29.11.2021: Η δίπλα στη Ζιμπάμπουε και οι “μάγοι” (Απ.Μάνθος)

Μιας που τα email, μηνύματα και τηλέφωνα έχουν πέσει βροχή για το από εδώ και πέρα της αγοράς μετά το της… Μποτσουάνα, αυτή που είναι δίπλα στη Ζιμπάμπουε, ας κάνουμε μια ευκολόπεπτη προσέγγιση χρησιμοποιώντας το πιο κατανοητό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, αυτό με τη γραμμή που ενώνει τα ημερήσια κλεισίματα (line chart).

  • Το ημερήσιο διάγραμμα λοιπόν παρουσιάζει το Γενικό Δείκτη να παραδίδεται δίχως καμία αντίσταση στις ορδές των πανικοβλημένων πωλητών κατεβαίνοντας μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες πάνω στη ζώνη σημαντικής στήριξης που απλώνεται ανάμεσα στις 858 με 848 μονάδες.

Στο παρελθόν η περιοχή αυτή έχει παίξει πάρα πολύ καλά το ρόλο της αφήνοντας στο διάγραμμα των τελευταίων 180 συνεδριάσεων μία κορυφή και δύο τοπικούς πυθμένες ενώ στη μια εκ των περιπτώσεων έφυγε βίαια παρακάτω προς τις 830 μονάδες όπου όμως στις αμέσως επόμενες μέρες αποδείχτηκε ως καταπληκτική ευκαιρία για όσους αγόρασαν και μεγάλη αποτυχία σε όσους μέσα στο πανικό πέταξαν τις μετοχές τους κάτω από τις 848 μονάδες, καθώς ακολούθησε μια συνεχόμενη άνοδο +8.8% του Γενικού Δείκτη.

Στη τωρινή κατάσταση η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει πολύ πιο γρήγορα και για την ακρίβεια  στις τελευταίες 2 ώρες της ερχόμενης Δευτέρας. Πτωτικό άνοιγμα με τελικό κλείσιμο πάνω από τις  850 με 848 μονάδες όπου θα  συνοδεύεται  με μεγάλο τζίρο συναλλαγών θα τραβήξει δυνατά τα γκέμια στους πωλητές. Υπενθυμίζω ότι αυτό που μετράει στο εν λόγω διάγραμμα είναι το ημερήσιο κλείσιμο τα υπόλοιπα είναι θόρυβος.

Πωλήσεις τώρα μετοχικών χαρτοφυλακίων κάτω από τις 842 μονάδες Γενικού Δείκτη ίσως αποδειχθούν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένες, καθώς το περιθώριο που μπορεί να δώσει η αγορά για να τις μαζέψει πίσω κάποιος ενεργός επενδυτής – με κερδοφόρο  διαφορά ανάμεσα στην πώληση και την επαναγορά- να είναι πολύ μικρό ή μηδαμινό αν βάλεις και τα έξοδα που σέρνει το πινακίδιο.

Τα υπάρχοντα στοιχεία της νέας μετάλλαξης  πολύ δύσκολα θα έχουν τη δύναμη να ρίξουν την αγορά χαμηλότερα των 830 με 820 μονάδων ενώ κακώς γίνεται η σύγχυση συσχέτισης με τη βύθιση, που υπέστη η αγορά πέρυσι την άνοιξη για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάτι τέτοιο  απλά ΔΕΝ υπάρχει.

Τα κράτη πλέον ξέρουν, είναι έτοιμα, υπάρχουν τα εμβόλια, υπάρχουν τα φάρμακα πρώτης αντιμετώπισης και  αναχαίτισης ενώ ας μη ξεχνάμε ότι το όλο θέμα με τον κορονοϊό και τη πίεση στο σύστημα υγείας σε μόλις  2 με 3  μήνες ίσως έρθει σε ισχυρή ισορροπία  με την ευρεία διάθεση των δύο νέων αντιιικών  φαρμάκων των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Merck και Pfizer.

Από εκεί και έπειτα το χρηματιστήριο θα μπει  σε μια χρυσή διετία.

Γνωρίζω ότι κάποιοι δύσκολα θα μπορέσουν να το χωνέψουν αλλά η αλήθεια είναι ότι θα πέσουν τόσα δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία που θέλει δε θέλει θα πάει εκεί που πρέπει να πάει. Επίσης την ίδια διετία θα πέσουν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ για υποδομές και περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης θα πέσουν και αρκετά δισεκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή μηχανή άρα όσο ψηλά και να είναι  τώρα οι αγορές πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να στρέψουν το μακροπρόθεσμο momentum σε πτωτικό.

Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι τη βραχυπρόθεσμη τάση μόνο οι “μάγοι” των αγορών μπορούν να τη προβλέψουν και φυσικά οι έχοντες πάντα… δίκιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ
www.chartswar.com

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή.