27.1.2021- Οι λύκοι των αγορών και μαντέψτε ποιο είναι το ψοφίμι (του Απόστολου Μάνθου)

Οι λύκοι των αγορών και το ψοφίμι

  • Του Απόστολου Μάνθου

Είθισται κατά το πρώτο δίμηνο του έτους οι παγκόσμιοι “παίκτες” των χρηματαγορών να παρακολουθούν ευλαβικά την κατάταξη των χρηματιστηρίων ως προς την ποσοστιαία απόδοσή τους σε σχέση με το κλείσιμο του προηγούμενου.

  • Με αυτό τον τρόπο οι γιγάντιοι θεσμικοί “λύκοι” των αγορών οσμίζονται το θήραμα που μπορεί να προσδώσει στο χαρτοφυλάκιό τους το ισχυρό ανταγωνιστικό κέρδος  σε σχέση με τους υπόλοιπους επενδυτικούς οίκους.

Όταν λοιπόν από τον πρώτο μήνα του έτους  οι κεντρικοί δείκτες ενός χρηματιστηρίου αναβοσβήνουν στις πρώτες 10 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης οι θεσμικοί επενδυτές τις τοποθετούν κάτω από το επενδυτικό τους ραντάρ χαρακτηρίζοντάς τις ως δυναμικά υποσχόμενες για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Από την άλλη οι χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας λίστας των 93 χρηματιστηρίων τίθενται αυτόματα ως επικίνδυνες προς επένδυση και ας διατείνονται κάποιοι ότι είναι φθηνές, ξεχνώντας το ρητό που λέει ότι το φθηνό έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει φθηνότερο. Με λίγα λόγια οι επενδυτικοί “λύκοι” των αγορών οσμίζονται από χιλιόμετρα μακριά τη ζωντανή λεία που μπορεί να τους προσφέρει κέρδος και το… ψοφίμι.

Κοιτώντας λοιπόν την κατάταξη με τα 10 καλύτερα σε απόδοση χρηματιστήρια εντοπίζουμε στις πρώτες θέσεις τo δείκτη KOSPI της Νότιας Κορέας, τον δείκτη ADX των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον δείκτη HANG SENG της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ και τα δύο πυροτεχνήματα της Σρι Λάνκα και της Βουλγαρίας.

Περνώντας τώρα στη λίστα με τα δέκα χειρότερα σε απόδοση χρηματιστήρια μαντέψτε ποιο βρίσκεται στην τελευταία θέση των 93 αγορών… ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

πιν

 

Μη χάσει, να τσακιστεί από την αρχή της χρονιάς για να πλασαριστεί στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης μαζί με τα χρηματιστήρια της Αργεντινής, της Τυνησίας και της Μαλαισίας.

Κάποιος πάντως πρέπει να ενημερώσει τους ιθύνοντες και “ρυθμιστές” της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ότι τα μετάλλια δίνονται στις πρώτες θέσεις και όχι στον απόπατο. Εκεί συνήθως παίρνουν κάτι άλλο.

Και να πει κανείς ότι την προηγούμενη χρονιά τρέξαμε λίγο παραπάνω και κουραστήκαμε. Μπα δε νομίζω, καθώς και πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου το περάσαμε στην τελευταία δεκάδα του κόσμου. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε στην πορεία να κάνουμε ένα ανοδικό ντεμαράζ, τραβώντας τα μάτια των ξένων επενδυτών θεσμικών και μη, που μέχρι τώρα σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο, Axia Numbers του Χ.Α. έχουν ξελιγωθεί στις πωλήσεις “τραβώντας”  το 2020 το ποσό των 625 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας προς ώρας την άνωθεν απογοητευτική διαπίστωση θα προχωρήσουμε στην τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη, όπου το πρώτο στοιχείο που αποτυπώνεται στο ημερήσιο chart  είναι η καθοδική τμήση της  ζώνης στήριξης των 800 με 786 μονάδων. Διαγραμματικό στοιχείο, που έχει επιφέρει βραχυχρόνια καθοδική κίνηση προς το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 760 με 750 μονάδων. Το ζητούμενο για το στρατόπεδο των αγοραστών είναι κατά πρώτον η σθεναρή διακράτηση του εν λόγω επιπέδου και κατά δεύτερον η ανακατάληψη του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. Όσο όμως ο Γενικός Δείκτης δηλώνει αδυναμία ανοδικού πατήματος άνω των 786 μονάδων τόσο θα αναπτύσσει δυνάμεις καθοδικής διάσπασης των 750 μονάδων.

πιν

 

Όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ ATHEX Large Cap η διαγραμματική ανάλυση τον εμφανίζει να φλερτάρει ανοιχτά με την περιοχή στήριξης των 1.800 με 1.780 μονάδων, δείχνοντας προς το παρόν σημάδια καθοδικής αποστασιοποίησης. Το κράτημα της εν λόγω περιοχής στις επόμενες συνεδριάσεις θα δημιουργήσει το κατάλληλο αγοραστικό υπόβαθρο για μια ανοδική κίνηση προς το επίπεδο που αναπτύσσεται μεταξύ του Fibo απλού κινητού μέσου όρου 21 ημερών, στις 1877 μονάδες και της βραχυχρόνιας καθοδικής γραμμής τάσης “Q” στις 1915 μονάδες.

πιν

 

Κλείνουμε με τον γνωστό βραχνά, τον Τραπεζικό Δείκτη, όπου συλλαμβάνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να “κολυμπάει” μέσα στη δεξαμενή των ρευστοποιήσεων ανάμεσα στο επίπεδο των 460 με 445 μονάδων. Εδώ όσο ο σχηματισμός παραμένει καθοδικά άτμητος μπορεί να σπρώξει τον δείκτη σε άλλη μια διερευνητική ανοδική προσπάθεια διάτρησης του επιπέδου των 480 με 500 μονάδων σκίζοντας  έτσι τα πτωτικά σχέδια των υποτιμητών που έχουν βάλει ως σκοπό τη βύθισή του στις 410 με 400 μονάδες.

πιν

 

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

capital.gr