28/5/2021- Αυξημένο το ενδιαφέρον στο Χ.Α.- Τεχνική (κι όχι μόνο) εικόνα των ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, και ΕΛΣΤΡ

Αυξημένο το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χ.Α.-Τεχνική (κι όχι μόνο) εικόνα των ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, και ΕΛΣΤΡ

  • Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 883,39 μονάδες με άνοδο 1,12%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 308,3 εκατ. ευρώ (ελέω Eurobank), με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 20,16 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 63 έκλεισαν ανοδικά, 45 πτωτικά, και 64 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύθηκε σήμερα σε όλη σχεδόν την συνεδρίαση ο γενικός δείκτης, διευρύνοντας τα κέρδη του στο δεύτερο μισό αυτής, πραγματοποιώντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 887,91 μονάδες, με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1,4 προς 1.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Άκρως ικανοποιητικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Quest. Πέραν όμως των ικανοποιητικών επιδόσεων της εταιρείας, ενδιαφέρον αποτελούν οι εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους, καθώς σύμφωνα με αυτές οι ενοποιημένες πωλήσεις, τα λειτουργικά κέρδη, τα EBITDA, και τα προ φόρων κέρδη, θα παρουσιάσουν μεν βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς, κάτι που κατά την προσωπική μας εκτίμηση θα ισχύσει και για την πλειοψηφία των εταιρειών οι οποίες εξέπληξαν ευχάριστα με τις οικονομικές τους επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά.

Πακέτα συνεδρίασης

Ετεροχρονισμένη μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της Τράπεζας Αττικής, όπου σύμφωνα με αυτή:« Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απορρόφηση της τράπεζας από έτερα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, ότι ουδεμία τέτοια πληροφόρηση έχει υπάρξει ή περιέλθει σε γνώση της Τράπεζας και τα σχετικά δημοσιεύματα στερούνται βάσης». Να αναφερθεί ότι έτερο πιστωτικό ίδρυμα ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για το εν λόγω θέμα χθες περί τα μέσα της συνεδρίασης, με την μετοχή της τράπεζας να κλείνει με κέρδη 14,50%.

Υψηλό 52 εβδομάδων

Με θετικά σχόλια υποδέχονται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης το νέο στρατηγικό σχέδιο “Project Tomorrow” της Alpha Bank και την ανακοίνωσή της για την πρώτη αναπτυξιακή ΑΜΚ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Συγκεκριμένα, η Wood στην ανάλυσή της θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Βank στα Ευρώ 1,50 με υψηλά περιθώρια ανόδου, διακρίνοντας περισσότερα έσοδα από την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και μεγαλύτερη πτώση στο κόστος. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο στόχος για την κερδοφορία είναι στο 10%, 2 μονάδες πάνω από το 8% που περίμενε μέχρι τώρα ο οίκος. Παράλληλα, η ανάλυση της Wood επικεντρώνεται στα παρακάτω σημεία:

-Σημαντική μείωση των ΜΕΑ που θα μειωθούν στα Ευρώ 2,9 δισ. το 2022 από Ευρώ 11,4 δισ. το 2020 προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα μειωθεί δραστικά στο 7% το 2022 και περαιτέρω στο 2% μέχρι το 2024. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προκύπτει από Ευρώ 8,1 δισ. συναλλαγών με τον αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια στο Ευρώ 1,1 δισ.

-Εκμεταλλευόμενη την ανάπτυξη της χώρας και τα χρηματοδοτικά προγράμματα (RRF), η Αlpha Bank περιμένει αύξηση των επιχειρηματικών δανείων στην χώρα ύψους Ευρώ 33 δισ. για την περίοδο 2021-2026 και Ευρώ 24 δισ. για την περίοδο 2021-2024. Με μερίδιο αγοράς 25% η Αlpha Bank θα έχει περίπου Ευρώ 5 δισ. καθαρή αύξηση στα επιχειρηματικά της δάνεια εντός της 4ετίας. Επιπροσθέτως, η Τράπεζα αναμένει Ευρώ 1,7 δισ. από ναυτιλιακά δάνεια, Ευρώ 1,3 δισ. από ιδιώτες και Ευρώ 2,1 δισ. από τη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξάνεται με μέσω ετήσιο ρυθμό 10%. Η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου θα φέρει αύξηση Ευρώ 300 εκατ. στα έσοδα από τόκους. Έτσι, η Τράπεζα θα αντισταθμίσει τα «χαμένα» έσοδα από τις συναλλαγές προβληματικών δανείων. Τα συνολικά έσοδα θα ενισχυθούν περαιτέρω από την αύξηση των προμηθειών, από τα Ευρώ 335 εκατ. στα Ευρώ 465 εκατ. και μείωση του κόστους. Η Διοίκηση της Τράπεζας στοχεύει να αυξήσει τα κέρδη προ προβλέψεων στα επίπεδα των Ευρώ 1,1 δισ. το 2024.

-Ο στόχος για τα κέρδη φτάνει στα Ευρώ 520 εκατ. για το 2023 και πάνω από Ευρώ 600 εκατ. για το 2024 με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάνει στο 10%. Εκτός από την αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων, η κερδοφορία θα ενισχυθεί και από τη σταδιακή μείωση των προβλέψεων, με το κόστος κινδύνου στις 60 μ.β. το 2024.

-Τα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας βρίσκονται στο 16,9% προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy. Μετά τη μείωση των ΜΕΑ, ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων θα είναι στα ίδια επίπεδα λόγω των εσωτερικών δράσεων αύξησης των κεφαλαίων (σύνθετη τιτλοποίηση, πώληση merchant acquiring, πώληση Αλβανίας και Λονδίνου, joint venture στη διαχείριση ακινήτων). Μέχρι και το 2023 το επίπεδο κεφαλαίων θα είναι κοντά στο 17%, καθώς οι 250 μ.β. από την αύξηση κεφαλαίου θα απορροφηθούν από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ η οργανική κερδοφορία θα αντισταθμίσει την επίπτωση από τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις. Το 2024 τα συνολικά κεφάλαια αυξάνονται στο 18.3% λόγω της υψηλής κερδοφορίας με τα βασικά κεφάλαια CET1 στο 15.6%.

-Τα ίδια κεφάλαια μετά τη μείωση των ΜΕΑ και πριν την ΑΜΚ θα βρεθούν στα Ευρώ 4,6 δισ., ή Ευρώ 5,4 δισ. μετά την ΑΜΚ, με την Τράπεζα να προβλέπει αύξηση στα Ευρώ 6,7 δισ. μέχρι το 2024.(euro2day.gr)

Εταιρικά ομόλογα

Παράλληλα και οι αναλυτές της KBW υποδέχονται με θετικά σχόλια την επερχόμενη ΑΜΚ της Αlpha Bank και το “Project Tomorrow”. Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους, η ΑΜΚ υποστηρίζει την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και την ενίσχυση της κερδοφορίας, ενώ διαβλέπουν τρεις βασικούς πυλώνες στο νέο στρατηγικό σχέδιο:

1) Μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κοντά στο 5% μέχρι το 2022 μέσω εκκαθάρισης ΜΕΑ ύψους Ευρώ 8,1 δισ. και σε μικρότερο βαθμό μέσω οργανικής μείωσης.

2) Διψήφια κερδοφορία μέχρι το 2024 μέσω υψηλότερων προμηθειών, χαμηλότερου κόστους και μείωσης των προβλέψεων, με τα κέρδη να φτάνουν στα επίπεδα των Ευρώ 0,6 δισ. (ή 10% RoTBV) μέχρι το 2024.

3) Βασικό δείκτη κεφαλαίων 14.1% μέχρι το 2023, πλήρως προσαρμοσμένο με τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις. Το αρνητικό αντίκτυπο από την εκκαθάριση των ΜΕΑ αντισταθμίζεται από την οργανική μείωση των ΜΕΑ και εσωτερικές δράσεις ενίσχυσης κεφαλαίων. Η κεφαλαιακή επάρκεια υποστηρίζεται από τη βελτιωμένη οργανική κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των χορηγήσεων.

