28/1- Κρύβει χρυσάφι για Μυτιληναίο και ΤΕΝΕΡΓΑ το report της Morgan Stanley για EDPR

Κρύβει χρυσάφι για Μυτιληναίο και ΤΕΝΕΡΓΑ το report της Morgan Stanley για EDPR

Φίλοι μικρομέτοχοι, τις τελευταίες συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο κυριαρχεί το «πέτα τα». Πραγματικό κονσέρτο για πολυβόλα. Το χρηματιστήριο είναι σαν το ποδήλατο. Άμα δεν κάνεις πετάλι, θα πέσεις. Έτσι και οι μετοχές. Ότι δεν ανεβαίνει, πέφτει. Ήταν δεδομένη λοιπόν η πτώση. Όμως αυτή έγινε γρήγορα και βίαια. Μη ψάχνετε πολύ. Ο λόγος είναι απλός.

 • Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μίνιμουμ 1 δις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί παίκτες που είναι επενδεδυμένοι στις υπόλοιπες τράπεζες και έγραφαν μεγάλα κέρδη να τις πουλήσουν για να κάνουν ρευστότητα για να μπορούν να μπουν στην αύξηση της ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Έτσι έγινε η πολυαναμενόμενη διόρθωση του τραπεζικού δείκτη. Για αυτό, όπως πολλάκις σας έχουμε πει, οι τράπεζες θέλουν τεράστια προσοχή. Είναι macro play.

Όμως, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ούτε η ΕΘΝΙΚΗ, ούτε η ALPHA BANK και ούτε και η EUROBANK θα χρειαστούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, η τωρινή πτώση είναι εξαιρετική ευκαιρία για κτίσιμο θέσης στη μετοχή της ΑΛΦΑ και της ΕΘΝΙΚΗΣ. Όμως, εκτός από τις τράπεζες που έχουν τεράστια μεταβλητότητα και είναι απολύτως λογικό, το ενδιαφέρον μας πρέπει να εστιάζεται σε μεμονωμένες μετοχές.

 • Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκτός από τις δύο τράπεζες, ΑΛΦΑ και ΕΘΝΙΚΗ, σας προτείναμε για κτίσιμο θέσης την μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ, της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και της JUMBO. Ειδικότερα, για την μετοχή της JUMBO, σας είχαμε δώσει σαν αρχική τιμή κτισίματος θέσης τα 13.00€ και κάτω. Η μετοχή, παρόλη την χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 2.77% έκλεισε με άνοδο +0.08% στα 13.01€. Όμως, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το κτίσιμο θέσης γίνεται σταδιακά και σε πτωτικές συνεδριάσεις.

Φίλοι μικρομέτοχοι, πριν μερικές μέρες η MORGAN STANLEY έβγαλε την επενδυτική της στρατηγική για τις ευρωπαϊκές μετοχές για το 2021. Τις θεωρεί υποτιμημένες σε σχέση με τις αμερικάνικες και σε σχέση με τα ομόλογα. Είναι overweight στις μετοχές εμπορευμάτων, εξόρυξης, ΑΠΕ, ενέργειας, τραπεζών κλπ. Πιστεύει ακράδαντα ότι το 2021 οι μετοχές αξίας (value) θα υπεραποδόσουν τις μετοχές ανάπτυξης (growth) (βλέπε πίνακα παρακάτω).

 • Συγχρόνως, την ίδια μέρα η MORGAN STANLEY έβγαλε και ένα report που ενδιαφέρει πάρα πολύ την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Μετά την GOLDMAN SACHS που ασχολήθηκε με την ισπανική SOLARIA ήρθε η MORGAN STANLEY να ασχοληθεί με την πορτογαλική  EDP ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Η EDPR είναι θυγατρική του πορτογαλέζικου κολοσσού ενέργειας EDP.

Φίλοι μικρομέτοχοι, η MORGAN STANLEY δίνει τιμή στόχο για την EDPR στο βασικό της σενάριο τα 25.00€ και στο bull σενάριο τα 31.00€ (βλέπε πίνακα παρακάτω). Για να έχετε μια αίσθηση περί τίνος μιλάμε, η EDPR με χθεσινή τιμή τα 21.45€ έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 20.368 δις ευρώ. Η MORGAN STANLEY προβλέπει ότι το 2022 η EDPR θα έχει EBITDA της τάξης του 1.756 δις ευρώ, κέρδη 547 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 5.347 δις ευρώ. Δηλαδή, στα 21.45€ παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 14.64 και με ένα P/E 2022e = 37.23.

 • Το report όμως της MORGAN STANLEY και συγκεκριμένα η σελίδα 26 (βλέπε πίνακα παρακάτω) κρύβει ατόφιο χρυσάφι. Η MORGAN STANLEY παρακολουθεί 14 εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτές οι 14 εταιρείες παίζουν με ένα μέσο προβλεπόμενο EV/EBITDA 2022e = 16 και με ένα μέσο P/E 2022e = 44.3. Όπως μπορείτε να δείτε, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η τρίτη φθηνότερη με βάση το EV/EBITDA 2022e και η φθηνότερη με βάση το P/E 2022e.

Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται φίλοι μικρομέτοχοι, παρόλο που το χρηματιστήριο γκρεμίζεται, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι στα ψηλά της και έκλεισε χθες στα 13.80€ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση 1.598 δις ευρώ. Με βάση τις εκτιμήσεις της ALPHA FINANCE η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα βγάλει το 2022 267 εκ ευρώ EBITDA, κέρδη 76 εκ ευρώ και θα έχει καθαρό δανεισμό χωρίς τους tax equity investors 1.063 δις ευρώ. Δηλαδή, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 13.80€ παίζει με ένα εκτιμώμενο EV/EBITDA 2022e = 9.97 και με ένα P/E 2022e = 21.

 • Όλα τα μεγάλα ξένα σπίτια θεωρούν ότι πλέον τα pure renewable plays αγοράζονται κάτω από EV/EBITDA = 10 με στόχο να πάνε προς EV/EBITDA = 15. Για αυτό φίλοι μικρομέτοχοι, οι ξένοι αγόρασαν τα πακέτα από τον κ. Περιστέρη στην ΤΕΝΕΡΓΑ και σκουπίζουν ότι βγει σ’ αυτή την κεφαλαιοποίηση. Όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο, η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓΑ θα δει πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η μετοχή που έχουμε φέτος σαν top pick και είναι για εμάς το απόλυτο deep value & growth play του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Κομβικής σημασίας για να αρχίσει η αγορά να δίνει υψηλότερους πολλαπλασιαστές EV/EBITDA στην μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ είναι να βγει επίσημα η διοίκηση και να πει ότι πλέον ότι εκτός από κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάρκων θα πάρουμε κι εμείς μια θέση στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο. Το μυστικό είναι τα 1000 MW για αρχή.

 • Αυτό είναι που θα κάνει την διαφορά φίλοι μικρομέτοχοι για να ξεκινήσει η MORGAN STANLEY και η GOLDMAN SACHS να βλέπουν τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ με άλλο μάτι. Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ χθες έκλεισε στα 11.60€. Αν αφαιρέσουμε το buyback που έχει αγοράσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 1.586 δις ευρώ. Δηλαδή ίδια με της ΤΕΝΕΡΓΑ.

Όμως, η ΤΕΝΕΡΓΑ με βάση τις εκτιμήσεις της ALPHA FINANCE θα βγάλει 76 εκ ευρώ κέρδη ενώ ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 250.6 εκ ευρώ. Κέρδη τα μεν, κέρδη τα δε. Όμως τα “ΠΡΑΣΙΝΑ” κέρδη έχουν άλλους πολλαπλασιαστές. Άλλη αίγλη. Τι να κάνουμε τώρα; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Απίστευτο και όμως αληθινό.

 • Προσέξτε όμως τώρα. Χρησιμοποιώντας την ALPHA FINANCE σαν οδηγό μας, ο αναλυτής εκτιμά ότι η MYTILINEOS θα βγάλει το 2022 478.9 εκ ευρώ EBITDA, κέρδη 250.6 εκ ευρώ και θα έχει καθαρό δανεισμό 683 εκ ευρώ. Δηλαδή, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ παίζει τώρα με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022e = 4.738 και με ένα P/E 2022e = 6.32.

Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως αντιλαμβάνεστε η διαφορά με την ΤΕΝΕΡΓΑ είναι χαώδης. Έχουν την ίδια κεφαλαιοποίηση αλλά ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα βγάλει 4 φορές μεγαλύτερα κέρδη το 2022 από την ΤΕΝΕΡΓΑ. Εμείς πιστεύουμε ότι με το που ανακοινωθεί επίσημα ο στόχος των 1000 MW για ιδία χρήση στα φωτοβολταϊκά η μετοχή θα πάει να παίξει σε εύλογο χρονικό διάστημα με ένα EV/EBITDA 2022e = 8. Δηλαδή, με εκτιμώμενο αριθμό μετοχών 136.732.469 η τιμή στόχος είναι τα 23.02€.

 • Όσο και απίστευτο να σας φαίνεται αυτό τώρα, εμείς πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί. Γιατί ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δεν θα είναι μόνο η SOLARIA Νο 2 αλλά θα είναι και το απόλυτο ελληνικό reflation trade λόγω του αλουμινίου, το απόλυτο infrastructure play λόγω της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλο τον κόσμο και τέλος το απόλυτο energy transition play.

Αυτό όμως που μας αρέσει περισσότερο από όλα είναι ότι η MYTILINEOS θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2020 στις 4 Φεβρουαρίου, αλά αμέρικα. Χτίζει σιγά σιγά την αξιοπιστία του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα φίλοι μικρομέτοχοι. Η ΤΕΝΕΡΓΑ την έχει κτίσει ήδη την αξιοπιστία της και όταν θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τα 3000 MW, η τιμή της μετοχής της θα είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τα οποία και θα αξίζει. Η τωρινή πτώση ενώ φοβίζει με την ορμή της, για εμάς είναι εξαιρετική ευκαιρία για να συνεχίσουμε το κτίσιμο θέσης στις 5 μετοχές που σας έχουμε προτείνει.

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη. 

  • Από  τον Ειδικό Συνεργάτη του μικρομέτοχου 


  Σ.Σ μ/μ: Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους. Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία. Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

  Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

  • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.