27/4/2021- Χ.Α& Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

ΠΑΙΔΙΑ, αυτοί είναι ικανοί να ζητήσουν παράταση (sic) λόγω εορτών για να τα δημοσιεύσουν μετά, π.χ την προσεχή Τετάρτη που θα έχει ο μήνας Μάϊος πέντε. Χωρίς να αποκλείεται λόγω της 5ημερης ραστώνης να τα πάνε για την Παρασκευή 7/5, να προλάβουν δηλ. να επανέλθουν σε ρυθμούς εργασίας. Χθες 26/4 μόλις τρείς εταιρείες φιλοτιμήθηκαν να μας ενημερώσουν για την χρήση 2020!

 • Άσχετα τώρα, που ορισμένοι όμιλοι θα ξεκινήσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τους για την χρήση του α’τριμήνου (Ο Παπουτσάνης ήδη το έπραξε). Να μην ξεχνάμε δε, ότι βάσει δικαιώματος παραχωρηθέντος από τις αρμόδιες υπηρεσίες (εντεταλμένες για την προστασία του επενδυτικού κοινού!!!!) οι περισσότεροι των εισηγμένων θα μας ενημερώσουν μόνον για το 6μηνο τους κι αυτό μέχρι τις 31/8/2021(!).

PERFORMANCE – απάντηση: Μας είχαν πει για την περασμένη Παρασκευή και χθες μας απάντησαν ότι άργησαν την Παρασκευή οι auditors και δεν πρόλαβαν οπότε θα το δημοσίευαν χθες Δευτέρα. Ομως, ούτε πάλι εγένετο. Φανταστείτε μάλιστα, ότι είναι όμιλος Υψηλής Τεχνολογίας.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ – απάντηση: Είχαν πει δια στόματος δ/ντος συμβούλου στον Γιώργο Κατικά ότι θα τα δημοσίευαν την 31η Μαρτίου. Αν και γράφτηκε η δήλωση και μεταδόθηκε, δεν μπήκαν καν στο κόπο να ενημερώσουν για το πότε αφού παρήλθε η 31η. Ο δ/νων είχε μάλιστα αναφέρει ότι η εταιρεία θα βγει από την Επιτήρηση. Για να δούμε, τι θα δούμε τελικά. Ευχή μας είναι, να επαληθευτεί η δήλωση ως προς το δεύτερο σκέλος της φυσικά…

ΒΥΤΕ: Εξαιρετικά καλά τα πήγε το 2020 και το 2021 προμηνύεται καλύτερο. Και όσο θυμόμαστε τι γκρίνιες ακούγαμε που δεν έλεγε να ξεκολλήσει από τα 0,8000 ευρώ…

*****

AUTOHELLAS: Είχαν πέσει να μας φάνε, να βγάλουν το άχτι τους αφού μας έπιασαν να την προμοτάρουμε επαίσχυντα (!!). Αντί να εκμεταλλεύονταν τις απρόβλεπτες περιστάσεις που πίεζαν, υπερβολικά μάλιστα, την τιμή της. Ξυδάκι τώρα… Και μόκο αυθεντίες μας;;; Εξαφανιζόλ, εεεε;;

Lavipharm, 26 Απριλίου 2021 – Ενίσχυση παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Lavipharm κατά το 2020, σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων, βελτίωση αποτελεσμάτων περιόδου και καθαρής θέσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της Lavipharm παρουσίασε αύξηση 12,1%, προερχόμενη κυρίως από άνοδο των Πωλήσεων εντός Ελλάδος, και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 37,6 εκατ. από Ευρώ 33,6 εκατ. το 2019, επιβαρυμένος με rebates και clawbacks ύψους Ευρώ 4,0 εκατ. το 2020 από Ευρώ 3,6 εκατ. το 2019. Το Μικτό Κέρδος διαμορφώθηκε σε Ευρώ 16,2 εκατ. από Ευρώ 15,9 το 2019, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε σε Ευρώ 6,8 εκατ. από Ευρώ 5,3 εκατ. την αντίστοιχη περσινή χρήση, αυξημένο κατά 28,3%.

Τα ενοποιημένα Κέρδη Προ Φόρων ανήλθαν σε Ευρώ 3,4 εκατ. έναντι Ευρώ 2,1 εκατ. το 2019, ενώ τα ενοποιημένα Κέρδη Μετά από Φόρους και Μη ελέγχουσες συμμετοχές διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 2,2 εκατ., έναντι Ευρώ 5,3 εκατ. το 2019 κυρίως λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ενοποιημένα Ίδια Κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά Ευρώ 2,1 εκατ.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Χθες κάλυψαν περίπου το 50% του συνολικού τζίρου της συνεδρίασης (80,5 εκατ.). Αντε και εις ανώτερα…

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(Ι): Ο… γείτονας την έχει γυρίσει την κασέτα εδώ και μερικές εβδομάδες. Δεν μας διαβάζετε μετά προσοχής, φαίνεται. Αυτό όμως δεν τις απαλλάσσει από τα κατ’επανάληψη “εγκλήματα” που διέπραξαν εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας. Αλλο η… κονόμα κι άλλο, εντελώς διαφορετικό η ιστορία. Να τα ξαναγράψουμε λοιπόν…

Χ.Α δεν είναι οι συστημικοί εξολοθρευτές του, αλλά όλοι εκείνοι οι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Επιχειρηματίες που το κράτησαν ΑΝΟΙΚΤΟ και οι συνειδητοποιημένοι επενδυτές που τους στήριξαν.. Αφού αλλιώς δεν θα υπήρχε, θα είχε εξαφανιστεί από τον χάρτη. 

ΔΤΡ@606 μονάδες

 • ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΗΛΟ ΤΟΥ: 1.650.000 μονάδες!!
 • ΣΚΥΛΕΨΑΝ όλα σχεδόν τα χαρτοφυλάκια, ιδιωτών και μη…
 • ΠΟΤΕ δεν θα ξεχάσουμε την καταστροφή που έφεραν, στον κοσμάκη ειδικότερα.
 • Το να καμαρώνουν μερικοί επειδή κερδίζουν από δαύτες και να επαίρονται αυτοθαυμαζόμενοι μεταξύ τους (σιγά το κατόρθωμα, και ένα μικρό παιδάκι θα μπορούσε να το βρει) αποτελεί βάναυση προσβολή προς τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.
 • Εντάξει, όλοι στις Αγορές κοιτάζουν για το κέρδος και απόλυτα θεμιτό είναι. Αλλά υπάρχουν κάπου και όρια.
 • Μας τα έχουν ζαλίσει με αυτές – λες και είναι ΕΞΩΓΗΙΝΕΣ. Πράγματι εξωγήινες είναι, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους…
 • ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ αξίας από μερικές χιλιάδες μέχρι και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα έφεραν όλα στο να αποτιμώνται στα 10 ευρώ το πολύ(!!).
 • ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ότι το Χ.Α δεν ανεβαίνει χωρίς αυτές(!!)… Πανάσχετοι και επικίνδυνοι ταυτόχρονα, απλά εμείς θα τους αποκαλούσαμε άσχετους με το αντικείμενο…
 • Χ.Α δεν είναι οι συστημικοί εξολοθρευτές του, αλλά όλοι εκείνοι οι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Επιχειρηματίες που το κράτησαν ΑΝΟΙΚΤΟ και οι συνειδητοποιημένοι επενδυτές που τους στήριξαν.. Αφού αλλιώς δεν θα υπήρχε, θα είχε εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, απλά εμείς δεν ξεχνάμε… Κι ας είχαμε πάρει χαμπάρι τα τραγικά χάλια τους πολύ έγκαιρα…

 • ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΠΑΝΤΩΣ το γύρισαν τώρα σε… ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ!!!

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ αξίας από μερικές χιλιάδες μέχρι και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα έφεραν όλα στο να αποτιμώνται στα 10 ευρώ το πολύ(!!). ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ότι το Χ.Α δεν ανεβαίνει χωρίς αυτές(!!)… Πανάσχετοι και επικίνδυνοι ταυτόχρονα, απλά εμείς θα τους αποκαλούσαμε άσχετους με το αντικείμενο…

 • Χ.Α δεν είναι οι συστημικοί εξολοθρευτές του, αλλά όλοι εκείνοι οι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Επιχειρηματίες που το κράτησαν ΑΝΟΙΚΤΟ και οι συνειδητοποιημένοι επενδυτές που τους στήριξαν.. Αφού αλλιώς δεν θα υπήρχε, θα είχε εξαφανιστεί από τον χάρτη.

ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Οι έλληνες θα λάβουν το 25% όσων είχαν αιτηθεί… Με τις νέες μτχ της θα αποτιμόταν τώρα στα 3,2 δισ. ευρώ και θα ήταν μακράν η 1η σε κ/φση. Το που θα στεριώσει μένει να το δούμε στο ταμπλό.
 • ΣΤΑ 2,0000 ευρώ θα γίνει το placement της ΕλβαλΧαλκορ
ΔΟΜΙΚΗ: Με υψηλό τα 0,4820 ευρώ πριν δυόμισι μήνες διαπραγματεύεται τώρα στα… 0,4100 ευρώ και είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που αλλάζει εικόνα προς το καλύτερο μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αρνητικής πορείας.
 • Με την κ/φση στα 6,6 εκατ. ευρώ τώρα και ανεξάρτητα το τι θα εμφανίσει για το 2020 αποτελεί ξεκάθαρα περίπτωση εξαγοράς για λόγους που έχουμε εξηγήσει. Συγκρίνοντας την με άλλες, αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση πλέον σε αυτό τι κλίμα, λόγω… Κρήτης και κλάδου!!!
 • ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ η χρήση 2020 για την ΒΥΤΕ…

*****

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ και ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 14 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/2/2020 (916,8 μονάδες) και το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών νέα υψηλά 13 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/3/2020 (627,81 μονάδες).

Στα ερωτηματικά που άφησε η σημερινή συνεδρίαση, η αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, αλλά και το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε σημαντικά στροφές, μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών, όταν και σημειώθηκαν τα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ώρα ο τζίρος έφθασε τα 19,8 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΜΠΕΛΑ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έστω και αν υποχώρησαν ελαφρώς από τα υψηλά ημέρας, πλην Πειραιώς (+29,95%). Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+3,48%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,31 ευρώ (+5,90%), της Εθνικής (+0,39%) μέχρι τα 2,689 ευρώ (+4,63%) και της Eurobank (+2,45%) μέχρι τα 0,794 ευρώ (+4,78%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, η πρώτη αντίσταση στα 1,34 – 1,38 και οι αμέσως επόμενες στα 1,50 και 1,61 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 1,19 – 1,17 ευρώ, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 1,046 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2,69 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, προκειμένου να κινηθεί προς τα 2,72 (gap) – 2,736 ευρώ, με απώτερο στόχο τα 2,88 και απώτατο τα 3,00 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.), όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει καταιγισμό πωλήσεων, από χαρτοφυλάκια που θα επιχειρήσουν “ηρωική έξοδο”. Η πρώτη στήριξη στα 2,491 (ημερήσιο “stop long”) και οι αμέσως επόμενες στα 2,37, 2,26 και 2,00 – 1,98 ευρώ.

Θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,72 ευρώ, η μετοχή της ΕΥΡΩΒ, όμως για την σημαντική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,80 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) για να κινηθεί προς 0,83 και 0,90 ευρώ.

 • Μέχρι να μπουν οι νέες μετοχές, από την πρόσφατη Α.Μ.Κ., κάθε τεχνική πρόβλεψη για την μετοχή της ΠΕΙΡ, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Από την άλλη, ασφαλώς και αξίζει να αναφερθεί ότι οι Παίκτες που δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων, αδιαφόρησαν επιδεικτικά με τα όσα συνέβησαν στην Spot Αγορά και στον τίτλο της ΠΕΙΡ και διατήρησαν τα Σ.Μ.Ε. με σημαντικότατο discount (!)

ΕΧΑΕ: Ο σίγουρος κερδισμένος από την υπόθεση της Πειραιώς. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το έσοδο της εταιρικής πράξης εκτιμάται σε 1 εκατ. ευρώ, συν ότι άλλο βγει από την αύξηση των συναλλαγών, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών”. Να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση, ο τίτλος της ΕΧΑΕ (+3%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 4,16 ευρώ (+4%). Θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 4,195 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 4,20 και 4,50 ευρώ. Η πρώτη σημαντική στήριξη στη ζώνη 3,77 – 3,74 ευρώ.

