν τουλάχιστον) από τη χρεοκοπία του 2009 μέχρι και το 2019 (όταν  άρχισε να κορυφώνεται) λες και οι Βορειοελλαδίτες μετανάστες φεύγουν βράδυ και δεν τους παίρνουν χαμπάρι…

  • Και δεύτερο, για το χρέος της Πολιτείας στην αποκατάσταση του εργασιακού κενού που θα προκύψει μετά την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης και της υποκατάστασης του συγκεκριμένου ενεργειακού χώρου, από τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, που ακόμη είναι στον δρόμο, αλλά αναμένεται η προσφορά τους και στην εργασία.

Δείγμα γραφής σε μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην οικονομία δεν μπορεί να είναι μόνο οι τυχόν φορολογικές ελαφρύνσεις προσωρινού χαρακτήρα. Ως μεταρρύθμιση θα μετρήσει μόνο η πολιτική κατάργηση χαρατσιών.

  • Άθλια χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ ως αντιπροσωπευτική περίπτωση, επιβολή ΦΠΑ εκεί που δεν δικαιολογείται, τέλη και εισφορές με αστείο κοινωνικό μανδύα. Φόροι καθόλου ανταποδοτικοί στον πολίτη μιας και κατευθύνονται στη διατήρηση  του γνωστού άχρηστου κράτους που συντηρεί όμως τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών παρατάξεων με τον κομματικό στρατό κατοχής.

[email protected]

  • ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

WALL STREET

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν την Πέμπτη βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, με βασικό όχημα το χαμηλό… πανδημίας για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και ξεπέρασαν τις προσδοκίες των επενδυτών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 131,29 μονάδες ή 0,37%, στις 35.443,82 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 11,66 μονάδων ή 0,26%, στις 4.535,75 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει κέρδη 21,8 μονάδων ή 0,14%, στις 15.331,20.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ είναι ο χαμηλότερος από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, τον Μάρτιο του 2020.

Οι επενδυτές αναμένουν πλέον τα αυριανά συνολικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ώστε να “ψυχολογήσουν” το πόσο γρήγορα η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve) θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει από την άνοιξη του 2020. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 720.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι 943.000 τον Ιούλιο.

“Με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να σημειώνουν πανδημικό “χαμηλό”, υπάρχει σαφέστατα μια ορισμένη αισιοδοξία ότι μπροστά μας θα έχουμε σύντομα μια εικόνα σχεδόν πλήρους απασχόλησης”, αναφέρει ο Mike Loewengart, γενικός διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην E-Trade. “Πιθανόν να ζήσουμε ένα αμφίσημο φαινόμενο, καθώς από τη μία πλευρά τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας στέλνουν θετικά σήματα για την οικονομική ανάκαμψη κι από την άλλη στηρίζουν το επιχείρημα της Fed για να αρχίσει να περιορίζει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων”.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει δώσει έμφαση στην ανάγκη για ακόμη πιο ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση προκειμένου η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει το τεράστιο πρόγραμμα αγορών assets εκ μέρους της.

Ισχυρά πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των Chewy (-9,3%) και Five Below (-13%), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, ενώ εκείνη της ChargePoint, η οποία κατασκευάζει συστήματα φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, σημείωσαν άλμα 8,2%.

Μολονότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πλέον αδύναμους μήνες για το αμερικανικό χρηματιστήριο κατά παράδοση, πολλοί θεωρούν ότι φέτος θα είναι “εποικοδομητικός” στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το σοκ της πανδημίας.

“Η ακατάβλητη προέλαση των αμερικανικών μετοχών, με χαμηλή μάλιστα μεταβλητότητα, συνεχίζεται με βάθος, μεγάλους όγκους και θετικό κλίμα, με το ράλι κατά την άποψή μας να αναμένεται να συνεχιστεί προς νέα ύψη”, ανέφερε σε σημείωμά της η Credit Suisse την Τετάρτη.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 24 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 6 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Chevron, Caterpillar, ενώ των απωλειών εκείνες των Visa, Salesforce, American Express.

Μάκρο: Σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 14.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 340.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020 όταν εφαρμόστηκε το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων για πρώτη φορά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 345.000.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού τον Απρίλιο του 2020 οι αιτήσεις είχαν σκαρφαλώσει στο ρεκόρ των 6,149 εκατ. Οι αναλυτές θεωρούν ότι επίπεδα μεταξύ 200.000 – 250.000 θεωρούνται συμβατά με μια υγιή αγορά εργασίας.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ περιορίστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν, πιθανώς λόγω των ελλείψεων αλλά και της μετατόπισης των εγχώριων δαπανών από τα αγαθά σε υπηρεσίες.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 4,3% και διαμορφώθηκε στα 70,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, επί τα βελτίω αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα του Ιουνίου, στα 73,2 δισ. δολάρια αντί για 75,7 δισ. δολάρια που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 71 δισ. δολαρίων.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 282,9 δισ. δολαρίων, με τις εισαγωγές αγαθών να εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση, κατά 1,2% στα 236,3 δισ. δολάρια, γεγονός που οφείλεται πιθανότατα στην μείωση της προσφοράς.

