27.01.2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α

Χ.Α: Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται το 2021 στην τελευταία θέση των 93 αγορών με πτώση 5,47%.

ΣΧΟΛΙΟ: Απόστολος Μάνθος – Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τους ιθύνοντες και “ρυθμιστές” της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ότι τα μετάλλια δίνονται στις πρώτες θέσεις και όχι στον απόπατο. Εκεί συνήθως παίρνουν κάτι άλλο.

 • Και να πει κανείς ότι την προηγούμενη χρονιά τρέξαμε λίγο παραπάνω και κουραστήκαμε. Μπα δε νομίζω, καθώς και πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου το περάσαμε στην τελευταία δεκάδα του κόσμου.

Τουλάχιστον ας ελπίσουμε στην πορεία να κάνουμε ένα ανοδικό ντεμαράζ, τραβώντας τα μάτια των ξένων επενδυτών θεσμικών και μη, που μέχρι τώρα σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο, Axia Numbers του Χ.Α. έχουν ξελιγωθεί στις πωλήσεις “τραβώντας”  το 2020 το ποσό των 625 εκατ. ευρώ.


ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ… ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ v TENEΡΓ (αποτίμηση): 0,73 δισ. έναντι 1,62 δισ. ευρώ και 1 ΤΕΝΕΡΓ=2,25 ΓΕΚΤΕΡΝΑ(!)
 • ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ: Ασχέτως του τι γίνεται στο ταμπλό του Χ.Α, αντικειμενικά δεν αδικούνται σε αυτό.
 • ΠΡΟΝΤΕΑ: Εχουν μεγάλη πλάκα
 • ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Κάθε φορά που πάνε να σηκώσουν κεφάλι έρχεται κατακλυσμός. Κι όλα τα δεινά τα φορτώνουν στις δικές τους… καμπούρες!
 • JUMBO: Πολλοί την πιστεύουν, ορισμένοι αναλυτές μάλιστα δίνουν τιμές στόχου 5 και 6 και 7 ευρώ υψηλότερα.
 • ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με μόλις 3 θετικές παρουσίες στις πρώτες (16) του 2021.

***ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΙΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ από τα παλιά…

 • Χαίρετε αγαπητέ κύριε Βασίλη,
Κατ`αρχάς να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή χρονιά, υγεία και ευδαιμονία!
Δεν θα με θυμάσθε φυσικά, τα λέγαμε σποραδικώς στην στήλη σας στο  bankingnews (επί πολύ ωραίας εποχής Ενεργειακού Μαρμαρά, Γιωργου και λοιπών δυνάμεων). Έγραφα ως Σωτήρης.
Αποφάσισα να σας ενοχλήσω με το παρόν μήνυμα για 2 λόγους:
1) Αν και ποτέ δεν αξιώθηκα να ακολουθήσω κάποιες από τις πολλές προτάσεις σας περι Χ.Α.Α. (έχω παραμείνει αδρανής ως απόρροια πολλών παραγόντων), νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω διότι αφενός είμαι πεπεισμένος ότι, αν μελλοντικώς εμπλακώ, θα είμαι πολύ πιο υποψιασμένος και με μεγαλύτερες πιθανοτητες ορθής συνολικής διαχειρισης χάρις στην <χρηματιστηριακή παιδεία» που μου εχετε προσφέρει χωρίς να το γνωρίζετε και αφετέρου διότι, οσο κι αν είναι ίσως παραξενο για κάποιους, διαμέσου των γραπτών σας προσφέρετε μια πολύπλευρη διαπαιδαγωγηση στους αναγνώστες σας η οποια δεν περιοριζεται στο στενό χρηματιστηριακό γιγνεσθαι αλλά απτεται του ορθου τροπου του σκέπτεσθαι, της ηθικής πλευράς των πραγμάτων και άλλων παραγόντων πιο σημαντικών από την ενημερωση περί της χ ή της ψ μετοχής.
2) Έχω διακρίνει το τελευταίο διάστημα μια πτώση στην διάθεσή σας και πνευματική κόπωση. Ψυχανεμίζομαι, ότι ο βασικός λόγος γι`αυτό είναι η κακοπροαίρετη κριτική προς το πρόσωπό σας σε διάφορα διαδικτυακά στέκια. Θέλω με πάσα ειλικρίνεια να σας πω πως προσωπικώς δεν έχω ουδεμια αφιβολία για την ποιότητα του χαρακτηρα σας και είμαι βεβαιος πως εκφράζω την τεράστια πλειονότητα των αναγνωστών σας. Δυστυχώς σε κάποιους χαλάτε την πιάτσα, είσθε ακέραιος, καλοπροαίρετος, ηθικός και ενδιαφέρεσθε για τον «μικρό». Συγχωρέσθε με για το μακροσκελές κείμενο, εύχομαι να συνέχιζω να έχω την χαρά να σας διαβάζω! Να είσθε καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ μ/μ

