(Nο.131– 1*) X.A & Markets: Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές (3/7/2020)

(Nο.131– 1*) X.A & Markets: Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές (3/7/2020)

H χρηματιστηριακή ιστοσελίδα MIKROMETOXOS.GR επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση της στα ελληνικά οικονομικά ειδησεογραφικά διαδικτυακά Μέσα, έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. μοναδικών επισκεπτών τον Ιούνιο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας, με 1.203.209 μοναδικούς επισκέπτες.

Με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, οι επισκέπτες του MIKROMETOXOS.GR ενημερώνονται καθημερινά, λεπτό προς λεπτό,  για όλες τις χρηματιστηριακές-οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, μέσα από συνεχή ροή ειδήσεων και πλούσια αρθρογραφία.


 

Δείτε ποια ήταν τα σημαντικότερα άρθρα για τον μήνα Ιούνιο

1. “Δύσκολες μέρες” για την AEGEAN – Συντριβή τα οικονομικά αποτελέσματα 
2. ΔΕΗ: Το απόλυτο turnaround play και… Μυρίζει μπαρούτι ο Ελλάκτωρας
3. Aegean Airlines : Το καλομαθημένο παιδί των αιθέρων  
4. 16 Ιουνίου – Μία πεντάδα για όλα τα γούστα… Με παρόν και κυρίως μέλλον… 
5. ΓΝΩΜΗ: Οι πρώην εργαζόμενοι σε εκδοτική επιχείρηση και οι ανακοπές των τραπεζών 
6. Χ.Α: Η γωνιά του μικροεπενδυτή – Επιλογές και σχόλια (11/6/2020)  
7. Στο ΠΙ και ΦΙ από τον κόσμο του ελληνικού χρηματιστηρίου (10 – 6 – 2020)
8. Όταν οι μετοχές, τα ομόλογα και οι επενδυτές ξεχνάνε τα βασικά  
9. ΙΝΤΡΑΚΟΜ – Χρήση 2019: Με book value 3,1150 ευρώ και επάνοδο στη κερδοφορία
10. (Nο.114)- Μέρος Β’@02:15- X.A: Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές (5/6) 


Νo.1

ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ μία τόσο εξαιρετική παράσταση το Χ.Α και την έδωσε πλουσιοπάροχα. Οι αγοραστές άρχισαν να βγαίνουν από το καβούκι τους και να γίνονται επιθετικότεροι. Ευτυχείς όσοι κινούνταν στις προηγουμένες μουντές συνεδριάσεις αυτόνομα, αγνοώντας τους υπόλοιπους και υπακούοντας απλά στο θετικό ένστικτο τους.

 • ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ όλοι να τα βλέπουν κατάμαυρα και στη καλύτερη των περιπτώσεων τους γκρίζα, μιζερόπληκτα κ.ο.κ

ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ να μας γράφουν για το ποιές μετοχές έχουν ξεφύγει σε αποδόσεις και ποιές έχουν μείνει πίσω(!!). Μέχρις εκεί φτάνουν οι κεραίες τους… Λιγοστοί οι πραγματικοί επαγγελματίες του ελληνικού χρηματιστηρίου…

 • ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ με τον ΓΔ στις 660 και κάτι καπίκια… ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ

ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ: Γιατί ένας μικροεπενδυτής να συμμετάσχει στην διαδικασία εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του Χ.Α της EPSILON NET με την κεφαλαιοποίηση της στα 37,5 εκατ. ευρώ και να μην τοποθετηθεί στην κατά πολύ φθηνότερη της και του ιδίου κλάδου PERFORMANCE TECHNOLOGIES με κ/φση … 14,5 εκατ. ευρώ με κέρδη 1,87 εκατ. έναντι 1,16 εκατ. (πολλαπλασιαστής κερδών 7,8 έναντι 33!!) και κύκλο εργασιών 25,9 εκατ. προς 18 εκατ. (p/sales 0,56 έναντι 2!!).

PRODEA -ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ: Διαβάσαμε ότι η Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 31η Μαρτίου 2020 ανήλθε σε €1.435,3 εκατ. ή €5,62 ανά μετοχή έναντι €1.419,3 εκατ. και €5,56 ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2019.

 • ΚΑΙ στο ταμπλό, η τιμή της γράφει…. 7,9000(!!). Με απίστευτο δηλαδή premium για μετοχή του κλάδου της (ΟΛΕΣ με DISCOUNT διαπραγματεύονται που φτάνει και μέχρι το 40%)…

ΑΝΑΛΥΤΕΣ EUROBANK EQUITIES: Αισθητή χθες η παρουσία τους με δύο εκθέσεις.

 1. Νέα, χαμηλότερη τιμή – στόχο για τη μετοχή της TITC στα 14,8000 ευρώ από 19,1000.
 2. Τιμή – στόχο στα 17,1000 ευρώ για τον τίτλο της Motor Oil.