Τέλος, η KBW σημειώνει ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο κάνει την Αlpha Bank ελκυστική για τους επενδυτές.(euro2day.gr)

Η JP Morgan με νέα έκθεσή της και σημερινή ημερομηνία (27/5) προχωρά σε ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και με τιμή-στόχο τα 2 ευρώ ανά μετοχή, η οποία προσφέρει σημαντικό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα της τάξεως του 37%. Μετά την αύξηση στα κεφάλαια, η τράπεζα είναι έτοιμη να φέρει τη μη εξυπηρετούμενη έκθεση NPEs σε μονοψήφιο επίπεδο έως τις αρχές του 2022 από το τρέχον 46% και στοχεύει στη συνέχεια να βελτιώσει τον δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE προς ένα βιώσιμο διψήφιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της τράπεζας είναι φιλόδοξοι, ωστόσο η βελτίωση της μακροοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και το ιστορικό επιτυχίας διοίκησης δημιουργεί αισιοδοξία στην αμερικανική τράπεζα. Η Πειραιώς δικαιολογεί μια σχετική έκπτωση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες και ως εκ τούτου, προτιμά την ουδέτερη σύσταση έναντι συστάσεων υπεραπόδοσης για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, που οι τίτλοι τους είναι διαπραγματεύσιμοι στις 0,41x-0,53x την ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) και με δείκτες 7,8%-9,2% πρόβλεψη ROTEs το 2023e.(euro2day.gr)

Τρία νέα έργα ενεργειακών υποδομών συνολικού προϋπολογισμού άνω 60 εκατ. ευρώ, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συγκεκριμένα:

Α) Η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε στον διαγωνισμό των εταιρειών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες “ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.” και “ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΔΥΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.” για το έργο “Μελέτη, Έργα Πολιτικού Μηχανικού, Προμήθεια, Μεταφορά, Εγκατάσταση Και Θέση Σε Λειτουργία, Δύο (2) Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ενός (1) Υποσταθμού Υπαίθριου Τύπου”. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, ισχύος 39MW και 11MW, καθώς και ο υπαίθριος υποσταθμός πρόκειται να τοποθετηθούν στη θέση “Μεγάλες Λάκκες” του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε απαλλοτριωμένες από τη ΔΕΗ εκτάσεις. Το έργο έχει προϋπολογισμό άνω των 28,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Β) Επίσης, η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε σε δύο διαγωνισμούς του ΔΕΣΦΑ για τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.  Πιο αναλυτικά:

I. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά  το έργο “Λεπτομερής Σχεδιασμός, Προμήθεια και Κατασκευή μιας νέας προβλήτας small scale LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας”. Η ΤΕΡΝΑ, σε κοινοπραξία με την τεχνική εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε., θα αναλάβει τις λεπτομερείς μελέτες ηλεκτρολόγου μηχανικού και πολιτικού μηχανικού για την κατασκευή προβλήτας, επαρκούς να δεχθεί φορτηγά πλοία χωρητικότητας από 1.000 m3 έως και 30.000 m3. Η εν λόγω προβλήτα θα κατασκευαστεί στη βορειοανατολική πλευρά της Ρεβυθούσας και θα έχει συνολικό μήκος περίπου 20 μέτρα. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως νέο κτίριο ελέγχου, προμήθεια υλικών και εξοπλισμού για την κατασκευή και εγκατάσταση σωληνώσεων, εξαρτημάτων, οργάνων και αυτόματων συστημάτων ελέγχου και τηλεπικοινωνίας. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 17 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

II. Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά το έργο “Λεπτομερής Σχεδιασμός, Προμήθεια και Κατασκευή του Σταθμού Συμπίεσης Απαερίων στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), περιλαμβάνει λεπτομερείς μελέτες ηλεκτρολόγου μηχανικού και πολιτικού μηχανικού για την κατασκευή του κτιρίου που θα εγκατασταθεί ο συμπιεστής, την εγκατάσταση όλου του βοηθητικού εξοπλισμού καθώς και τα δίκτυα σωληνώσεων διακίνησης απαερίων, νερού και επέκταση των υφισταμένων βοηθητικών δικτύων του Σταθμού (πεπιεσμένου αέρα, αζώτου κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς υπογραφή συμβάσεων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες:  Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων: Δανάη Καλαντίδη , τηλ. 210 6968000, mailto:dkalantidi@gekterna.com” target=”_blank”>dkalantidi@gekterna.com

‘Commodities are the most overbought since the 1970s.’ Jesse Felder @jessefelder

This is Europe’s chance to actually take off. And this is not completely priced in to stock markets.” Lisa Abramowicz @lisaabramowicz1

Orsted: In his latest research note, analyst Alberto Gandolfi confirms his positive recommendation. The broker Goldman Sachs is keeping its Buy rating. The target price is decreased from DKK 1240 to DKK 1175. Price DKK920,90.