 • ΦΙΛΕ ΣΩΤΗΡΗ, ασφαλώς και σε θυμάμαι, ωραίες εποχές. Σε ευχαριστώ για τα σχόλια και τα συναισθήματα προς το πρόσωπο μου.
 • Το να με σχολιάζουν πέντε – έξι άτομα με κακοηθέστατες αναφορές ουδόλως με αγγίζει. Αλλωστε, η ίδια η Αγορά φρόντισε να τους εκθέσει σε υπερθετικό μάλιστα βαθμό, μέχρι εξευτελισμού δηλαδή.
 • Η κόπωση οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην ολοένα και περισσότερον αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το συνοθύλευμα αυτού που αποκαλούμε ελληνικό χρηματιστήριον.
 • Το οποίο Χ.Α έχει καταδικαστεί σε αργό θάνατο, γιατί αυτοί που υποτίθεται ότι το υπηρετούν, ας μην γράψω καλύτερα τι του έχουν κάνει.
 • Τους “μικρούς” εξακολουθώ να τους προσέχω, άλλωστε τα πρόσφατα παραδείγματα του τελευταίου 3μηνου ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.
 • Και εξυπακούεται ότι θα συνεχίσω να το πράττω. Ο κόσμος να χαλάει, αυτοί θα βγαίνουν κερδισμένοι, αρκεί να ακολουθούν αυστηρά τα όσα κατ’ έπανάληψη τους έχω τονίσει.
 • Νάσαι καλά φίλε Σωτήρη και μην παραμένεις ανενεργός. Έρχονται κι άλλες καλές, πολύ καλές έως και εξαιρετικές περιπτώσεις στο ταμπλό του υγιούς κομματιού του Χ.Α. Πολύ μικρού, αλλά αρκετού για να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο ενός μικροεπενδυτή.

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ: Από τον Θανάση Σταυρόπουλο

ΔΤΡ@455,51: Υποχωρεί σε χαμηλά 34 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/12/2020 (445,44 μονάδες), ενώ καταγράφει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 9,1%.

 • Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω δείκτης έχει αφήσει πίσω του την πρώτη στήριξη στις 478 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και την αμέσως επόμενη στις 466 μονάδες, δίνοντας ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 510 μονάδων.

Η χθεσινή απώλεια των 456 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), αυξάνει τα περιθώρια υποχώρησης προς τις 448 και 412 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, αλλά με παντελώς χαλασμένη, τεχνικά, εικόνα, στις 390 μονάδες.

ΕΦΕΤΟΣ: 5 – 11  και -12,23%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος του (-3,46% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,615 – 1,59 και πολύ χειρότερα, χαμηλότερα των 1,52 ευρώ, θεωρείται μονόδρομος η δοκιμασία της επόμενης στήριξης στα 1,40 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Δείχνει να απομακρύνονται οι στόχοι των αγοραστών στα 1,685 (ημερήσιο “stop short”) – 1,70 και πολύ περισσότερο ο στόχος των 1,90 ευρώ.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Ανεπιτυχής προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 7,95 ευρώ (κλείσιμο 7/1), όμως ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 7,20 ευρώ (+1,84%).

 • Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 7,32 και ακόμα καλύτερα χαμηλότερα των 7,53 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι “sellers”.

Αν χαθεί η στήριξη στα 6,94 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τη ζώνη 6,63 – 6,40, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 7,53 ευρώ, επαναφέρει το σενάριο προσέγγισης των 8,90 ευρώ.

COCA COLA HBC: Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δεν ήταν άλλος από αυτόν της ΕΕΕ (+0,88%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων. Σε “φόβητρο” για τους αγοραστές έχει εξελιχθεί η αντίσταση στα 26,92 ευρώ.

 • Ο τίτλος υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 25,40 ευρώ (+1,60%) και θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 25,27 ευρώ, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 26,30 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αντίθετη περίπτωση, ο τίτλος θα διολισθήσει προς την μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, που εξαντλείται στα 24,36 ευρώ.

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+7,53%) και Δομική Κρήτης (+2,34%), παρουσία πωλητή σε Κορδέλλου (-3,72%) και Ιατρικό  (-2,68%), όλο και χαμηλότερα η ΓΕΚΕ (-10%)

 • Προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΛΧΑ (+2,75%), Αλουμύλ (+0,45%), Κέκροπα (+3,08%), Ιντεάλ (+3,31%) και Revoil (+2,69%), μετά από τέσσερις πτωτικές για τον Άβακα (+1,51%) και μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές για την Ίλυδα (+0,71%), ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το σημερινό +1,63% της Ευρ. Πίστης, ήταν αποτέλεσμα συγκριτικών αποτιμήσεων, λόγω εισόδου της ΙΝΛΙΦ (+21,84%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Foodlink (-6,30%), συνεχίζεται η κίνηση αυξημένων συναλλαγών στην Ελινόιλ (-5,35%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ελγέκα (-0,38%) και Ικτίνο (-0,15%), πέντε για την Ιντρακόμ (-1,87%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές για την Intralot (-1,64%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Ναύπακτο (+6,06%), ενώ όλα δείχνουν ότι “η τιμή θα φέρει την είδηση”, στην περίπτωση της AS Company (+6,94%).


ΜΙΑ ΚΑΥΤΗ 6άδα (+2) για το υπόλοιπο του 2021 – Ανεξάρτητα, του τι θα κάνει η αγορά…

 • ΕΛΙΝΟΙΛ – ΔΟΜΙΚΗ – ΙΝΤΕΑΛ – PERFORMANCE TECHNOLOGIES – ASCO – REVOIL
 • (+2) ΟΧΙ ΓΙΑ ΧΗΡΕΣ και ΟΡΦΑΝΑ: ΒΙΟΤΕΡ – ΠΑΙΡΗΣ
 • Yπό διαρκή παρακολούθηση.
 • ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ για υποψήφιους – εν δυνάμει – αγοραστές: Το γεγονός ότι έχουν δοθεί αρκετά έως πολύ χαμηλότερα στους φίλους αναγνώστες του μ/μ.
 • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ για υποψήφιους – εν δυνάμει – αγοραστές: Μόνον σε καθοδικές τερματικές πορείες τους και σταδιακά, εξυπακούεται…
 • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (Ι): Οι κατέχοντες από τα χαμηλότερα… ΟΣΑ ΕΔΩΣΑΝ, έδωσαν…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Οι (5) από τις (6) της βασικής εξάδας ενισχύθηκαν χθες και δεν έδωσαν ευκαιρίες τοποθετήσεων…

 • Μάλιστα η μία εξ αυτών (ΑΣΚΟ) δεν θέλει και πολύ για να εξαντλήσει τα ανοδικά της περιθώρια βάσει παρασκηνιακών εκτιμήσεων για το ύψος της πιθανολογούμενης Δ.Π.

Η τελευταία της παρέας ΕΛΙΝ υποχώρησε σημαντικά κατά 5,35% στα 1,7700 και δίνει σήμα αγορών.

ΕΛΙΝΟΙΛ:- Τα 2 ευρώ είναι ισχυρή αντίσταση επί μια 4ετία. Αν τα καταφέρει και την διασπάσει ανοδικά, θα δεί γρήγορα τα 2,40. Ειδάλλως, πάμε για ένα pullback πρός τα 1,65 με 1,60 ευρώ όπου θα δούμε και τι δυνάμεις διαθέτουν τα δύο στρατόπεδα.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.