29/6/2020 – Οι ελιγμοί του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται σε πραγματικά δεινή θέση

Στηρίζουμε

Οι ελιγμοί Τσίπρα

«Εντάξει, ο Παππάς είναι τελειωμένος» λένε στην Κουμουνδούρου, αλλά εκείνος που βρίσκεται σε πραγματικά δεινή θέση είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο έχων την έμπνευση και φέρων την ιδέα του «ηθικού πλεονεκτήματος», που σήμερα κουρελιάζεται στην κυριολεξία και δεν αφήνει πίσω τίποτε άλλο πέρα από «σάπια μήλα». Παλεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να βγει έξω από το κάδρο, να μείνει στο απυρόβλητο.

Αυτή είναι η αγωνία του και μόνο.

Ούτε για τον Παππά νοιάζεται ούτε για κανέναν άλλον. Θα τους «παραδώσει» όλους προκειμένου να μην… λερωθεί ο ίδιος, λένε οι γνωρίζοντες. Παρά ταύτα, δεν είναι εύκολο. Ολοι και όλα κινούνται, με έναν τρόπο, γύρω του. Ο Παππάς ήταν «αδελφός» του, αντ’ αυτού τον εκπροσωπούσε εξαρχής σχεδόν παντού. Τον εξέφραζε σε όλα τα επίπεδα, από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι τη διαχείριση των ντόπιων οικονομικών συμφερόντων.

  • Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες που βεβαιώνουν ότι αυτός ήταν εμπνευστής και καθοδηγητής συγκεκριμένων πράξεων και επιλογών. Το θέμα της άλωσης του Τύπου ήταν δικής του έμπνευσης. Αυτός τη σχεδίασε και αυτός φαντασιωνόταν δικά του μέσα και κανάλια, γιατί ψευδώς νόμιζε ότι έτσι γίνεται, ότι χτυπάει κάποιος τα νταούλια και όλοι γύρω του χορεύουν κατά τον ρυθμό του.

Αυτή ήταν η κουλτούρα του, με αυτή την πλάνη ενηλικιώθηκε πολιτικά, ουδέποτε ξεχώρισε πρόσωπα και δυνάμεις, νόμιζε και νομίζει ακόμη ότι άπαντες υπακούουν σε εντολές και βαράνε προσοχές. Αλλά ας μην πάμε μακριά. Και ο Καμμένος επίσης υπήρξε προσωπική επιλογή του. Αναγκαστική, λέει τώρα, αλλά τον κάλυπτε και τον δικαιολογούσε σχεδόν μέχρι την τελευταία ώρα. Και η επιλογή του Παπαγγελόπουλου επίσης δική του ήταν.

  • Γοητευόταν από την ιδέα ελέγχου των «αρμών της εξουσίας», από τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης που νόμιζε ότι αποκτούσε όταν είχε απέναντί του πρόσωπα, υποτίθεται, εκτεθειμένα. Κακά τα ψέματα, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από την αμετροέπεια και τα ελλείμματα που προσδιόρισαν τη διακυβέρνησή του. Γιατί απλούστατα προσέβαλε με τις πράξεις του τον πυρήνα της θεσμικής λειτουργίας της χώρας.

***

Θα επιχειρήσει πάντως να διαφύγει διά της «ανασυγκρότησης» και του «ανασχηματισμού» των τομεαρχών και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Παππάς, Πολάκης, Παπαδημούλης και άλλοι θα περάσουν σε δεύτερη γραμμή εφεδρείας και θα αναδειχθούν νέες και τεχνοκρατικά πιο συγκροτημένες δυνάμεις. Χουλιαράκης, Λιάκος, Καλπαδάκης, Κορκολής, Ανδριόπουλος και άλλοι θα πλαισιώσουν από τον Σεπτέμβριο τον δοκιμαζόμενο πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα προηγούμενα αμαρτήματά του.

***

ΒΗΜΑτοδότης