27.9.2021: «Παιχνίδια» ψυχολογίας στο Χ.Α. (του Θοδωρή Σεμερτζίδη)

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 873,10 μονάδες με πτώση  1,54%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 4,35%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97,7 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 6,79 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη 34 έκλεισαν ανοδικά, 78 πτωτικά, και 55 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 866,52 μονάδων, με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 2,3.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Στο 8μειώθηκε το ποσοστό των μετοχών του FTSE25 που έκλεισαν με σήμα αγοράς στην συνεδρίαση της Παρασκευής έναντι 44% μια εβδομάδα πριν, με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να κλείνουν την εβδομάδα με σήμα πώλησης, και τις μετοχές των ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, και ΜΥΤΙΛ να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Πακέτα συνεδρίασης

Συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την δημοσιοποίηση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την ΔΕΗ ύψους 750 εκατ. ευρώ, κάτι που προκάλεσε αρνητικά σχόλια από την πλειοψηφία των επενδυτών (κι όχι μόνο), καθώς η εν λόγω ΑΜΚ κρατήθηκε μυστική, με την μετοχή να υποχωρεί από το πρόσφατο υψηλό των 10,84 ευρώ μετά την ανακοίνωση για το τίμημα πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Υψηλό 52 εβδομάδων

  • Το εάν υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση ή όχι σχετικά με την επικείμενη ΑΜΚ της ΔΕΗ, δίδοντας την ευκαιρία σε κάποιους να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε υψηλότερα επίπεδα, αυτό ας απασχολήσει για ακόμη μία φορά τις εποπτικές αρχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αυτό που προκύπτει κι αυτή την φορά, είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει «ποδοσφαιροποιηθεί», καθώς για ακόμη μία φορά την πληρώνουν οι ανυποψίαστοι μικροεπενδυτές (φίλαθλοι και οπαδοί) οι οποίοι πίστεψαν στο business plan της εταιρείας (ΔΕΗ) και θέλησαν να επενδύσουν μέρος ή το σύνολο των οικονομιών τους, βλέποντας μέσα σε δύο εβδομάδες την μετοχή να χάνει περίπου το 24% της αξίας της από το πρόσφατο υψηλό, καλούμενοι να διαθέσουν νέα κεφάλαια για την ΑΜΚ προκειμένου να μην υποστούν dilution. 

  • Προσωπικά δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη η συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά ούτε και οι προηγούμενες (βλ. ΑΜΚ τραπεζών προηγούμενα έτη), καθώς έχουμε αποδεχθεί την «ποδοσφαιροποίηση» του ελληνικού χρηματιστηρίου εδώ και χρόνια. Εξάλλου, ποιος κλάδος σε αυτή την χώρα πηγαίνει καλά για να πάει και το χρηματιστήριο; Όπως έχουμε το ποδόσφαιρο που μας αξίζει, έχουμε και το χρηματιστήριο που επίσης μας αξίζει….

Εταιρικά ομόλογα

Αποδόσεις μετοχών FTSE25

Η Titan Cement International SA (Euronext Βρυξέλλες, ATHEX και Euronext Παρίσι, TITC) ανακοινώνει το οικονομικό ημερολόγιο για το έτος 2022:

-17 Μαρτίου 2022 Ανακοίνωση αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου και αποτελέσματα έτους 2021

-11 Απριλίου 2022 Δημοσίευση της Ενιαίας Ετήσιας Έκθεσης Απολογισμού 2021

-12 Μαΐου 2022 Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου 2022

-12 Μαΐου 2022 Γενική Τακτική Συνέλευση των Μετόχων

-28 Ιουλίου 2022 Ανακοίνωση αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου και Α’ εξαμήνου 2022

-10 Νοεμβρίου 2022 Ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου 2022

Αποδόσεις μετοχών FTSEM

Με αφορμή φημολογία που θέλει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μελετά το ενδεχόμενο υλοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και σε συνέχεια σχετικών ερωτημάτων μετόχων της εταιρείας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας τέτοιος σχεδιασμός, καθώς η εταιρεία διαθέτει ήδη ικανή κεφαλαιακή βάση να ανταποκριθεί στο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Αποδόσεις μετοχών Small Cap

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και  Nasdaq συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με σήμα neutral. Στην Ευρώπη, και οι δείκτες DAX 30, FTSE 100, και CAC 40 διαπραγματεύονται με σήμα neutral, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο γενικός δείκτηςακυρώνοντας το σήμα αγοράς. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 922 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και η στήριξη στις 854 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται  (131,7 εκατ. τμχ) χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα εβδομάδων (157,7 εκατ. τμχ) 

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία πτώση 4,52%, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να βρίσκεται στις 2.372 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 1.856 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο εβδομαδιαίος όγκος διαμορφώθηκε στα 80,69 εκατ. τεμάχια έναντι 121,5 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα εβδομάδων.

Ο δείκτης FTSEM ολοκλήρωσε με εβδομαδιαία πτώση 2,95%, υποχωρώντας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 1.784 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.266 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης, καθώς πραγματοποίησε εβδομαδιαία πτώση 5,20%, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 712 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 459 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται στα 81,71 εκατ. τεμάχια έναντι 118,2 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα εβδομάδων.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,045% με άνοδο 50%, και του δεκαετούς στο 0,808με άνοδο 5,76%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem