26 Ιουνίου (1): Επιλογές και σχόλια για επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου

Portrait of a gorgeous brunette holding champagne and two flutes

ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ: Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΑΥΤΗ Η ΥΣΤΕΡΙΑ με τις Συστημικές Μετοχές να μην σας… ξεπεράσει.

Μην δίνετε καμμία σημασία σε αυτό τον καταιγισμό -για να πιάνουν τα… κλικς- αρθρογραφίας για το πόσο είναι ακριβές, για το αν έχουν περιθώρια ανόδου και τις λοιπές γραφικότητες.

 • Οι συστημικές μετοχές μας χάρισαν ανεπανάληπτες τερματικές συγκινήσεις συνοδευόμενες από απίστευτα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Το τι θα κάνουν από εδώ και πέρα, ειλικρινά δεν πρέπει να σας ενδιαφέρει παρά μόνον ενημερωτικά και εν αναμονή πάντα του επόμενου ανοδικού γύρου τους, όποτε κι αν αυτός έρθει.
 • Το πολύ πολύ να διατηρήσετε μία μικρούλα θέση, για την πλάκα του πράγματος.
 • Ούτε να δίνετε σημασία σε όλες αυτές τις εκθέσεις που σας πλασάρουν λες και είναι το χρηματιστηριακό ευαγγέλιο. Την τύφλα τους δεν ξέρουν οι συγγραφείς τους.

CRETA FARM: Τι κακό κι αυτό με την δική της περίπτωση.

 • Μία εταιρεία που από καιρό έπρεπε να έχει μπει στις ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, αν μη τι άλλο.
 • Με την μετοχή της να παίζει απίστευτα+αδικαιολόγητα παιχνίδια για να βγάζουν τα σπασμένα οι επιτήδειοι
 • Με αρθογραφίες του στυλ… Turnaround Story(!!)
 • Με παραπλανητικά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις(!!)
 • Βέβαια, αυτό δεν απαλλάσσει τους επενδυτές μετόχους της που δεν μπορούν να επικαλούνται εξαπάτηση, παραπλάνηση κι όλα τα συναφή.
 • Γιατί υπήρχαν και έγκυρες στήλες που προειδοποιούσαν έγκαιρα και επί μακρόν για την πραγματικά δυσχερέστατη θέση του ομίλου.
 • Μετρημένες στα δάκτυλα της μίας χειρός, αλλά υπήρχαν.
 • Ας κάνουν λοιπόν οι διαμαρτυρόμενοι την αυτοκριτική τους.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δύο εκθέσεις από ελληνικούς οίκους, οπότε άξιες επισήμανσης. Στα 2,6000 η τιμή στόχος των αναλυτών της Alpha Finance και στα 2,9000 ευρώ ο αντίστοιχος των συναδέλφων τους στην Euroxx.

ΠΕΡΣΕΑΣ – απάντηση: Όπως τα λέτε, απαράδεκτη εικόνα, εμπαιγμός απέναντι στους μικροεπενδυτές – μετόχους του και ειδικότερον σε όσους πεισματικά επιμένουν διατηρώντας τις θέσεις τους, χάνοντας τόσα άλλα…δρομολόγια.

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ: Και όμως την είχαν στα… 34 εκατ. ευρώ την μετοχάρα της. Και μπαινοέβγαιναν οι παικταράδες που το μόνον που θέλουν, είναι να βλέπουν σκηνές ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ στις οθόνες τους. Μόνον έτσι την βρίσκουν. Την ίδια στιγμή ο ΛΥΚΟΣ αποτιμόταν σε 16 εκατ. ευρώ, η ΒΥΤΕ 12 εκατ. και τόσα άλλα παραδείγματα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Με 1-7 στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις.

ΕΛΛΑΔΟΣ: Χάθηκαν οι μετοχές; Τι περιμένουν εδώ;

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ: ΛΟΥΛΗΣ, ΚΑΡΑΤΖΗΣ, ΦΛΕΞΟ, ΕΥΠΙΚ, ΕΥΑΠΣ, ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΟΛΘ, ΛΑΜΨΑ, ΠΡΕΖΚ, ΠΠΑΚ, ΝΙΟΥΣ, ΕΛΤΡΑΚ, ΜΕΒΑΚΟ, ΚΕΠΕΝΟΥ, ΤΖΚΑ, ΒΙΟΣΚ κ.α. Κρίμα, γιατί αρκετές εξ αυτών αδικούν τον εαυτό τους.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΑΤΤΙΚΗΣ +101% (είχε φτάσει και στο +161%) ΕΛΓΕΚΑ +91% ΚΕΚΡΟΠΑΣ +68,6%  ΒΥΤΕ 62,5% ΛΥΚΟΣ 60,5%. Απάντηση:Νάστε καλά και πάντα χαρούμενοι

 • Και κάτι πολύ σημαντικό – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.

Στη χρηματοοικονομική θεωρία, υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται “η επίδραση της ανακοίνωσης” (announcement effect). Με αυτό περιγράφεται η επίδραση που έχει στην τιμή μίας μετοχής η ανακοίνωση ότι ένας φημισμένος αναλυτής τη συνιστά για αγορά. Τα έντυπα αυτά διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες. Είναι βέβαιο ότι πολλοί απ’ αυτούς επηρεάζονται από τέτοιες ανακοινώσεις και αγοράζουν τις προτεινόμενες μετοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ζήτηση και “ανοδική ώθηση” στις τιμές τους. Η ύπαρξη του φαινομένου αυτού, κάνει τις αποδόσεις των “ειδικών” ακόμη πιο απογοητευτικές.

Τί δε μας λένε οι “Ειδικοί”: Όμως, δεν είναι μόνον οι προβλέψεις που υστερούν των μέσων όρων (δηλαδή των δεικτών). Ούτε το ότι, μετά από κάποιο διάστημα, ουδέποτε γίνεται ένας απολογισμός για την πορεία των προτάσεων αυτών (για να είμαστε δίκαιοι, μερικές -σπάνιες- φορές γίνεται, όμως αυτό συμβαίνει μόνον εάν οι προτάσεις αυτές τύχει να έχουν μία ικανοποιητικά καλή επίδοση). Το πρόβλημα είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό:

 • Οι “ειδικοί”, φεύγουν αφού διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Και ποτέ δε μας λένε πότε να πουλήσουμε τις μετοχές που μας πρότειναν.
 • Αυτό, όπως όλοι που έχουν ασχοληθεί με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις γνωρίζουν, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα με τις προτάσεις.
 • Ουδείς θα πει πότε θα πρέπει να πουληθούν οι μετοχές που κάποτε πρότειναν για αγορά.
 • Και όμως! Αυτή είναι η πιο σημαντική πράξη στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Κανείς δεν έχασε επειδή δεν αγόρασε.
 • Όσοι έχασαν, έχασαν επειδή δεν πούλησαν, ή επειδή δεν πούλησαν όταν έπρεπε!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email