29.9.2021- Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο… (του Απόστολου Μάνθου)

Οι ανοδικές και οι καθοδικές αγορές διαφέρουν πολύ ως προς το συναίσθημα και τη δυναμική των τιμών. Τα χρήματα που γίνονται στις αγορές που κυριαρχούν οι ταύροι μπορούν εύκολα να επιστραφούν πίσω όταν βγουν παγανιά οι αρκούδες, οπότε μια ανοδική τάση μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνη όταν φτάνει στο τέλος της και ακολουθήσει μια πραγματική μακροπρόθεσμη πτωτική αγορά.

  • Οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται το χρηματιστήριο στο σύνολό του ως bullish ή bearish, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε γράφημα μπορεί να είναι κατά καιρούς ανεξαρτήτως γενικής τάσης στη δική του ξεχωριστή ανοδική ή καθοδική πορεία.

Ακολουθούν δέκα δυνατά σημάδια που αποδεικνύουν ότι ένα γράφημα βαδίζει τον ανήφορο:

Η τιμή είναι πάνω από τους απλούς κινητούς μέσους όρους των 50 και των 200 ημερών.
Η τιμή απέχει μια ανάσα από τα υψηλά όλων των εποχών.
Οι πτωτικές διορθώσεις που υφίστανται στην τιμή μιας αξίας αναπηδούν εύκολα πάνω σε βασικούς βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους ενώ φρενάρουν στη κυριολεξία πάνω στον 50ρη κινητό μέσο καθώς λειτουργεί ως ισχυρότατη στήριξη.
Οι επενδυτές εκπλήσσονται που το γράφημα συνεχίζει να πραγματοποιεί ράλι ανεξάρτητα από τις όποιες οικονομικές ανησυχίες.
Οι άσχημες ειδήσεις αγγίζουν μεν το γράφημα, αλλά τελικά η τιμή επιστρέφει εκεί που ήταν πριν από τη δημοσίευση των ειδήσεων, επειδή στο δρόμο τις είχε ήδη τιμολογήσει.
Η άπλετη ρευστότητα και οι συνεχόμενες εντολές αγοράς συνεχίζουν να ωθούν το γράφημα ψηλότερα, ακόμη και όταν έχει φτάσει σε υπερβολικές τιμές.
Το διάγραμμα δραπετεύει από ένα εύρος τιμών με ένα νέο υψηλό διασπώντας προηγούμενες αντιστάσεις.
Οι επενδυτές αρχίζουν και βρίσκουν πολλά “set up” για εισέλθουν σε περισσότερες από 10 διαφορετικές αξίες.
Ο φόβος το να ξεμείνουν μπουκάλα δίχως να έχουν εισιτήριο για το ανοδικό τραίνο αντικαθιστά τον φόβο της απώλειας χρημάτων από τις ξαφνικές πτώσεις.
Η πλειοψηφία των επενδυτών θεσμικών και μη δεν πιστεύει ότι το ράλι θα έχει συνέχεια και ότι το γράφημα ανά πάσα στιγμή θα καταρρεύσει.
Ο γενικά αποδεκτός ορισμός της εισόδου σε μια πτωτική αγορά είναι η απώλεια -10% με -15% των δεικτών των χρηματιστηριακών αγορών σε ένα διάστημα περίπου δύο μηνών. Η αγορά βέβαια από πιο μπροστά αρχίζει να δείχνει προειδοποιητικά σημάδια πτώσης. Η έγκαιρη διαπίστωση της κύριας πτωτικής αγοράς αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να διατηρήσετε τα κέρδη σας από την αγορά των ταύρων και να έχετε δυνάμεις να ανανεώσετε το χαρτοφυλάκιό σας στα έντονα κατεβάσματα των ισχυρών εταιρειών.

Ακολουθούν οκτώ σημάδια ότι οι αρκούδες ξύπνησαν πεινασμένες:

Η μετοχή ενώ ανοίγει πάνω το πρωί, καταλήγει να κλείνει χαμηλότερα σχεδόν κάθε μέρα και για αρκετές συνεδριάσεις.
Το διάγραμμα ενώ ήταν ο ηγέτης της αγοράς τώρα δυσκολεύεται στα διάφορα pullbacks να διατηρηθεί πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 50 ημερών παραδίνοντας σταδιακά έδαφος και ημερήσια κλεισίματα κάτω από αυτόν.
Οι δείκτες της αγοράς διαπραγματεύονται κάτω από τους απλούς κινούμενους μέσους όρους των 200 ημερών ενώ αυτοί αρχίζουν και παίρνουν μετά από πολύ καιρό καθοδική κλίση. Αυτή είναι ίσως μια άριστη προειδοποίηση για όλα τα άλλα διαγράμματα μετοχών μιας bearish χρηματιστηριακής αγοράς.
Αρχίζει να εκλύεται αβεβαιότητα σχετικά με τα μελλοντικά κέρδη των ισχυρών εταιρειών.
Αναπτύσσονται στο διάγραμμα σθεναρά επίπεδα αντίστασης ενώ αντιθέτως τα επίπεδα στήριξης είναι ακανόνιστα και σαθρά.
Το γράφημα σημειώνει χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά για πολλές συνεδριάσεις.
Υπάρχει παραπάνω φόβος και άγχος για τον επηρεασμό της τιμής από κάποιο γεγονός που μπορεί ή όχι να συμβεί.
Τα κεφάλαια με εμφανή τρόπο ρέουν έξω από το γράφημα καθώς ο όγκος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πτωτικής τάσης.
Όταν όλα αυτά ευθυγραμμιστούν, είναι καιρός να είστε πολύ προσεκτικοί.

  • Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη εταιρεία είναι ή πόσο εκπληκτικά είναι τα κέρδη της, η καθαρή πτωτική τάση μοιάζει με τυφώνα, προκαλεί καταστροφές σε όλα τα σκάφη ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα και σπουδαία είναι.

Η άμυνα είναι η καλύτερη πολιτική έως ότου η δράση των τιμών βρει «μπετό» και αρχίσει να κάνει υψηλότερα υψηλά και υψηλότερους πυθμένες στο χρονικό πλαίσιο που παρακολουθείτε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ

Chartswar.com Homepage – Αρχική