29/4 – Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου

Το άγχος και το μέτρο Μητσοτάκη

 • Οσοι παρακολούθησαν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις ένιωσαν το άγχος και κατανόησαν το μέτρο που τις προσδιόριζε.

ΒΗΜΑτοδότης

Το σταδιακό »ξεκλείδωμα» της χώρας από τα δεσμά της πανδημίας αναγγέλθηκε, όπως αναμενόταν, το απόγευμα της Τρίτης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εξειδικεύτηκε από τους αρμοδίους υφυπουργούς, του Νίκου Χαρδαλιά συμπεριλαμβανομένου, ο οποίος επέμεινε στην αυστηρή γραμμή μέχρι την προσεχή Δευτέρα, οπότε και άρχεται η όλη διαδικασία.

Οσοι παρακολούθησαν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις ένιωσαν το άγχος και κατανόησαν το μέτρο που τις προσδιόριζε.


Η μεγάλη αγωνία, το άγχος που χαρακτήρισε τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, πήγαζε προφανέστατα από τον διάχυτο κίνδυνο ενδεχόμενης οπισθοδρόμησης και επανάκαμψης της επιδημίας, καθώς είναι φανερό στον καθένα ότι η νόσος παρ’ ότι έχει υποχωρήσει διατηρείται στην κοινότητα και απειλεί τα επιτεύγματα που εξασφάλισε η σχεδόν δίμηνης διάρκειας καραντίνα.

Αυτή η απειλή επέβαλε και το μέτρο, τα λελογισμένα βήματα ελευθέρωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως και την αλλαγή του συνθήματος της νέας περιόδου. Από το »μένουμε στο σπίτι» περάσαμε στο »μένουμε ασφαλείς», δηλαδή βγαίνουμε από το σπίτι, αλλά προσέχουμε, τηρούμε τους κανόνες απόστασης, υγιεινής και προστασίας της αναπνοής με μάσκες όταν εισερχόμαστε σε χώρους όπου εκ των συνθηκών υπάρχει συνωστισμός.

Δεν είναι τυχαίο ότι και το ίδιο άγχος διακατείχε και τους υφυπουργούς που εκλήθησαν να εξειδικεύσουν το πλαίσιο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Απαντες ήταν αγχωμένοι, αναζητώντας, ανάμεσα στα άλλα, μια ευκαιρία προκειμένου να επισημάνουν στους πολίτες την ανάγκη προσοχής, τήρησης των κανόνων και αποφυγής των περιττών μετακινήσεων.

 • Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρκούντως συναισθηματικός και συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις του προς τους πολίτες, όπως και οι αναφορές του σε περαιτέρω ανοίγματα βήμα- βήμα και πάντα υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και πισωγυρίσματα στη διαδρομή.

Μετρημένο ήταν επίσης και το άνοιγμα των σχολείων, παρά τις πολλές πιέσεις και τις συνεχείς διαρροές από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας για γρήγορο και απαραίτητο όπως διέδιδαν άνοιγμα. Ο κ. Μητσοτάκης και εδώ επέλεξε το μέτρο μη θέλοντας προφανώς μια ευθεία σύγκρουση τόσο με τους γιατρούς όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν ήθελαν επ’ ουδενί την επιστροφή των μικρών μαθητών του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων στις σχολικές αίθουσες.

 • Ούτε κουβέντα επίσης για άνοιγμα των πανεπιστημίων, τα οποία έχουν το ελαφρυντικό της παράδοσης μαθημάτων από απόσταση για τα οποία ήταν προετοιμασμένα από καιρό.

Γενικώς, μπορεί να σχολιάσει κανείς ότι ο φόβος φυλάει τα έρημα. Κοινώς ο πρωθυπουργός έδρασε μετρημένα. Το άνοιγμα είναι σταδιακό, κάλυψε την ανάγκη των πολιτών για ελευθερία, αλλά έπαιξε παράταση επιδιώκοντας προφανώς το όποιο άλμα να το επιχειρήσει στις ζεστές μέρες του Ιουνίου όταν το θερμόμετρο θα αρχίσει να γράφει 35άρια, που σκοτώνουν τον κορωνοϊό στα δύο λεπτά.

******

 • Κάποια στιγμή πάντως πολλοί διερωτήθηκαν πως απουσίαζε ο κ. Τσιόδρας από τις ανακοινώσεις. Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν να μιλάνε για το τέλος της καθημερινής ενημέρωσης.
 • Κάτι που όμως διευκρινίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μετέδωσε ότι η ενημέρωση θα διατηρηθεί σε καθημερινή βάση όπως επιβάλλουν οι αρχές διαφάνειας και λογοδοσίας, τις οποίες συχνά επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης.
 • Αλλωστε, αν παρ’ ελπίδα η κατάσταση χειροτερεύσει κάποιος πρέπει να τη μαζέψει. Και πιο αξιόπιστος από τον κ. Τσιόδρα δεν υπάρχει..

******

Επίσης μπορώ να σας βεβαιώσω ότι επέτυχε η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Γ. Γεραπετρίτη στην Αρχιεπισκοπή. Η σταδιακή ελευθέρωση των Εκκλησιών, το άνοιγμα των ναών από Δευτέρα μόνο για ατομική προσευχή και οι λειτουργίες από τις 17 Μαΐου μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και παζαριού μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του Ιερώνυμου. Ως γνωστόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναθέσει στον υπουργό του να σπεύσει στην Αρχιεπισκοπή προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ιεραρχών που απαιτούσαν το άνοιγμα των Εκκλησιών μετά την εμφάνιση της Πρωτοψάλτη έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

*******

Παράλληλα με το αναγγελθέν σταδιακό »ξεκλείδωμα» εξελίσσονται και άλλα ενδιαφέροντα, ιδιαιτέρως στον τουρισμό. Ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης πήγε στην ευρωπαϊκή σύνοδο των ομολόγων του, αλλά δεν γύρισε πολύ ενθουσιασμένος. Αναζητούσε ένα κοινό πρωτόκολλο διακίνησης τουριστών, αλλά δεν βρήκε πολύ πρόθυμους τους βόρειους, οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τα δύσκολα.

 • Τα νεύρα και οι χαρακτήρες ορισμένων πάντως δεν αλλάζουν. Ενα επίσημο αυτοκίνητο κινούμενο στην Μιχαλακοπούλου με ταχύτητα παραβίασε κόκκινο φανάρι και παρ’ ολίγον να παρασύρει έναν μοτοσικλετιστή. Και όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε όρμησαν εναντίον του αστυνομικοί με πολιτική περιβολή και τον πέταξαν κάτω στον δρόμο.

Εγινε επεισόδιο, μαζεύτηκε κόσμος αλλά το επίσημο αυτοκίνητο με τα φιμέ τζάμια έγινε καπνός. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το αυτοκινήτου επέβαινε διακεκριμένο πολιτικό πρόσωπο. Αλλά επί του παρόντος διαφεύγει των ευθυνών του. Αλήθεια ο ευαίσθητος σε τέτοιες συμπεριφορές δημόσιων προσώπων υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης θα ερευνήσει την υπόθεση και θα αποκαλύψει τον νταή παραβάτη;


Το άνοιγμα των σχολείων είναι το θέμα που απασχολεί σήμερα κατά κύριο λόγο τον γερμανικό Τύπο.

 • Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Στα χαρτιά του υπουργού Παιδείας φαίνεται πανεύκολο: οι τάξεις θα χωριστούν, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πλένουν τα χέρια τους, θα κάθονται σε απόσταση ο ένας από τον άλλο κι έτσι θα ξεκινήσουν τα μαθήματα από τη Δευτέρα. 

Αλλά πώς θα γίνει αυτό; Ποιος θα προσέχει ότι δυο φίλοι που έχουν να ειδωθούν καιρό δεν θα κάτσουν δίπλα στο λεωφορείο; Σε τι ωφελεί τα θρανία να είναι σε απόσταση και στο διάλειμμα να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο; Υπάρχουν αρκετοί καθηγητές για επιτήρηση; Ποιος θα αποφασίζει εάν τα μέτρα είναι επαρκή;».

Γερμανία: Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων | tovima.gr

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ίσως η χώρα να κάνει ένα λάθος με τη χαλάρωση των μέτρων. Ίσως οι πολιτικοί να έπρεπε να δώσουν περισσότερο χρόνο. Σε τι χρησιμεύει να ανοίξεις τα σχολεία όταν πάλι χρειαστεί να τα κλείσεις σύντομα και για μεγαλύτερο διάστημα από ότι μέχρι σήμερα; Θα είχε μεγαλύτερη σημασία να δοθεί προσοχή σε μαθητές με πιο περιορισμένες δυνατότητες ώστε να πάρουν δανεικούς φορητούς υπολογιστές και να έχουν τη δυνατότητα για βοηθητικό μάθημα μέσω τηλεδιάσκεψης. Η δικαιοσύνη στην παιδεία είναι πιο επιτακτική από μια δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα».

Απαιτούμε περισσότερα απ' αυτούς που κινδυνεύουν λιγότερο;Απαιτούμε περισσότερα απ’ αυτούς που κινδυνεύουν λιγότερο;

Για το άνοιγμα των σχολείων & παιδικών σταθμών η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει διαφορετική άποψη: «Ίσως ανήκει στις διαστροφές αυτού του ιού Sars-CoV-19 να απαιτεί τα περισσότερα από αυτούς που κινδυνεύουν λιγότερο. Τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά και όμως πρέπει να περιοριστούν πολύ.

 • Υπάρχει ο κίνδυνος μιας τεράστιας κοινωνικής έκρηξης. Οι γονείς φωνάζουν όλο και περισσότερο ότι εδώ και εβδομάδες κρατούν τα παιδιά στο σπίτι φυλακισμένα. Οι γιατροί υπενθυμίζουν τους κινδύνους από το κλείσιμο των παιδικών σταθμών και των σχολείων: ψυχολογική επιβάρυνση, διαφορές στην εκμάθηση της σχολικής ύλης, αντιπαραθέσεις στην οικογένεια μέχρι και άσκηση βίας. Και όλα αυτά χωρίς αξιόπιστα στοιχεία ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα παιδιά».

Εξωραϊσμένη η πραγματικότητα του κορωνοϊού στην Ελλάδα;

 • Μήπως η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη;

Με το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ασχολείται άρθρο στην εφημερίδα NordwestΤο άρθρο αναφέρεται στον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid 19, ωστόσο θεωρεί πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται «ένας πολύ σκληρός υπολογισμός. Σ’ αυτόν όμως ελλοχεύουν και οι κίνδυνοι – μεταξύ άλλων και για τουρίστες που προσελκύονται με ανέντιμο τρόπο».

Το άρθρο κάνει λόγο για «εξωραϊσμένη πραγματικότητα» και αναφέρει: «Οι αριθμοί έχουν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Ο λόγος: μέχρι τις 26 Απριλίου, ακριβώς 60 ημέρες μετά το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, είχαν διενεργηθεί 64.608 εργαστηριακά τεστ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 τεστ την ημέρα. Είναι γελοία χαμηλό. Ακόμη είναι άγνωστο πόσα τεστ έγιναν περισσότερες φορές σε έναν άνθρωπο. Η Ελλάδα στον τομέα του κορωνοϊού δεν έχει δυνατότητες για τεστ. Ο Μητσοτάκης, ο Τσιόδρας και οι υπόλοιποι ενεργούν με το σκεπτικό «χωρίς τεστ δεν υπάρχουν και κρούσματα».

Αγωνία για τον τουρισμόΑγωνία για τον τουρισμό

Το άρθρο επισημαίνει πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τις χώρες που κάνουν πολλά τεστ και επισημαίνει πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται η προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών: «Πραγματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει την Ελλάδα σαν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για ξένους τουρίστες. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δεν παύει να διαλαλεί πως»η Ελλάδα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης στη φετινή τουριστική χρονιά»».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Συμπέρασμα: καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό όσο η Ελλάδα. Εάν δεν έρχονταν οι τουρίστες, οι οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφικές. Μόλις η Ελλάδα είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό για την Ελλάδα, τη βασίλισσα του χρέους στην Ευρώπη, είναι ένα σκληρό χτύπημα. Με τον ελληνικό μύθο για θριάμβους ενάντια στον κορωνοϊό θέλουν τώρα οι εξυπνάκηδες στην Αθήνα να σώσουν προφανώς ό,τι ακόμα σώζεται. Εάν κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο απέναντι στους τουρίστες, λίγο φαίνεται να τους νoιάζει».

