26.7.2021- Χ.Α: Καλοκαιρινές εκπτώσεις (από τον Απόστολο Μάνθο)

Τον “κυνηγούσαμε” στα 15,50 και στα 16 ευρώ, τώρα στα 13,50 με 14,00 ευρώ ή σχεδόν 15% χαμηλότερα τι θα πρέπει να κάνουμε; Μιλάμε για τον όμιλο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), που θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματα εξαμήνου την προσεχή Τρίτη. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μάς έχει ήδη προϊδεάσει για το τι μέλλει γενέσθαι από τη γενική συνέλευση στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, όταν τόνιζε ότι “η φετινή χρονιά θα καλυτερεύει από τρίμηνο σε τρίμηνο, αποδεικνύοντας έμπρακτα πώς μπορεί μια εταιρεία να παρουσιάζει κερδοφορία εν μέσω ενός κολοσσιαίου επενδυτικού προγράμματος”. Ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει στον ισχυρό μετασχηματισμό της δραστηριότητας του ομίλου, από το πρασίνισμα του αλουμινίου έως τα γιγάντια έργα ΑΠΕ, που επεκτείνονται ακόμα και στη θάλασσα μέσω των πλωτών αιολικών πάρκων, τις 25 μονάδες αποθήκευσης, καθώς και τις έντονα επεκτατικές κινήσεις στα συμβόλαια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Να σημειωθεί ότι μόνον για το 2021 οι προγραμματισμένες επενδύσεις της Mytilineos ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Ο στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, αν φυσικά δεν υπάρχουν ισχυρές αρνητικές εκπλήξεις, είναι ο διπλασιασμός της κερδοφορίας το 2022. Από εκεί και έπειτα θα αρχίσει η… απογείωση. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου αυτήν τη στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντοπίζεται στα 2 δισ. ευρώ. Εύκολα κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο διπλασιασμός της κερδοφορίας μπορεί να προσθέσει κατ’ ελάχιστον άλλο 1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, τραβώντας έτσι άνετα την τιμή της μετοχής πάνω από τα 20 ευρώ. Ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση της Citi, που ναι μεν δίνει τιμή-στόχο τα 20 ευρώ, αλλά κοιτάει με το ένα μάτι τα 28 ευρώ, καθώς εκτιμά ότι ο σούπερ αναπτυξιακός σχεδιασμός του ομίλου θα τον οδηγήσει έως το 2025 στα 900 (!) εκατ. ευρώ EBITDA. Διαγραμματικά, η μετοχή έπειτα από σχεδόν 470 μέρες χάνει την ισχύ του ανοδικού στροφέα “Q”. Και πώς να μην τον χάσει, αφού κουβαλάει τη μετοχή από τα 4,90 ευρώ και την έχει φτάσει στα 16 ευρώ. Φυσιολογικά, λοιπόν, θα πάμε σε μια πλάγια κίνηση χωνέματος της μεγάλης ανόδου, η οποία όμως μπορεί να βλέπει τιμές προς τα 13,50 με 12,60 ευρώ, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τις γράψει στο ταμπλό, μιας που η κυρίαρχη τάση είναι η ανοδική και ανά πάσα στιγμή, χωρίς να μας ρωτήσει, μπορεί να σπρώξει την τιμή σε νέα ιστορικά υψηλά.

pin

Στο ίδιο επενδυτικό κυνήγι πέριξ των 18 ευρώ βρισκόταν και ο τίτλος της Titan Cement International (TITC). Τώρα που έχει διορθώσει έως και -15% από τα υψηλά του Μαΐου, αλήθεια πώς θα πρέπει να του συμπεριφερθούμε; Ο όμιλος ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξάμηνου για το 2021 την ερχόμενη Πέμπτη, έχοντας ως προίκα το πρώτο τρίμηνο, όπου και παρουσίασε σημαντική αύξηση στα EBITDA, κλείνοντας στα 56,1 εκατ. ευρώ, από 40,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Οι δε τάσεις στις πωλήσεις μόνο μειωμένες δεν εμφανίζονται στον βραχυχρόνιο παρονομαστή, ενώ στον μακροχρόνιο δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε. Από το πακέτο ανάκαμψης, από την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, από τα μεγάλα projects, όπως του Ελληνικού, ή από το σχέδιο-μαμούθ των 2,3 τρισ. δολαρίων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις υποδομές, από όπου η Titan America έχει μόνο να λαμβάνει; Ο όμιλος βρίσκεται με μια κεφαλαιοποίηση στα 1,26 δισ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να φτάνει λίγο πάνω από το πολύ κρίσιμο διαγραμματικό επίπεδο των 15 ευρώ. Από εκεί και κάτω το περιθώριο πτώσης είναι ιδιαίτερα ισχνό, καθώς είχε πραγματοποιηθεί για τουλάχιστον πέντε μήνες ένα καθοριστικό “μάζεμα” μετοχών στα 15 με 14 ευρώ. Αντιθέτως, το πάνω όριο εντοπίζεται στην περιοχή που καθορίζουν οι αντιστάσεις των 18,20 με 19,50 ευρώ.

pin

Την ίδια ώρα που ο όμιλος Motor Oil (MOH) μαζεύει “φθηνή” ρευστότητα μετακυλίοντας στο 2026 με ακόμα πιο ελκυστικά επιτόκια παλιές ομολογίες, εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις, κάνει επεκτατικές κινήσεις σε ΑΠΕ και πράσινη ενέργεια και οι μεταφορές έχουν πάρει φωτιά, βρίσκεται 15% φθηνότερα σε σχέση με τα υψηλά του 2021, 38% φθηνότερα σε σχέση με τα υψηλά του 2020 και σχεδόν 50% φθηνότερα σε σχέση με το 2019. Η δε διόρθωση που έχει προκληθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις δεν έχει και μεγάλο περιθώριο πτώσης, καθώς η περιοχή μεταξύ των 12,70 με 12,30 ευρώ έχει πολλαπλές στηρίξεις, στοιχείο που δυσκολεύει εντόνως τις όποιες ορέξεις των πωλητών. Προς τα πάνω το περιθώριο ανόδου είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθώς διαγραμματικά μετά τα 14 ευρώ δεν υφίσταται ουδεμία σθεναρή αντίσταση έως τα 17,20 ευρώ. Με απλά λόγια, το “πάχος” της πτώσης είναι ένα -8% περίπου, ενώ της ανόδου ένα +30%.

pin