Αντίθετα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% και ανήλθαν στα 212,8 δισ. δολάρια τον Ιούλιο. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,8% στα 148,6 δισ. δολάρια.


OIL:

Κέρδη άνω του ενός δολαρίου το βαρέλι κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, στις “πλάτες” της αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και με στήριξη από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent, κέρδισε 1,44 δολ. ή 2%, κλείνοντας στα 73,03 δολ. το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύθηκε κατά 1,40 δολ. ή 2%, στα 69,99 δολ. το βαρέλι.

Το ράλι οδήγησε πρόσκαιρα το αμερικανικό αργό επάνω από το μέσο όρο του 50ημέρου, σημάδι bullish κίνησης για τους επενδυτές. Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επόμενων μηνών έτρεξαν με ακόμη μεγαλύτερο ανοδικό ρυθμό σε σχέση με το τρέχον, σε ένα σημάδι ότι οι επιτελείς της αγοράς αναμένουν αύξηση ζήτησης και μείωση προσφοράς “μαύρου χρυσού”.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα υποχώρησαν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών της χώρας την Τετάρτη.

“Υπάρχουν καλοί λόγοι πίσω από αυτό το ράλι – έχουμε 1,5 εκατ. βαρέλια εκτός αγοράς στον Κόλπο, καθώς και τα στοιχεία στις ΗΠΑ, που δείχνουν τα χαμηλότερα αποθέματα από τον Σεπτέμβριο του 2019”, τονίζει ο Robert Yawger, διευθυντής ΣΜΕ ενέργειας στην Mizuho.

Αισιόδοξες για την προοπτική της παγκόσμιας ανάκαμψης, οι χώρες του OPEC+, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ρωσία, αναβάθμισαν την πρόβλεψή τους για τη ζήτηση για αργό το 2022.

Σημαντικό ρόλο στην ανοδική πορεία των τιμών παίζει και το γεγονός ότι ο τυφώνας Αΐντα έκλεισε το 80% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ τα διυλιστήρια στη Λουιζιάνα μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους.

Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε την Πέμπτη η τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση, αναμένοντας τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που εν πολλοίς θα καθορίσουν και τη μετέπειτα πορεία του.

Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του πολύτιμου μετάλλου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κατέγραψε απώλειες 4,5 δολαρίων/ουγγιά ή 0,3% και διαμορφώθηκε στα 1.811 δολάρια/ουγγιά.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, η τιμή του χρυσού είχε σημειώσει πτώση 0,1%, ενώ σε εβδομαδιαία κλίμακα οι απώλειες αγγίζουν το 0,4%.

Στον αντίποδα, κέρδη 0,6% σημείωσε η τιμή του χαλκού που διαμορφώθηκε στα 4,3 δολάρια/λίβρα, ενώ απώλειες 0,62% σημείωσε και το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου της πλατίνας. Τέλος, το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου για το παλλάδιο έχασε 1,7% και έκλεισε στα 2.400 δολάρια/ουγγιά.

Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έφεραν τις συνεδριάσεις σε θετικό έδαφος.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 474,6 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,31%, με τον ενεργειακό κλάδο να οδηγεί τα κέρδη με άνοδο 2%, ενώ και οι υπόλοιποι επιμέρους κλάδοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε στις 15.840 μονάδες με άνοδο 0,1%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που διαμορφώθηκε στις 7.163 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,2%.

Κέρδη και για τον γαλλικό CAC 40 ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 6.763 μονάδες με κέρδη 0,07%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 26.233 μονάδες.

Στασιμοπληθωρισμός (Stagflation)

Στασιμοπληθωρισμός είναι το οικονομικό φαινόμενο κατά το οποίο, για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένδειξη μη αποτελεσματικής αγοράς, καθώς παραδοσιακά τα ποσοστά της ανεργίας κινούνται αντίστροφα με τις πληθωριστικές πιέσεις όπως προτείνει η καμπύλη Phillips.

Συνήθως πληθωριστικές πιέσεις παρατηρούνται σε οικονομίες που τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση για προϊόντα, συνεπώς και τις τιμές για δεδομένη προσφορά.

Λόγω δε των ρυθμών ανάπτυξης, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, συνεπώς θα έπρεπε τα ποσοστά της ανεργίας να συμπιέζονται προς τα κάτω.

  • Είδη πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι διαφορετικού είδους, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία κάθε φορά.

  • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
  • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.