Μαρία Ρηγούτσου DW


ΣXOΛIA – ΔIABΑΣAME…

Ακραια… φιλελληνικο το αρθρο και με πολυ κομψες διατυπωσεις- Ευτυχως οι γερμανοι … παραμενουν φιλοι μας!!!!!

 • Eνα άρθρο γεμάτο κακοήθεια, χωρίς καμιά απόδειξη. Προφανέστατα η φυσιολογική αναλογία κρουσμάτων με θανάτους στην χώρα μας δεν τους λέει τίποτα. Το ότι δεν έχουν γίνει άνω των 100.000 tests δεν σημαίνει ότι η εικόνα που έχουμε απέχει της πραγματικότητας. Η Γερμανία με οκτώ φορές μεγαλύτερο πληθυσμό έχει 50 φορές μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. Ετσι, για την στατιστική.

Βρε γερμαναράδες, για κοιτάξτε τα χάλια σας με τα 160.000 κρούσματα που έχετε. Τα ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΜΟΥ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ στους οικείους, συγγενείς και φίλους των 6.300 νεκρών που μετράτε μέχρι σήμερα.

 • 29/ΑΠΡ
  Germany 80εκ
  Confirmed: 159.912
  Deaths: 6.314Greece 10εκ
  Confirmed: 2.566
  Deaths: 138

  Αν έχει δίκιο η “εφημερίδα Nordwest” που κρύβουμε τους νεκρούς από τον COVID19?
  Έχετε ξανα-ακούσει αυτοί να ασχολούνται με Ελλάδα? Μύγα τους τσίμπησε ή έπεσε χαρτζιλίκι?

  ΥΓ
  Επίσης η Μαρία Ρηγούτσου DW μπερδεύει 1 δημοσίευμα μας “ανύπαρκτης” εφημερίδας με την εσωτερική συζήτηση στην Γερμανία περί σχολείων. Η Γερμανία συχνά-πυκνά δείχνει εχθρότητα

  https://www.kathimerini.gr/1075744/article/epikairothta/politikh/faltso-apo-to-germaniko-ypoyrgeio-ygeias


Ο αριθμός των νεκρών είναι ο καλύτερος μάρτυρας της όποιας επιτυχίας ή αποτυχίας στην αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας. Για τον προφανή και ακαταμάχητο λόγο ότι η δυναμική της εξέλιξης της νόσου σε όποιον κολλάει το ιό δεν έχει τίποτα απολύτως να κάνει με την ύπαρξη ή όχι των τεστ.

 • Και εφόσον η χωρητικότητα των κλινών ΜΕΘ δεν έχει κορεστεί, η θνησιμότητα του κορονωϊού είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό της νόσου, και όχι της αντιμετώπισής της. Στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι ο κορονωϊός κατέλαβε πάνω από το 25% των κλινών ΜΕΘ, ακόμα και πριν την εσπευσμένη αύξηση του αριθμού των.
 • Πράγμα που συμβαίνει και στην Γερμανία. Επομένως, οι θάνατοι είναι απολύτως θεμιτό κριτήριο της διασποράς του ιού στην κοινότητα και δευτερευόντως της σχετικής επιτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Άρα, κακόβουλο το άρθρο της γερμανικής φυλλάδας.

Τι σημασία έχουν τα κρούσματα ? Σημασία έχουν οι νεκροί.

Νεκροί / εκατομμύριο πληθυσμού:

Ελλάδα – 13

Γερμανία – 75

Για να είχαμε τους ίδιους αναλογικά νεκρούς με τη Γερμανία έπρεπε να έχουμε 750 θύματα αντί για 138. Αυτά δεν κρύβονται σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα.

 • Τα κρούσματα φυσικά και είναι πολύ περισσότερα. Αλλά δεν τα κρύβει κανείς. Μόνοι τους κρύβονται. Απλά όποιος υποψιάζεται ότι έχει κορονοϊό αν δεν είναι πολύ χάλια ή δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα κάθεται έτσι και αλλιώς στην καραντίνα του και το περνάει. Χωρίς να μολύνει περισσότερους εκτός από όσους έχει στο σπίτι του.

Γιατί να μπλέκει με  επίσημες καραντίνες, ανάκριση για τις επαφές με άλλους ανθρώπους και να χαλάσει τη φήμη του στη γειτονιά ή τους γνωστούς και τους φίλους. Υπάρχουν ακόμα οι ασυμπτωματικοί που είναι πάνω από 40-50 % των συνολικών κρουσμάτων. Αυτοί ούτε που το καταλαβαίνουν ότι έχουν κάτι.

