(29/8/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από το κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

Η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, της Υπενθύμισης, ω Υπενθύμηση: Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντί τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

Price to Earnings Ratios…

 • Tesla: 1170x
 • Amazon: 131x
 • Netflix: 89x
 • Microsoft: 40x
 • Apple: 38x
 • Google: 36x
 • Facebook: 36x

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ… ΤΟΥΒΛΩΝ, μετοχές εταιρειών με p/e 10 – 15 οδηγούνται στην Πυράν.


Price to Sales Ratios…

 • Tesla: 17x
 • Microsoft: 12x
 • Facebook: 11x
 • Netflix: 11x
 • Apple: 8x
 • Google: 7x
 • Amazon: 5x

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ… ΤΟΥΒΛΩΝ, μετοχές εταιρειών με p/sales κάτω και της μονάδας(!!) οδηγούνται στην Πυράν.

European equities are at a 100-year(!) low relative to US equities.

 • Εικόνα

ΑΛΦΑ: Δύσκολα να κάνει πίσω, πολύ δύσκολα… Και όχι επειδή το λένε οι ξένοι οίκοι, αφού η μτχ είναι υποτιμημένη. Εύκολα διπλώνει από την τρέχουσα τιμή της και μετά βλέπουμε. Με την γνωστή επιφύλαξη λόγω… Ελλαδιστάν.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ – απάντηση: Και εμείς χαμένα τα έχουμε, δεν έχει υπάρξει τέτοια περίπτωση, ειλικρινά απορούμε!

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ – απάντηση: “Εντολή” εξετελέσθη, δεν πιστεύουμε να έχετε παράπονο.

ΕΣΥΜΒ – απάντηση:  Φίλε Γιάννη, άσε να πάρουμε καμμία ανάσα. Θα στην ετοιμάσουμε, αλλά δεν χάνεις το τρένο.

ΠΕΤΡΟ – απάντηση: να μας διαβάζετε πιο προσεκτικά. Εδώ και ημέρες το γυρίσαμε το cd με perfect timing. Συντηρητικά γράφουμε για 5άρι…

ΕΛΙΝ – απάντηση: Καλύτερα θα ήταν να απευθυνθείτε απευθείας στην εταιρεία, αφού είστε επενδυτής μέτοχος της. Πράγματι, είναι θλιβερή τερματική περίπτωση. Τραγική αντιμετώπιση και κανένας σεβασμός στον ιδιώτη επενδυτή της.

 • ΑΡΑΓΕ  ο διευθύνων σύμβουλος της κ.Γιάννης Αληγιζάκης (πολύ αξιόλογος επιστήμονας) έχει κάτι να πει στους μικροεπενδυτές μετόχους της;
 • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΠΙΝΑΚΑ

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Σχόλιο: Σταθεροποιητική η εβδομάδα με τους τζίρους στο ναδίρ με την συσσώρευση να δείχνει ότι βαίνει προς το τέλος της. Πλέον τα stop τόσο στα Long ημερήσια όσο και στα εβδομαδιαία short είναι πολύ κοντά κάτι που μας κάνει να είμαστε σε
εγρήγορση για τις όποιες κινήσεις.

 • Το κλίμα με την Τουρκία συνεχίζει να είναι τεταμένο με τις πιθανότητες να
  συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα να είναι μεγάλες. Πλέον φαίνεται πως είναι
  και ο πιο ουσιαστικός ρόλος που βλέπουμε αυτή την εικόνα στην αγορά.

Τώρα αν μεγάλοι επενδυτές αποφασίσουν να κινηθούν χωρίς νέες εξελίξεις θα φανεί
σύντομα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αγορά θα μας δείξει την λύση σύντομα με
το σύστημα μας να μας έχει Long στο μεγαλύτερο μέρος των επιλογών μας σε
ημερήσιο έχοντας όμως πολύ κοντινές σοβαρές εβδομαδιαίες αντιστάσεις που θα
πρέπει να κατοχυρωθούν.

 • Πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει για την συνέχεια παρόλο που οι ξένες αγορές
  ίπτανται με το δικό μας χρηματιστήριο να υστερεί περισσότερο από βάθος, με
  αποτέλεσμα ο φόβος των μεγάλων επενδυτών να είναι μεγαλύτερος λόγω μίας
  δύσκολης εξόδου σε σημαντικό γεγονός. Αυτό από την άλλη το κάνει πολύ
  χειραγωγήσιμο, κάτι που το έχει αποδείξει και σε άλλες περιόδους.

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ – Σαν πολύ δεν κοιμήθηκε(;) – Είπαμε, αλλά όχι και έτσι…


Ηλίας Ζαχαράκης: Τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα…

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

 • Tesla’s market cap has increased 1,000% in the last year. Tesla’s sales are up 3% over the last year.
Kodak is now down over 90% from its high a month ago. $KODK

Εικόνα

Tesla crosses above 2,200.
1 week ago it traded at 2,001.
1 month ago it traded at 1,539.
2 months ago it traded at 959.
5 months ago it traded at 514.
1 year ago it traded at 214.

Εικόνα

Exactly one year ago, Tesla’s market cap was $38 billion vs. $51 billion for GM.
 • At $415 billion, Tesla’s market cap is now higher than the market cap of… GM Ford Fiat Chrysler Honda Hyundai Daimler Ferrari BMW & Volkswagen…. Combined!!!
 • Εικόνα
KI ALLH ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:
**
Οι αγορές μας στις επιλεγμένες μετοχές γίνονται πάντα σταδιακά και πάντα σε πτωτικά γυρίσματα, που οπωσδήποτε θα προκύψουν… Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προκύψει κάτι τέτοιο.

