(27.10.2021) Χ.Α: Σφηνάκια για σκέψη και όχι μόνον… (Από τον ΟΑΚ)

ΤΖΙΡΟΣ… έχει πέσει λέει ο τζίρος και δεν είναι αντιπροσωπευτική η άνοδος στο ΧΑΑ. Και το λένε αυτοί που δεν έβλεπαν τον ίδιο τζίρο να τουμπάρει το ΧΑΑ στις 800. Παιδιά, ας μην γελιόμαστε. Ο ΤΖΙΡΟΣ του ΧΑΑ ποτέ δεν ήταν αντιπροσωπευτικός για το χρηματιστήριο μας. Γι αυτό και στην Ελλάδα βρίσκει κανείς χαρτια με PE κάτω του 10, όταν στην Αμερικη δεν βρίσκεις ούτε σάπιο μήλο με τέτοιες τιμές.

 • WALL STREET: Πήρε η ΤΕΣΛΑ μία παραγγελία αξίας 4 δισ. ευρώ για 100 χιλ. αυτοκίνητα από την HERTZ και το ταμπλό της έδωσε 120 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της(!). Αφήστε που τα 4 δισ. της παραγγελίας, δεν ξέρουμε αν αφήνουν και κανένα κέρδος στο τέλος της ημέρας…

WALL STREET (Ι): Υπάρχουν εκατοντάδες εισηγμένες εταιρείες σε αυτήν που αποτιμώνται σε δύο και τρείς δεκάδες δισ. ευρώ χωρίς να ξέρει κανείς αν ποτέ θα βγάλουν κέρδη. Και παίζουν βάσει των ebitda και των πωλήσεων. Προσέξτε όμως… Ebitda και πωλήσεων όχι του 2021 και 2022, αλλά του 2024 και ύστερα!

 • Εταιρίες πληροφορικής, τι να λέμε. Πέφτει το χρήμα άφθονο και χωρίς τελειωμό. Σε λίγους μήνες θα γίνει το ίδιο και στις κατασκευές. Θεού θέλοντος και κακοδαιμονιών επιτρεπουσών

ΕΤΕ, μακράν η καλύτερη τράπεζα όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε. Θα γράψω όμως και κάτι άλλο. Η Πειραιώς (μην γελάτε όλοι μαζί) έχει πλέον τους καλύτερους δείκτες όλων αναλογικά. Το θέμα είναι ποιος την εμπιστεύεται με τόσα που έχει κάνει.

 • ΜΟΗ- ΑΠΕ: Και ενώ ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και άλλοι ονειρεύονται ΑΠΕ, η ΜΟΗ λειτουργεί ήδη 280 MW έργων και κατασκευάζει άλλα 80. Το 9μηνο θα ικανοποιήσει και τον πλέον φανατικό επενδυτή της… Τρομακτική ευκαιρία στα 8 με 10 ευρώ, αλλά και τώρα μια χαρά είναι.

 • ΕΧΑΕ: Από Supermarket πολυτελείας το γύρισαν σε μπακαλικάκι συνοικίας. 

 • ΠΕΤΡΟ: Μερικοί δεν έχουν ακόμα καταλάβει τα αποτελέσματα του εξαμήνου. Δεν πειράζει… Θα δημοσιευτούν σύντομα αυτά του εννεαμήνου και θα καταλάβουν για τα καλά…

MOTOΔΥΝΑΜΙΚΗ: Και εδώ δεν έχει γίνει αντιληπτή “to some extent” η δυναμική του δικού της ομίλου. Μία μικρούλα Autohellas “In the Making”!

Φιλικά

ΟΑΚ

*******

Η ανίκητη δύναμη των internet τρόλς

Αν τα Τρολς ήταν πηγή ενέργειας θα λέγαμε ότι λύσαμε το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη. Δυστυχώς, πιο πολύ μοιάζουν με μαύρη τρύπα.

 • Έχετε αναρωτηθεί, γιατί το διαδίκτυο είναι γεμάτο από εξυπνάκηδες που γράφουν από το πρωί ως το βράδυ μπουρδολογίες άνευ αξίας και νοήματος;
Που πάντα έχουν να πουν κάτι άσχημο για όλους τους άλλους και που πάντα μας θυμίζουν πόσα πολλά βγάλανε από τις πάντα εύστοχες τοποθετήσεις τους σε χαρτιά του ΧΑΑ;
 • Το φαινόμενο δεν είναι Ελληνικό. Παγκοσμίως όλα τα SITES διαθέτουν σχεδόν πάντα μερικά τρολς που κυριολεκτικά διαλύουν κάθε παραγωγική συζήτηση.

Οι δε διαχειριστές τους πασχίζουν μεν να τα ξεφορτωθούν, αλλά δυστυχώς πολλαπλασιάζονται σαν τα ζιζάνια στα χωράφια.

Γιατί όμως ο κόσμος τους διαβάζει ; Και όχι μόνο τους διαβάζει αλλά πολλές φορές τους ακολουθεί κιόλας; 
 • Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην ανθρώπινη ύπαρξη. Ο άνθρωπος εκ φύσεως έχει μάθει να αλληλεπιδρά βλέποντας τον συνάνθρωπο του. Αναγνωρίζει τις εκφράσεις, τις κινήσεις, την γλώσσα του σώματος ακόμα και το βλεφαριασμα των ματιών και κρίνει αν θα ακολουθήσει τον συνομιλητή του ή όχι.
Στο διαδίκτυο όλα τα παραπάνω πάνε περίπατο. Μαζί με τον περίπατο πάει και η αξιοκρατία. Θα ρωτάγατε ποτέ έναν καρδιολόγο τι μετοχές να πάρετε ; Ίσως αν είχε ταλέντο και το ξέρατε.
.
Στο διαδίκτυο το παραπάνω δεν έχει θέση. Στο διαδίκτυο ρωτάμε ή αλλιώς διαβάζουμε υδραυλικούς, γιατρούς, πρωην στρατιωτικούς συνταξιούχους κλπ για το αν θα αγοράσουμε πχ μετοχές της Πειραιώς. Το χειρότερο δε, ρωτάμε ανθρώπους που κατά βάση 5-10-20 χρόνια γράφουν ζημιές στο χαρτοφυλάκιο τους.
 • Αλήθεια, θα ζήταγα από κάποιον που έχει τρακάρει 20 φορές να μου μάθει οδήγηση ; Και όμως στο  διαδίκτυο αυτό γίνεται. Και γιατί γίνεται;
Οι λόγοι πολλοί.
Κατ’αρχάς πολλοί επαγγελματίες χρηματιστές επηρεασμένοι από την χρηματιστηριακή καταστροφή όλων των τραπεζών πήραν στο λαιμό τους πολλούς πελάτες. Χάθηκε η εμπιστοσύνη λοιπόν στους κατ’εξοχήν επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων είναι ειλικρινά μεγάλα ταλέντα.
 • Από την άλλη, οι λιγοστοί ειλικρινείς γνώστες των πραγμάτων όταν σας γράφουν αλήθειες και σας μιλάνε για αποδόσεις 20-30% τον χρόνο σας φαίνονται λίγοι, άσχετα αν μεσοσταθμικά τέτοιες αποδόσεις δεν πιάνουν ούτε τα καλύτερα αμοιβαία.
Το κενό λοιπόν έρχονται να καλύψουν τα τρολς που τα κάνουν όλα σωστά, όλα τέλεια και πάντα στον σωστό χρόνο. Και φυσικά τρολάρουν όλους τους υπόλοιπους. Ο κόσμος έχει εθιστεί στα ωραία λόγια και απλά ακολουθεί την νιρβάνα των αποδόσεων. Μέχρι που καταστρέφεται από τα τρολς. Και κάπου εκεί βρίσκεται η μαγεία των τρολς. Ξαναγεννιώνται με νέο όνομα, νέο προφίλ, νέες ιδέες και φυσικά πάντα πετυχημένες κινήσεις.
 • Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε κάποιο τρολ και αποφασίσετε να το ακολουθήσετε, μην μπείτε στον κόπο να ρωτήσετε επάγγελμα, ιστορία και σχέση με το χρηματιστήριο. Ψάξτε απλά να δείτε, ποσό παλιό είναι το προφίλ του (ένα, δύο, πέντε μήνες, δέκα μήνες) και θα καταλάβετε πόσο γρήγορα θα σας καταστρέψει.
 • Τι σημαίνει Τρόλ (trol);

Λέξεις όπως trol, τρόλια, τρολάρισμα, τρολάρω μπήκαν σχετικά πρόσφατα στο λεξιλόγιο μας. Μάλιστα, πολλοί από εμάς ίσως τις χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Κατά πόσον, όμως, γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν; Ας ρίξουμε λίγο φως!

Τι είναι το τρολ

Στη γλώσσα του διαδικτύου η λέξη τρολ ή καλύτερα internet trol, χρησιμοποιείται για ένα πρόσωπο που έχει στόχο να σπείρει τη διχόνοια σε μια ομάδα ή κοινότητα (πχ σε ένα forum) δημοσιεύοντας καυστικά, εμπρηστικά ή εκτός θέματος σχόλια.

 • Η πράξη αυτή γίνεται εσκεμμένα με πρόθεση να προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στα μέλη μιας ομάδας εισχωρώντας στη κουβέντα τους. Με αυτόν τον τρόπο διαταράσσει την κανονική ροή της συζήτησης, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, απλά και μόνο για τη δική του διασκέδαση. Μάλιστα υπάρχει και μια πολύ διάσημη εικόνα για τα τρολς που κυκλοφορεί ευρέως στο internet, το λεγόμενο trollface.

Η εικόνα αυτή που δημιουργήθηκε από τον Carlos Ramirez, στην ουσία είναι ένα παραμορφωμένο πρόσωπο που δείχνει την έκφραση που έχουν τα trolls όταν νευριάζουν τον κόσμο. Φυσικά το τρολάρισμα μπορεί να γίνει και για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, όπως για παράδειγμα για να αποτραπεί μια συζήτηση που το τρολ για δικούς του λόγους δεν επιθυμεί να γίνει.

 • Σε γενικές γραμμές τα άτομα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αν και κάποιες φορές απειλούν άλλους χρήστες, είναι ωστόσο πολύ ενοχλητικά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν μια κοινότητα ακόμη και σε διάλυση. Πάντως, στις online κοινότητες τα τρολς εντοπίζονται σχετικά γρήγορα και περιθωριοποιούνται από τα μέλη της. Κάπως έτσι σταματάει και η δράση τους.

Η έννοια της λέξης τρολ και των παραγώγων της, μπορεί να σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το internet, ωστόσο όμως χρησιμοποιείται και αλλού.
Για παράδειγμα σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων, όταν υπάρχει κάποιος που διαταράσσει την ροή της κουβέντας για να αποσπάσει την προσοχή των άλλων με σχόλια εκτός θέματος λέμε ότι αυτός τρολάρει.

Από που βγαίνει η λέξη τρολ

Η ετυμολογική προέλευση της λέξης δεν είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με μια άποψη προέρχεται από την αρχαία σκανδιναβική λέξη troll που σημαίνει γίγαντας. Μάλιστα, στην σκανδιναβική παράδοση, η λέξη χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει κάποια μυθικά πλάσματα με τη μορφή γίγαντα ή νάνου.

 • Σύμφωνα τώρα με μία άλλη εκδοχή, η οποία είναι μάλλον και η επικρατέστερη, η λέξη troll προέκυψε από την ομόηχη αγγλική λέξη trawl που σημαίνει τράτα η οποία είναι ένα είδος αλιευτικού διχτυού. Κι αυτό γιατί το τρολάρισμα βασίζεται εκεί ακριβώς.

Το τρολ ρίχνει τα δίχτυα του και τα υποψήφια θύματα “τσιμπάνε” και αντιδρούν δίνοντας του συνεχώς “τροφή” για να συνεχίσει. Από εκεί βγήκε και η έκφραση “μην δίνετε τροφή στα τρολ”, δηλαδή μην ασχολείστε μαζί τους. Επομένως τώρα που ξέρετε τι είναι τα τρολς, μην τα ταΐζετε και να είστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν μόνα τους!

Φιλικά

ΟΑΚ


Σ.Σ μ/μ:
 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.