29 ΔΕΚ 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (νο.2)

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 1,32 +1,55
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,40 +0,64
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,51 +0,75
ΙΤΑΛΙΑ 1,10 +1,33

Δημήτρης Νανόπουλος*:

«Είναι ευκολότερο να ψάχνω πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν παρά να αντιληφθώ τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Ξέρετε, κάποιες φορές, μου έρχεται να πέσω κάτω προσπαθώντας να καταλάβω:

 • Είναι δυνατόν στην εποχή μας να βλέπουμε φωτογραφίες από την αρχή του κόσμου και να μην μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού;».

Η ανθρώπινη κοινωνία είναι σαφώς πολυπλοκότερη από τη φύση. Και αυτοκαταστροφική. «Αυτήν ειδικά τη φορά έχουμε βγάλει τα μάτια μας μόνοι…».

*Είναι ένας διεθνώς διακεκριμένος φυσικός που έχει καταστήσει πολλές φορές περήφανη τη χώρα μας εκπροσωπώντας την στα σπουδαιότερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου. Ενας επιστήμονας που συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του σωματιδίου του Higgs, που διετέλεσε επί σειρά ετών ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο CERN ενώ το 2004 ανεδείχθη τέταρτος στην κατάταξη Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών από το Πανεπιστήμιο Stanford.


KAI TI NA ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; Αυτή την φορά όταν γίνει το ΚΡΑΧ (δεν έχουμε ποτέ κάνει αναφορές φόβου για κάτι τέτοιο, όπως έχουν γίνει με την Wall στις δώδεκα, δεκαπέντε, κλπ κλπ χιλιάδες μονάδες του DOW) δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.

 • ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ…. ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και ο Θεός να βάλει το χέρι του. Αν και οι αγορές δεν έχουν τον Θεό τους… Και τι δεν ζούμε… Την απόλυτη παράνοια. Εποχές 1999 ζούν στην WAll STREET και μάλιστα στην νιοστή. Το ξέρουν οι κινούντες τα νήματα και θα συνεχίσουν να φουσκώνουν την φούσκα τους, γιατί αλλιώς δεν σώζονται. Κι αυτό είναι η σωτηρία μας…

 • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ στην Wall Str με εκατοντάδες δισ. ευρώ οι επενδυτές(;), εταιρείες που όλες σχεδόν δεν πρόκειται να δουν κέρδος ούτε με την Δευτέρα Παρουσία. Δεν υπάρχουν ebitda, κέρδη ξεχάστε τα, αποτιμώνται με βάση τις πωλήσεις τους από το 2024 κι έπειτα, δεν ξέρουν που χρωστάνε κι άλλα απίστευτα πράγματα. Στο Χ.Α δεν θα περνούσαν, καν από την Εθνική “Αθήνα – Αλεξανδρούπολη” με αφετηρία την δεύτερη!


ΜΗΝΥΜΑ από τον Λογικό: Βρε παιδιά, πως να έρθουν ξένα κεφάλαια στο Χ.Α υπό τις παρούσες συνθήκες; Λίγα ψέμματα τους έχουν πει οι καταστροφείς του; Τρεις ΑΜΚ και τα έφαγαν και των τελευταίων. Για σκεφτείτε πλην των (4) που παραμένουν, πόσες άλλες τράπεζες χάθηκαν από τον ορίζοντα; Πόσα δισ. χάθηκαν και εκεί; Για τον ρόλο τώρα των θεσμικών διαχειριστών τους θα επανέλθω με συγκεκριμένα στοιχεία… Να περάσουν οι γιορτές.

