29.7.2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (Νο.1)

Οι Αρχές θα έπρεπε να είχαν προσέξει ιδιαίτερα την εικόνα του ΓΔ και να άλλαζαν τον τρόπο στάθμισής του, μιας και οι συνεχείς Α.Μ.Κ. στον Τραπεζικό κλάδο, χαλάνε την εικόνα του συνόλου της Αγοράς.

 • Η Οικονομία έχει πάρει ήδη μπροστά, μετά από πολλά χρόνια. Μπορεί η πανδημία από τη μία να μας καθυστέρησε, αλλά από την άλλη έδωσε σημαντική ρευστότητα, κάτι που αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα.

Ένα άλλο “Σχέδιο Μάρσαλ” έπεσε σαν “μάννα εξ ουρανού” και για μία Χώρα που ήδη έχει γίνει πόλος έλξης Ξένων επενδύσεων, μιας και έχει μείνει σημαντικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, ήταν αρκετό για να δούμε καταστάσεις που έχουμε να βιώσουμε πολύ καιρό.

JP Morgan: Συστήνει υπεραπόδοση για τρεις από τις τέσσερεις Τραπεζικές μετοχές. Οι τιμές – στόχοι που προτείνει είναι: Alpha Bank 1,50 ευρώ, Eurobank 1,10 ευρώ, Εθνική Τράπεζα 3,30 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση είναι ουδέτερη και η τιμή – στόχος στα 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ (FAST FINANCE): Ουσιαστικά, υπάρχει μία ομάδα μετοχών που παραμένει σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών και άλλες οι οποίες έχουν ήδη δώσει, αλλά και συνεχίζουν να δίνουν αποδόσεις. Φυσικά κύριος υπαίτιος της άσχημης εικόνας είναι ο Τραπεζικός κλάδος.

 • Αυτό μαρτυρά πως η Αγορά από τη μία κοιτάει τα fundamentals και βραβεύει πλουσιοπάροχα τις Εταιρείες που αναπτύσσονται, από την άλλη δεν δίνει σημασία σε Εταιρείες οι οποίες παραμένουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στάσιμες.

Οι Αρχές θα έπρεπε να έχουν προσέξει ιδιαίτερα την εικόνα του ΓΔ και να αλλάξει ο τρόπος στάθμισής του, μιας και οι συνεχείς Α.Μ.Κ. στον Τραπεζικό κλάδο, χαλάνε την εικόνα του συνόλου της Αγοράς.

 • Η Οικονομία πάντως έχει πάρει ήδη μπροστά, μετά από πολλά χρόνια. Μπορεί η πανδημία από τη μία να μας καθυστέρησε, αλλά από την άλλη έδωσε σημαντική ρευστότητα, κάτι που αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα.

Ο Τραπεζικός κλάδος, σε μεγάλο βαθμό έχει αντικατασταθεί από το Κράτος (Ευρώπη) – “Πατερούλη”, που με αφορμή την κρίση μοίρασε και θα μοιράσει, σε κάποιες περιπτώσεις, πλουσιοπάροχα χρήματα, σε Εταιρείες και Εργαζομένους.

 • Στο ξεκίνημα της πανδημίας, η υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ήδη σε μία φάση σημαντικής ανάπτυξης, ενώ η Ελλάδα στο ξεκίνημα και με χαμηλή ρευστότητα.

Ένα άλλο “Σχέδιο Μάρσαλ” έπεσε σαν “μάννα εξ ουρανού” και για μία Χώρα που ήδη έχει γίνει πόλος έλξης Ξένων επενδύσεων, μιας και έχει μείνει σημαντικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια, ήταν αρκετό για να δούμε καταστάσεις που έχουμε να βιώσουμε πολύ καιρό.

 • Η Χώρα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που την κάνουν από τους καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς Παγκοσμίως, όχι μόνο στον Τουρισμό, αλλά και σε άλλους Βραχίονες της Οικονομίας.

Χρειάστηκε ένας Πιερρακάκης, για να μας αποδείξει ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, μιας και αυτό που πέτυχε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν θα το πετυχαίναμε ούτε σε 20 χρόνια.

 • Κανονικά θα έπρεπε να προσληφθεί με όρους Ιδιωτικής Οικονομίας, για να μην περάσει καν από το μυαλό του να αποχωρήσει από το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους Αιρετούς, μιας και έδειξε ότι τα πάντα είναι δυνατά να γίνουν, εφόσον κάποιος το θέλει και ξέρει το αντικείμενο. Κέρδος πολλών εκατομμυρίων ωρών, οι οποίες δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα.

 • Μέχρι στιγμής η Χώρα κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, προσπαθώντας να βρει τα πατήματά της. Μπροστά μας έχουμε επιδοτήσεις και δανεισμό, που μπορούν να υποστηρίξουν πολλά business plan, καθώς και πολλές Υποδομές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, στην εικόνα της Χώρας και της Οικονομίας.

Στους πρώτους ωφελημένους, όπως καιρό έχουμε σημειώσει, βρίσκεται ο κλάδος της Πληροφορικής που ήδη πετάει σε αποδόσεις, χωρίς να κοιτάει καθόλου τον Γενικό Δείκτη και χωρίς να περιμένει κάποιο σημαντικό πακέτο στήριξης. Οι Εισηγμένες είναι λίγες και χωρίς μεγάλη ρευστότητα και “πακέτα” σε Θεσμικούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις αποδόσεις, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

 • Ακολουθεί ο Κατασκευαστικός κλάδος και η Βιομηχανία που θα φανούν καλύτερα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Ενέργεια είναι σαφώς “κουρασμένη”, μιας και ήταν και ο μόνος κλάδος που είχε εύκολη χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια. Εξαίρεση η ΔΕΗ που δείχνει πως ότι δεν έκανε τα τελευταία χρόνια, θέλει να το κάνει τα επόμενα τρία.

 • Όσο ο καιρός περνάει φαίνεται ότι σταδιακά και άλλες Εταιρείες βελτιώνουν τα μεγέθη τους και μειώνουν το κόστος δανεισμού τους, με την Αγορά να τις παρακολουθεί και να τις επιβραβεύει. Η ψυχολογία ακόμα είναι χαμηλά, ή να το πούμε καλύτερα πολύ εύκολα χαλάει, μιας και έχει βιώσει αρκετές μικρές ανακάμψεις χωρίς νόημα, τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι δεν είμαστε στην ίδια φάση, αλλά έχει ξεκινήσει μία πιο σταθερή και μακρόχρονη αναπτυξιακή πορεία που όσο καλύτερα την εκμεταλλευτούμε, τόσο πιο μακροχρόνια και μεγάλη θα είναι!

****

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Beta Sec.): Οι δύο πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας στους Μετόχους της ΕΧΑΕ και του Μυτιληναίου και ξύπνησαν κάπως τη ‘Μαρκέτα’. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι αποτιμήσεις έχουν πλέον φθάσει σε τιμές που αναζητούν περισσότερη πληροφορία, για να επιχειρήσουν την επόμενη μεγάλη υπέρβαση, που θα δικαιολογήσει θεμελιωδώς την κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων.

 • Και ενώ στην περίπτωση της ΕΧΑΕ θα χρειαστεί και κάτι ακόμα για να ζωηρέψει το ταμπλώ, στη Μυτιληναίος η προοπτική του κοντινού μέλλοντος έπεισε ότι η Εταιρεία δικαιούται υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Η κεφαλαιοποίηση στα 2,1 δισ. ευρώ, υποστηρίζεται απόλυτα από την φετινή κερδοφορία.

Πιθανότατα η αποτίμηση θα αποκτήσει μια μεγαλύτερη άνεση προς υψηλότερα επίπεδα, σε κάθε τρίμηνο που η Εταιρεία θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση των προσδοκώμενων επιδόσεων. Όπως είπε και ο Πρόεδρος στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη ‘το 2022 ετοιμαστείτε για απογείωση. Προς το παρόν τροχοδρομούμε!

*****

ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ: ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ για την μετοχή, με την εταιρεία πριν λίγες ώρες να δημοσιεύει τον απολογισμό της και ο οποίος επαλήθευσε τις εκτιμήσεις όσων τοποθετούνταν ξανά εδώ και αρκετές εβδομάδες.

 • ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΤΟΧΗ που ο Ηλίας Ζαχαράκης και ο μ/μ πρωτοσύστησαν στο επενδυτικό κοινό, όταν δεν άνοιγε καν στο ταμπλό(!). Αστρονομική η απόδοση της, αλλά δεν θα σταματήσει εδώ απ΄ότι φαίνεται.

ΕΙΧΕ προηγηθεί η ΠΡΟΦ από τον μ/μ με την τιμή της κάτω από τα 0,2000 με συνεχείς ρευστοποιήσεις τότε αλλά και η Space (κάτω από τα 1,5000 ευρώ) και με τους εξπέρ του διαδικτύου να μας κατηγορούν ότι ξεφορτώναμε εμείς στις πλάτες των αναγνωστών μας(!). Βρε παιδιά, με τόσα ξεφορτώματα δεν μας είχε μείνει αναγνώστης για αναγνώστης.

 • ΠΕΡΙΤΤΕΥΕΙ κάθε σχόλιο για την περίπτωση της QUEST, όπου μαζί με τον Μάνο Χατζηδάκη επιμέναμε με τιμές στο ένα εικοστό της τρέχουσας κ/φσης και παραμένουμε ακόμα και τώρα firm, με τον Μάνο να δίνει τιμή στόχο στα 20 ευρώ, αν δεν απατώμαι.

ΣΥΝΕΧΙΣΑΜΕ μετά με την Epsilon Net (μας τρέλανε όλους, δεν περιμέναμε τέτοια εξέλιξη ομολογουμένως αλλά και στα 6 και στα 7 και στα 8 ευρώ να έφευγε κανείς, θα ένοιωθε υπερ-ευτυχισμένος) και την Performance τις οποίες πρωτοσυστήσαμε και αυτές σε υποπολλαπλάσιες τιμές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ μετά η ΒΥΤΕ (εκεί γύρω στα 70 με 75 σεντς) και η ΙΛΥΔΑ (μεταξύ 0,2000 και 0,2500). Αυτά λοιπόν για να ξέρετε εσείς οι νέοι αναγνώστες πράγματα και καταστάσεις που τα γνωρίζουν οι παλαιότεροι σας. Συνοδοιπόρος και ο φίλος Στέφανος Κοτζαμάνης από το δικό του μετερίζι στο euro2day.gr.

 • ENTERSOFT

Στο +65% οι πωλήσεις και άλλο τόσο τα καθαρά κέρδη. Στο +55% και στα 5,27 εκατ. ευρώ τα Ebitda.****

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, αναλώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή του (+0,20%) Όσο ο εν λόγω τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 14,70 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 15,95 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη σημαντική στήριξη στα 14,06 και η δεύτερη στα 13,37 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Σχετικά χαμηλές συναλλαγές, αλλά και κάποια διακριτικά “πονταρίσματα” στην TITC (+0,86%), εν όψει των αυριανών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου. Θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 16,22 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 16,33 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), αφήνει περιθώρια κίνησης προς τα 16,50 (ημερήσιο “stop short”) και 16,94 – 17,18 ευρώ.

ΔΕΗ: Συμπλήρωσε 18 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, η μετοχή της επιχείρησης (-0,45%). Σε πρώτη φάση θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 8,97 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Ισχυροποιημένη η στήριξη στα 8,30 ευρώ.

****

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ

Οι επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Δείκτη αποτελούν ρεκόρ τριμήνου και παραπέμπουν στην περίοδο 1/4 έως και 15/4, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

 • Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Vidavo (+6,01%), Mevaco (+4,21%), Μινέρβα (+5,93%), Ευρωσυμβούλους (+3,85%), Κορδέλλου (+1,90%), Λούλη (+2,29%) και Κυριακούλη (+0,78%)

Προσπαθεί για ψηλότερα ο Μουζάκης (+4,95%), μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων έδωσε αντίδραση η Reds (+3%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/7 για Γενική Εμπορίου (+1,78%) και Intralot (+9,85% και υψηλά 17 μηνών) και από 20/7 για την Fieratex (+3,70%).

 • Παρουσία πωλητή σε EX (-9,09%), Foodlink (-4,64%), Moda Bagno (-6,67%), Λανακάμ (-1,55%), ΛΕΒΚ (-2,01%) και Ιντερτέκ (-3,41%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Epsilon Net (-3,51%, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά), ΕΚΤΕΡ (-2,99%, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) και

Byte (-2,94%, μετά από τέσσερις ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,11%) και τρεις οι πτωτικές για την ΒΙΟΚΑ (-1,92%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Quest (+1,90%) και Entersoft (+1,54%).ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.