27.11.2020 – Η μεταμόρφωση του παίκτη (του Απόστολου Μάνθου)

Η μεταμόρφωση του παίκτη

  • Του Απόστολου Μάνθου

Όλα δείχνουν ότι περνάει ανεπιστρεπτί ο καιρός που ο κατασκευαστικός κλάδος ως “παίκτης”  γυάλιζε για τα καλά τον πάγκο της ελληνικής  οικονομίας, καθώς στον ορίζοντα αρχίζει και διακρίνεται μια σημαντική “προπονητική” αλλαγή που μπορεί να τον επαναφέρει στη βασική ενδεκάδα της Εθνικής Ανάπτυξης.

  • Το ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργεί η εισροή πόρων από την Ε.Ε μέσω του ταμείου ανάκαμψης και των νέων ΕΣΠΑ θα αποτελέσει τον ισχυρότατο καταλύτη “ντοπαρίσματος” για την απόδοση των κατασκευαστικών προκαλώντας  συνθήκες εκτενούς  ανάτασης με έργα προσαρμοσμένα στο χλοοτάπητα του “Green Deal”. Σύμφωνα δε με το ελληνικό προσχέδιο του προγράμματος πέρα από την πράσινη ενέργεια προωθούνται άμεσα έργα έξυπνων και βιώσιμων συστημάτων υποδομής και μεταφορών ανθεκτικών στην κλιματική́ αλλαγή.

Ήδη το οικονομικό πακέτο, που ετοίμασε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα ξεχειλίσει τον κουμπαρά των μεγάλων έργων με πάνω από τα 13 δισ. ευρώ κάνοντας τον “παίκτη” από τον πάγκο να ανεβάσει σημαντικά το κασέ των αποδοχών του.  Ανάμεσα στα projects που θα προχωρήσουν υπό τη στιβαρή στήριξη  του Ταμείου Ανάκαμψης την τιμητική τους θα έχουν για ακόμα μια φορά οι αυτοκινητόδρομοι οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.280 νέα χιλιόμετρα, συμβάλλοντας ετησίως  περίπου  1,17 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, ή συνολικά 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Μέσα στους νέους αυτοκινητόδρομους φιγουράρουν η Εγνατία Οδός, η Ιόνια Οδός, ο ΒΟΑΚ και  ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος.

  • Προχωρώντας τώρα στο χρηματιστηριακό δια ταύτα ο αντιπροσωπευτικός δείκτης FTSE/X.A. Κατασκευές & Υλικά αποτυπώνεται να έχει διασπάσει ανοδικά σημαντικά μεσοπρόθεσμα σημεία και κινητούς, όπως τον Fibo Exponential 55 εβδομάδων και τη γραμμή τάσης “Q”, στις 2336 μονάδες.
  • Οι ενδείξεις αυτές καλλιεργούν συνθήκες ανοδικής κίνησης προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης στις 2780 μονάδες ή +16%. Σημεία  που υπολείπονται σημαντικά από τα υψηλά του 2020, των τότε  3356 μονάδων. Με ανοδικό περιθώριο στην τσέπη του συλλαμβάνεται και ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI).

πιν


Από τις επιμέρους κατασκευαστικές που απαρτίζουν τον δείκτη η ΓΕΚΤΕΡΝΑ παρουσιάζεται έτοιμη να περάσει πάνω από το δύστροπο επίπεδο αντίστασης των 6,80 με 7 ευρώ, απλώνοντας αναρριχητική σκάλα για τις  ισχυρές αντιστάσεις των 7,60 και  9 ευρώ. Να τονιστεί εδώ ότι στο μηνιαίο διάγραμμα που παραθέτουμε έχει πραγματοποιηθεί ανοδική τμήση της neckline του ανάποδου σχηματισμού Head and Shoulders στα 3 ευρώ δίνοντας έτσι ως επόμενο μακροπρόθεσμο στόχο το ύψος της κεφαλής δηλαδή τα … 14,50 ευρώ.

πιν


Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ψήνεται, αρκεί να μην καεί,  η ανοδική καταστρατήγηση της ζώνης 1,55 με 1,60 ευρώ. Περιοχή, όπου μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί σκληρά από τους αγοραστές αλλά δίχως ανοδικό αποτέλεσμα. Anyway, εάν τελικά επιτευχθεί η ανοδική δραπέτευση άνω των 1,60 ευρώ θα αρπάξει φωτιά το επίπεδο αντίστασης των 1,88 με 2 ευρώ.

πιν


Ο ΑΒΑΞ φλερτάρει διαγραμματικά  τη γνωστή περιοχή αντίστασης των 0,65 με 0,64 ευρώ, όπου του αντιστέκεται για πάνω από 500 μέρες. Ανοδική διάτρηση με εβδομαδιαίο κλείσιμο άνω των 0,65 ευρώ θα απελευθερώσει τη μετοχή για τιμές όχι μόνο προς τα 0,76 ευρώ αλλά και προς τα 0,90 ευρώ. Βοηθός της ανοδικής κίνησης ο στροφέας “Z”ενώ θετικές ενδείξεις μας στέλνουν και οι τεχνικοί ταλαντωτές.

πιν


Τέλος η μετοχή της ΕΚΤΕΡ φαίνεται επιτέλους να έχει περάσει τη σέντρα της μακροπρόθεσμης ισχυρής γραμμής “W”, στα 0,832 ευρώ και να κατευθύνεται επιτιθέμενη προς τη μικρή περιοχή των 0,95 με 1 ευρώ έχοντας κατά νου το τέρμα και τα δίχτυα στα 1,10 ευρώ. Το chart είναι μηνιαίο οπότε καλό θα ήταν να κατοχυρώσει τους ανοδικούς βαθμούς την ερχόμενη Δευτέρα με ένα κλείσιμο άνω των 0,90 ευρώ.

πιν

 

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

capital.gr