29.9.2021- Το πρωϊνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (από την Καλλιόπη Βαρδάκα)

Συμμαχία με Αίγυπτο, Ισραήλ, καλές σχέσεις με Αραβικά κράτη, Πρεσβεία στη Λιβύη, μοιρασιά του Ιονιου, η μισή Ευρώπη στα Ελληνικά σύνορα, ο Μακρόν έστειλε αεροπλανοφόρο, οι ΗΠΑ κοντά μας. Τι θέλετε; Να βάλουμε πάλι τον Κοτζιά και τον Τέρενς;


Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο

Το σκυλάκι, αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό με υπέροχα λουλούδια, φυτεύεται την άνοιξη και αποτελεί χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου, με πλούσια βλάστηση. Θα βρούμε σκυλάκια σε νάνες ποικιλίες από 20-40 εκατοστά, μεσαίου ύψους από 40-60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60-120 εκατοστά. Αν και πολυετές φυτό, συνήθως φυτεύεται ως ετήσιο σε κήπους και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς.


 • Tο σπήλαιο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, στην έρημο του Ιορδάνη ποταμού

  • Το σπήλαιο στην έρημο, που έζησε για 47 χρόνια η Οσία Μαρία η Αιγυπτία!

  Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία κατόρθωσε με τη Χάρη του Θεού να μεταμορφώσει την ψυχή της και από γυναίκα ελευθέρων ηθών να ανακηρυχθεί Οσία από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η ίδια έζησε σαν αγρίμι σε ένα σπήλαιο για 47 χρόνια, φτάνοντας την ασκητική ζωή σε ένα άλλο επίπεδο και έχοντας ως μοναδικό σύντροφο το Θεό, στον οποίο προσευχόταν όλη μέρα. Στο σπήλαιο αυτό στην έρημο του Ιορδάνη ποταμού η Οσία Μαρία η Αιγυπτία κατόρθωσε να βρει αυτό που ζητούσε, τη Χάρη του Θεού και τη βοήθεια Του.

  • Η άσωτη ζωή

  Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση η Οσία Μαρία γεννήθηκε στην Αίγυπτο, την περίοδο, που στην εξουσία βρισκόταν ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός (527 – 565 μ.Χ.). Ωστόσο, από την ηλικία των 12 ετών ζούσε άσωτη ζωή ως γυναίκα ελευθέρων ηθών και για πολύ καιρό ασκούσε το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Κάποια στιγμή αποφάσισε να πάει στα Ιεροσόλυμα όχι όμως για να προσκυνήσει, όπως ο περισσότερος κόσμος, αλλά πιστεύοντας ότι εκεί θα έβρισκε περισσότερους «πελάτες». Όταν έφτασε όμως η ώρα να πάει και αυτή να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό συνέβη ένα γεγονός, που της άλλαξε όλη τη ζωή.

  • Το θαύμα στο ναό

  Τη στιγμή, που ετοιμαζόταν να μπει στο ναό κάποια δύναμη την εμπόδισε να προχωρήσει. Συγκλονισμένη στάθηκε μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, ζήτησε συγχώρεση με όλη τη δύναμη της ψυχής της και Της ζήτησε να τη βοηθήσει. Πράγματι με τη βοήθεια της Παναγίας μπήκε στο ναό και προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό, ενώ σχεδόν αμέσως μετά άκουσε μία φωνή που της έλεγε να πάει στην έρημο, πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό.

  • Στο δρόμο της πέρασε και από την ιερά μονή του Ιωάννη του Βαπτιστού, όπου κοινώνησε και αμέσως μετά εξαφανίστηκε στην έρημο. Έζησε εκεί 47 ολόκληρα χρόνια, σαν αγρίμι και η ίδια, χωρίς να συναντήσει άνθρωπο κατορθώνοντας να βρει τελικά αυτό που ζητούσε. Η Οσία Μαρία, παρά το άσχημο ξεκίνημα στη ζωή της, αποτέλεσε παράδειγμα ασκητικού βίου και γι’  αυτό τιμήθηκε και από την Εκκλησία.

 • Νόμοι της Φυσικής στην πολιτική

Ερωτηθείσα ποιος από τους νόμους της Φυσικής θα μπορούσε να έχει ισχύ και στην πολιτική, η καγκελάριος, διδάκτωρ Φυσικής, πρότεινε τον νόμο της βαρύτητας: «Δίχως μάζα, δεν υπάρχει βάρος».

 • Προφανώς, δίχως εκλογική μάζα, δεν υπάρχει πολιτικό βάρος, αλλά η μεγάλη μάζα των δύο κομματικών πυλώνων του μεταπολεμικού συστήματος μήπως οδηγούσε σε μεγάλη αδράνεια; Οι πολιτικοί και οι αναλυτές τη βάφτιζαν σταθερότητα.

Το CDU/CSU και το SPD έπαιζαν σταθεροποιητικό ρόλο στη γερμανική πολιτική. «Δεδομένου του πόσο περίπλοκο είναι το σύστημα, βοηθούσε που υπήρχαν δυο μεγάλα, σταθερά κόμματα που μπορούσαν να οργανώσουν ξεκάθαρες πλειοψηφίες και να συνεργαστούν εάν ήταν απαραίτητο», ανέφερε στους FT ο Jan-Werner Mueller, καθηγητής Πολιτικής στο Πρίστον.

Διατυπώνονται ανησυχίες πως η μείωση της επιρροής του παλιού δίπολου θα οδηγήσει σε πολιτική παράλυση και σε ασταθείς κυβερνήσεις. Απορρίπτει την ιδέα ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς, νικητής των εκλογών. «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Γερμανία είχε πάντα συνασπισμούς -σ.σ.: κυβερνητικούς γάμους είχε, αλλά όχι και τρεις συγκατοίκους- και ήταν πάντα σταθερή».

Σταθερά είναι δύσκολο να σπρώξεις την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης. Ξέρετε γιατί; Επειδή έχει μεγάλο βάρος, η πρώτη αυθόρμητη απάντηση. Το βάρος, όμως, είναι μια δύναμη που τραβάει τα αντικείμενα προς τα κάτω. Η Γερμανία έχει μεγάλη αδράνεια, αντιστέκεται στις αλλαγές της κινητικής της κατάστασης.

Η μάζα της είναι το μέτρο της αδράνειάς της. Προφανώς και έχουν ενδιαφέρον η ακραία μεταβλητότητα στις δημοσκοπικές επιδόσεις των τριών κομμάτων, η μη αναμενόμενη μέχρι πριν από δύο μήνες άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών, η αισθητή πτώση της στήριξης προς το CDU/CSU και οι Πράσινοι, που αρκούνται, όμως, στην τρίτη θέση, αλλά το σύνολο της ενέργειας δεν μεταβλήθηκε στο πολιτικό σκηνικό. Ανέβηκε η θερμοκρασία και φυσικά αυξήθηκε η εντροπία. Άλλωστε, οι πιθανότητες να βρίσκεται ένα σύστημα σε πιο περίπλοκη απεικόνιση είναι πολύ περισσότερες από το να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1781438/nomoi-tis-fusikis-stin-politiki


 • Άστο να πάει… Nevermind… «δε γ….ται»

Όταν οι Nirvana είπανε πριν από 30 ακριβώς (στις 24 Σεπτεμβρίου) χρόνια Nevermind δεν εννοούσαν την αυτολεξεί ελληνική μετάφραση, αλλά μια αποστροφή και επιθετική παραίτηση τύπου «δε γ…ται», η οποία ταιριάζει άψογα στη σημερινή εποχή.

Τριάντα χρόνια πριν, το αυτοκαταστροφικό τρίο από το Σιάτλ ξεπέρασε σε δημοτικότητα, κοινωνική επιδραστικότητα και δημιουργική έξαρση όλες τις (καλύτερες) συγγενείς και «ομόσταυλες» μπάντες της εποχής.

Το Nervermind είχε (και έχει) μια δύναμη που ο σωστός τρόπος μέτρησής της, είναι οι εφηβικές ορμόνες, υλικό που θα μπορούσε ως γνωστόν να κινήσει και διαστημικό λεωφορείο.

 • Οι τρεις τύποι, ο Νοβόσελικ, ο Γκρολ και ο Κομπέιν, είχαν ήδη μια συγκεκριμένη πείρα από το πρώτο τους άλμπουμ μετά το Blew που είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια νωρίτερα.

Το Nevermind όμως ήταν κάτι άλλο. Καταρχάς, είχε το παραγωγικό άγγιγμα του Μπουτς Βιγκ (ολογράφως: Garbage και όλος ο κόσμος) που του έδινε το «θεωρητικό πλαίσιο» για να εφαρμοστεί σωστά η κατακλυσμική στρατηγική του.

 • Ο Κομπέιν, ένας από τους πιο εμπνευσμένους ανθρώπους που πάτησαν τον πλανήτη, «σάρωσε» δημιουργικά τα 12 αρχικά κομμάτια, εκ των οποίων έγραψε μόνος του τα 10.

Στο Smells Like Teen Spirit, η μουσική βόμβα υδρογόνου που ανοίγει το δίσκο όμως, είναι συλλογική προσπάθεια. Το πεντάλεπτο αγχωτικό παραμάζωμα, με το γρέζι και το θολό βίντεο κλιπ που στην πρώτη θέαση-άκουσμα δεν ήξερες αν το έχει βγάλει κάποια εφηβική αμερικάνικη μπάντα ή κάποιο death συγκρότημα της εποχής, άνοιγε έναν καινούργιο μουσικό δρόμο, πολύ πέρα από τα περιορισμένα όρια του grunge.

 • Τριάντα χρόνια μετά ο Κομπέιν δεν υπάρχει. Σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που ακολουθεί τις μυθικών διαστάσεων αυτοκαταστροφικές φυσιογνωμίες, έβαλε τέρμα στη ζωή του τρία χρόνια αργότερα, γράφοντας μεταξύ άλλων στο σημείωμα «better to burn out, than to fade away».

Οι άλλοι δύο διάλεξαν διαφορετικούς δρόμους. Ο Νοβόσελικ παίζει με διάφορο κόσμο, όντας σχετικά χαμηλού προφίλ, ο Γκρολ όμως είναι η ακριβής αποτύπωση του 50άρη ροκ σταρ με τη δεινοσαυρικών διαστάσεων μπάντα. Αν οι Foo Fighters έφταναν κάπου στο 50% της δημιουργικότητας των Nirvana, ίσως θα μπορούσε να γίνει ο «Μικ Τζάγκερ του 2040».

 • Τριάντα χρόνια μετά, το Nevermind έχει γίνει τα πάντα: από διάσημο μπλουζάκι, μέχρι…μήνυση του τότε μωρού της φωτογραφίας εξωφύλλου για πνευματικά δικαιώματα, στην πιο meta υλοποίηση του νοήματός της. Κοινώς, Nevermind μωρέ…

Τις δέκα Περιφέρειες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για τις Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία.

 • Η επιχείρηση εμβολιαστικής κάλυψης έχει δυστυχώς αποτύχει, με αιτίες την καθυστερημένη και ανεπαρκή τροφοδοσία της Ελλάδας με εμβόλια, τα υπεραισιόδοξα και αυστηρά επικοινωνιακά κριτήρια στους κυβερνητικούς χειρισμούς, που εκφράστηκαν από αρκετά στελέχη, προεξάρχοντος του υφυπουργού κ. Σκέρτσου (λανθασμένα στατιστικά, επιτηδευμένη χρήση στατιστικών της διαδικασίας κ.λπ.) και φυσικά, η γιγαντωμένη στην Ελλάδα δυσπιστία, έως και αντιεπιστημονικός σκοταδισμός που κέρδισε σημαντικό έδαφος.

H χώρα είναι μόλις έβδομη από το τέλος, στη διάθεση των δόσεων που έχει λάβει, σύμφωνα με το ECDC.

O κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε επίσης ότι τον εμβολιασμό τους έχουν ολοκληρώσει 6.060.000 πολίτες, δηλαδή το 57,7% του γενικού πληθυσμού και 67,2% του ενήλικου πληθυσμού. Σημειώνεται ότι ο ακριβής αριθμός, με βάση την επίσημη πληθυσμιακή καταγραφή της Ελλάδας το 2020, είναι 56,53% επί του γενικού πληθυσμού.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει, δεδομένων των συμφωνιών με την ΕΕ για το 2021, 27.576.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 16.140.000 πολιτών.

Αναμένεται να παραλάβουμε 13.900.000 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, 1.896.000 δόσεις από την Moderna, 7.080.000 δόσεις εμβολίου από AstraZeneca και 4.700.000 Johnson & Johnson.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει παραλάβει 12.177.000 δόσεις Pfizer, 1.896.000 δόσεις Moderna, 3.830.400 AstraZeneca και 765.000 δόσεις Johnson & Johnson.

Οι 12 εκατ. εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης έχουν γίνει ως εξής:

 • Με το εμβόλιο της Pfizer έγιναν 8.995.116 δόσεις, ποσοστό 74,6% των εμβολιασμών
 • Με το εμβόλιο της Moderna έγιναν 1.096.647 δόσεις
 • Με το εμβόλιο της AstraZeneca έγιναν 1.540.288 δόσεις
 • Με το εμβόλιο της Johnson & Johnson έγιναν 431.640 δόσεις

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δωρεά 1.540.000 δόσεων εμβολίου AstraZeneca σε 10 χώρες. Επίσης η Ελλάδα συμμετέχει με 510.000 δόσεις στο πρόγραμμα covax και βρίσκεται σε διαδικασία και για πώληση σε τρίτες χώρες εμβολίων AstraZeneca και Pfizer.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 11.100 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 9.200 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.086 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 648 στα ιατρεία, και 1438 κατ οίκον.


ΔΕΗ – ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 • Πριν από την ίδρυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, το 1950, η μερικώς ηλεκτροδοτούμενη Ελλάδα έπαιρνε ρεύμα από διάφορες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μερικώς ηλεκτροδοτούμενη παρέμεινε η Ελλάδα και μετά την ίδρυση της ΔΕΗ. Ας μην φανταστεί κανείς μόνον απομακρυσμένα ορεινά χωριά ή νησιά της άγονης γραμμής. Και στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπήρχαν σπίτια χωρίς ηλεκτρικό.

 • Αλλά και στις ηλεκτροδοτημένες περιοχές, η παροχή του ρεύματος δεν ήταν διαρκής και τα σπερματσέτα δεν έλειπαν από κανένα σπίτι.
 • Τα πράγματα έφτιαξαν από το 1970 και μετά, όταν δημιουργήθηκε το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και το ηλεκτρικό ρεύμα έγινε κοινωνικό αγαθό για όλους.

Από τις διάφορες εταιρίες έως την ΔΕΗ

 • Η Ελλάδα πρωτοείδε ηλεκτρικό φως το 1889. Πρώτα πρώτα ηλεκτροδοτήθηκαν τα ανάκτορα, το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας και η γύρω περιοχή. Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κατασκευάστηκε από τη Γενική Εταιρία Εργοληψιών και βρισκόταν στην οδό Αριστείδου.

Την ίδια χρονιά ηλεκτροδοτήθηκε η Θεσσαλονίκη, που τότε ήταν πόλη της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στον τόπο μας πολυεθνικές εταιρίες ηλεκτρισμού και παίχτηκαν διάφορα συμφέροντα. Στο τέλος της δεκαετίας του ’20 είχαν ηλεκτροδοτηθεί αρκετές ελληνικές πόλεις με πληθυσμό άνω των 5000 κατοίκων.

Στις περιοχές που δεν συνέφερε τις εταιρίες να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, κατασκευάστηκαν μικρά εργοστάσια, ιδιωτικά ή δημοτικά. Tη χρονιά που ιδρύθηκε η ΔΕΗ, υπήρχαν στη Ελλάδα περισσότερες από 400 τέτοιες επιχειρήσεις.
 • Το ρεύμα που παρήγαγαν ήταν χαμηλής ποιότητας, μειωμένης τάσης και πολύ ακριβό. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν ήταν κοινωνικό αγαθό. Τα φτωχά νοικοκυριά συνέχισαν να πορεύονται με μασίνα, σκάφη και λάμπα πετρελαίου.
Από το 1956 η ΔΕΗ άρχισε να εξαγοράζει τις επιχειρήσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Η Πάουερ
Η Αθήνα και ο Πειραιάς από τη δεκαετία του ’30 και μετά ηλεκτροδοτούνταν από την (περίφημη να την πω ή διαβόητη;) Πάουερ. Η Power and Traction Finance Company Ltd. ίδρυσε την Ηλεκτρική Εταιρία Αθηνων-Πειραιώς ΗΕΑΠ. Οι Αθηναίοι την αποκαλούσαν Πάουερ ή Ηλεκτρική. Τα γραφεία της στην Αθήνα βρίσκονταν στην οδό Σταδίου 4, στο μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Κατόπιν μεταφέρθηκαν στην οδό Πειραιώς.
 • 1933. Σκίτσο του Φωκίωνα Δημητριάδη
 • Άλλη θυγατρική της Πάουερ ήταν η Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών με τα σαραβαλιασμένα τραμ, τις αυθαιρεσίες, τις ανατιμήσεις, τα αραιά δρομολόγια και τις απροειδοποίητες αλλαγές στάσεων.
 •  

Τα γραφεία της Ηλεκτρικής του Πειραιά βρίσκονταν στη λεωφόρο Σωκράτους 11 (μετονομάστηκε σε Βασιλέως Κωνσταντίνου και σήμερα λέγεται Ηρώων Πολυτεχνείου).