Bayer: Goldman Sachs is positive on the stock with a Buy rating. The target price is unchanged at EUR 74. Price €52,55.

Ahold Delhaize: Credit Suisse confirms his opinion on the stock and remains Neutral. The target price has been raised to EUR 23 from EUR 22. Price €23,76.

Prosiebensat.1: Analyst Daniel Kerven from JP Morgan research considers the stock attractive and recommends it with a Buy rating. The target price is reviewed upwards from EUR 27 to EUR 28. Price €18,06.

Amazon: Douglas Anmuth from JP Morgan retains his positive opinion on the stock with a Buy rating. The target price is unchanged and still at USD 4600. Price $3265.

Best Buy: JPMorgan Adjusts Price Target for Best Buy to $118 From $113, Maintains Neutral Rating. Price $116,96.

Glencore: Deutsche Bank on Wednesday lifted its price target on Glencore (GLEN.L) to 4.20 pounds sterling ($5.95) from 4 pounds, keeping a buy rating on the miner. Price GBX314,38.

Ferguson: Morgan Stanley on Wednesday increased its price target on Ferguson (FERG.L) to 99.70 pounds sterling ($141.12) from 95.00 pounds, reiterating an equalweight stance on the plumbing equipment supplier. Price GBX9604.

Cisco: KGI Securities Initiates Coverage of Cisco Systems With Neutral Rating, $58 Price Target. Price $52,91.

Comcast: KGI Securities Initiates Coverage of Comcast With Outperform Rating, $66 Price Target. Price $56,85.

Alcoa: Deutsche Bank Adjusts Alcoa’s Price Target to $48 From $41, Maintains Buy Rating. Price $36,55.

Foot Locker: Berenberg Bank Adjusts Foot Locker PT to $76 From $67, Maintains Buy Rating. Price $63,98.

The Dow and the S&P 500 opened higher on Thursday after data showing fewer weekly jobless claims pointed to an improving outlook for the U.S. economy. The Dow Jones Industrial Average rose 109.4 points, or 0.32%, at the open to 34,432.47. The S&P 500 rose 5.9 points, or 0.14%, at the open to 4,201.94​, while the Nasdaq Composite rose 4.6 points, or 0.03%, to 13,742.585 at the opening bell.(investing.com)

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones μετέτρεψε το σήμα του από strong buy σε buyμε τους δείκτες S&P 500, και Nasdaq να διατηρούν το σήμα τους σε strong buy. Στην Ευρώπη, οι δείκτες DAX 30FTSE 100, και CAC 40 παρέμειναν με σήμα strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Δεύτερη μέρα κερδών για τον γενικό δείκτη, παραμένοντας πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ50 ημερών (872 μονάδες), με το σήμα πώλησης να διατηρείται. Ο όγκος διαμορφώθηκε αισθητά υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών (ελέω Eurobank), με τον δείκτη  RSI να κλείνει για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 923,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 856,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 262,4 εκατ. τεμάχια, έναντι 65,39 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Θετικό πρόσημο και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε για ακόμη μία συνεδρίαση με σήμα πώλησης, με τον δείκτη RSI να απομακρύνεται από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.220 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.997 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Επέστρεψε σε θετικό έδαφος ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παραμένει με σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να κλείνει για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.431 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και η στήριξη στις 1.264 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σημαντικά κέρδη αρχικά για τον τραπεζικό δείκτη που περιορίστηκαν σημαντικά  στη συνέχεια, με τον δείκτη RSI να συνεχίζει να απομακρύνεται από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και με το σήμα πώλησης να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στις 605 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 468 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 233,3 εκατ. τεμάχια, έναντι 54,57 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Η μετοχή της Βιοχάλκο έκλεισε στα 4,72 ευρώ με άνοδο 1,40%, διατηρώντας την μεσοπρόθεσμη ανοδική της τάση, καθώς και το σήμα πώλησης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 4,99 ευρώ και η στήριξη στα 4,42 ευρώ, με την μετοχή να κατακτά τον πρώτο στόχο του εκθετικού ΚΜΟ50 ημερών (4,68 ευρώ). Μ.Ο όγκου 30 ημερών 130,0 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός -6,35%

Απόδοση 3μηνου +22,60%

Απόδοση 6μηνου +22,44%

Απόδοση από 1/1 +26,20%

Απόδοση 52 εβδομάδων +110,71%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 5,26 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 2,19 ευρώ

Καθαρή Θέση 1,2 δισ. ευρώ (στοιχεία χρήσης 2020)

BV 4,66

P/BV 1,01

P/E 56,87

EV/EBITDA* 9,52 (σε 12μηνη βάση)

EV/Sales* 0,73 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές 67,2 εκατ. ευρώ από 63,13 εκατ. ευρώ το 2020

Ξένα/Ιδία 1,31

ROE +1,78%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 30,32%

Κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ

Η μετοχή της LAMDA Development έκλεισε στα 7,35 ευρώ με άνοδο 1,94%υποχωρώντας κάτω από την βραχυπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης, διατηρώντας για τρίτη συνεδρίαση το σήμα πώλησης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 7,60 ευρώ, με την στήριξη στον εκθετικό ΚΜΟ50 ημερών (7,22 ευρώ) και την επόμενη στα 7,11 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να αυξάνονται. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 263,0 χιλ. τεμάχια.

Οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου

Απόδοση μηνός +3,09%

Απόδοση 3μηνου +11,70%

Απόδοση 6μηνου +25,43%

Απόδοση από 1/1 +3,52%

Απόδοση 52 εβδομάδων +20,89%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 7,83 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 4,805 ευρώ

Καθαρή Θέση 1,0 δισ. ευρώ (στοιχεία χρήσης α΄ τριμήνου 2021)

NAV/μετοχή 6,21 ευρώ

BV 5,66

P/BV 1,30

P/E αρνητικό

EV/EBITDA* 53,74 (σε 12μηνη βάση)

EV/Sales* 22,31 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές 37,3 εκατ. ευρώ από 23,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020

Ξένα/Ιδία 0,09

ROE 0,68%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 73,17%

Κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. ευρώ

Η μετοχή της ΕΛΑΣΤΡΟΝ έκλεισε στα 1,76 ευρώ με άνοδο 1,73%καταβάλλοντας προσπάθεια στις τελευταίες συνεδριάσεις να διατηρηθεί πάνω από την ανοδική γραμμή τάσης, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,84 ευρώ, και η στήριξη στα 1,72 ευρώ με την επόμενη στα 1,66 ευρώΜ.Ο όγκου 30 ημερών 12,62 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός +2,03%

Απόδοση 3μηνου +31,34%

Απόδοση 6μηνου +76%

Απόδοση από 1/1 +32,33%

Απόδοση 52 εβδομάδων +100%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 1,86 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 0,774 ευρώ

Καθαρή Θέση 65,8 εκατ. ευρώ (στοιχεία χρήσης 2020)

BV 3,58

P/BV 0,49

P/E 18,62

EV/EBITDA* 10,87 (σε 12μηνη βάση)

EV/Sales* 0,63 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές 7,77 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ το 2019

Ξένα/Ιδία 0,5

ROE +2,64%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 55,35%

Κεφαλαιοποίηση 32,4 εκατ. ευρώ

*Δείκτης Φερεγγυότητας είναι η ικανότητα μιας εταιρείας να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όσο μεγαλύτερος ο εν λόγω δείκτης, τόσο περισσότερο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η εταιρεία.

*EV/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας μιας εταιρείας με βάση τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων)Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμοδείκτης EV/EBITDA τόσο υπερτιμημένη μπορεί να θεωρηθεί μια εταιρεία, ενώ όσο χαμηλότερος τόσο υποτιμημένη (κάτω του 8x).

*EV/Sales: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης αποτυπώνει την αξία μιας επιχείρησης με βάση τις πωλήσεις της. Όσο χαμηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης τόσο πιο υποτιμημένη θεωρείται η εταιρεία. Ένας υψηλός δείκτης EV/Sales, μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι μελλοντικές πωλήσεις θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ ένας χαμηλός δείκτης EV/Sales ότι οι μελλοντικές προοπτικές των πωλήσεων δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Συνήθως ο αριθμοδείκτης EV/Sales κινείται μεταξύ του 1x και του 3x.

Μικτή η εικόνα σήμερα των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,133με άνοδο 2,31%, και του δεκαετούς στο 0,867με άνοδο 0,52%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem