26 ΝΟΕ 2021- Πέτρος Στεριώτης: Όπως λένε και οι ποδοσφαιριστές, βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά

Πέτρος Στεριώτης: Όπως λένε και οι ποδοσφαιριστές, βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά

Χωρίς αντισώματα και δίχως ανοσία στην υποχώρηση της Παγκόσμιας επενδυτικής διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, δεδομένης της θέσης ουραγού των ουραγών την οποία η Λεωφόρος Αθηνών έχει καπαρώσει εν μέσω του προηγηθέντος πολυετούς και Παγκόσμιου μετοχικού ράλι!

Οι αιτιολογίες της πτώσης αρκετές: η έξαρση της πανδημίας που επέφερε νέο κύκλο lockdowns, η αύξηση των πληθωριστικών μετρήσεων που δικαιολογεί τη μείωση της νομισματικής κυκλοφορίας στις Μεγάλες Οικονομίες, η πτώση του Ελληνικού Κρατικού ομολόγου σε πολύμηνα χαμηλά κ.ο.κ.

Κοιτώντας το γράφημα τιμών του ΓΔ, η “βουτιά” με πτωτικό “gap” στο άνοιγμα της Τρίτης και η απώλεια της στήριξης των 900 μονάδων, “αφόπλισαν” την Αγορά, η οποία είχε μαρκάρει το εν λόγω επίπεδο ως σημαίνον “stop-loss” και το οποίο δεν της έκανε τη χάρη να συμπεριφερθεί ως “τραμπολίνο” αναπήδησης, προς τα “στοιχειωμένα” υψηλά των 930 μονάδων.

Όπως λένε και οι ποδοσφαιριστές, βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, αλλά η κατ’ επανάληψη αποτυχία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει ανοδικά τα δεσμά των 930 μονάδων, έχει αρχίσει να ποτίζει με ηττοπάθεια και δυσπιστία τους ούτως, ή άλλως αναζητούμενους με το κιάλι επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών (βλ. χαμηλούς όγκους συναλλαγών).

Επικίνδυνη και ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις της η τεχνική συμπεριφορά του Τραπεζικού δείκτη (ΔΤΡ), ο οποίος αφού έγραψε ενδοσυνεδριακό υψηλό εξαμήνου τη Δευτέρα, στη συνέχεια άρχισε να αποχαιρετά με δραματικό τρόπο τη στήριξη – κλειδί των 600 μονάδων, για να αρχίσει πλέον να αναζητά τη βοήθεια του κοινού στις 580 και το αργότερο στην ανοδική γραμμή τάσης, που διέρχεται πλέον από τις 565 μονάδες.

Σημειώνουμε ότι το Δολάριο, το οποίο πριν λίγους μήνες θεωρείτο από πολλούς ξοφλημένο, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής απλοχεριάς των ΗΠΑ, θύμισε σε όλους ότι (καλώς, ή κακώς) συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο νομισματικό καταφύγιο σε φάσεις επενδυτικής αβεβαιότητας. Τα κέρδη του USD έναντι του Ευρώ έφτασαν τα 1.000 pips μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Το δυνατό Δολάριο έριξε παράπλευρα “knock down” τις τιμές των περισσότερων, χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμων, Εμπορευμάτων (Μέταλλα, Ενέργεια, Αγροτικά) τα οποία τιμολογούνται σε αυτό, επαληθεύοντας την αντίστροφη σχέση των δύο αυτών asset class.

Παρά την πρόσφατη πτώση της τιμής του Πετρελαίου στα ηλεκτρονικά μέσα διαπραγμάτευσης κάτω από τα $80, δεν είμαστε βέβαιοι για το βαθμό στον οποίο θα δούμε μείωση τιμών στις αντλίες των βενζινάδικων και ενώ το καλάθι της νοικοκυράς, ο τιμάριθμος δηλαδή, δεν δείχνει βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον τάσεις υποχώρησης.

Αναμένουμε, λοιπόν, τις επόμενες και τελευταίες συνεδριάσεις του έτους από Νέα Υόρκη μέχρι και Αθήνα, για να δούμε αν και με τι δώρα τελικά, θα επισκεφθεί ο Άγιος Βασίλης τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Π. Στεριώτης
….
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.