*****

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Doppler (+9,52% με 29 τεμάχια όλα κι όλα ) και ΒΙΟΚΑ (+7,89%), αύξησαν συναλλαγές οι Ίλυδα (+5,56%), Δομική Κρήτης (+9,49%), ΕΚΤΕΡ (+0,45%) και Cairo Mezz (-0,66%), επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακάτ (+11,82%), ΕΛΧΑ (+1,09%), Ευρ. Πίστη (+1,56%) και Lavipharm (+5,66%), νέα υψηλά 79 μηνών για τον Άβακα (+5,53%) και 155 μηνών για την Έλαστρον (+3,19%), ενώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν σε Πλ. Θράκης (-1,16%) και Entersoft (-0,63%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Centric (+1,98%, είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Κρι Κρι (+2,67%), Attica Group (+1,99%), Autohellas (+5,57%), MIG (+2,86%), Profile (+4,21%), Frigoglass (+6,95%), ΕΥΑΘ (+1,43% και υψηλά 16 μηνών), Ιατρικό (+5,79%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+3,59%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Κέκροπας (-3,48%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Κυριακούλη (+4,87%) και Ικτίνο (+4,10%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κορδέλλου (+5,20%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/4 για Byte (+3,95%), Reds (0%), Epsilon Net (+1,26%) και Ιντρακόμ (+5,14%), προσπάθησε να αντιδράσει στο -14,29% της Παρασκευής η Yalco (+2,50%), παρουσία πωλητή σε CPI (-4,92%), Moda Bagno (-6,12%), Ευρωσυμβούλους (-4,89%) και Μπήτρο (-3,08%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Cenergy (+0,36%) και Performance (+3,45%).

****

ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΥ – ΜΑΡΤΙΟΣ / ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ:

grinvsest.gr

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2021
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή
Στόχος
Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
23/04/2021 NBG SEC ΜΟΗ 17,90 OP 15,90 OP
21/04/2021 EFG ΜΠΕΛΑ 17,10 H 16,10 H
19/04/2021 NBG SEC ΜΠΕΛΑ 19,80 OP 19,80 OP
16/04/2021 EFG ΑΛΦΑ 1,58 Β 1,25 Β
15/04/2021 ALPHA FIN ΜΥΤΙΛ 20,12 B 15,23 B
14/04/2021 NBG SEC ΑΡΑΙΓ 6,05 Ν 5,30 Ν
01/04/2021 ALPHA FIN ΕΤΕ 3,24 B 2,70 B
01/04/2021 ALPHA FIN ΕΥΡΩΒ 1,00 B 0,77 B
01/04/2021 NBG SEC ΕΧΑΕ 4,70 OP 4,60 OP
26/03/2021 NBG SEC ΦΡΛΚ 5,35 OP 5,15 OP
26/03/2021 WOOD ΤΕΝΕΡΓ 17,60 B 14,80 B
22/03/2021 EFG ΜΥΤΙΛ 18,70 Β 14,20 Β
18/03/2021 BOFA ΟΠΑΠ 20,50 Β
18/03/2021 BOFA ΕΥΡΩΒ 1,00 Β
18/03/2021 EUROXX ΕΛΧΑ 2,80 OW 2,70 OW
12/03/2021 PIRAEUSSEC ΜΥΤΙΛ 19,50 OP 14,00 OP
11/03/2021 NBG SEC ΕΥΡΩΒ 0,85 OP 0,80 OP
01/03/2021 CITI ΠΕΙΡ 1,40 N
01/03/2021 CITI ΕΥΡΩΒ 0,50 N
01/03/2021 CITI ETE 2,10 N

*****

ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ, μπορεί να σε… μελαγχολεί με τα γραφόμενα του που προσπαθείς να τα ξεχνάς. Είναι όμως εκεί, για να σε προειδοποιεί καθημερινά και να σε προβληματίζει. Σε κάνει να σκέπτεσαι συνεχώς και να διερωτάσαι… Ο Γιώργος Κράλογλου, ο ορισμός της πραγματικής δημοσιογραφίας…

Ελατήρια στην οικονομία ή στις φούσκες;

 • Ελατήρια στην οικονομία ή στις φούσκες;

Του Γιώργου Κράλογλου

Τα νοικοκυριά έκοψαν 3 δισ. από την κατανάλωση, 56% των μαγαζιών βλέπει απολύσεις, ο κορβανάς ετοιμάζει βοήθεια 15 δισ. και κάποιοι βλέπουν ελατήρια…

 • Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απολύσεις 4 στους 10 επιχειρηματίες καθώς το 56% των επιχειρηματιών και επαγγελματιών ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του μάς είπε, μόλις προχθές, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Τι άλλο μας είπε το Επιμελητήριο; 

Ότι ποσοστό 15% των επιχειρηματιών που απασχολούν εργαζομένους θεωρεί “σίγουρη” την απόλυση και το 25% “μάλλον σίγουρη”.

Ότι το 44% επιχειρήσεων και επαγγελματιών βρίσκεται με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους (όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%).

Ότι το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση.

 • Αυτά προχθές. Χθες έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και τι μας λέει; 

Ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 8,9%, από 33,2 δισ. ευρώ σε 30,2 δισ. ευρώ.

Ότι αποτέλεσμα αυτού ήταν, το ποσοστό αποταμίευσης, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, να ανέβει στο 1,7% το δ’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με -8,7% το δ’ τρίμηνο του 2019.

Και το οικονομικό σκηνικό της επικαιρότητας τριών ημερών κλείνει σήμερα, με το υπουργείο Οικονομικών να μας διαβεβαιώνει ότι σε ύψος διπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις, και πιο συγκεκριμένα στα 15 δισ. ευρώ θα ανέλθει φέτος το κόστος των μέτρων στήριξης, από 7,5 δισ. ευρώ που ήταν οι αρχικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που διατίθεται εντός της διετίας να ανέλθει σε 39 δισ. ευρώ.

Πρώτον: Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει όχι μόνο 7 δισ. που υπολόγισε αρχικά, αλλά 15 δισ. για να βοηθήσει την αγορά με ενισχύσεις, δανειακά βοηθήματα που δεν θα επιστραφούν, επιδοτήσεις και άλλες παροχές. Και κάνει πάρα πολύ καλά το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύει την αγορά όταν τα μέτρα για την πανδημία έφεραν και στη λιανική μειώσεις 12-14% από μήνα σε μήνα.

Δεύτερον: Οι μισές ή κάπου το 40% των μικρών επιχειρήσεων και τα μισά γραφεία επαγγελματιών θα αυξήσουν μέχρι τον Οκτώβριο την ανεργία από το σημερινό 17% στο 19%. Ίσως και περισσότερες, λέμε εμείς και συμφωνούμε με τον πολύ γνωστό και της στήλης “arkudeas” που, απολύτως δικαιολογημένα, διερωτάται (σε σχόλιό του στο ρεπορτάζ για τις εκτιμήσεις του ΕΕΑ) “Τελικά θα ισχύσουν αναστολές εργασίας τον Μάιο και επιδότηση ενοικίου σε όσες πλήττονται από τους περιορισμούς; Αν όχι να το πουν, ώστε να γίνουν 9 στις 10 οι επιχειρήσεις που θα απολύσουν…”

Τρίτο: Τα νοικοκυριά έκοψαν 3 δισ. από την κατανάλωση και τα διαθέσιμά τους τα “παρκάρισαν” στις Τράπεζες. Για ποιόν σκοπό προσθέτουμε εμείς;

Για να αυξήσουν τα έτοιμα περιμένοντας το ελατήριο που θα εκτινάξει προς τα πάνω την οικονομία; ή για να αυξήσουν τις γραμμές άμυνάς τους σε όλα τα παραπάνω που μας έρχονται από σήμερα μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, με πρώτο κύμα τις απολύσεις και δεύτερο τα λουκέτα, (όπως μας επισημαίνει το ΕΕΑ).

Δεν είναι μόνο η αγορά σε αψυχολόγητη κατάσταση. Είναι και οι επαγγελματίες, και οι εργαζόμενοι και γενικά τα νοικοκυριά μετά από την πτώχευση του 2009 και την 10ετή μνημονική περίοδο που άλλαξε όχι μόνο στην οικονομία το προφίλ αλλά και στην κατανάλωση και στην αποταμίευση, προσθέτουμε πάλι εμείς.

Συνεπώς είναι εντελώς άγνωστη η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Και οι προβλέψεις για τους μοχλούς επανεκκίνησης από τις εξαγωγές ή τον τουρισμό ή και την αγορά ακινήτων έχουν κινδύνους φούσκας. Πολλούς κινδύνους. Ειδικά η αγορά ακινήτων.

Ας μη γελιόμαστε. Την επόμενη μέρα στην οικονομία θα φέρουν μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υπόσχονται μακροπρόθεσμη απασχόληση. Μέχρι τότε τα ελατήρια για την οικονομία (που ήταν μόνο για τα πανηγύρια της τετραετίας της αριστεράς και της προόδου…) ή τα όποια στατιστικά για την ανάπτυξη (επειδή ξεπαγώνουν κάποια δημόσια έργα) δεν αρκούν να γυρίσουν την οικονομία. Δεν θα κάνουν την αγορά ακινήτων Μανχάταν… Πιο πιθανό είναι να ανακυκλώσουν φούσκες. Γνωστές φούσκες, στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα.

george.kraloglou@capital.gr\
*****

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (Ι) – 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (ΙΙ)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.