Με λίγα λόγια  ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΙΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ και πρέπει να πονάει λίγο. Η εξήγηση που δίνω γιατί έχουμε πολύ λιγότερους νεκρούς από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι οι μισοί νεκροί στην Ευρώπη είναι σε γηροκομεία. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ηλικιωμένων που μένουν σε γηροκομεία πρέπει να είμαι πολύ μικρότερο από τις άλλες χώρες. Μένουν στα σπίτια τους και τους βοηθάνε τα παιδιά τους.


Νομίζω και σε αρκετές ενημερώσεις έχει αναφερθεί ότι στατιστικά με βάσει την εκτιμώμενη θνητότητα μπορεί κανείς να υπολογίσει τον αριθμό των κρουσμάτων κατά προσέγγιση. Ποτέ δεν είπε κανένας ότι έχουμε μόνο τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί επίσημα. Τούρκοι το έγραψαν το άρθρο; Έχει και αρκετούς εκεί.


Όταν οι ευρωπαίοι (και ειδικά οι Γάλλοι που την έχουν ξαναπατήσει) βρουν λύση για τους γέροντές τους, διότι το παρκάρισμα σε οίκους ευγηρίας έχει άλλα αποτελέσματα, τότε ας μας πουν το παραμύθι τους. Μέχρι τότε, μόνο τους νεκρούς και τις ΜΕΘ να κοιτάξεις, δεν χρειάζεται καν να απαντήσεις. Στην Ευρώπη, οι μισοί θάνατοι ήταν σε οίκους ευγηρίας. Καληνύχτα σας.

 • Για να γίνω και κακεντρεχής, οι κουφαλίτσες οι γερμανοί την πάτησαν γιατί νόμιζαν ότι θα (ξανα)ψωνίσουν φθηνά στη χώρα μας. Κανονικά θα έπρεπε να χαίρονται με τα δικά μας δεδομένα, γιατί και η Frapport θα μπορέσει να ανακάμψει και τα δικά τους ραμολιμέντα θα φιλοξενήσουμε. Αν όχι, έχει κάτι (κατα)πληκτικά θέρετρα στη Βόρεια Θάλασσα και σε κάτι λίμνες.

ΕΝΑ άρθρο γραμμένο από έναν τούρκο σε γερμανική εφημερίδα με θέμα την ελλάδα
με επιλεκτική παράθεση στοιχείων για να στηρίξει την προαποφασισμένη ετυμηγορία. Τα σχόλια κάτω από το άρθρο είναι επαρκή (εκτός 1-2 τουρκοφάγων) με κυριότερο πως η Ελλάδα έχει σταθερό αριθμό θανάτων συνολικά (σε σχέση με το “φυσιολογικό” παρελθόν) οπότε το συμπέρασμα είναι πως δεν κρύβει θύματα του ιού, άρα αναλογικά δεν κρύβει και κρούσματα- ο λόγος που δεν γίνονται αρκετά τέστ είναι γνωστός : δεν έχουμε αρκετά αντιδραστήρια


Η Γερμανία έχει αναλογία τεστ προς νεκρούς = 328 τεστ για κάθε νεκρό που είχε.
H Ελλάδα έχει αναλογία τεστ προς νεκρούς = 506 τεστ για κάθε νεκρό που είχε, δηλαδή 54% περισσότερα από τη Γερμανία.

Το άρθρο είναι για τα σκουπίδια.
Εκτός αν κάποιος θεωρεί ότι για κάποιον παράξενο λόγο η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη για τους έλληνες απ’ ό,τι για τους γερμανούς ή ότι το γερμανικό ΕΣΥ σώζει πολύ μικρότερο ποσοστό των νοσούντων από το ελληνικό ΕΣΥ.


Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση το διάγγελμα Μητσοτάκη

 • Η άρση των μέτρων με ευθύνη της κυβέρνησης γεμίζει με μεγαλύτερη ανησυχία και φόβο τους πολίτες από ότι η ίδια η καραντίνα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην καταργήσει στην πράξη τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή. Κριτική και από ΜέΡΑ25
ΤοΒΗΜΑ Team
Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση το διάγγελμα Μητσοτάκη | tovima.gr

Δείχνει με το δάχτυλο τους πολίτες για την «ατομική ευθύνη»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Πέρα από το πότε θα βγουν από το σπίτι, οι πολίτες θέλουν να μάθουν πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους – για αυτό δεν είπε τίποτα ο κ. Μητσοτάκης που χρειάστηκε 15 λεπτά διάγγελμα για να πει με φλυαρία πως μέχρι στιγμής η Ελλάδα πήγε καλά γιατί ο ίδιος εμπιστεύθηκε τους πολίτες, αλλά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ευθύνονται οι ίδιοι για ό,τι συμβεί. Επιμένει με δυο λόγια να αγνοεί την πρώτιστη ευθύνη της Πολιτείας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες για την «ατομική ευθύνη».

Πέρα από την επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση που έρχεται, για την ενίσχυση των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, δεν είπε τίποτα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού. Οι πολίτες δεν θέλουν να μάθουν μόνο πότε θα βγουν από το σπίτι τους αλλά και πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους, με αξιοπρέπεια και δουλειές την επόμενη μέρα.

 • Και φυσικά, δεν είπε για ποιο λόγο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες «υγειονομική βόμβα διασποράς του κοροναϊού», τώρα ξαφνικά ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες, αφήνοντας μάλιστα παράθυρο να κάνει το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε η απόφαση να μην αποβεί μοιραία για μια πιθανή αναζωπύρωση κρουσμάτων και πάνε χαμένοι οι κόποι δυο ολόκληρων μηνών. Οι πολίτες με αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης τήρησαν τα απαραίτητα μέτρα τις μέρες της καραντίνας.

 • Δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Η ευθύνη της κυβέρνησης όμως ήταν να χρησιμοποιήσει αυτό τον χρόνο για να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. με ανθρώπινο δυναμικό, με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, να φροντίσει ώστε τώρα που επανερχόμαστε να έχουμε στη διάθεση μας μεγάλο αριθμό τεστ ώστε οι πολίτες να εξετάζονται μαζικά. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει.

Η άρση των μέτρων, λοιπόν, με απόλυτη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και όχι των επιστημόνων, γεμίζει τους πολίτες με πολύ περισσότερη ανησυχία και φόβο από ότι η ίδια η καραντίνα. Μακάρι τα συναισθήματα αυτά να αποδειχθούν υπερβολικά».

 • Η κυβέρνηση να μην καταργήσει τον Τσιόδρα

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας για τη νέα κανονικότητα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην καταργήσει στην πράξη τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή.

Αναλυτικά η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά Κυβερνητικό σχέδιο. Η εφαρμογή του, ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά και από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Εκεί είναι το κλειδί, όπως και στην επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος. Να μην καταργήσει στην πράξη, η γραφειοκρατία της Κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή.

Χρειαζόμαστε περισσότερα ΤΕΣΤ για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Υπάρχει εξ αρχής έλλειμμα και πρέπει τώρα να καλυφθεί. Λειτουργία επιτέλους των κινητών συνεργείων, του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επισκέψεις στα σπίτια. Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ και ενίσχυση των Νοσοκομείων, όχι μόνο στα λόγια. Ειδικό σχέδιο για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές.

Η υπεύθυνη ανταπόκριση των πολιτών είμαι βέβαιη ότι θα συνεχιστεί. Η ευθύνη της Κυβέρνησης μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς».

 • Αποδείξεις και όχι λόγια κ. Μητσοτάκη

«Τα επικοινωνιακά ευφυολογήματα δεν υποκαθιστούν τις σοβαρές πολιτικές» σχολιάζει το ΜέΡΑ25 για το μήνυμα του πρωθυπουργού θέτοντας σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό με αφορμή τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κλειδί του αφηγήματoς του πρωθυπουργού, είναι ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από τον Μάρτιο» αναφέρει το ΜέΡΑ 25 και προσθέτει: «Αποδείξεις, κύριε Μητσοτάκη, όχι λόγια. Πόσα τέστ σκοπεύετε να κάνετε, με ποια μεθοδολογία, πόσους ανθρώπους και κλίνες χρειάζεται το σύστημα Υγείας, όχι πόσες προσθέσατε με το σταγονόμετρο και μόνο μετά από τις συνεχείς διαμαρτυρίες των υγειονομικών».

 • Έρχεται 5ο μνημόνιο

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης το στίγμα της επόμενης μνημονιακής μέρας, «η οποία πράγματι θα είναι σκληρή αφού θα περιλαμβάνει ένα 5ο μνημόνιο, στο οποίο η κυβέρνηση σύρθηκε λόγω ατολμίας και υποταγής στους ισχυρούς. Ηχούν έτσι τόσο παράταιρα τα εύσημα που έδωσε στους πολίτες της χώρας, μια και θα ζήσουμε την παγκόσμια πρωτιά να έχουμε τους λιγότερους νεκρούς αλλά τους περισσότερους πεινασμένους».

 • Πότε θα ξανανοίξει η Δημοκρατία;

Επίσης, το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη τονίζει ότι ο κύριος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε με λεπτομέρεια πότε θα ανοίξει κάθε τομέας της κοινωνικής δραστηριότητας. Ένα μόνο δεν ανέφερε, το σημαντικότερο: «Πότε θα ξανανοίξει η Δημοκρατία. Πότε δηλαδή θα ξαναλειτουργήσει εν πλήρη σύνθεση το Κοινοβούλιο, (κάτι που θα μπορούσε ήδη να είχε γίνει με τηλεδιάσκεψη όπως έχει ζητήσει επανειλημμένα το ΜέΡΑ25), πότε και πως θα προστατευθεί το δικαίωμα της συνάθροισης και της διαμαρτυρίας, και κυρίως πότε θα σταματήσει την πάγια κυβερνητική πρακτική να περνάει νομοσχέδια-δωράκια στους ολιγάρχες εν κρυπτώ και κατά παράβαση κάθε έννοιας πραγματικού σεβασμού στη Βουλή των Ελλήνων».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 αναφέρει: «’Η μάσκα θα είναι το σοβαρό μας πρόσωπο’ είπε σε μια αποστροφή του ο πρωθυπουργός. Κύριε πρωθυπουργέ, τα επικοινωνιακά ευφυολογήματα δεν υποκαθιστούν τις σοβαρές πολιτικές. Οι ζωές σώθηκαν, χάρη στη γενναία στάση των πολιτών όπως σωστά είπατε, αλλά στην οικονομία είστε εσείς η Απειλή. Εκεί, το σοβαρό σας πρόσωπο, είναι μάσκα».

Κριτική στον πρωθυπουργό ότι εξακολουθεί να μετακυλίει την ευθύνη για την δημόσια υγεία στο λαό, ασκεί το ΚΚΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του κράτους. Το ΚΚΕ ζήτησε μαζί με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, την κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ και των διατάξεων που αφορούν λαϊκές ελευθερίες.


ΗΠΑ: Οι νεκροί της πανδημίας ξεπέρασαν αυτούς του πολέμου του Βιετνάμ

 • Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν μέσα σε δυο μήνες εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ πλέον ξεπέρασε εκείνον των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι σκοτώθηκαν τις δύο δεκαετίες του πολέμου στο Βιετνάμ, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Συνολικά 58.365 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας από κάθε άλλη στον πλανήτη. Συνολικά 58.220 αμερικανοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ (1955-1975), κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχείων του κράτους.

 • Αν και δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση ανάμεσα σε αυτές δύο κρίσεις, το όριο αυτό ζυγίζει πολύ στο πεδίο του συμβολισμού, καθώς ο πόλεμος του Βιετνάμ θεωρείται ένα από τα πιο βαριά τραύματα στον συλλογικό ψυχισμό των Αμερικανών τον 20ό αιώνα.

Νωρίτερα χθες Τρίτη εξάλλου στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε άλλο ένα όριο με βαρύ συμβολισμό, αυτό του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πλέον το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στον πλανήτη, πάντα σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Με 2.207 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σε 24 ώρες, ο ημερήσιος απολογισμός στις ΗΠΑ μπήκε ξανά σε ανοδική τροχιά χθες Τρίτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Τέλος, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανά 24ωρο είχε μειωθεί περί τους 1.300 την Κυριακή και προχθές Δευτέρα, στη μακάβρια αριθμητική προστέθηκαν άλλοι 2.207 ασθενείς που υπέκυψαν ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) από την προηγουμένη την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP