29.12.2021- Χ.Α: Η βιτρίνα πρέπει ή να σπάσει ή να αλλάξει (από τον Απόστολο Μάνθο)

Ως είθισται, μιας που μένουν μόλις 2 μέρες και κάτι ψιλά για να κλείσει το 2021, πας να ανοίξεις το μηνιαίο διάγραμμα τιμών για να κάνεις την ετήσια τεχνική αναδρομή στα χρηματιστηριακά δρώμενα του ελληνικού χρηματιστηρίου και ανακαλύπτεις με αυτό που αντικρίζεις ότι για τους τελευταίους 9 μήνες δεν έχεις και πολλά να πεις καθώς δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.

  • Ο “αντιπροσωπευτικός” Γενικός Δείκτης φαίνεται σα να έχει μπει στον πάγο αφήνοντας στο μόνιτορ τα χνάρια μιας ίσιας  γραμμής.  Λες και τον έχουν βάλει τιμωρία να φυλάει σκοπιά κοιτώντας συνεχώς στον τοίχο του στρατοπέδου που είναι ζωγραφισμένο το νούμερο 888.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γενικός Δείκτης αδικεί παράφορα το ελληνικό χρηματιστήριο. Όμως δυστυχώς είναι η βιτρίνα του μαγαζιού. Άλλο αν στο εσωτερικό η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική καθώς σφύζει από υγεία και καλής ποιότητας προϊόντα. Παραμένει η βιτρίνα. Και αν το μουντό εμπόρευμα που τοποθετείται σε αυτή είναι το ίδιο χειμώνα – καλοκαίρι αμφιβάλω αν κάποιος θα δώσει σημασία, θα σταθεί εμπρός από αυτή ή ακόμα περισσότερο θα μπει τελικά μέσα στο μαγαζί να κάνει τα ψώνια του. Θα προτιμήσει με τον παρά του να πάει παρακάτω, εκεί που το εμπόρευμα στη βιτρίνα είναι πιο “τραβηχτικό”. Εκεί που υπάρχει ζωντάνια.

  • Μια βιτρίνα επίσης θα πρέπει να έχει κίνηση. Αξιομνημόνευτες μου είχαν μείνει, εκείνα τα χρόνια που ήμουν πιτσιρικάς, οι χριστουγεννιάτικες “κινούμενες” βιτρίνες του ΜΙΝΙΟΝ. Και να προσπαθούσες να αντισταθείς σε έσερνε από μόνη της στο εσωτερικό του μαγαζιού.

Εδώ έχουμε ακριβώς το αντίθετο.

Έχουμε έναν Γενικό Δείκτη, όπου δείχνει κακώς προς πάσα κατεύθυνση,  ότι η στασιμότητα είναι η πεμπτουσία, το Α και το Ω του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αυτό άλλωστε  θα θεωρούσε και ο οποιοσδήποτε αν έβλεπε την  κίνηση του δείκτη. Μια κίνηση που προκαλεί από μόνη της άρνηση συμμετοχής.

  • Μάλιστα τώρα τελευταία  όταν καμιά φορά  πιάνει το μάτι μου στο Bloomberg ή στο CNBC  την “κορδέλα” με τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες και τυχαίνει να περνάει από εμπρός το ASE Index έχω παρατηρήσει  ότι ασυνείδητα κάνω ένα οφθαλμικό delete μιας που το μάτι, όχι εγώ, το μάτι έχει βαρεθεί να βλέπει το ίδιο νούμερο.

Αν αυτή είναι  η δική μου αίσθηση γιατί να τραβήξει το ενδιαφέρον κάποιου επενδυτή ώστε να προχωρήσει προς το γκισέ με τις… πληροφορίες. Γιατί ένας μεγάλος ξένος θεσμικός να ενδιαφερθεί για το τι γίνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο εφόσον το βλέπει εδώ και μήνες να μην κουνιέται να μην υπάρχει μεταβλητότητα άρα να μην υπάρχει φως στην προοπτική κέρδους. Γιατί κάποιος να βάλει τα χρήματά του σε ένα χρηματιστήριο όπου βάσει της εικόνας που βγάζει προς τα έξω ο κύριος δείκτης του θα είναι σα να τα παρκάρει.

  • Στο “επιμορφωτικό” διάγραμμα που ακολουθεί είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο υπάρχον Γενικός Δείκτης έχει φρακάρει στα γρανάζια της ιστορίας αρνούμενος εδώ και 7 χρόνια να σβήσει το “στραπάτσο” που έπαθε από τις πολιτικοοικονομικές συγκυρίες που έλαβαν χώρα στα τέλη του 2014.

Κύριος δάκτυλος της όλης κατάστασης είναι η ύπαρξη των τραπεζικών οίκων ως βαρύνουσες οντότητες μέσα στη ρύθμιση του Γενικού Δείκτη. Χαρακτηριστική είναι δε η αντιπαράθεσή του με τον ίδιο Γενικό Δείκτη  αλλά χωρίς τις τράπεζες και τον  FTSE/Athex Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών.

  • Ενώ λοιπόν ο Γενικός Δείκτης παραμένει ακόμα αρνητικός κατά -21% από τον μέσο όρο των τιμών που λάμβανε  το 2014 ο κλώνος Γενικός Δείκτης χωρίς το τραπεζικό DNA θα βρισκόταν τώρα στο +56% διαμορφώνοντας έτσι την εικόνα ενός τελείως διαφορετικού χρηματιστηρίου.

Τρανταχτή απόδειξη σε αυτό που προαναφέραμε στην αρχή του άρθρου, ότι παρά το γεγονός της μουντής και άχρωμης βιτρίνας του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο εσωτερικό η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική καθώς σφύζει από υγεία και καλής ποιότητας προϊόντα είναι η αντιπαράθεση του Γενικού Δείκτη με το FTSE/Athex Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών, όπου ο τελευταίος όχι απλώς του έχει ρίξει στα αυτιά αλλά έχει στη κυριολεξία εκτοξευτεί χτυπώντας την εκρηκτική  απόδοση  του +258%.

πιν

 

Προχωρώντας τώρα στα της τεχνικής ανάλυσης o Γενικός Δείκτης αποτυπώνεται στη  μακροπρόθεσμη διαγραμματική του εικόνα να έχει διαλύσει ανοδικά τη γιγάντια γραμμή τάσης “Q” απελευθερώνοντάς τον από αυτή μετά από  σχεδόν 10 χρόνια υποχρεωτικής  καθοδικής πορείας. Η ανοδική αυτή τμήση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την επόμενη διετία μιας που μπορεί να δώσει ένα ισχυρό ανοδικό momentum διαρκείας.

  • Αυτός όμως ο ανοδικός σχηματισμός έχει και έναν μεγάλο αντίπαλο, τον χρόνο. Όσο περνάνε οι μήνες και η κίνηση δεν παίρνει τις διαστάσεις που πρέπει η σημαντικότητα της διάσπασης θα φθίνει με αποτέλεσμα να αναιρεθεί. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να συνεχίσει στο ίδιο πλάγιο μοτίβο της απραξίας για τουλάχιστον άλλους 10 μήνες κάτι που απέχει πολύ από τα αναμενόμενα της έντονης αναπτυξιακής πορείας του 2022. Ο πυροβολισμός του αφέτη για την έναρξη της μακροπρόθεσμης ανοδικής πορείας θα δοθεί από την επιβεβαιωμένη καταστρατήγηση της τελευταίας αντίστασης των πωλητών στις 950 με 970 μονάδες.

πιν

 

Απαραίτητο συστατικό επιτυχίας ο ισχυρός τζίρος συναλλαγών, που θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να έχει ένα χρηματιστήριο που θέλει να ανήκει στην Ευρώπη.

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής