27.8.2021- Χ.Α + Markets: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα…

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αρκούν τα 3,1 GW Υδροηλεκτρικών, για να αντιληφθούμε το σημαντικό μέγεθος των Παγίων που μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερη αποτίμηση της Εταιρείας, υποθέτοντας μηδενική αξία για τους Λιγνίτες. Επιπλέον, η συνεισφορά των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής της ΔΕΗ, θα δώσει άλλο πολλαπλασιαστή αποτίμησης στο κομμάτι των λειτουργικών κερδών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το δυνητικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα.

 • Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είναι καταλυτική για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ και θα δώσει επιλογές στον κοιμώμενο Γίγαντα της Ελληνικής Βιομηχανίας. Επίσης δείχνει πόσο κακή ιδέα ήταν η πώληση του ΑΔΜΗΕ με τη μορφή διανομής δωρεάν μετοχών, στερώντας από τη ΔΕΗ μεγάλο οικονομικό όφελος, που θα της έδινε μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ταχύτερη υλοποίηση του πλάνου απολιγνιτοποιήσης.

EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του α’ 6μηνου- Αναλύσεις και σχόλια

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΔΕΗ
 • ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΥΔΑΠ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΙΝΤΡΑΚΟΜ – απάντηση: ΑΝΤΕ πάλι… 

 • ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ; Αν όχι, πέστε μας τι ακριβώς (επι)ζητείτε…

ΙΝΤΡΑΚΟΜ- παλαιότερη αναφορά: Ακόμα και τώρα, που υποτίθεται ότι η τιμή της ξεπέρασε το ένα (1) ευρώ η κεφαλαιοποίηση του δεν ξεπερνά τα… 78!!!! εκατ. ευρώ. Με ανεκτέλεστο 1,3 δισ. ευρώ(!!) ενώ δεν μπορεί να προβάλλεται ως δικαιολογία το p/e, όταν το πραγματικό p/bv είναι κάτω και του 0,25… Τα κέρδη θα έρθουν προσεχώς και δεν θα είναι 5 και 10 εκατ. ευρώ.

 • Η λογική εξέλιξη των πραγμάτων – με πολύ δεμένη την διοικητική ομάδα του ομίλου και με στελέχη υψηλού standards να την πλαισιώνουν – θα οδηγήσουν τον όμιλο στα χρόνια που έρχονται στην εισαγωγή του στον FTSE25, εκεί που πραγματικά είναι η θέση του.
 • Και δεν αποτελεί κάτι τέτοιο απλά ένα όνειρο θερινής φαντασίας, με το πρόβλημα της διαδοχής να είναι ήδη λυμένο… Χίλια χρόνια να ζήσει ο Πρόεδρος, αλλά είναι κάτι που και ο ίδιος ενστερνίζεται. Εξ ου και η ενεργός συμμετοχή του στα πάντα όλα, για να μπολιαστεί η νέα ηγετική γενεά του ομίλου.
 • Το τι έγινε στο παρελθόν, ανήκει στο παρελθόν… Εκείνο που μετράει στην Αγορά είναι το Μέλλον. Τα 80, 100,150 κλπ κλπ εκατ. ευρώ κ/φσης θα έρθει η στιγμή που θα προκαλούν τον γέλωτα. Δύσκολα να πέσει έξω σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις ο μ/μ (Mυτιληναίος, Tέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Quest Holdings, Aegean Airlines, ΟΛΘ, Autohellas, ΚΡΙ ΚΡΙ και δεκάδες άλλες από τα μικρότερα στρώματα).

ΙΝΤΕΑΛ- απάντηση: Με την παλαιά ΙΝΤΕΚ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να την αναδείξουμε, να την προβάλουμε. Και είδατε και τι έγινε. Τώρα, για την καινούργια τι να σας πούμε; Να δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής, γιατί από… proforma άντε να βγάλεις άκρη. Η αποτίμηση της φυσικά και είναι απαιτητική, αλλά στο Χ.Α και στις αγορές μετρούν άλλα πράγματα όταν μιλάει το χρήμα…

ΑΤΤΙΚΗΣ – απάντηση: Δεν έχουμε άποψη, καθότι δεν ασχολούμεθα. Τι να αναλύσουμε; Μήπως ξέρουν και οι ίδιοι να μας πουν; Ολα χύμα… Φυσικά και δεν είναι η μόνη…

ΒΟΣΥΣ: Το απόλυτο ποιοτικό χαρτί της μικρής κεφαλαιοποίησης και ανάμεσα στα ΤΟΠ 20 της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού χρηματιστηρίου. Υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που έχουν πλέον αρνητικό κόστος κτήσης και οι οποίοι θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Εχουμε αναφερθεί λεπτομερώς στη περίπτωση της…

ΒΟΣΥΣ(Ι): ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ αλλά η συγκεκριμένη συγκαταλέγεται στις πλέον αξιόπιστες διαχρονικά παρουσίες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μόνον τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου που έχει διανείμει στους επενδυτές μετόχους της υπερκαλύπτουν την τρέχουσα αποτίμηση της στο ταμπλό. Απίστευτα ποιοτική και ελκυστική περίπτωση χωρίς το παραμικρό downside risk που στην περίοδο αυτή είναι για μας το πλέον σημαντικό πλεονέκτημα. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι η σχέση NETDEBT/ EBITDA είναι αρνητική (!!) η Book Value στα 2,4500 ευρώ και η πραγματική της πολύ περισσότερο.

ΠΡΟΦ – Απάντηση: Δεν το συζητάμε πλέον, υπάρχει μεγάλη στρέβλωση με τις άλλες δύο. Να αναμένετε μείωση, αν μη τι άλλο, της στρέβλωσης… Παρατηρούμε ότι σήμερα κινείται πιο δυναμικά, πιο επιθετικά. Κάποιοι θα το πήραν είδηση.

ΣΙΔΜΑ: Το χαρτί της ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ το οποίο πιστεύουμε πολύ, αν και αργήσαμε να το αποδεχτούμε παρά μόνον όταν ανέβασε όγκους και έγραψε τα 1,2000 ευρώ.

ΣΙΔΜΑ: Λίγες είναι πλέον οι μέρες της που θα παραμείνει υπό επιτήρηση… (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ@euro2day.gr)-  H ΣΙΔΜΑ αναμένεται να ανακοινώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις με θετικά ίδια κεφάλαια.

 • Αυτό θα οφείλεται τόσο στο κερδοφόρο αποτέλεσμα της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου όσο και στη λογιστική απομείωση του τραπεζικού δανεισμού (της καθαρής παρούσας αξίας του) κατά 12,4 εκατ. ευρώ, μετά και τη διαδικασία αναχρηματοδότησης του φετινού Φεβρουαρίου.

Όπως όλα δείχνουν, μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, θα ακολουθήσει αίτημα της εισηγμένης προς τις χρηματιστηριακές αρχές για επάνοδο της μετοχής στην κανονική διαπραγμάτευση.

Φίλοι μας, μη μας ρωτάτε το που θα πάει ή που μπορεί να πάει η τάδε ή η δείνα μετοχή. Οταν βλέπουμε την ΕΠΣΙΛ στα 170 εκατ. ευρώ και την ΕΝΤΕΡ στα 150 εκατ. ευρώ, τι να σας απαντήσουμε;

 • Η Αγορά κινείται με αχαρτογράφητο τρόπο** και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Οπερ και πιθανότερον, γιατί το … πόπολο είναι στην απέξω. Οπότε πρώτα πρέπει να το… τρελάνουν, να τσιμπήσει, να το βάλουν μέσα και μετά βλέπουμε…
 • Για την ώρα ακολουθούμε το ΧΡΗΜΑ, αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε πάντα ρευστότητα, τουλάχιστον 40%, κι ας βγάζουμε λιγότερα.
 • **Αν δεν ανεβάσουν μάλιστα τις ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ αξίες οι ΧΡΗΜΑΤΟ-δότες, δεν πρόκειται να δούμε μεγάλες διορθώσεις (κι αν, πλην αστάθμητων εξωγενών παραγόντων)…
ΕΚΕΙΝΟ που προέχει για τον πραγματικό επενδυτή που θέλει να κοιμάται όσο το δυνατόν πιο ήσυχος τα βράδυα, είναι η σταθερά της επιλογής ποιοτικών και σωστά αποτιμημένων εταιρειών σε ποσοστό 75%, με το υπόλοιπο 25% (αν το επιθυμεί) σε ρισκαδόρικες μετοχές που έχουν όμως κάτι να δείξουν μελλοντικά και δεν είναι μη αναστάσιμες.


 • AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ αποκλειστικά για τους φίλους αναγνώστες που διατηρούν θέσεις στις κάτωθι μετοχές και ρώτησαν σχετικά…

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Λογικά πρέπει να ξεκουραστεί μετά από μία τέτοια ιλιγγιώδη κούρσα σε χρόνο Dt. Αλλά δεν τελειώσαμε.

 • ΦΡΙΓΟ: Τι παραπονιέστε εσείς των 0,2500 και 0,3000 ευρώ. Λογικά θα βγάλετε και το κάτιτις σας. Τι να πουν εκείνοι που την έχουν πληρώσει 30 και 40 αλλά και 50 ευρώ;;(!!!)

ΔΡΟΜΕΑΣ: Το χαρτί αυτό είναι μεγάλη απογοήτευση. Βγαίνουν πάντα και το χώνουν. Το… βοηθήσαμε και εμείς βασιζόμενοι στα μεγέθη και τις προοπτικές της, αλλά εδώ υπάρχει μέγας χώστης. Αν δούμε ότι τελειώνει (αν και όταν και πότε) τα ξαναλέμε. Πράξατε κατά βούληση. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές… Πολύ καλύτερες.

 • ΒΟΣΥΣ: Fair value τουλάχιστον 2,8000 ευρώ…

SPACE: Το δεκάρικο, (αν και φαινόταν απίστευτο όταν το γράφαμε με την τιμή στα 5,5000) το έπιασε. Κατοχύρωση κερδών φυσικά και έχει γίνει, βάσει του σχεδιογράμματος και του σλόγκαν … Ας βγάλει και ο επόμενος. Οπότε, τι αγωνιάτε, αν θα πάρει τις ταυτότητες ή όχι; Εχουν βαλθεί όλοι τους – λυτοί και δεμένοι διάβολοι- να ακυρώσουν τον διαγωνισμό ή να εκβιάσουν καταστάσεις. Και λοιπόν; Εχετε τους αμερικανο-ισραηλινούς για τίποτα παιδάκια;

 • TZIΡAKIAN: Αποτιμάται σε 7,6 εκατ.ευρώ, μαζί με τα 3 εκατ. ευρώ της πρόσφατης ΑΜΚ!! Λένε, ότι εκκρεμεί η μεταβίβαση του β’μέρους του πακέτου των μετοχών μετόχων του ομίλου που δεν μετείχε στην ΑΜΚ για τους δικούς του προσωπικούς λόγους.
Και ότι δεν τα βρίσκουν στη τιμή, οπότε δεν τοποθετούνται οι επαίοντες μέχρι να γίνει η ανταλλαγή. Λένε μάλιστα ότι ζητούν οι πωλητές 2,5000 ενώ τους δίνουν 2,3000 ευρώ. Αν όμως γίνει το πακέτο, θα προλάβουν τότε να τοποθετηθούν;;
 • Ανεξαρτήτως των ανωτέρω γραφικοτήτων, η αποτίμηση της εταιρείας  στα 7,6 εκατ. ευρώ είναι απροκάλυπτα ελκυστική. Οι φίλοι μας μικροεπενδυτές καλόν θα ήταν να λάβουν θέσεις, χαμένοι δεν θα βγουν ούτως ή άλλως…

Και ας αφήσουμε τους υπόλοιπους να αναμένουν το πακέτο, τώρα που στα 2,5000 βγαίνει προσφορά και μπορούμε να τοποθετηθούμε πριν γίνει το… πακέτο.

 • Μπορεί δηλ. ο ΤΖΚΑ να αποτιμάται λιγότερο από τον ΜΠΗΤΡΟ(!!!!) ή να απέχει από την ΞΥΛΚ 60%(!!!); και στο 30% της ΣΙΔΜΑ;;; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Κι όμως γίνονται…
ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ (του Θανάση Σταυρόπουλου): 

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, άγνωστο τι “θέλουν να πουν” οι αγοραστές των τελευταίων τριών συνεδριάσεων στον Βαρβαρέσο (+19,21%), έστω και με σχετική χρονοκαθυστέρηση ακολούθησε την κινητικότητα στον κλάδο η Profile (+10,57%), δεύτερη μέρη σχετικής κινητικότητας στην Vidavo (+8,14%), νέα υψηλά 18 μηνών για την Βογιατζόγλου (+6,80%)

 • Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Νάκας (+5%), Yalco (+5,88%), Optronics (+2,56%), CPI (+1,87%), Ιντερτέκ (+3,41%), Κυριακούλης (+3,38%), Εβροφάρμα (+2,24%) και Λύκος (+4,17%), ενώ έκανε κάποια ανοδική προσπάθεια ο Τζιρακιάν (+4,44% και πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να δώσει, άμεσα, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,71 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΙΔΜΑ (+8,19%), Δρομέα (+1,38%), Βιοτέρ (+6,09%) και  Logismo (+4,67%), αύξησαν συναλλαγές οι Μαθιός (+6,67%), Ίλυδα (+4,72%), Fieratex (+5%), Sato (-19,72%), Πλ. Κρήτης (+4,07%), ΑΝΕΚ (+2,84%) και Ιντρακόμ (-4,60%), τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Reds (-3,91%), Mevaco (-3,20%), MIG (-3,14%), Attica Group (-1,77%), Μπήτρο (-4%) και Πλαίσιο (-1,22%), ενώ σε νέα υψηλά 43 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Unibios (+1,54% και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).

 • Σε νέα υψηλά 167 μηνών η Γενική Εμπορίου (+3,37%), προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά ο Κέκροπας (+0,66%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Autohellas (+3,28%), Κορδέλλου (+1,18%) και ΚΛΜ (+0,28%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,328 για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο η Q&R (+0,73%) και υψηλότερα των 0,90 ο Ικτίνος (+1,43%), ενώ βγήκε αξιοσημείωτο “bid” στην Ελγέκα (+3,17%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Intralot (-4%), Ιντεάλ (-2,29%), ΑΛΜΥ -2,35% (-2,35%) και ΞΥΛΚ (-3,01%), ενώ συνεχίστηκε η “νηοπομπή” νέων ιστορικών υψηλών από Entersoft (+0,20%), Epsilon Net (+3,75%) και Performance (+4,07%).

 • ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, από ποιόν άλλο; 

“Αντάρτικο” με σύνθημα τα λιμάνια στον λαό…

Του Γιώργου Κράλογλου

Ουδέποτε αρνήθηκε η ροζ αριστερά της προόδου…, τη συμμετοχή της στην καταστροφή και της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Τώρα θέλει και τα λιμάνια…

“Με αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή, στον δρόμο και στα δικαστήρια, κάτοικοι, εργαζόμενοι και δημοτικές αρχές των παραλιμένιων Δήμων του Πειραιά, επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευής και επαγγελματίες του παραναυτιλιακού κλάδου θα δώσουν απάντηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αφανισμού θέσεων εργασίας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος…”, ωρύεται (ανάμεσα σε αλλά) σε ανακοίνωση-δήλωση που μας έστειλε, ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Πειραιά, σύντροφος Τρύφωνας Αλεξιάδης (με παράκληση να την αξιοποιήσουμε…).

 • Πρόσχημα, η διαπίστωσή του για μεταβίβαση (λέει), του 16% του ΟΛΠ στην COSCO, χωρίς εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων. Δεν είναι δουλειά μας να ερμηνεύσουμε νομικά, ή άλλως πως, τη σύμβαση με τους Κινέζους και την τήρησή της, ώστε να τσεκάρουμε πιθανό παρασκήνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Προφανώς και θα απαντήσει η κυβέρνηση. Χρέος της είναι. Και εμείς ασφαλώς και θα την κρίνουμε, αν προκύψει αντισυμβατική συμπεριφορά που την έχει “μασήσει”. Προσώρας όμως θα σταθούμε στην “αιτία εμφυλίου” και στο “αντάρτικο” που εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση της αριστεράς και της προόδου…, ασκώντας δήθεν τα καθήκοντά της.

 • Ρωτάμε λοιπόν. Αυτό είναι το ζητούμενο για τις ροζ δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου; “Αντάρτικο” με τη μία;

Ό,τι δεν κατάφεραν στον “πρώτο γύρο”, του 2012-2015, ενάντια σε κάθε επένδυση, κατεβάζοντας και τον λαό να διώξουν τους Κινέζους επενδυτές του ΟΛΠ και των λιμανιών Πειραιά και ζώνης Ασπροπύργου-Ελευσίνας (όλοι θυμόμαστε τη “σφαγή” εβδομάδων στον Πειραιά από τις αριστερές δυνάμεις) το ξαναφέρνουν σε “αντάρτικο δεύτερου γύρου”, το 2021, πάντα ενάντια στις επενδύσεις;

 • Ενάντια και σε επενδύσεις, αναβάθμισης των λιμανιών και των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών της Αττικής, που θα φέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας; Αντί να ανησυχούν, για το τεράστιο επενδυτικό κενό της χώρας κατεβάζουν στα λιμάνια λαό να χαλάει τον κόσμο; “Αντάρτικο” και για τις τελευταίες 2-3 επενδύσεις που μας έμειναν να λέμε πως κάτι γίνεται στην οικονομία;

Αντί να αναζητήσουν το πρόβλημα και να προσγειώσουν την κυβέρνηση, καταφεύγουν σε “δεύτερο γύρο εμφυλίου” με σκοπό (όπως δηλώνουν) να διώξουν τελικά τις επενδύσεις, που οι ίδιοι ταλαιπώρησαν από το 2012 μέχρι και το 2015. Επενδύσεις για τις οποίες, μετά το 2015 ως κυβέρνηση, έγλυφαν στο Πεκίνο ό,τι έφτυναν στο λιμάνι του Πειραιά πριν το 2015;

 • Προσκυνούσαν τους Κινέζους για τις επενδύσεις του Πειραιά, εκλιπαρώντας τους να τις αυξήσουν και να φέρουν και άλλους συντρόφους Ασιάτες επενδυτές στην Ελλάδα. Τώρα όμως πέσαμε σε σκάνδαλο… και αυτή είναι η δουλειά μας, θα μας πει ο αριστερός αντίλογος.

Αν είναι έτσι να συμφωνήσουμε. Αλλά και σε τι ωφελούν, εκτός από την αριστερή αντιπολίτευση, οι αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή, στον δρόμο και στα δικαστήρια, των κατοίκων και των εργαζομένων, για ένα ζήτημα που διορθώνεται και με ερώτηση στη Βουλή.

 • Ποιος ο λόγος, σύντροφοι, να κατεβάζετε στους δρόμους τις δημοτικές αρχές των παραλιμένιων Δήμων του Πειραιά, τις επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευής και τους επαγγελματίες του παραναυτιλιακού κλάδου;

Τι να απαντήσει ο λαός στις αοριστίες σας για “…ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αφανισμό θέσεων εργασίας και υποβάθμιση του περιβάλλοντος…”, όπως τον παραμυθιάζετε, σύντροφοι;

 • Αυτό είναι που έχει ανάγκη ο τόπος, σύντροφοι, ή να σοβαρευτεί σε πολιτικό επίπεδο, αφήνοντας στην άκρη τις διχαστικές ανοησίες που αναμασάτε κοντά έναν αιώνα, για το 3-5% του λαού, και τις ξεχάσατε την 4ετία που καθίσατε στην κυβέρνηση;

Μόλις έκλεισε 2ετία το χάλι που αφήσατε πίσω, ως κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου…, υπογράφοντας συμφωνία με τους δανειστές και για “οικονομική αιχμαλωσία” μας, μέχρι το 2117 !!

 • Και πάμε στην ουσία. Καλά κάνατε και προϊδεάσατε την ολομέλεια της Βουλής (όπως λέτε στην δήλωση) για ενδεχόμενο παρατυπιών στο θέμα. Ορθώς ζητάτε και εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Με τις επενδύσεις στην οικονομία κανείς δεν παίζει.

Δεν παίζουμε όμως, σύντροφοι, ούτε με την παραπλάνηση του λαού. Σε εποχή μάλιστα που ζητάνε δουλειά 1.100.000 άνεργοι, τους οποίους (εκτός από γκαρσόνια) και εσείς αγνοήσατε, ως κυβέρνηση. Έχει άδικο λοιπόν ο milkman να λέει “κουραστικά να είμαι σε κινούμενη άμμο που η καλύτερη λύση είναι να μην κουνιέμαι για να μην βυθιστώ γρηγορότερα”;.

george.kraloglou@capital.gr


Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μετά τα χθεσινά ρεκόρ των S&P 500 και Nasdaq, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της Federal Reserve για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της από το ετήσιο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

 • Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολόγησαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β’ τρίμηνο του 2021 καθώς και για τα επιδόματα ανεργίας. Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε απώλειες 192,38 μονάδων ή 0,54% στις 35.213,12 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 26,38 μονάδες ή 0,58% στις 4.469,91 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,64% ή 96,1 μονάδες στις 14.945,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι υπόλοιπος στο “κόκκινο”. Τη μεγαλύτερη άνοδο (+2,66%) κατέγραψε η μετοχή της Salesforce.com ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing, Nike και Walgreens Boots Alliance με πτώση 2,5%, 1,72% και 1,66% αντίστοιχα.

 • Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο S&P 500 ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 4.500 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ωστόσο έκλεισε λίγο χαμηλότερα σημειώνοντας παρ’ όλα αυτά το 51ο του ρεκόρ για φέτος. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο κατά 105% από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας.

Σημειώνεται πως το πολυαναμενόμενο συμπόσιο του Jackson Hole πραγματοποιείται φέτος χωρίς φυσική παρουσία, με την κρίσιμη ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, να είναι προγραμματισμένη για αύριο.

 • Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο Πάουελ να ανακοινώσει αύριο το χρονοδιάγραμμα για τον σταδιακό περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση της τράπεζας από τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές που υιοθέτησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ξεκινήσουν να επιβραδύνουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και αν η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ενέχει κινδύνους για την οικονομία και την αγορά εργασίας, δήλωσε στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Kansas City, Esther George.

 • “Δεν νομίζω ότι αλλάζει τους υπολογισμούς μου ότι είναι καιρός να κάνουμε αυτές τις προσαρμογές δεδομένης της προόδου που έχουμε δει μέχρι σήμερα”, δήλωσε η George σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

“Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες για τον ρυθμό, το χρονοδιάγραμμα, είμαι έτοιμη με ανοιχτό πνεύμα να μιλήσουμε για όλα αυτά. Αλλά με ενδιαφέρει λιγότερο πλέον να αναβάλω την απόφαση”, πρόσθεσε.

 • Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Dallas Federal Reserve, Robert Kaplan, θα ήθελε να δει την κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα ότι θα αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Ο Kaplan εξέφρασε στο CNBC τη γενική πεποίθηση ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει λίγο λιγότερη βοήθεια από τη Fed. Ωστόσο ο ίδιος είπε επίσης ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό και την “υπερβολική διάθεση ανάληψης ρίσκου” που έχει οδηγήσει σε “διαστρεβλώσεις” στις χρηματοοικονομικές αγορές, ιδιαίτερα στα ομόλογα.

 • “Με βάση όλα όσα έχω δει, δεν βλέπω κάτι σε αυτό το σημείο που θα με έκανε να αλλάξω τις εκτιμήσεις μου”, σημείωσε ο Kaplan. “Συνεχίζω να πιστεύω ότι όταν φτάσουμε στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, θα μας εξυπηρετούσε να ανακοινώσουμε ένα σχέδιο προσαρμογής των αγορών ομολόγων και να αρχίσουμε να εκτελούμε αυτό το σχέδιο τον Οκτώβριο ή αμέσως μετά”.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούσαν και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου σημειώθηκε επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο οποίο συνωθούνται αλλοδαποί πολίτες, αλλά και Αφγανοί που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν, ενώ αργότερα σημειώθηκε δεύτερη και τρίτη επίθεση αυτοκτονίας.

 • Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 140 έχουν τραυματιστεί, όπως δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ανώτερη πηγή του Υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και Αμερικανοί στρατιωτικοί, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, ενώ υπάρχουν και τραυματίες μεταξύ των μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στα μάκρο, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το β’ τρίμηνο του 2021 με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, οδηγώντας το ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

 • Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,6% όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στο πλαίσιο της δεύτερης εκτίμησης του για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 6,5%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 6,7%. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους και πλέον έχει ανακτήσει τις βαριές απώλειες που γνώρισε στη διάρκεια της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία.

 • Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αρχικές αιτήσεις για πολιτειακά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο επίπεδο των 353.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών στο Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 350.000.


Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη για πρώτη πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες κερδών εν μέσω νέων ανησυχιών για την ανάκαμψη της ζήτησης καθώς επιβάλλονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ανά τον κόσμο για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

 • Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραψε απώλειες κατά 94 cents ή 1,4% και έκλεισε στα 67,42 δολάρια το βαρέλι, μετά τα χθεσινά κέρδη κατά 1,2%.

Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου, υποχώρησε κατά 1,18 δολάρια ή 1,6%% στα 71,07 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή άνοδο κατά 1,7%. Εν τω μεταξύ το Brent παράδοσης Νοεμβρίου, το πλέον ενεργό συμβόλαιο, υποχώρησε 1,10 δολάρια ή 1,5% στα 70,18 δολάρια το βαρέλι.

 • Οι νέες εστίες κορονοίού εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργούν ανησυχίες για τις δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς, προκαλώντας πλήγματα για τη ζήτηση πετρελαίου.

“Λαμβάνοντας στα υπόψη τους κινδύνους γύρω από την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, αλλά και τα επιταχυνόμενα προγράμματα εμβολίων, είναι πιθανό το δεύτερο εξάμηνο του έτους να υπάρξει έντονη μεταβλητότητα προτού ομαλοποιηθούν τα πράγματα το 2022”, σημειώνει η Eurasia Group την Πέμπτη.

 • “Η κατάσταση της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα στην αγορά”, δήλωσε ο Robbie Fraser, υψηλόβαθμο στέλεχος της Schneider Electric.

“Από τη μία πλευρά, πολλές χώρες εξακολουθούν να καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων και να βρίσκονται αντιμέτωπες με πιθανούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν κάνει σημαντικά βήματα στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που συνδέονται με τη Δέλτα, με τη βελτίωση της ζήτησης να αναμένεται να ακολουθήσει”, πρόσθεσε.

 • Εν τω μεταξύ, μια καταιγίδα στον Ατλαντικό, ονόματι Tropical Depression Nine, αναμένεται να ενισχυθεί και να εισέλθει στον Κόλπο του Μεξικού την Παρασκευή το βράδυ και να πλησιάσει την Κυριακή τις βόρειες ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Η καταιγίδα έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.

Με κέρδη και μια “ανάσα” από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της Federal Reserve για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της από το ετήσιο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής της Fed που ξεκίνησε σήμερα.

 • Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, καθώς αναμένουν την αυριανή ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για ενδείξεις για το πότε θα ξεκινήσει η Fed να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων, εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά του χρυσού.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ξεκινήσουν να επιβραδύνουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και αν η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ενέχει κινδύνους για την οικονομία και την αγορά εργασίας, δήλωσε στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Kansas City, Esther George.

 • “Δεν νομίζω ότι αλλάζει τους υπολογισμούς μου ότι είναι καιρός να κάνουμε αυτές τις προσαρμογές δεδομένης της προόδου που έχουμε δει μέχρι σήμερα”, δήλωσε η George σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

“Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες για τον ρυθμό, το χρονοδιάγραμμα, είμαι έτοιμη με ανοιχτό πνεύμα να μιλήσουμε για όλα αυτά. Αλλά με ενδιαφέρει λιγότερο πλέον να αναβάλω την απόφαση”, πρόσθεσε.

 • Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Dallas Federal Reserve, Robert Kaplan, θα ήθελε να δει την κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα ότι θα αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Ο Kaplan εξέφρασε στο CNBC την πεποίθηση ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει λίγο λιγότερη βοήθεια από τη Fed. Ωστόσο ο ίδιος είπε επίσης ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό και την “υπερβολική διάθεση ανάληψης ρίσκου” που έχει οδηγήσει σε “διαστρεβλώσεις” στις χρηματοοικονομικές αγορές, ιδιαίτερα στα ομόλογα.

 • “Με βάση όλα όσα έχω δει, δεν βλέπω κάτι σε αυτό το σημείο που θα με έκανε να αλλάξω τις προβλέψεις μου”, σημείωσε ο Kaplan. “Συνεχίζω να πιστεύω ότι όταν φτάσουμε στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, θα μας εξυπηρετούσε να ανακοινώσουμε ένα σχέδιο προσαρμογής των αγορών ομολόγων και να αρχίσουμε να εκτελούμε αυτό το σχέδιο τον Οκτώβριο ή αμέσως μετά”.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.