 • Οχι, ό,τι δεν τα ξέρετε αλλά υπάρχουν και νέοι που δεν γνωρίζουν πως έφτασε εδώ το ελληνικό χρηματιστήριο. ΟΜΩΣ η μεγαλύτερη απογοήτευση ήρθε από την κυβερνώσα παράταξη που υποσχόταν ότι θα τα άλλαζε όλα. Τέτοια απαξίωση – εκ μέρους της – του Θεσμού ούτε στα πιο τρελά εφιαλτικά όνειρα μου θα φανταζόμουν. Πραγματικά, είναι απίστευτη η συμπεριφορά της.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Το Χ.Α. ολοκληρώνει το 2021 με μικτά συναισθήματα. Από τη μια πλευρά, τα ετήσια κέρδη στον Γενικό Δείκτη (+10%) δεν είναι αμελητέα. Από την άλλη, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πιστό στις ‘αρχές’ του, μας ‘χάρισε’ άλλη μία χρονιά υποαπόδοσης και περιορισμένου επενδυτικού οράματος, σε σχέση με τα ‘ανταγωνιστικά’ Χρηματιστήρια σε Ανεπτυγμένες και Αναδυόμενες Αγορές.

 • Το πώς επιλέγει έκαστος επενδυτής να δει το ‘ποτήρι’ μισογεμάτο, ή μισοάδειο, είναι αποκλειστικά δική του επιλογή, η οποία θα έχει και συνέπειες στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του το 2022”.

Από ψυχολογική άποψη, τα αρνητικά ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων από την πανδημία στη Χώρα μας, μαζί με τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελούν βαρίδι, αλλά όχι δικαιολογία στασιμότητας για την Ελληνική Αγορά.

 • Αν δεν κάνουμε λάθος, η πανδημία μαστίζει και άλλες Χώρες, αλλά ο Αμερικανικός S&P 500 γράφει ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ ο Γερμανικός DAX φαίνεται να παίρνει “ανάσες”, λίγο κάτω από το δικό του ιστορικό υψηλό.

Την ίδια στιγμή, ο ΓΔ ταλαντώνεται πέριξ των 900 μονάδων από το προηγούμενο Πάσχα, ενώ συνεχίζει να του λείπει “αυτό το κάτι”, που θα τον εκτοξεύσει πάνω από τα πολυετή υψηλά των 950 μονάδων.

 • Οπωσδήποτε, τα πτωτικά σενάρια διαψεύστηκαν, καθώς “οι αρκούδες (bears) δε βγήκαν στη σκηνή παρά μόνο για περιορισμένες παραστάσεις” και όποτε το έκαναν (βλ. “Μαύρη Παρασκευή” 26/11, λόγω μετάλλαξης “Omicron”), δημιούργησαν νέες ευκαιρίες εισόδου στους αγοραστές.

Σε διεθνές μακροοικονομικό επίπεδο, τα 2 “Π” (πληθωρισμός και πανδημία) βρίσκονται στο επίκεντρο του σκεπτικού των Κεντρικών Τραπεζών, σε ότι αφορά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, οι οποίες αποδεδειγμένα μπορούν να στηρίξουν, ή να πλήξουν τις Παγκόσμιες μετοχικές αποτιμήσεις.


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ): Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αποφάσισαν να κάνουν συναλλαγές τα Πλ. Κρήτης (+4,55%). Επιστροφή αγοραστών σε Παπουτσάνη (+4,44%) και ΑΝΕΚ (+4,07%).

 • Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΚΥΡΙΟ (+4,55%), ΛΥΚ (+2,11%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,72%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,38%), ΙΛΥΔΑ (+2,31%), ΜΙΓ (+1,01%), ΔΟΥΡΟ (+19,73%), ΣΠΙ (+1,56%), ΛΕΒΚ (+1,23%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,23%) και ΛΟΓΟΣ (+1,89%).

Υψηλές συναλλαγές μεταξύ 1,78 και 1,82 ευρώ, για την Μοτοδυναμική (+4,35%), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα περισσότερα κομμάτια πέρασαν μέσω Ξένης ΑΧΕ. Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/12 για Προοδευτική (+2,50%) και Premia (+3,75%).

 • Αύξησαν συναλλαγές Fourlis (+1,81%) και Ιντεάλ (-1,69%). Παρουσία πωλητών σε ΒΙΟΚΑ (-1,81%), ΜΙΝ (-3,88%), ΜΟΥΖΚ (-4,42%), ΦΡΙΓΟ (-5,46%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,06%) και ΙΝΛΟΤ (-2,16%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Q&R (-2,86%), Τεχν. Ολυμπιακή (-1,58%), Ευρωσυμβούλους (-9,23%), Epsilon Net (-0,78%) και Entersoft (-0,38%). Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Realcons (-0,48%) και την Τρ. Αττικής (1,50% και κλείσιμο χαμηλότερα των 0,20 ευρώ, τιμή πρόσφατης Α.Μ.Κ.). Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 16/12 για την ΦΒΜΕΖΖ (-2,79%)


****
New York Stock Exchange (NYSE) Chief Operating Officer Stacey Cunningham poses on the floor of the NYSE in New York, May 22, 2018.

Stacey Cunningham made history when she became the first female president of the New York Stock Exchange in the institution’s 226-year history.

 • Cunningham — who began her career with the exchange as a 19-year-old intern in 1994 — said she was touched when colleagues said she was an example for their own daughters. She also acknowledged women who had paved the way for her rise, and the work that remained to be done in a traditionally male-dominated industry.

Η μετοχή της Moderna βρίσκεται εν μέσω του μακρύτερου πτωτικού σερί της εδώ και πάνω από δύο χρόνια, έχοντας απωλέσει από τον Αύγουστο, όταν κατέγραψε ιστορικό υψηλό, το 50% της αξίνας της.

 • Η υποχώρηση μέσα σε λίγους μήνες έχει εξαλείψει 98 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Μολονότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού σαρώνει τον πλανήτη, η μετοχή της Moderna πιέζεται κυρίως λόγω της εμφάνισης των χαπιών της Pfizer και της Merck, που έλαβαν μάλιστα πρόσφατα την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Σήμερα η μετοχή έκλεισε με απώλειες 2,2%, στα 241,44 δολ. Τις τελευταίες έξι ημέρες, έχει χάσει 18% της αξίας της, με τη Moderna να χάνει 22 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση.

 • Από τις αρχές του 2021, ωστόσο, η μετοχή συνεχίζει να καταγράφει κέρδη 131%. Η Moderna, η οποία εντάχθηκε στον S&P 500 τον Ιούλιο, βρίσκεται μεταξύ των κερδισμένων της χρονιάς εντός του δείκτη, μένοντας πίσω μόνον από την Tesla, η οποία έχει εκτιναχθεί την τελευταία διετία.

Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε επίσης σήμερα, έχοντας σημειώσειω πρόσφατα, στις 16 Δεκεμβρίου, ιστορικό υψηλό. Η γερμανική BioNTech, η οποία δημιούργησε το ανταγωνιστικό τoυ εμβολίου της Moderna εμβόλιο mRNA κατά του κορονοϊού (του οποίου την παραγωγή και διανομή ανέλαβε η Pfizer) βρίσκεται επίσης εν μέσω του μεγαλύτερου πτωτικού σερί της από τον Σεπτέμβριο του 2020.


 


 

Ο Dow συνέχισε το “πρωτοχρονιάτικο ράλι” την Τρίτη σημειώνοντας κέρδη για 5η διαδοχική συνεδρίαση και σταθεροποιήθηκε με άνεση πάνω από τις 36.000 μονάδες. Αντιθέτως ο S&P 500 κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, χάνοντας στο τέλος το 70ό ρεκόρ του για το 2021, αλλά κρατάει επαφή με τα ιστορικά υψηλά του. Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Nasdaq.

Οι επενδυτές φαίνεται πως ατενίζουν το 2022 με αισιοδοξία και δεν πτοούνται ιδιαίτερα από το νέο πανδημικό κύμα που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αφού εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος από τη μετάλλαξη Όμικρον δεν θα εκτροχιάσει τις οικονομίες. Παρόλα αυτά οι προσδοκίες για άλλη μια ισχυρή άνοδο των μετοχών μοιάζουν αμφίβολες μετά τα υπερβολικά κέρδη του 2021.

Η αγορά εκτιμά πως ο αντίκτυπος της νέας μετάλλαξης θα είναι “αρκετά ήπιος” παρά το γεγονός ότι το νέο στέλεχος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Προβλέπει ακόμα ότι είναι απίθανο να οδηγήσει σε “lockdown” τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Scott Wren, αναλυτής του Wells Fargo Investment Institute.

 • “Φαίνεται ότι οι αναφορές της περασμένης εβδομάδας που επιβεβαίωναν ότι η νέα μετάλλαξη δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο τα προηγούμενα στελέχη του ιού διατηρούν έναν θετικό ρυθμό στις αγορές και αυτή την εβδομάδα”, επισήμανε ο Χαράλαμπος Πισσούρος, επικεφαλής έρευνας στην JFD Group.

Σημειώνεται πως τα αμερικανικά CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων) συνέστησαν να μειωθεί ο χρόνος απομόνωσης στις 5 ημέρες για τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και παράλληλα εισηγήθηκε άλλες 5 ημέρες με χρήση μάσκας όταν έρχονται σε επαφή με τρίτους.

Στα μάκρο της ημέρας, την ανοδική τους πορεία συνέχισαν και τον Οκτώβριο οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, με τον ρυθμό αύξησης ωστόσο να επιβραδύνεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller, εντείνοντας την αίσθηση ότι η αγορά κατοικιών “ψύχεται” μετά από έναν και πλέον χρόνο φρενήρων πωλήσεων. Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης κατέγραψε τον Οκτώβριο αύξηση κατά 19,1% σε ετήσια βάση, μετά από ετήσια άνοδο 19,7% τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ πρόσθεσε 0,5 μ.β. στο 1,48%, ενώ το δολάριο κέρδισε 0,1% στις 96,14 μονάδες.

 • Στο ταμπλό, o βιομηχανικός Dow πρόσθεσε 0,26% στις 36.398,21 μονάδες. O ευρύτερος S&P 500, ενώ κατέγραψε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 0,13%, εντέλει υποχώρησε κατά 0,1% στις 4.786,36 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 0,56% στις 15.781,72 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Walt Disney (+1,54%), Boeing (+1,48%) και Walmart (+1,45%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Salesforce (-1,08%) και Nike (-0,69%).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν η μετοχή της Digital Turbine, η οποία έχασε 1,73%, παρόλο που η εταιρεία μέσων ενημέρωσης και κινητών επικοινωνιών ανακοίνωσε πολυετή συνεργασία με τη Google.

Η Kiniksa Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι μια δοκιμή Φάσης 3 της mavrilimumab για τη θεραπεία του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (ARDS) που σχετίζεται με την covid-19 απέτυχε να επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Η μετοχή υποχώρησε σήμερα κατά 2,88%.

Στα εταιρικά νέα η Apple ανακοίνωσε χθες ότι έκλεισε το σύνολο των 12 καταστημάτων της στη Νέα Υόρκη για αγορές καθώς τα περιστατικά μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού αυξήθηκαν σε εθνικό επίπεδο. Οι πελάτες της εταιρίας θα μπορούν να παραγγέλνουν προϊόντα μέσω του διαδικτύου και να τα παραλαμβάνουν από τα καταστήματα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Apple. Η μετοχή της έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,58%.

Νέα κέρδη κατέγραψε ο χρυσός, για τρίτη συνεδρίαση εντός των τεσσάρων τελευταίων, μολονότι η ισχύς που δείχνει το δολάριο των ΗΠΑ περιέκοψε μέρος της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισε έτσι 2,10 δολ. ή 0,1%, κλείνοντας στα 1.810,90 δολ. ανά ουγγιά, μετά τη χθεσινή πτώση 0,2%. Το μέταλλο άγγιξε ενδοσυνεδριακό υψηλό 1.821,60 δολ., σε επίπεδα που δεν είχε δει από τις 19 Νοεμβρίου, πριν υποχωρήσει από αυτά τα επίπεδα αργότερα μέσα στη συνεδρίαση.

Η διακύμανση της τιμής είναι σχετικά μικρή ήδη από τον Νοέμβριο, καθώς οι ανησυχίες για την μετάλλαξη Όμικρόν του κορονοϊού, αλλά και η αβεβαιότητα για το κατά πόσον οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών θα μπορέσουν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, έχουν δημιουργήσει κλίμα αναμονής στις αγορές.

 • Οι επενδυτές, σε αυτό το κλίμα, αγοράζουν κυρίως κρατικό χρέος οδηγώντας τις αποδόσεις χαμηλότερα. Μια κάποια προγενέστερη αδυναμία του δολαρίου παρείχε κάποια στήριξη στα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται καταφύγιο έναντι της αβεβαιότητας και του πληθωρισμού.

Ωστόσο, το δολάριο κέρδισε κάποιο έδαφος την Τρίτη, πιέζοντας τα πολύτιμα μέταλλα, μολονότι η απόδοση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή, με την εξαίρεση ορισμένων βραχυπρόθεσμών κύκλων.

 • Ορισμένοι ειδικοί στα βασικά εμπορεύματα ανησυχούν ότι οι προοπτικές για τα πολύτιμα μέταλλα θα πληγούν καθώς η Federal Reserve θα κινηθεί επιθετικότερα, αυξάνοντας τα επιτόκια μέσα στο 2022.

“Όταν αυξάνονται τα επιτόκια, το κόστος ευκαιρίας κατοχής του χρυσού αυξάνεται επίσης, πιέζοντας καθοδικά τις τιμές”, ανέφερε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AvaTrade, σε σημερινό σημείωμά του.

 • Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Μαρτίου έχασε 3,9 σεντς ή 0,9%, στα 4,433 δολ. η λίβρα, η πλατίνα Ιανουαρίου πρόσθεσε 10,20 δολ. ή 1,1%, κλείνοντας στα 979,40 δολ. η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Μαρτίου σημείωσε άνοδο 54,10 δολ. ή 2,8%, κλείνοντας στα 2.000,60 δολ. ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το “ψυχολογικό” όριο των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τις 19 Νοεμβρίου.

Ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε επίπεδα που είχαν να δουν από τα τέλη Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας την τέταρτη συναπτή συνεδρίαση με κέρδη άνω του 1%, στο ισχυρότερο σερί τους από τα τέλη Μαΐου του 2020.

Τα κέρδη στηρίζονται στην αύξηση της χειμερινής ζήτησης και στις ελπίδες ότι η μετάλλαξη Όμικρόν του κορονοϊού θα έχει μικρή μόνον επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη διεθνώς.

Οι χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι λόγω των εορτών των Χριστουγέννων πιθανόν να διευρύνουν τη μεταβλητότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να μην επιβάλει επιπλέον περιορισμούς εν όψει του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς ενισχυσε τη δυναμική του πετρελαίου.

Η ταξιδιωτική κίνηση έχει επηρεαστεί αρνητικά λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στα πληρώματα των αεροσκαφών ανά τον κόσμο , ωστόσο τα αμερικανικά CDC συστήνει ήδη από εχθές όσοι είναι ασθενείς με Covid-19 και έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα να τίθενται σε καραντίνα 5 και όχι 10 ημερών, λόγω της ηπιότητας της Όμικρόν.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, κέρδισε 1,18 δολ. ή 1,5%, κλείνοντας στα 79,40 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου, κέρδισε 1,16 δολ. ή 1,6%, κλείνοντας στα 76,75 δολ. το βαρέλι

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν τη νέα τεράστια διασπορά του κορονοϊού σαν πιθανό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη διεθνώς. Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στην Moody’s Analytics, υποβάθμισε την προβλέψη του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο του 2022 σε 2,2% από 5,2% νωρίτερα.

 • Οι αναλυτές όσον αφορά το πετρέλαιο στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη σύνοδο των χωρών μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και των εταίρων τους στο ευρύτερο καρτέλ του OPEC+, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 4 Ιανουαρίου.

Στον σχεδιασμό του OPEC+ βρίσκεται η αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής των χωρών του κατά συνολικά 400.000 βαρέλια αργού σε ημερήσια βάση από τις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο στη σύνοδο ο σχεδιασμός θα μπορούσε να αλλάξει.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

***

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε:Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.