30 ΙΟΥΝΙΟΥ (ΤΡΙΤΗ) – ΚΕΚΡΟΠΑΣ: “Δεν το κουνάμε ρούπι εδώ”… Κόκκαλης + Περιστέρης. Χθες στο +23% και στα 1,9000 ευρώ…

 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ- Αν ήταν να ανέβαινε 23% μία μτχ και 5,1 εκατ. η κ/φση της εταιρίας επειδή έβγαλε ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ποσού… 1,8 εκατ. ευρώ, τότε……………………
 • ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ βέβαια το χθεσινό πέταγμα του ΑΕΤΟΥ, το περιμέναμε κανά 2μηνο αργότερα. Αλλά η Αγορά συνηθίζει να εκπλήσσει.
 • ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ φυσικά το “Δεν το κουνάμε ρούπι εδώ”… Κόκκαλης + Περιστέρης.
 • Και ας την ξαναπάνε 1,5000 που λέει ο λόγος… Οι παραμένοντες μαζί της ξέρουν πολύ καλά την εν δυνάμει αξία της.

!ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – απάντηση: Χρωστάμε την ανάλυση της, αλλά τι να την κάνετε;; Μιλάει το ταμπλό μόνο του. Πάντως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνον με p/e και p/bv. Είναι κι άλλα, σπουδαιότερα πράγματα. Αστεία η κ/φση των 3,75 εκατ. ευρώ… Θα επανέλθουμε, αλλά βρε παιδιά μόνος μου την κάνω την δουλειά των ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ, δεν γίνεται αλλιώς…

!MENTI- ΜΕDICON – απάντηση: Δεν την ξεχάσαμε, ίσα ίσα μάλιστα… Τώρα που την σνομπάρουν οι πολλοί και με τιμή κάτω των 1,9000 οι μικροεπενδυτές φίλοι μας ας κινηθούν αναλόγως μέχρι 1500 ευρώ… Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακκούλι… Έχουμε ρίξει μία ματιά στον ισολογισμό και στα λοιπά, δεν είναι εταιρεία για… κ/φση… 8,3 εκατ.

!ΚΟΥΙΖ- ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΑΚΟΜΗ και οι δικοί της. Δεν κάνει πράξεις εδώ και χρόνια, πολλά. Κι όμως συζητά για deal που θα την επαναφέρει στο προσκήνιο. Δώρον άδωρον όμως, γιατί δεν βγαίνει, ούτε θα βγει λέπι…

!ΚΕΚΡΟΠΑΣ – ΜΗΝΥΜΑ από τον κολλητό μου στο Πόρο, εδώ και μία 30ετία: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΚΕΚΡΟΠΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 • ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΩΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΟΔΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 17/6/2020 ΣΤΟ ΣΤΕ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ 30-60 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΚΡΟΠΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

 • ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ 300 ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΚΑΣΙΜΟΥ 23/9/2020 Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ 30 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΠΕΡΙΠΟΥ!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ!! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ και να ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ!

 • ΑΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ!
 • ΓΙΑ ΟΤΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΥ!!
 • ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΚΡΟΠΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ “ΓΑΤΑΚΙ” ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙ τον ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ!!
 • Ο… ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ ΑΠΟ τον ΠΟΡΟ!! ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

Αβαξ: Πολλά και ενδιαφέροντα(;) από τον χρηματοοικονομικό και όχι μόνον χώρο του ομίλου

!ΣENTΡ – H… πραγματική πραγματικότητα – ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε φίλους αναγνώστες: 

 • CENTRIC: Γιατί η πραγματική λογιστική αξία ανέρχεται πλέον των 0,4000 ευρώ και όχι των 0,3100…

Με την αγορά να έχει ήδη εισέλθει σε θερινή ραστώνη, την ρευστότητα να στραγγαλίζεται από τις ομολογιακές εκδόσεις των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Lamda, τους ξένους επενδυτές να απέχουν, επόμενο είναι η περιφέρεια να έχει περιπέσει σε πλήρη απαξίωση. Ας είναι καλά η Newsphone, που μας υπενθύμισε τις υπάρχουσες ευκαιρίες, τις οποίες συνεχίζει όμως να περιφρονεί επιδεικτικά η αγορά.

 • Να σημειώσουμε και τα κωμικοτραγελαφικά που λαμβάνουν χώρα, με μετοχές που είτε θα έπρεπε να είναι σε επιτήρηση, είτε έχουν αρνητική καθαρή θέση, είτε δυσθεώρητους δανεισμούς, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα, δεδομένων των συνθηκών.

!ΣENTΡ (1): Λαμβάνοντας υπόψη και την αβεβαιότητα, αναφορικά με τα αποτελέσματα της φετινής, όσο και της επόμενης χρονιάς ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Εδώ είναι που πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές, για να επωφεληθούμε την επόμενη μέρα.

 • Την ξανακοιτάξαμε μετά από ένα άρθρο που αναφέρονταν σε ξενοδοχεία της Μυκόνου, τα οποία βγαίνουν στο σφυρί.  Η εν λόγω εισηγμένη διαθέτει στον Ορνό, ένα ολοκαίνουριο ξενοδοχείο μπουτίκ δυναμικότητας 24 δωματίων, δίπλα στην θάλασσα.
 • Κάτω από €10 εκ.  δεν υπήρχε κάτι αξιόλογο προς πώληση, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται και ανακαίνιση. Η εισηγμένη έχει αποτιμημένη την εν λόγω μονάδα μόλις στα €3,9 εκ., που σημαίνει ότι εάν την αποτιμήσουμε στην δύσκολη τωρινή συγκυρία στα €10 εκ., έχουμε μια κρυφή υπεραξία άνω των €6 εκ. (€0,06 μετ.).

