27.12.2021- Το Ελληνικό χρηματιστήριο και η Ελληνική οικονομία δείχνουν να έχουν πολλά όπλα στην φαρέτρα τους

Το Ελληνικό χρηματιστήριο και η Ελληνική οικονομία δείχνουν να έχουν πολλά όπλα στην φαρέτρα τους

  • Ουσιαστικά ο ΓΔ έχει να αντιμετωπίσει το 905 και 2175 σε ΓΔ και FTSE25 τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα. Όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει το window dressing του έτους και οι ετοιμασίες για τον νέο έτος που έρχεται. Μπορεί οι περισσότεροι να είναι απαισιόδοξοι για το 2022 μιας και ο πληθωρισμός και η πανδημία φοβίζουν παρόλα αυτά το Ελληνικό χρηματιστήριο και η Ελληνική οικονομία δείχνουν να έχουν πολλά όπλα στην φαρέτρα τους.
Από την άλλη αν δει κάποιος τα εβδομαδιαία γραφήματα δείχνουν ότι μπορεί να κάνουν σημαντική ανοδική κίνηση από την στιγμή που θα μπορέσουμε να βγούμε από την μεγάλη συσσώρευση που κράτησε σχεδόν το σύνολο του 2022. Μπορεί ο τζίρος να έχει νεκρώσει και να απογοητεύει τους συμμετέχοντες η ατονία στην αγορά παρόλα αυτά οι αγορές έχουν τους δικούς τους κανόνες και χρόνους.
  • Η χρονιά μπορεί να κλείνει με φαινομενικά μικρά κέρδη αλλά αν κάποιος κοιτάξει τους επιμέρους τίτλους θα καταλάβει ότι οι λιγότερο δεικτοβαρείς τίτλοι είχαν την τιμητική τους. Το Ευρωπαϊκό πακέτο έχει αρχίσει να κάνει ήδη την εμφάνιση του ξεκινώντας από εγγυήσεις για δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την άλλη το α΄εξάμηνο τους 2022 αναμένονται δημόσιες επενδύσεις ύψους 3,5 δις που θα βοηθήσουν σημαντικά το ΑΕΠ αλλά και θα καλυτερεύσουν τις υποδομές της χώρας.
Ακόμα μία προβληματική τράπεζα (αττικής) ολοκλήρωσε με νέα κεφάλαια 240 εκ. την ΑΜΚ και πλέον περνάει έστω και οριακά τα stress test. Πλέον ο κλάδος δείχνει να είναι έτοιμος για νέες περιπέτειες από την στιγμή που έχει μειώσει και αισθητά και τα κόκκινα δάνεια του.
  • Τεχνικά αν σκεφτούμε ότι είμαστε πάνω στον 200αρη και φοβόμαστε ότι θα γυρίσουμε bear με μία οικονομία που θα αναπτύσσεται με μεγάλους ρυθμούς θα καταλάβουμε ότι 2 το σκεπτικό έχει και τις μικρότερες πιθανότητες. Αν θεωρήσαμε επίσης ότι είμαστε σε μία bull market, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τελειώνει με αυτόν τον τρόπο. Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 10,10% για το 2021, με τον ftse25 στο +10,72%, τον τραπεζικό στο +10,55% και τον ftsem στο 35,15%.
Οι επιλογές μας στο +25,50% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 15,39. Από τις επιλογές μας η ENTERSOFT και ΣΠΕΙΣ με κέρδη 102% και 84% αντίστοιχα , η ΕUROBANK με 55%, η ΚΟΥΕΣ με 73%, και ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 47%, Η Ελλάδα έχει καταφέρει το εξής απίστευτο λόγω του διαφορετικού timing με τις υπόλοιπες οικονομίες. Το 2022 από την μία είναι ένα έτος με τον φόβο του πληθωρισμού και της αύξησης επιτοκίων να πλανάται πάνω από τις οικονομίες και από την άλλη να είναι μία χρονιά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις της τελευταίας 10ετίας στην χώρα.
  • Αν κάποιος δει χρηματιστηριακά την αγορά σε μεγάλη εικόνα θα καταλάβει πως ακόμα δεν έχει δείξει ότι έχει ξεκινήσει κάτι μεγάλο. Ο ΓΔ τουλάχιστον έστω και πλασματικά από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αλλάξει επίπεδο μιας και το 900 έχει στοιχειώσει την αγορά τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη υπάρχουν τίτλοι που έχουν υπέρ αποδώσει και θα συνεχίσουν να το κάνουν το επόμενο διάστημα. Πληροφορική, κατασκευές και βιομηχανία φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να σέρνουν την ανάπτυξη και το 2022.
Ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και κέρδη!