 • Τα γραφεία της Πάουερ στην οδό Πειραιώς, 1959. Φωτογραφία από το αρχείο της ΔΕΗ.

Η Πάουερ συνυπήρξε με τη ΔΕΗ για μία δεκαετία, από το 1950 ώς τις 31.12.1960, που εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ.  Στις τρεις δεκαετίες παρουσίας της Πάουερ στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές είχαν σοβαρά προβλήματα με την εταιρία.


Η μάχη της Ηλεκτρικής

Όταν οι γερμανοί ξεκουμπίζονταν από τον τόπο μας, έβαλαν σ’ εφαρμογή το σχέδιο καταστροφής υποδομών. Υποχωρούσαν και ανατίναζαν. Στις 13 Οκτωβρίου 1944 στην απόπειρά τους να καταστρέψουν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, το γερμανικό τμήμα ανατινάξεων βρέθηκε αντιμέτωπο με το 6ο Ανεξάρτητο Τμήμα του ΕΛΑΣ και με ομάδα ένοπλων εργαζόμενων της Ηλεκτρικής. Έγινε μάχη και η νίκη των αγωνιστών εξασφάλισε τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της Αθήνας και του Πειραιά.


Για τη μάχη της Ηλεκτρικής μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ.


Η Πάουερ στη δεκαετία του ’30 άρχισε να προωθεί τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και τις ευκολίες των ηλεκτρικών συσκευών με μία σειρά διαφημίσεων, τύπου αμερικάνικο όνειρο.

Στη δεκαετία του ’30, δεκαετία εσωτερικής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η απόσταση που χώριζε τους φτωχούς από τους ευκατάστατους μεγάλωσε. Οι ευκατάστατοι αποκτούσαν διάφορα είδη, που οι φτωχοί τα έβλεπαν μόνον στον ύπνο τους.

Ο πλήρης ηλεκτρικός εξοπλισμός: φωτιστικά, σκούπα, παρκετέζα, τσαγιερό, σίδερο, θερμάστρα, εστία, πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, ανεμιστήρας, ραδιόφωνο, φρυγανιέρα, μπρίκι, μέχρι και τρενάκι, που παρουσιάζουν οι παραπάνω διαφημίσεις, για πολλούς ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ για άλλους ήταν μέσο για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες και να επιδείξουν την κοινωνική τους επιφάνεια. Και μια που στη δεκαετία του ’30 έσκαγε το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, η οικονομική επιφάνεια ορισμένων πλούσιων ήταν το λιγότερο ελέγξιμη.

Με τις κοινωνικές ανισότητες δεδομένες, ο Φωκίων Δημητριάδης φιλοτέχνησε κάποιες από τις διαφημίσεις της Ηλεκτρικής Εταιρίας, με αεράτες κυρίες, καλοβαλμένους κυρίους και υπηρέτριες, που δημοσιεύτηκαν στον αθηναϊκό τύπο το 1932 και 1933.

 • Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ηλιακή καταιγίδα που θα καταστρέψει το ίντερνετ για μήνες

Ένα ηλιακό φαινόμενο έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς είναι πολύ πιθανό να συμβεί και να «ρίξει» το διαδίκτυο για μήνες.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για ένα τεράστιο φαινόμενο του ήλιου, το οποίο θα μπορούσε να καταστρέψει για μεγάλο διάστημα το διαδίκτυο. Συνήθως οι ηλιακοί άνεμοι που έρχονται προς τη Γη οδηγούνται από την ιονόσφαιρα προς του πόλους προστατεύοντας τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ωστόσο, αυτή τη φορά θα «σκάσει» ένα πολύ δυνατό τέτοιο φαινόμενο, ηλεκτρικά αγώγιμο, που αν δεν αποκρουσθεί από την ιονόσφαιρα και εισέλθει στην Γη μπορεί να επηρεάσει οτιδήποτε σχετίζεται με ηλεκτρισμό και να «ρίξει» το ίντερνετ με τέτοιο τρόπο που θα είναι δύσκολο να επανέλθει άμεσα.

 • Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στη διάσκεψη επικοινωνίας δεδομένων SIGCOMM 2021, ο κόσμος δεν θα είναι έτοιμος για ένα τέτοιο γεγονός και θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τη σύγχρονη ζωή.

Επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέφερε: «Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι με την πανδημία είδαμε πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος.

Δεν υπήρχε πρωτόκολλο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανθεκτικότητα στο διαδίκτυο. Η υποδομή μας δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για μια ηλιακή εκδήλωση τόσο μεγάλης κλίμακας».

 • Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει περίπου μια φορά τον αιώνα.

Τον Μάιο του 1921, υπήρξαν αναφορές για πυρκαγιές που ξέσπασαν σε αίθουσες ελέγχου ισχύος στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ενώ σε αρκετά μέρη σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν προβλήματα με την ηλεκτρική τους ενέργεια.

Ένας Γεωφυσικός του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου δήλωσε ότι ο κόσμος μας έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ τα τελευταία 100 χρόνια που ένα ηλιακό γεγονός παρόμοιο με εκείνο του 1921 θα έφερνε την καταστροφή.

 • «Οι επιπτώσεις είχαν να κάνουν με παρεμβολές σε ραδιοεπικοινωνίες, τηλεγραφήματα και τηλεφωνικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν το 1921.

Οτιδήποτε σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό δεν ήταν τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους το 1921 σε σχέση με σήμερα», ανέφερε.

 • Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα, τόνισε:

«Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορούν να φορτίσουν την ατμόσφαιρα και να εμποδίσουν τη μετάδοση σημάτων για μέρες. Οι ισχυρότερες μπορούν να βλάψουν ή και να καταστρέψουν δορυφόρους».


 • Το γράμμα μιας 80χρονης γυναίκας στη φίλη της δίνει μαθήματα ζωής σε όλους μας…

“Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην αναβάλω οτιδήποτε μπορεί να φέρει γέλιο και λάμψη στη ζωή μου”.

Ένα γράμμα που αξίζει να διαβαστεί…

«Αγαπημένη μου φίλη,

Διαβάζω περισσότερο και ξεσκονίζω λιγότερο.

Κάθομαι στην αυλή και θαυμάζω τη θέα χωρίς να τρελαίνομαι με τα αγριόχορτα που πάλι βγήκαν στον κήπο. Περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου και λιγότερο κάνοντας δουλειές.

Όποτε είναι δυνατό, πρέπει να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα σύνολο εμπειριών που πρέπει να απολαύσουμε, όχι να υπομείνουμε. Προσπαθώ να εντοπίσω αυτές τις στιγμές πια και να τις εκτιμήσω.

Δεν “φυλάω” τίποτα. Χρησιμοποιώ το καλό, πορσελάνινο σερβίτσιο για οποιαδήποτε μικρή “ειδική” περίσταση παρουσιαστεί.

Φοράω την καλή μου ζακέτα όταν πηγαίνω για ψώνια.

Δεν κρατάω το ακριβό μου άρωμα για επίσημες συγκεντρώσεις, αλλά το φοράω για τους ταμίες στην τράπεζα και τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

Οι φράσεις “κάποτε” ή “μια απ’ αυτές τις μέρες” χάνουν το νόημά τους για ‘μένα. Αν αξίζει να δω, ν’ ακούσω ή να κάνω κάτι, θέλω να το δω, να το ακούσω και να το κάνω τώρα.

 • Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι άνθρωποι αν ήξεραν ότι δεν θα βρίσκονται εδώ αύριο. Πιστεύω ότι θα καλούσαν τους συγγενείς και τους φίλους τους. Ίσως να τηλεφωνούσαν σε μερικού φίλους για να απολογηθούν για παρελθοντικές φιλονικίες. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι θα έβγαιναν για να φάνε στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Μαντεύω… δεν ξέρω.

Είναι όλα αυτά τα μικρά, μισοτελειωμένα πράγματα που θα με θύμωναν αν ήξερα ότι οι ώρες μου είναι μετρημένες. Θα θύμωνα, επειδή δεν έγραψα τα γράμματα που θα ‘πρεπε να έχω γράψει. Θα θύμωνα επειδή δεν είπα αρκετά στον άντρα και τους γονείς μου πόσο τους αγαπώ.

 • Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην αναβάλω, φυλάξω ή κρατήσω πίσω οτιδήποτε μπορεί να φέρει γέλιο και λάμψη στη ζωή μου.

Και κάθε πρωί, όταν ανοίγω τα μάτια μου, λέω στον εαυτό μου ότι η μέρα που έρχεται είναι μοναδική. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε ανάσα είναι ένα αληθινό δώρο Θεού.

 • Ίσως η ζωή μας εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά απ’ αυτό που είχαμε θελήσει. Όσο όμως είμαστε εδώ, μπορούμε να χορεύουμε!»

Πηγή: Brightside


EΠIΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