!ΣENTΡ (2): Ερχόμαστε τώρα και στην αστεία αποτίμηση της θυγατρικής που δραστηριοποιείται στα τυχερά παιχνίδια πάνω στα πλοία. Με καθαρά κέρδη €300 χιλ. το 2019 (2018: €250 χιλ.), αποτιμάται στον ισολογισμό στα €1,48 εκ., όταν διαθέτει και καθαρά μετρητά €1,28 εκ., ουσιαστικά δηλαδή μηδενική αποτίμηση. Η εν λόγω θυγατρική δραστηριοποιείται, τόσο στα οχηματαγωγά πλοία, όσο και στα κρουαζιερόπλοια.

 • Η θυγατρική αυξάνει σταθερά τον στόλο των πλοίων πελατών της (περίπου 50, από λιγότερα των 30 πριν από δύο χρόνια) και δεν αποκλείεται ακόμα και την φετινή χρονιά να βγάλει έστω και οριακά κέρδη, μόνο με την λειτουργία οχηματαγωγών πλοίων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της είναι μεταβλητά.
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 23,46 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,2320 ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 0,220 0,239 -1,28
30 ημερών 0,211 0,239 5,45
3 μηνών 0,150 0,243 5,45
6 μηνών 0,150 0,280 -4,13
12 μηνών 0,150 0,280 -2,52

!ΣENTΡ (3): Σε πλήρη κανονική λειτουργία, η εν λόγω εταιρεία εκτιμάται ότι θα επιτυγχάνει καθαρή κερδοφορία κοντά στις €500-700 χιλ., οπότε μια αποτίμηση στα €7-8 εκ. είναι απόλυτα λογική, δηλαδή έχουμε μία κρυφή υπεραξία €6-7 εκ. (€0,06-0,07/μετ.).

 • Με τα καθαρά μετρητά ανά μετοχή να ανέρχονται στα €0,19/μετ., την πραγματική λογιστική αξία να είναι άνω των €0,4/μετ., ασφαλώς και διαπραγμάτευση της μετοχής στα €0,23-0,24 αποτελεί μια καλή επιλογή.
 • Να προσθέσουμε ακόμα ότι ο όμιλος έχει και μια ξεχασμένη συμμετοχή στην CD Media (βιντεοπαιχνίδια), η οποία πέρυσι συνεισέφερε €243 χιλ. μέρισμα, που μπορεί να αποτελέσει άλλο έναν κρυφό άσσο.
 • Η εταιρεία παλεύει να διαγράψει το βεβαρημένο παρελθόν της και φαίνεται να τα καταφέρνει με την νέα διοίκηση. 

Υ.Γ. Να σημειωθεί ακόμα ότι στις 26/7/19, σε λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών, πραγματοποιήθηκε σημαντική μετοχική αλλαγή, με την είσοδο νέου 2ου μεγαλύτερου μετόχου (J&E Investments 26,3%), κίνηση με πολύ ουσία και προοπτικές, η οποία πέρασε στα ψιλά!!!

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επιστροφή αγοραστών σε ΟΛΘ (+5,71%, με σχετική αύξηση των συναλλαγών, λόγω επικείμενης αποκοπής μικτού μερίσματος 1,17 ευρώ ανά μετοχή στις 6/7) και Άβακα (+6,73%), συνεχίζουν να έχουν πωλητή οι Τζιρακιάν (-11,87%) και Κρέκα (-20%), βραχύβια αποδείχθηκε η ανοδική αντίδραση στον Πετρόπουλο (-1,27%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Δομική Κρήτης (+19,79%), με το “bid” να δείχνει στιβαρό(!)

 • Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Performance Technologies (+8,82%, αλλά το p/e παραμένει μονοψήφιο), ξαφνική αύξηση συναλλαγών σε Προοδευτική (-18,62%) και Sato (+19,35%), εμφανίστηκε αγοραστής στην ΑΑΑΠ (+19,30%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Epsilon Net (+3,68%), με τον τίτλο να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά (η δημόσια προσφορά θα εκκινήσει στις 8/7).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες οκτώ, για τον Κυριακούλη (+8,52%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MIG (+5,31%), Ιντρακάτ (+0,42%) και Κέκροπα (+23,54%), οι δύο τελευταίοι τίτλοι με αυξημένες συναλλαγές, επιστροφή αγοραστών στην Byte (+5,40%), ενώ δείχνει να είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Ιντρακόμ (+5,29%).

 

Stocks jump after June jobs report smashes expectationsJust to put things into perspective: Combined mkt cap of #FANGMAN (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Apple, Nvidia) hit fresh ATH at $6.75tn, equal to combined GDP of Germany and the UK!!!!!!!!!!!!!
 • ΕικόναΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.