**

EYTYΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΑΣ ΔΡΟΣΙΖΟΥΝ.

 • ΓΡΑΦΟΥΝ λοιπόν και ΟΧΙ ΕΝΑΣ και ΔΥΟ: “Αν δεν υπάρξει με οιονδήποτε τρόπο ανάκαμψη της κερδοφορίας του κλάδου των ΤΡΑΠΕΖΩΝ, να μην περιμένουμε τίποτα από το Χ.Α. Απλά, θα τρωγόμαστε αναμεταξύ μας. (ΣΣ μ/μ: Προφανώς εννοούν… αναμεταξύ τους).
 • ΒΡΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ – δεν έχετε πάρει “Ντιπ, καταντιπ χαμπάρι” τις απίστευτες αποδόσεις που έχουν χαρίσει, χαρίζουν και θα χαρίζουν πολλές, πάρα πολλές δεκάδες μη τραπεζικών μετοχών;
 • Δεν φτάνει που ξεκλήρισαν 2,3,4,5 και βάλε φορές τους αναγνώστες επενδυτές και τα “Αστα να πάνε, πήγανε” κεφάλαια και συνεχίζετε να τους σερβίρετε με το ίδιο τροπάριο;

Αγκίστρωση (Anchoring)

 • Αγκίστρωση είναι η τάση που έχουν οι άνθρωποι να στηρίζονται υπερβολικά σε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα ή αρχικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων, αγνοώντας το υπόλοιπο κομμάτι της συνολικής πληροφόρησης ή νέες πληροφορίες που ενδεχομένως να προκύψουν.

Αυτές οι αρχικές πληροφορίες δρουν ως “άγκυρα”, επηρεάζοντας την σκέψη των ατόμων, τα οποία προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους βασιζόμενοι στο αρχικό σημείο αναφοράς ακόμα και κατά τη λήψη μεταγενέστερων αποφάσεων.

Η γνώση της συμπεριφοράς αυτής έχει πολλές εφαρμογές σε πολλούς τομείς των οικονομικών, όπως στις πωλήσεις, όπου η αρχική τιμή ενός προϊόντος τίθεται ψηλά με στόχο να “αγκιστρώσει” τους πιθανούς πελάτες σε μία υψηλή τιμή και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από αυτό το επίπεδο.

Παράδειγμα:
Η αρχική τιμή για την αγορά κάποιου σπιτιού ή περιουσιακού στοιχείου επηρεάζει σημαντικά τις προσφορές που θα προκύψουν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Αν ο πωλητής θέσει μια συγκεκριμένη τιμή, ο αγοραστής θα τείνει να κάνει αντιπροτάσεις γύρω από αυτή αντί να κάνει από την αρχή μια αντικειμενική, ανεξάρτητη τιμολόγηση του σπιτιού.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί η πληροφόρηση στο χρηματιστήριο για μια συγκεκριμένη μετοχή. Μια αρνητική είδηση για μια νεοεισηγμένη εταιρία θα προκαλέσει προκατάληψη στους επενδυτές και θα επηρεάσει τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις τους ακόμα κι αν αλλάξουν ραγδαία τα οικονομικά στοιχεία στις λογιστικές καταστάσεις της. Παρόμοια συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται και στην ψυχολογία της αγέλης. Σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις ενός προϊόντος παίζει και η ψυχολογική τιμολόγηση.

Ασύνδετες Πληροφορίες
Αγκίστρωση είναι επίσης και η χρήση άσχετων ή ασύνδετων δεδομένων για την αξιολόγηση ή την εκτίμηση κάποιας άγνωστης πληροφορίας. Οι άνθρωποι βασίζουν τις αποφάσεις τους σε πληροφορίες ή εκτιμήσεις που ήδη γνωρίζουν για να εκτιμήσουν νέες παραμέτρους, έστω κι αν αυτές δεν συνδέονται μεταξύ τους

Παράδειγμα:
Σε κάποια πειράματα στις ΗΠΑ ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν τα τέσσερα τελευταία στοιχεία του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης και μετά να κάνουν μία εκτίμηση για το πόσοι γιατροί υπήρχαν στην Νέα Υόρκη. Βρέθηκε αργότερα στις μετρήσεις ότι υπήρχε μεγαλύτερη από το κανονικό συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο τυχαίων γεγονότων.

Αγκίστρωση στις Επενδύσεις
Η αγκίστρωση επηρεάζει τους επενδυτές / traders / μετόχους όταν επιμένουν στην διακράτηση μετοχών οι οποίες διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή αγοράς τους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου τους.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς την αρχική τιμή αγοράς, “αγκιστρώνονται” σε αυτή και αρνούνται να ρευστοποιήσουν την επένδυση τους και να αναγνωρίσουν με αυτό τον τρόπο τις ζημιές τους, περιμένοντας να επανέλθει η μετοχή στα αρχικά επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Η παραπάνω επενδυτική συμπεριφορά μπορεί να εξηγηθεί κι από άλλες θεωρίες της Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής όπως είναι η Άρνηση, ο Συντηρητισμός και το Disposition effect.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.