29/7/2020 – Η Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί

Η Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί

Υπό μια διαφορετική γωνία βλέπει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε χώρο προσκυνήματος των μουσουλμάνων, ο Εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Φλωρίδης.

  • Με ανάρτησή του στα Social Μedia υποστηρίζει ότι, άθελά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός και όσοι τον ακολούθησαν, αναβάθμισαν λατρευτικά την Αγιά Σοφιά ενώ υποβάθμισαν τον φυσικό προσκυνηματικό τους χώρο, που είναι το απέναντι από την Αγιά Σοφιά ισλαμικό τέμενος δηλαδή το Μπλε Τζαμί.

Όπως ειδικότερα έγραψε: «Όταν απέναντι από την χριστιανική Αγιά Σοφιά χτίζεις επίτηδες το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος της Πόλης δηλαδή το Μπλε Τζαμί, κι εσύ στη συνέχεια προτιμάς ως μουσουλμάνος να προσεύχεσαι στην χριστιανική εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς, ποιανού την ιερότητα, άραγε, υποβαθμίζεις;» Δεν μπορεί, ασφαλώς, να περάσει απαρατήρητη μία τέτοια προσέγγιση.


  • ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ πριν λίγα μόλις χρόνια

«Πρώτα να γεμίσουμε το Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) που είναι δίπλα και μετά βλέπουμε». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλήθος που φώναζε υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός τζαμιού στο Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Συνοδευόμενος από υπουργούς και τοπικούς παράγοντες, ο Ερντογάν συμμετείχε στην πρώτη προσευχή στο ανακαινισμένο τέμενος, το οποίο ήταν εδώ και τρία χρόνια κλειστό για ανακαίνιση.

  • Μετά την προσευχή, ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους που φώναζαν «Αγιά Σοφιά» και τους είπε: «Δίπλα στην Αγία Σοφία υπάρχει το Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί), αλλά παραμένει άδειο από τακτικούς πιστούς. Πρέπει πρώτα να γεμίσουμε αυτό το τέμενος, όχι μόνο για τις καθιερωμένες μαζικές προσευχές, αλλά και για τις άλλες ώρες. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί αυτό».

Παρόμοια απάντηση είχε δώσει πέρυσι τον Μάιο κατά τη σύνοδο του κόμματός του στο Κιζίλτζαχαμ, όταν βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του έθεσαν το θέμα για πρώτη φορά.

«Το Σουλτάναχμετ είναι άδειο. Οταν γεμίσει το Σουλτάναχμετ συζητάμε και για την Αγία Σοφία», είχε πει τότε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Οι πιέσεις για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή προέρχονται κυρίως από το Κόμμα Ευημερίας, η νεολαία του οποίου είχε οργανώσει την περασμένη βδομάδα μουσουλμανική προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφιά. Στις εκδηλώσεις είχε συμμετάσχει και η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος.