29.12.2020 – Στο «πράσινο» λέμε ΝΑΙ (από τον Απόστολο Μάνθο)

Στο «πράσινο» λέμε ΝΑΙ

  • Από τον Απόστολο Μάνθο

Οι βασικές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του εκλεγμένου πλέον προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτικών στρατηγικών για τη νέα χρονιά μιας και πλησιάζει η ώρα που θα αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του. Βασική σκέψη των επενδυτών θεσμικών και μη είναι πώς να προσαρμόσουν και να “κουμπώσουν” όσο το δυνατό περισσότερο τα χαρτοφυλάκια τους για να κερδίσουν από τα πολιτικά και οικονομικά σχέδια του νέου προέδρου.

  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν τόνιζε με εμφατικό τρόπο τομείς που θα αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της προεδρίας του. Ένας από αυτούς τους τομείς που θα επωφεληθούν τα μέγιστα   από τη προεδρία του Μπάιντεν είναι η  καθαρή ενέργεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση  με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να ανακοινώνει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας, το νέο πακέτο ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19 ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων  ευρώ θα συμπεριλαμβάνει την προϋπόθεση χρήσης του 37% των κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των στόχων της καθαρής ενέργειας ώστε να επιτευχθεί έως το 2030 η μείωση έως και 55% των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Μερικά από τα επενδυτικά προϊόντα που πέφτουν στο τραπέζι των αναλυτών είναι:

Το ETF Invesco WilderHill Clean Energy  (PBW), όπου επιδιώκει να καθρεφτίζει τη τιμή και την απόδοση του δείκτη WilderHill Clean Energy. Το χαρτοφυλάκιο επενδύει τουλάχιστον στο 90% του  συνόλου του ενεργητικού του σε μετοχές εταιρειών που επικεντρώνονται στο Green Deal και γενικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες, που διευκολύνουν την καθαρότερη ενέργεια.

Το ETF έχει ήδη από τις αρχές του έτους μία απόδοση της τάξεως του +214% ενώ όπως φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών η ανοδική πορεία του συνεχίζεται έχοντας ως δίαυλο το κανάλι “Q” του περασμένου Μαρτίου, όπου και ξεκίναγε από τα 22,20 δολ (τώρα βρίσκεται στα 107,7 δολ). Ο ανοδικός στόχος εντοπίζεται αρχικά στα 120 δολ και μετά στα 145 δολ.

****

Η FuelCell Energy Inc (FCEL) προσφέρει  σειρά προϊόντων,  που βασίζονται στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου ανθρακικών αλάτων σε διάφορες διαμορφώσεις, όπως το κατανεμημένο υδρογόνο ενώ διαχωρίζει το διοξείδιο του άνθρακα από τα καυσαέρια φυσικού αερίου, βιομάζας ή μονάδων παραγωγής ενέργειας. Η FuelCell Energy, που ιδρύθηκε το 1969 έχει προσεγγίσει τη κεφαλαιοποίηση των 3,44 δισ. δολ με τις αποδόσεις για το 2020 να εκτοξεύονται στο +328%.

Διαγραμματικά η μετοχή έχει μόλις διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 8,95 δολ και κατευθύνεται προς την ισχυρή αντίσταση των 12 δολ. Ανοδική διάλυσή της θα δώσει στο πιάτο τα 13,80 δολ. Έντονη αλλαγή σχεδίων με τη καθοδική διέλευση των 8,95 με 8,50 δολ.

****

H Livent Corporation (LTHM) κατασκευάζει και πουλάει μπαταρίες με βάση το λίθιο. Η εταιρεία, που το όνομά της τελευταία ακούγεται όλο και περισσότερο λόγω των εφαρμογών της μπαταρίας στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα προσφέρει ενώσεις λιθίου για χρήση σε προϊόντα που έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις απόδοσης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018, η κεφαλαιοποίησή της φτάνει τα 2,81 δισ. δολ. ενώ η απόδοση για το 2020 ξεπερνάει τα +124%.

Τεχνικά αυτό που διαφαίνεται στο chart τιμών είναι η προσέγγιση των 20 δολ μετά και την ανοδική διαφυγή από τη βραχυχρόνια αντίσταση των 17,50 δολ. Η μέχρι πρότινος ανοδική πορεία βασίζεται στη μέθοδο των διαδοχικών τμήσεων πλαγιοσταθεροποιητικών συσσωρεύσεων αποτυπώνοντας στο διάγραμμα σκαλοπάτια στήριξης.

****

Κλείνουμε με το ADR της Δανικής εταιρείας  Vestas Wind Systems AS (VWDRY), όπου σχεδιάζει, κατασκευάζει, εγκαθιστά και συντηρεί ανεμογεννήτριες παγκοσμίως. Η εταιρεία είναι από τις πλέον «παλιές» στο είδος καθώς έχει ιδρυθεί το 1898 στη Δανία. Η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις στις 281 δισ. δανικές κορώνες ενώ η μέχρι τώρα απόδοση του ADR για το 2020 φτάνει το +128%.

Το διημερήσιο διάγραμμα της VWDRY δε σηκώνει και πολύ κουβέντα, καθώς σπάει διαδοχικά το ένα επίπεδο αντίστασης μετά το άλλο προκαλώντας βίαιη ανοδική διαφυγή προς τα πάνω. Τελευταία μετά την ανοδική διάσπαση των 70 δολ έχει θέσει ως στόχο τα 80 δολ (στο κλείσιμο της Τρίτης που γραφόταν το σχόλιο είχε τιμή 76,83 δολ).

****

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΘΟΣ 

από την εφημερίδα το ΚΕΦΑΛΑΙΟ