29.3.2021- Τι ακριβώς είναι λογικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο; Το μάδημα της… μαργαρίτας; 

Αγαπητέ Φίλε Βασίλη, 

Αφού ξεπέρασε η αγορά το πρώτο ΣΟΚ του σχεδόν limit up της Πειραιώς και στην συνέχεια των αλλεπάλληλων -20% της μετοχής, τώρα αναρωτιόμαστε αν η τράπεζα, η διοίκησή της αλλά και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ενήργησαν με βάση το συμφέρον των μετόχων της.

Διάβασα μάλιστα σε διάφορα sites τοποθετήσεις που θα έπρεπε να εγείρουν ερωτήματα. Και θα μου πεις οκ η Πειραιώς έχει ήδη προσγειωθεί σχεδόν στο μηδέν (το παράγωγό της πλέον στα 30 λεπτά ), οπότε προς τι το ενδιαφέρον αλλά επίτρεψε μου να πω ότι αυτό που αξιολογείται δεν είναι τι έγινε, αλλά αν κατάλαβαν οι εμπλεκόμενοι τι έκαναν.

  • Και θα το επεκτείνω και λίγο πιο κάτω σε όσους τους υπερασπίζονται, με το ερώτημα αν καταλαβαίνουν τι ακριβώς υπερασπίζονται. 

Η ουσία λοιπόν είναι αν ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗΚΑΝ οι μέτοχοι και κυρίως οι μικρομέτοχοι. Αν υπήρξε προνομιακή ενημέρωση ίσως και άθελα και το κυριότερο αν αυτό έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Σε ΟΛΕΣ τις αγορές του πλανήτη, προβλέπεται μια διαδικασία που ονομάζεται trading halt ή και ακόμα trading suspension. Η διαδικασία αυτή υφίσταται και εφαρμόζετε είτε εθελοντικά από την διοίκηση μιας εταιρίας είτε από τις αρμόδιες επιτροπές κεφαλαιαγοράς.

  • Τι προβλέπει λοιπόν η διαδικασία αυτή.

Στον Nasdaq για παράδειγμα εφαρμόζεται εθελοντικά όταν αναμένονται σημαντικά νέα. Νέα που θα επηρεάσουν την χρηματοοικονομική υγεία της εταιρίας εκτός των άλλων.

  • Εδώ φυσικά η Πειραιώς προχωράει σε διαγραφή 4 ΔΙΣ κεφαλαίων, μια αύξηση αγνώστων στοιχείων, μια μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 5/6 και κανείς δεν ασχολήθηκε με την μετοχή της.

Στην Αυστραλία οι συζητήσεις για είσοδο ενός νέου μετόχου μέσω ΑΜΚ οδήγησε μια μετοχή σε trading suspension για πάνω από 20 μέρες μέχρι που ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες της αύξησης. Σας θυμίζει κάτι από Ελλάδα ? Μάλλον όχι.  

  • Το βασικό εργαλείο της αναστολής διαπραγμάτευσης επιτρέπει στους συμμετέχοντες στην αγορά να επεξεργαστούν τις νέες πληροφορίες και το κυριότερο να παίξουν με ίσους όρους. Γιατί όταν η διοίκηση κάνει επαφές με βασικούς μετόχους όπως το ΤΧΣ, τον Paulson και τον Μυστακιδη αλλά και νέα επενδυτικά κεφάλαια, δεν είναι αυτονόητο ότι οι όροι που διαμορφώνονται για την επερχόμενη αύξηση βρίσκονται ήδη ως πληροφορία στα χέρια τουλάχιστον 20-100 ανθρώπων;  

Είναι τυχαίο ότι κάποιοι όροι της αύξησης διέρρευσαν έστω και ως φημολογία πολύ πριν ανακοινωθούν από την ίδια την τράπεζα; Και θα μου πεις πως να σταματήσεις την διαπραγμάτευση για τόσο μεγάλο διάστημα; οκ. Ας την σταμάταγαν για 2-3 μέρες μέχρι να ανακοινωθεί τουλάχιστον το reverse split και να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται έστω και εν μέρει. 

Και θα μου πείτε όλα έγιναν νόμιμα. Και ίσως έγιναν. Το θέμα είναι τελικά αν με τους νόμους και τους κανόνες της χώρας μας δεν προστατεύονται οι μικρομέτοχοι και υφίσταται ουσιαστική διαφορά ενημέρωσης μεταξύ των διαφόρων επενδυτικών ομάδων, τελικά μήπως δεν ανήκουμε στις δυτικές αγορές; Μήπως τελικά πολύ καλά κάνουν μερικοί οίκοι που δεν μας αναβαθμίζουν;

Γιατί να αναβαθμίσουν μια αγορά που επιτρέπει τέτοια φαινόμενα, νόμιμα ή όχι. Γιατί ακριβώς αντί να ακολουθούμε τις διεθνείς πρακτικές προσπαθώντας να εναρμονίσουμε την αγορά μας με τα αυτονόητα, ακολουθούμε τους κανόνες τριτοκοσμικών χωρών.

Γιατί στην Ελλάδα ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ;

  • Και γιατί μερικοί (και απευθύνομαι σε εσάς που σταθήκατε βράχος στο πλευρό των μικρομετόχων ) αντί να καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα απαιτώντας την αλλαγή ακόμα και των κανόνων αν αυτοί δεν προστατεύουν το κοινό, τους φαίνονται και λογικά. Τι ακριβώς είναι λογικό; Το μάδημα της μαργαρίτας; 

Τα γράφω αυτά 20 μέρες, αφότου σου έγραψα ακριβώς τι θα κάνει η Πειραιώς. Αλλά αντί να χαίρομαι για την δικαίωση, λυπάμαι και για τον Κόσμο και για την Αγορά. 

Φιλικά ΟΑΚ